Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).
Autor
Wiadomość
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#1 Post autora tematu 10 Cze 2013 15:02   

Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Witam
Potrzebuję do napędu bramy garażowej (Hormann ProMatic2) podłączyć drogę radiową (odbiornik) Faac FIX 1K (CS-25/FA), zaznaczę ze oba urządzenia posiadam

W instrukcji horrmana którą dostałem jest tylko rysunek oraz krótka notatka (że da się to zrobić)

W instrukcjach ściągniętych (do modelu Promatic) z sieci w treści wyczytałem że: Podłączenie wykonuje się do zacisku 5 o napięciu +24V (naprzeciwko zacisku 20 =0V) Wnioskuję że 21 to sygnał impulsu ( zresztą tak też piszą na końcu topika: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11338714#11338714

Niestety nie wiem jak podłączyć do tego odbiornik FIX 1K a chciałbym być bohaterem domu.
W instrukcji schemacie (link poniżej) jest opis styków ale com,nc,no... niestety niewiele mi mówią a styków jest 5 w hormannie 3...
Proszę o instruktarz typy: styk 5 w hormanie podłącz do nr styku ... w Faccu.

linki do obrazków (schematów) hormann i Faac
http://obrazki.elektroda.pl/5508324600_1370868359.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/8782118800_1370868359.jpg

Z góry wszystkim dziękuje za pomoc
pozdrawiam jachu

Załączniki:
Powrót do góry
   
yarpen86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 193
Miasto: Warszawa

Post#2 10 Cze 2013 19:29   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Witam,

5 Hormann do 1 Faac.
20 Hormann do 2 oraz 3 Faac.
21 Hormann do 5 Faac.

Jeśli coś jeszcze jest niejasne to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Cze 2013 19:29   





Powrót do góry
   
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#3 Post autora tematu 12 Cze 2013 22:56   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Witam
Dziś starałem się podłączyć zgodnie ze wskazówkami, niestety coś nie wyszło (tzn nie działa, na radiu faac nie mruga dioda, gdy chce programować (dodać) nowy pilot)
Pomierzyłem napięcia pomiędzy zaciskami w hormannie 5 i 21 (które odpowiadają faacowym zaciskom 1 i 5 odpowiednio "+"24VDC i K1"NO") i tam mamy 20V. Pomiędzy innymi kombinacjami styków nie ma napięcia.
Radio faac ma możliwość zasilania 12V lub 24V

Oglądając mój napęd zauważyłem że jest nieco inny niż w instrukcji którą w poprzednim poście załączyłem, Ma dodatkowo dwa wyprowadzenie 24V (dla dodatkowych urządzeń, patrz str.38 w nowej załączonej instrukcji ). Zmierzyłem napięcia na na tych dwóch wyjściach i jest na nich 24V.
( i zacząłem się zastanawia czy do zacisków 1 i 2 w faacunie powinienem podłączyć zasilania z tych wyjść?)

Dodam jeszcze że niestety pojawił się nowy problem, po odłączeniu radia Faac niestety brama nie che się otwierać. Początkowo lampka mrugała 4x (Błąd zestyku drzwiowego, ale ja go nie mam), po ponownym odłączeniu od prądu i ponownym podłączeniu mruga 6x lampka która sugeruje ( patrz instrukcja str.60) BŁĄD NAPĘDU tzn należny skasować dane bramy lub w razie potrzeby wymienić napęd (co mnie mocno przestraszyło). W instrukcji piszą że przyczyną mogło być:
"Ponownie wysłany impuls ze sterownika zewnętrznego, obornika radiowego, przeźroczystego przycisku lub przycisku T - następuje otwarcie bramy(bieg referencyjny)"

Ponownie proszę o pomóc w rozwiązaniu obu problemów, jak skasować dane bramy?

Dokładnie poszukałem i znalazłem właściwą instrukcję.


Z góry dziękuję i pozdrawiam jachu

Na prośbę autora odblokowuje. [Łukasz]

Załączniki:
Powrót do góry
   
yarpen86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 193
Miasto: Warszawa

Post#4 25 Cze 2013 21:30   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Witam,

Kasowanie danych bramy oraz jak przeprowadzić bieg referencyjny opisano w zamieszczonej przez Pana instrukcji rozdziały 4.2 oraz 4.3. Z radiem może być jednak większy problem ponieważ jeśli dobrze doczytałem posiada Pan wersje radia zasilaną prądem stałym (czego niestety niezauważylem wcześniej), natomiast wyjście w Promatic'u to 24 AC.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 21:30   





Powrót do góry
   
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#5 Post autora tematu 25 Cze 2013 21:46   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Kasowanie pamięci napędu już przeprowadziłem, ale napęd dalej nie chodzi. Po skasowaniu pamięci napęd mruga lampa 2x oraz 7x LED, co wg instrukcji sugeruje ze napęd na skasowaną pamięć, niestety nie daje się zaprogramować, tzn po przyciśnięciu przycisku nie programuje się.
Dodaj tylko że w wiadomości prywatnej dostałem inny opis podłączenia (wiadomość odczytałem dopiero po nieudanej próbie w tego topika):
Hormann 5 do 1 faac
Hormann 20 do 2 faac
Hormann 5 do 3 faac
Hormann 21 do 5 faac


Czy to oznacza że spaliłem centralkę w moim napędzie?Czy również droga radiowa Faac mogła uleć uszkodzeniu?
Z jakimi kosztami wymiany elektroniki powinienem się liczyć?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
superjachu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 21:46   





Powrót do góry
   
yarpen86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 193
Miasto: Warszawa

Post#6 25 Cze 2013 22:25   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Witam,

Podłączenie w cytowany przez pana sposób spowodowałoby zwarcie zestyku 5 oraz 21 co zdecydowanie zaszkodziłoby płycie sterującej, ponieważ sterowanie w tym napędzie odbywa się masą. Co do pozostałych pytań może któryś z kolegów jeszcze się wypowie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#7 Post autora tematu 25 Cze 2013 23:04   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Wymontowałem "elektronikę" i zrobiłem zdjęcie (nie widać żadnych upalonych elementów)
Jak podłączyć do Hormann ProMatic2  radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).
pozdrawiam superjachu

p.s nowa płytka to koszt 385zł plus wysyłka :|
tyle tylko że chce mieć pewność ze moja jest uszkodzona i muszę kopic nową!!
Powrót do góry
   
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#8 Post autora tematu 03 Lip 2013 22:12   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


dodano 03.07.2013

Sprawdziłem dziś odbiornik FAAC, podłączyłem pod normalny zasilacz (czyli tylko zasianie), radio działa, dało się zaprogramować i funkcjonuje normalnie (mierzyłem miernikiem i przekaźnik radia zwiera gdy trzymam przycisk ) tak samo zachowuje się gdy podłącze zasilanie z napędu (ale nie z zacisków 5 i 20 tylko z gniazd przewidzianych np na fotokomórki)

Dalej mam nierozwiązany problem z centralką Promatica2.
Czy są jakieś firmy które zajmują się regeneracją? czy muszę wymienić centrale na nowa bo nikt ego nie naprawia?

Mam jeszcze pytanie czy zwarcie zacisków 20 i 21 w promatic powinno włączyć otwieranie/zamykanie napędu?
Pozdrawiam JK
Powrót do góry
   
yarpen86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 193
Miasto: Warszawa

Post#9 03 Lip 2013 23:09   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Tak, krótki impuls na 20 i 21 lub "głośnikowe" zaciski oznaczone symbolem przełącznika powinien uruchomić napęd, podobnie jak przezroczysty przycisk. Mogę spytać gdzie znajduje się to złącze do 'zasilania np. fotokomórek'?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2013 23:09   





Powrót do góry
   
superjachu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 20
Miasto: Zielona Góra

Post#10 Post autora tematu 05 Lip 2013 15:29   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Złącze do podłączenia zasilania elementów dodatkowych ( w tym np fotokomórek) to te dwie pary zacisków zaznaczonych na zdjęciu Jak podłączyć do Hormann ProMatic2  radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).

Instrukcja opisuje to w rozdziale 3.3.1 i 3.3.4 na 54str, oraz pokazuje na rysunku13 na str39.
Pozdrawiam JK
Powrót do góry
   
yarpen86
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 193
Miasto: Warszawa

Post#11 05 Lip 2013 18:01pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).


Zaznaczone złącza nie służą do zasilania akcesoriów a do podłączenia bezprzekaznikowych fotokomórek Hormann'a (dwa po prawej) lub do podłączenia przycisku dzwonkowego (dwa po lewej).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Jak podłączyć do Hormann ProMatic2 radio Faac FIX 1K (CS-25/FA).
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Hormann ProMatic2 - Pilot Hormann HSP4 nie działa (2)
Jak podłączyć antenę zewn. do odbiornika Hormann (centrala Faac 452) (16)
Faac 531 EM - Jak dostroić pilot Faac Fix 2?? (5)
FAAC 740 nie działa radio fix-2 (2)
FAAC FIX 2 - Do którego radioodbiornika można podłączyć tego pilota? (2)
FAAC 414 FIX 2 - Programowanie pilota fix 2 (11)
Faac 740D - Programowanie pilota Faac fix 4 (4)
Jak podłączyć centralę Hormann A300 i napęd Hormann W100? (1)
Jak otworzyć przekaźnikiem wideodomofonu oba skrzydła w FAAC 452MPS + FIX II? (9)
FAAC s418, e024s - Fotokomórki FAAC xp 15b, jak podłączyć?? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS