Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jakie jest groźne napięcie ?...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Jakie jest groźne napięcie ?... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#1 Post autora tematu 03 Mar 2005 16:32   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Zastanawiałem się jakie natężenie prądu może zabić człowieka tzn. czy dotykanie akumlatora który ma 12 V i 40 Ah może poranić albo uśmiercić ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Mar 2005 16:32   



Powrót do góry
zoltar
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 780

zoltar
Poziom 19
Post#2 03 Mar 2005 16:37   

czy to jest groźne ?


Jak przyłożysz bieguny do języka, to szok i związane z tym konsekwencje mogą nastąpić.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 338
Miasto: Mierzęcice

grzesiox
Poziom 16
Post#3 03 Mar 2005 16:41   

czy to jest groźne ?


oj tak oj tak Smile
A co jest niebezpieczne? poczytaj ksiażki o elektryce ale o ile dobrze pamiętam to wyłączniki różnicowo prądowe robi się na ok 40mA (?) - dobrze mówie? i to jest już własnie dawka szkodliwa i to bardzo Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wzagra
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 1639
Miasto: Świdnik

wzagra
Poziom 22
Post#4 03 Mar 2005 16:46   

czy to jest groźne ?


70 mA zabija..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lordac
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 214
Miasto: Warszawa

lordac
Poziom 15
Post#5 03 Mar 2005 18:41   

Re: czy to jest groźne ?


tak naprawde to 10mA, które naprzykład popłynie krwiobiegiem zabija (taka jest dopuszczalna norma na sprzęt medyczny)... no ale najpierw trzeba pokonać izolator w postacji naskórka. Przyłożenie do jezyka raczej grozi uszkodzeniem języka:), chyba, że drugą elektrodę podłączysz w inne wilgotne miejsce pozbawione zrogowaciałego naskórka, tak by prąd popłyną np: aortą.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#6 Post autora tematu 03 Mar 2005 19:47   

czy to jest groźne ?


A co jest bardziej niebespieczne: napięcie czy natężenie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Mar 2005 19:47   



Powrót do góry
prokopcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 1727
Miasto: Grodków

prokopcio
Poziom 22
Post#7 03 Mar 2005 20:11   

czy to jest groźne ?


nie napięcie a prąd zabija - np. podczas ściągania swetra jak słyszysz, że strzela naelektryzowany (w nocy widać iskry) może dojść do kilkunasty tyś. Volt a nas nie zabije bo za mały prąd.... człowiek bez naskórka ma oporność od ręki do ręki powyżej 1kohm dlatego uważa się za bezpieszne napięcie do ok.30V - wtedy w najgorszych możliwych przypadków może max. prąd popłynąć poniżej 30mA (prawo Ohma), co uważane jest za górną granicę bezpieczeństwa.

Więc 12V z akumulatora nawet jak zdejmiesz skórę to nema prawa cię mocno skrzywdzić.

Ale namarudziłem... cześć

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Gosia2k
Poziom 10
Post#8 03 Mar 2005 20:21   

Re: czy to jest groźne ?


Napięcie 12 V jest jak najbardziej bezpieczne. Nic ci sie nie stanie jak dotkniesz. Odp. na ostatni twoj post: Poraźić cie może tylko napięcie, przykładowo: ze ściany wystają kabelki z uszkodzonego kontaktu, mozna zmierzyć miedzy nimi napięcie, nie ma tam natęzenia, bo prad nie plynie, dopiero po dotknięciu przewodu fazowego zwieraszgo przez siebie z masą (ziemią) prąd jaki poplynie jest wynikiem napięcia (różnicy potencjałówmiędzy przewodem fazowym a ziemią) i "twojej rezystancji wewnetrznej" (inna gdy np. dotkniesz sie jednego kabla ręką a drugiego nogą a ninna w przypadku głowa - ręka). Zakresy napieć bezpiecznych w zalączniku poniżej. Osobiście dotyalam przewodu przez który płynął prad 40 kA o bardzo niskim napięciu; żyje, czuje sie świetnie Wink

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

telewizory
Poziom 14
Post#9 03 Mar 2005 20:21   

Re: czy to jest groźne ?


Przyjmuje się:
Odczuwanie przepływu prądu - przy prądzie >1mA
Skurcz mięśni i niemożność samodzielnego uwolnienia się >6mA u kobiet, 10 u mężczyzn
Skurcz mięśni klatki piersiowej i utrata oddechu >20mA
Zabużenie pracy serca >30mA

Prąd jaki przepłynie przez człowieka zależy od impedancji jaką będzie on stanowił dla źródła napięcia. Największy opór stanowi naskórek (przy napięciach przekraczających 150V następuje przebicie naskórka), rezystancja wewnętrzna człowieka jest znacznie mniejsza (dlatego usuwanie izolacji przewodów zębami jest niewskazane). Oczywiście impedancja człowieka zależy od drogi jaką przebywa prąd. W normalnych warunkach jako całkowicie bezpieczne przyjmuje się 50V napięcia przemiennego i 120V napięcia stałego. Jeśli nie masz rozrusznika, albo innych poważnych problemów z sercem, to napewno nic Ci się nie stanie.

Najbardziej niebezpieczny jest prąd o częstotliwości sieci, a nie stały.
Od drogi jaką przebywa zależy jaka jego część popłynie przez serce, a prąd przepływający przez serce ma największy wpływ na życie człowieka. Prąd elektryczny może mieć jeszcze wiele innych skutków w skurze, krwi, mózgu, mięśniach, kościach.
Wielu ludzi sprawdza sprawność bateryjki 9V zwierając jej zaciski językiem i jeszcze nikomu nic się od tego nie stało.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lechm56
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2729
Miasto: Katowice

lechm56
Moderator
Post#10 03 Mar 2005 20:23   

Re: czy to jest groźne ?


Moja propozycja: http://moon.um.bierun.pl/~lo/edukacja/bhp/porazeni.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Gosia2k
Poziom 10
Post#11 03 Mar 2005 20:31   

Re: czy to jest groźne ?


telewizory napisał:


Najbardziej niebezpieczny jest prąd o częstotliwości sieci, a nie stały.


A pierwsze zastosowanie prądu przemiennego to krzesło elektryczne. Ale skutki porażenia napięciem stałym są znacznie gorsze niż przemiennym (wysokim napięciem stałym)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 338
Miasto: Mierzęcice

grzesiox
Poziom 16
Post#12 03 Mar 2005 21:10   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Gosia a dlaczego tak uwazasz?
Moim zdaniem jeden kij co Cie razi powyzej pewnej granicy (np wlasnie 40mA)
I napiecie wplywa na prad ale razi Cie wlasnie prad Wink
A to ze tykalas kabla z pradem 40kA to taki prad plynal dla bardzo malej rezystancji, a jak ty to chwycilas to przez Ciebie plynal albo bardzo maly albo wogole bo plynal przez mniejsza rezystancje...
Prawa Ohma i Kirchoffa kolezanko Wink

Wiec zabija prad nie napiecie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#13 Post autora tematu 03 Mar 2005 21:11   

Jakie jest groźne napięcie ?...


A z wodą, jak to jest ? jakie (min.) napięcie morze przewodzić woda ???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 338
Miasto: Mierzęcice

grzesiox
Poziom 16
Post#14 03 Mar 2005 21:14   

Jakie jest groźne napięcie ?...


zalezy od wody czy mocno zmineralizowana itp...
destylowana teoretycznie nie przewodzi bo nie ma w niej co przewodzic,, dlatego ja mozna uzywac do czyszczenia zamoczonego telefonu itp...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bullo
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 79
Miasto: Poznań

bullo
Poziom 11
Post#15 03 Mar 2005 21:29   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


wg.....przepisów SEP to natężenie 24mA jest juz szkodliwe dla człowieka...i zagraża jego życiu...wiadomo zależy od miejsca przepływu przez ciało...

Dodano po 11 [minuty]:

a po za tym odsyłąm do lekturki...www.sep.com.pl /opracowania
/Wybrane zagadnienia ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach elektrycznych do 1 kV - mgr inż. Andrzej Boczkowski, Przewodniczący Sekcji Instalacji i Urządzeń Elektrycznych SEP

polecam jak ktos nie moze zasnąć...hehe

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Gosia2k
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 59
Miasto: NeverLand

Gosia2k
Poziom 10
Post#16 04 Mar 2005 09:18   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


grzesiox napisał:

I nie napiecie wplywa na prad ale razi Cie wlasnie prad Wink


Jak nie napięcie wpływa na prąd, to co na niego wpływa? Suma dni słonecnych w marcu podzielona przez IQ Andrzeja Leppera?. Prąd, który cie zabija jest tylko skutkiem jego przyczyną (wymuszeniem) jest napięcie. Zakładając stałą impedancję ciała człowieka (np ręka -----> noga) to właśnie wysokość napięcia decyduje o wielkości prądu; prawo Ohma kolego Wink. Przed dotknięciem np. kabla pod napięciem prądu nie ma, jest napięcie, prąd pojawia się w chwili dotknięcia. Dlatego właśnie zostały określone napięcia bezpieczne (patrz wyżej).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 338
Miasto: Mierzęcice

grzesiox
Poziom 16
Post#17 04 Mar 2005 10:28   

Jakie jest groźne napięcie ?...


hehe tam nie mialo byc tego "nie" Wink - już poprawiłem - przeczytaj teraz Wink
cos mi sie windows psuje i albo zjada literki albo wstawia jakies dziwne rzeczy Wink
i wiem co zostalo okreslone a tamto sie tyczy tego ze kopie prad a nie napicie Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#18 Post autora tematu 04 Mar 2005 16:46   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Cytat:
A z wodą, jak to jest ? jakie (min.) napięcie morze przewodzić woda ???


Proszę odpowiedzenie na to pytanie. Ponieważ chcem aby dioda led pracowała pod wodą i nie wiem czy mam budować wodoszczelną "kapsułe" czy mogę włączyć pod wodą bez zabezpieczenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

telewizory
Poziom 14
Post#19 04 Mar 2005 18:08   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Jeśli chcesz to zasilać z baterii lub akumulatora, to niema żadnego zagrożenia dla życia człowieka (jeżeli chodzi Ci o akwarium, to nie mam pojęcia jak to wpłynie na rybki). Nie stosuj zasilacza sieciowego, jeśli będziesz miał w normalnych warunkach z wodą kontakt (np. wanna). Do zasilania akwarium możesz również zastosować zasilacz sieciowy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pit_com
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Lut 2004
Posty: 190

pit_com
Poziom 14
Post#20 04 Mar 2005 19:09   

Jakie jest groźne napięcie ?...


włóż diodę do osłonki bo dojdzie do elektrolizy i wydzielą się różne substancje. A przy okazji: PRĄD JEST NAJWAŻNIEJSZY!!! I ZALEŻY OD NAPIĘCIA ORAZ OPORU!!! PRĄD=NAPIĘCIE/OPÓR !!! I to zapamiętaj, to bardzo ważne!!!! I pamiętaj, że nie można powiedzieć czy z jakiegoś kabla "idzie" ileś amperów, bo to zależy od różnicy napięć i oporu!!! czyli jak do 220V podłączysz opornik 1000ohm to popłynie prąd 220/1000 = 0,22A czyli 220mA. Nie można także mówić o przewodzeniu napięcia, bo napięcie jest tylko określeniem "gęstości elektronów" (łopatologicznie) i ma znaczeenie gdy liczymy moc!!! moc=napięcie*natężenie (prąd). jak masz jakieś pytania do dawaj!!! najlepiej zrozumieć prąd na zasadzie gazociągu (napięcie=ciśnienie gazu, prąd (natężenie)=prędkość przepływu gazu, opór=wąskość rurki (im węższa tym większy opór)) I tak najłatwiej zrozumieć Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cycu1118
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 196
Miasto: Kęty

cycu1118
Poziom 14
Post#21 04 Mar 2005 21:18   

Jakie jest groźne napięcie ?...


kiedys tam slyszalem ze 24v juz kopie... a jak są zapalniczki elektryczne i jak sie ją rozwali Wink to w srodku jest "takie cos" jak sie to nacisnie to daje iskre jednoczesnie kopiąc ile z tego jest wolt i jaki to prąd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Mar 2005 21:18   



Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#22 Post autora tematu 04 Mar 2005 21:27   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Cytat:
Nie stosuj zasilacza sieciowego


A dlaczego ? Czym się różni zasilacz sieciowy 9 V od bateri 9 V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
telewizory
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lip 2004
Posty: 163
Miasto: Śląsk

telewizory
Poziom 14
Post#23 04 Mar 2005 22:26   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Różni się tym, że na baterii nigdy nie pojawi się napięcie większe niż te 9V a zasilacz na skutek awarii może podać i 220V. Wprawdzie jest to przypadek ekstremalny i bardzo rzadki, ale życia chyba nie warto ryzykować. Chodzi głównie o tandetne zasilacze ze słabą izolacją. Jednak nawet te z atestami bezpieczeństwa stwarzają zagrożenie przy zalaniu ich wodą, a nawet na skutek skraplania się w ich wnętrzu pary wodnej. Jeśli koniecznie chcesz to użyj tylko dobrej klasy zasilacza i najlepiej podłącz go do sieci poza łazienką, doprowadzając do niej niskie napięcie przewodem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marcinj12
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 2901
Miasto: Wrocław

marcinj12
Poziom 23
Post#24 04 Mar 2005 22:31   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


cinek13 napisał:

A dlaczego ? Czym się różni zasilacz sieciowy 9 V od bateri 9 V


Tu chodzi o to że jak używasz zwykłego transformatora do zasilania urządzeń w wannie to gdyby nastąpiło przebicie i na uzwojeniu wtórnym zamast 9V pojawiłoby się 230, to wiadomo jakie mogłyby być skutki gdyby akurat ktoś się kąpał...
To oczywiście czysto teoretyczne zabezpieczenie (nie sądzę aby producenci armatury używali baterii do zasilania np. silniczków od hydromasaży), ale zawsze lepiej na zimne dmuchać. Swoją drogą - maksymalne napięcie stałe w obrębie wanny to 12V AC. Takich też napięć używa się do zasilania jaccuzi czy innych hydromasaży.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#25 Post autora tematu 05 Mar 2005 09:38   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


A gdyby tak zrobić zabespieczenie w postać ciągle ładujących się bateri. Dioda pobierała by prąd z bateri a zasilacz by je ładował cały czas. Gdyby nastąpiło "przebicie" to baterie zadziałały by jak bespieczniki. Tak jak na rysunku. Przepraszam za brzydote Smile

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
grzesiox
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Kwi 2004
Posty: 338
Miasto: Mierzęcice

grzesiox
Poziom 16
Post#26 05 Mar 2005 17:24   

Jakie jest groźne napięcie ?...


No chyba nie do końća Smile bo musisz je włączyć chyba równolegle Wink a wtedy i tak masz na diodzie zasilasz Wink a baterie tylko zrobią to co UPS dla kompa robi Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#27 Post autora tematu 05 Mar 2005 19:27   

Jakie jest groźne napięcie ?...


To w takim razi co proponujesz ???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#28 Post autora tematu 06 Mar 2005 16:38   

Jakie jest groźne napięcie ?...


Czemu nie piszecie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 06 Mar 2005 16:38   



Powrót do góry
bu508
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Mar 2005
Posty: 65
Miasto: łódź

bu508
Poziom 11
Post#29 07 Mar 2005 00:06   

Re: Jakie jest groźne napięcie ?...


Rysunek sugeruje, że to ma być oświetlenie akwarium. Niektóre organizmy wodne są czułe na napięcia rzędu µV dlatego próbuje się je stosować jako detektory ostrzegające przed trzęsieniami ziemi. Więc należy wszystko bezwzględnie zaizolować.
Zasilacz na rysunku to typowy badziew patrz posty wyżej. Jeśli stosować zasilacz bezpośrednio do zasilania to nie taki i akumulatorki niepotrzebne.
Jeśli akumulatorki to 2 zmiany: 1 pracuje druga się ładuje a potem zamiana. To według mnie najbezpieczniejsze rozwiązanie chociaż obsługa absorbująca.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Mar 2005 00:06   



Powrót do góry
cinek13
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 259

cinek13
Poziom 15
Post#30 Post autora tematu 07 Mar 2005 07:27   

Jakie jest groźne napięcie ?...


To nie będzie zasilacz tylko ładowarka do noki 3510i
A jeśli wszystko będzie dobrze zaizolowane to mam się obawiać "przebicia" czy nie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Jakie jest groźne napięcie ?... 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
na jakie napięcie jest dioda SMD (1)
Jakie jest maksymalne napięcie stabilizatora LM317? (1)
Jakie jest napięcie maksymalne dla NE 078? (4)
Jakie jest napięcie w wejściu mini-jack? (8)
Deska rozdzielcza. Jakie jest potrzebne napięcie do CD-ROMu? (7)
Jakie jest napięcie gniazda, do którego podłączono diodę? (5)
Jak sprawdzić jakie napięcie potrzebne jest do uruchomienia silniczka (9)
Napięcie kondensatorów, jakie napięcie podłączyć? (3)
B327 - Czy bardzo groźne ??? (6)
jakie napięcie kondensatora? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS