Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jakie jest groźne napięcie ?...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jakie jest groźne napięcie ?...
Autor
Wiadomość
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#1 Post autora tematu 03 Mar 2005 17:32   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Zastanawiałem się jakie natężenie prądu może zabić człowieka tzn. czy dotykanie akumlatora który ma 12 V i 40 Ah może poranić albo uśmiercić ?
Powrót do góry
   
zoltar
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 780

Post#2 03 Mar 2005 17:37   

czy to jest groźne ?


Jak przyłożysz bieguny do języka, to szok i związane z tym konsekwencje mogą nastąpić.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 336
Miasto: Mierzęcice

Post#3 03 Mar 2005 17:41   

czy to jest groźne ?


oj tak oj tak :)
A co jest niebezpieczne? poczytaj ksiażki o elektryce ale o ile dobrze pamiętam to wyłączniki różnicowo prądowe robi się na ok 40mA (?) - dobrze mówie? i to jest już własnie dawka szkodliwa i to bardzo ;)
Powrót do góry
   
wzagra
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 1609
Miasto: Świdnik

Post#4 03 Mar 2005 17:46   

czy to jest groźne ?


70 mA zabija..
Powrót do góry
   
lordac
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 214
Miasto: Warszawa

Post#5 03 Mar 2005 19:41   

Re: czy to jest groźne ?


tak naprawde to 10mA, które naprzykład popłynie krwiobiegiem zabija (taka jest dopuszczalna norma na sprzęt medyczny)... no ale najpierw trzeba pokonać izolator w postacji naskórka. Przyłożenie do jezyka raczej grozi uszkodzeniem języka:), chyba, że drugą elektrodę podłączysz w inne wilgotne miejsce pozbawione zrogowaciałego naskórka, tak by prąd popłyną np: aortą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2005 19:41   





Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#6 Post autora tematu 03 Mar 2005 20:47   

czy to jest groźne ?


A co jest bardziej niebespieczne: napięcie czy natężenie ?
Powrót do góry
   
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1693
Miasto: Grodków

Post#7 03 Mar 2005 21:11   

czy to jest groźne ?


nie napięcie a prąd zabija - np. podczas ściągania swetra jak słyszysz, że strzela naelektryzowany (w nocy widać iskry) może dojść do kilkunasty tyś. Volt a nas nie zabije bo za mały prąd.... człowiek bez naskórka ma oporność od ręki do ręki powyżej 1kohm dlatego uważa się za bezpieszne napięcie do ok.30V - wtedy w najgorszych możliwych przypadków może max. prąd popłynąć poniżej 30mA (prawo Ohma), co uważane jest za górną granicę bezpieczeństwa.

Więc 12V z akumulatora nawet jak zdejmiesz skórę to nema prawa cię mocno skrzywdzić.

Ale namarudziłem... cześć
Powrót do góry
   
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Post#8 03 Mar 2005 21:21   

Re: czy to jest groźne ?


Napięcie 12 V jest jak najbardziej bezpieczne. Nic ci sie nie stanie jak dotkniesz. Odp. na ostatni twoj post: Poraźić cie może tylko napięcie, przykładowo: ze ściany wystają kabelki z uszkodzonego kontaktu, mozna zmierzyć miedzy nimi napięcie, nie ma tam natęzenia, bo prad nie plynie, dopiero po dotknięciu przewodu fazowego zwieraszgo przez siebie z masą (ziemią) prąd jaki poplynie jest wynikiem napięcia (różnicy potencjałówmiędzy przewodem fazowym a ziemią) i "twojej rezystancji wewnetrznej" (inna gdy np. dotkniesz sie jednego kabla ręką a drugiego nogą a ninna w przypadku głowa - ręka). Zakresy napieć bezpiecznych w zalączniku poniżej. Osobiście dotyalam przewodu przez który płynął prad 40 kA o bardzo niskim napięciu; żyje, czuje sie świetnie ;)

Załączniki:
Powrót do góry
   
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

Post#9 03 Mar 2005 21:21   

Re: czy to jest groźne ?


Przyjmuje się:
Odczuwanie przepływu prądu - przy prądzie >1mA
Skurcz mięśni i niemożność samodzielnego uwolnienia się >6mA u kobiet, 10 u mężczyzn
Skurcz mięśni klatki piersiowej i utrata oddechu >20mA
Zabużenie pracy serca >30mA

Prąd jaki przepłynie przez człowieka zależy od impedancji jaką będzie on stanowił dla źródła napięcia. Największy opór stanowi naskórek (przy napięciach przekraczających 150V następuje przebicie naskórka), rezystancja wewnętrzna człowieka jest znacznie mniejsza (dlatego usuwanie izolacji przewodów zębami jest niewskazane). Oczywiście impedancja człowieka zależy od drogi jaką przebywa prąd. W normalnych warunkach jako całkowicie bezpieczne przyjmuje się 50V napięcia przemiennego i 120V napięcia stałego. Jeśli nie masz rozrusznika, albo innych poważnych problemów z sercem, to napewno nic Ci się nie stanie.

Najbardziej niebezpieczny jest prąd o częstotliwości sieci, a nie stały.
Od drogi jaką przebywa zależy jaka jego część popłynie przez serce, a prąd przepływający przez serce ma największy wpływ na życie człowieka. Prąd elektryczny może mieć jeszcze wiele innych skutków w skurze, krwi, mózgu, mięśniach, kościach.
Wielu ludzi sprawdza sprawność bateryjki 9V zwierając jej zaciski językiem i jeszcze nikomu nic się od tego nie stało.
Powrót do góry
   
lechm56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2813
Miasto: Katowice

Post#10 03 Mar 2005 21:23   

Re: czy to jest groźne ?


Moja propozycja: http://moon.um.bierun.pl/~lo/edukacja/bhp/porazeni.html
Powrót do góry
   
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Post#11 03 Mar 2005 21:31   

Re: czy to jest groźne ?


telewizory napisał:


Najbardziej niebezpieczny jest prąd o częstotliwości sieci, a nie stały.


A pierwsze zastosowanie prądu przemiennego to krzesło elektryczne. Ale skutki porażenia napięciem stałym są znacznie gorsze niż przemiennym (wysokim napięciem stałym)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2005 21:31   





Powrót do góry
   
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 336
Miasto: Mierzęcice

Post#12 03 Mar 2005 22:10   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Gosia a dlaczego tak uwazasz?
Moim zdaniem jeden kij co Cie razi powyzej pewnej granicy (np wlasnie 40mA)
I napiecie wplywa na prad ale razi Cie wlasnie prad ;)
A to ze tykalas kabla z pradem 40kA to taki prad plynal dla bardzo malej rezystancji, a jak ty to chwycilas to przez Ciebie plynal albo bardzo maly albo wogole bo plynal przez mniejsza rezystancje...
Prawa Ohma i Kirchoffa kolezanko ;)

Wiec zabija prad nie napiecie.
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#13 Post autora tematu 03 Mar 2005 22:11   

Jakie jest groźne napięcie ?...


A z wodą, jak to jest ? jakie (min.) napięcie morze przewodzić woda ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Mar 2005 22:11   





Powrót do góry
   
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 336
Miasto: Mierzęcice

Post#14 03 Mar 2005 22:14   

Jakie jest groźne napięcie ?...


zalezy od wody czy mocno zmineralizowana itp...
destylowana teoretycznie nie przewodzi bo nie ma w niej co przewodzic,, dlatego ja mozna uzywac do czyszczenia zamoczonego telefonu itp...
Powrót do góry
   
bullo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 79
Miasto: Poznań

Post#15 03 Mar 2005 22:29   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


wg.....przepisów SEP to natężenie 24mA jest juz szkodliwe dla człowieka...i zagraża jego życiu...wiadomo zależy od miejsca przepływu przez ciało...

Dodano po 11 [minuty]:

a po za tym odsyłąm do lekturki...www.sep.com.pl /opracowania
/Wybrane zagadnienia ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach elektrycznych do 1 kV - mgr inż. Andrzej Boczkowski, Przewodniczący Sekcji Instalacji i Urządzeń Elektrycznych SEP

polecam jak ktos nie moze zasnąć...hehe
Powrót do góry
   
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Post#16 04 Mar 2005 10:18   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


grzesiox napisał:

I nie napiecie wplywa na prad ale razi Cie wlasnie prad ;)


Jak nie napięcie wpływa na prąd, to co na niego wpływa? Suma dni słonecnych w marcu podzielona przez IQ Andrzeja Leppera?. Prąd, który cie zabija jest tylko skutkiem jego przyczyną (wymuszeniem) jest napięcie. Zakładając stałą impedancję ciała człowieka (np ręka -----> noga) to właśnie wysokość napięcia decyduje o wielkości prądu; prawo Ohma kolego ;). Przed dotknięciem np. kabla pod napięciem prądu nie ma, jest napięcie, prąd pojawia się w chwili dotknięcia. Dlatego właśnie zostały określone napięcia bezpieczne (patrz wyżej).
Powrót do góry
   
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 336
Miasto: Mierzęcice

Post#17 04 Mar 2005 11:28   

Jakie jest groźne napięcie ?...


hehe tam nie mialo byc tego "nie" ;) - już poprawiłem - przeczytaj teraz ;)
cos mi sie windows psuje i albo zjada literki albo wstawia jakies dziwne rzeczy ;)
i wiem co zostalo okreslone a tamto sie tyczy tego ze kopie prad a nie napicie ;)
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#18 Post autora tematu 04 Mar 2005 17:46   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Cytat:
A z wodą, jak to jest ? jakie (min.) napięcie morze przewodzić woda ???


Proszę odpowiedzenie na to pytanie. Ponieważ chcem aby dioda led pracowała pod wodą i nie wiem czy mam budować wodoszczelną "kapsułe" czy mogę włączyć pod wodą bez zabezpieczenia.
Powrót do góry
   
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

Post#19 04 Mar 2005 19:08   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Jeśli chcesz to zasilać z baterii lub akumulatora, to niema żadnego zagrożenia dla życia człowieka (jeżeli chodzi Ci o akwarium, to nie mam pojęcia jak to wpłynie na rybki). Nie stosuj zasilacza sieciowego, jeśli będziesz miał w normalnych warunkach z wodą kontakt (np. wanna). Do zasilania akwarium możesz również zastosować zasilacz sieciowy.
Powrót do góry
   
pit_com
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2004
Posty: 190

Post#20 04 Mar 2005 20:09   

Jakie jest groźne napięcie ?...


włóż diodę do osłonki bo dojdzie do elektrolizy i wydzielą się różne substancje. A przy okazji: PRĄD JEST NAJWAŻNIEJSZY!!! I ZALEŻY OD NAPIĘCIA ORAZ OPORU!!! PRĄD=NAPIĘCIE/OPÓR !!! I to zapamiętaj, to bardzo ważne!!!! I pamiętaj, że nie można powiedzieć czy z jakiegoś kabla "idzie" ileś amperów, bo to zależy od różnicy napięć i oporu!!! czyli jak do 220V podłączysz opornik 1000ohm to popłynie prąd 220/1000 = 0,22A czyli 220mA. Nie można także mówić o przewodzeniu napięcia, bo napięcie jest tylko określeniem "gęstości elektronów" (łopatologicznie) i ma znaczeenie gdy liczymy moc!!! moc=napięcie*natężenie (prąd). jak masz jakieś pytania do dawaj!!! najlepiej zrozumieć prąd na zasadzie gazociągu (napięcie=ciśnienie gazu, prąd (natężenie)=prędkość przepływu gazu, opór=wąskość rurki (im węższa tym większy opór)) I tak najłatwiej zrozumieć :-)
Powrót do góry
   
cycu1118
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 197
Miasto: Kęty

Post#21 04 Mar 2005 22:18   

Jakie jest groźne napięcie ?...


kiedys tam slyszalem ze 24v juz kopie... a jak są zapalniczki elektryczne i jak sie ją rozwali ;) to w srodku jest "takie cos" jak sie to nacisnie to daje iskre jednoczesnie kopiąc ile z tego jest wolt i jaki to prąd?
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#22 Post autora tematu 04 Mar 2005 22:27   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Cytat:
Nie stosuj zasilacza sieciowego


A dlaczego ? Czym się różni zasilacz sieciowy 9 V od bateri 9 V
Powrót do góry
   
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

Post#23 04 Mar 2005 23:26   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Różni się tym, że na baterii nigdy nie pojawi się napięcie większe niż te 9V a zasilacz na skutek awarii może podać i 220V. Wprawdzie jest to przypadek ekstremalny i bardzo rzadki, ale życia chyba nie warto ryzykować. Chodzi głównie o tandetne zasilacze ze słabą izolacją. Jednak nawet te z atestami bezpieczeństwa stwarzają zagrożenie przy zalaniu ich wodą, a nawet na skutek skraplania się w ich wnętrzu pary wodnej. Jeśli koniecznie chcesz to użyj tylko dobrej klasy zasilacza i najlepiej podłącz go do sieci poza łazienką, doprowadzając do niej niskie napięcie przewodem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Mar 2005 23:26   





Powrót do góry
   
marcinj12
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 2684
Miasto: Wrocław

Post#24 04 Mar 2005 23:31   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


cinek13 napisał:

A dlaczego ? Czym się różni zasilacz sieciowy 9 V od bateri 9 V


Tu chodzi o to że jak używasz zwykłego transformatora do zasilania urządzeń w wannie to gdyby nastąpiło przebicie i na uzwojeniu wtórnym zamast 9V pojawiłoby się 230, to wiadomo jakie mogłyby być skutki gdyby akurat ktoś się kąpał...
To oczywiście czysto teoretyczne zabezpieczenie (nie sądzę aby producenci armatury używali baterii do zasilania np. silniczków od hydromasaży), ale zawsze lepiej na zimne dmuchać. Swoją drogą - maksymalne napięcie stałe w obrębie wanny to 12V AC. Takich też napięć używa się do zasilania jaccuzi czy innych hydromasaży.
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#25 Post autora tematu 05 Mar 2005 10:38   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


A gdyby tak zrobić zabespieczenie w postać ciągle ładujących się bateri. Dioda pobierała by prąd z bateri a zasilacz by je ładował cały czas. Gdyby nastąpiło "przebicie" to baterie zadziałały by jak bespieczniki. Tak jak na rysunku. Przepraszam za brzydote :)

Załączniki:
Powrót do góry
   
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 336
Miasto: Mierzęcice

Post#26 05 Mar 2005 18:24   

Jakie jest groźne napięcie ?...


No chyba nie do końća :) bo musisz je włączyć chyba równolegle ;) a wtedy i tak masz na diodzie zasilasz ;) a baterie tylko zrobią to co UPS dla kompa robi :)
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#27 Post autora tematu 05 Mar 2005 20:27   

Jakie jest groźne napięcie ?...


To w takim razi co proponujesz ???
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#28 Post autora tematu 06 Mar 2005 17:38   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Czemu nie piszecie ?
Powrót do góry
   
bu508
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Mar 2005
Posty: 65
Miasto: łódź

Post#29 07 Mar 2005 01:06   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Rysunek sugeruje, że to ma być oświetlenie akwarium. Niektóre organizmy wodne są czułe na napięcia rzędu µV dlatego próbuje się je stosować jako detektory ostrzegające przed trzęsieniami ziemi. Więc należy wszystko bezwzględnie zaizolować.
Zasilacz na rysunku to typowy badziew patrz posty wyżej. Jeśli stosować zasilacz bezpośrednio do zasilania to nie taki i akumulatorki niepotrzebne.
Jeśli akumulatorki to 2 zmiany: 1 pracuje druga się ładuje a potem zamiana. To według mnie najbezpieczniejsze rozwiązanie chociaż obsługa absorbująca.
Powrót do góry
   
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 262

Post#30 Post autora tematu 07 Mar 2005 08:27   

Jakie jest groźne napięcie ?...


To nie będzie zasilacz tylko ładowarka do noki 3510i
A jeśli wszystko będzie dobrze zaizolowane to mam się obawiać "przebicia" czy nie ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Jakie jest groźne napięcie ?...
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jakie jest napięcie gniazda, do którego podłączono diodę? (5)
Deska rozdzielcza. Jakie jest potrzebne napięcie do CD-ROMu? (7)
Jakie jest napięcie maksymalne dla NE 078? (4)
Jakie jest napięcie w wejściu mini-jack? (8)
Jakie jest maksymalne napięcie stabilizatora LM317? (1)
MOMIK EW931 - Jakie jest napięcie zasilacza do tego programatora? (2)
na jakie napięcie jest dioda SMD (1)
Co to jest? Na jakie napięcie to działa? (4)
Napięcie kondensatorów, jakie napięcie podłączyć? (3)
B327 - Czy bardzo groźne ??? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS