| Author |
Robakkk Poziom 13

Joined: 24 Mar 2003 Posts: 136 Location: Kalisz / Wlkp. płd.
|
15 Mar 2005 00:55 Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
Czy to naprawde tak problematyczne,zeby zmienic to napiecie ladowania?
Prosze o wskazowki, czy zmiana zenerow na 7.5V,czy jakies inne rozwiazanie.
Z gory dzieki i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
darekb12 Poziom 2

|
19 Sep 2006 15:04 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
| [-wojas-] wrote: |
a jeden i drugi w sumie jest podobny i tak samo działa tylko że pierwszy jest na układach scalonych a drugi na tyrystorach
ale robił bym ten pierwszy bo wszystko jest dokładnie opisane jak co wykonac a w drugim mamy tylko schemat i trzeba by samemu płytke kombinować :/ |
Oba są na tyrystorach. Ten drugi to chyba ma błąd, chyba jest pomyłka w mostku prostowniczym - diody D5, D6, D7 chyba są odwrotnie narysowane - w tym układzie robią zwarcie do masy.
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis9622 Poziom 1

|
11 Apr 2007 09:58 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
| Błażej wrote: |
| Tu masz schemat poszukiwania usterek w układzie elektrycznym motocykla. Sprawdza się w większoci maszyn |
Tylko zwróćcie uwagę,że mostek jest źle narysowany.Dolne diody(do masy) maja być w drugą stronę.Ma to oczywiście znaczenie tylko dla tych,którzy nie ida na łatwiznę i buduja mostek "na piechotę" :).Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
4you.ryu Poziom 5

|
13 Apr 2007 22:48 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
Moim zdaniem to napięcie nie musi być złe! Spotkałem sie w skuterkach z dosłownie kilkoma woltami ładowania(wszystko było ok) a w gs 500 mam też kolo 16-17V i nic to nie przeszkadza. akumulator od lipca 2005 śmiga do dziś. Żarówek nie palił to po co kombinować?
|
|
| Back to top |
|
 |
misspalma Poziom 1

|
12 May 2007 16:16 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
buduje ten układ do mojego motocykla i mam male pytanie poniewaz jak przeczytalem w opisie tego tyrystora to on ma polaczona srodkowa nozke z obudowa, a jak wynika z rysunkow obudowy wszystkich tyrystorow nalezy przymocowac do radiatora, i tutaj moj problem poniewaz wedlug mnie jak wszytskie te tyrystory przymocuje do radiatora to wszytskie fazy beda polaczone razem czy tak to moze byc???? prosze o pomoc bo planuje w poniedzialek zaczac montowac. najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto juz go uruchomil.
|
|
| Back to top |
|
 |
boster1 Poziom 9

|
06 Jun 2007 01:47 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
składał już ktoś ten schemat w języku angielskim z regulowanym napieciem ?? Bo ten wydaje mi sie praktyczniejszy w zastosowaniu bo ma tą regulację. pozdro
Dodano po 1 [minuty]:
A i jeszcze jedno... w tym niemieckim dlaczego są diody zennera na 6,8volta ?? To jest wogóle do instalacji na 6voltów czy 12v ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jun 2007 01:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kamilo89 Poziom 14

|
30 Aug 2007 17:46 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
| 4you.ryu wrote: |
| Moim zdaniem to napięcie nie musi być złe! Spotkałem sie w skuterkach z dosłownie kilkoma woltami ładowania(wszystko było ok) a w gs 500 mam też kolo 16-17V i nic to nie przeszkadza. akumulator od lipca 2005 śmiga do dziś. Żarówek nie palił to po co kombinować? |
Umnie w Kawasaki Vulcan VN 750 mam ok 16-17 volt odkryłem to potym jak mi została reszta elektrolitu w akmulatorze bo go wygotowało!
|
|
| Back to top |
|
 |
lmpk Poziom 1

|
16 Sep 2007 11:14 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
| misspalma wrote: |
| buduje ten układ do mojego motocykla i mam male pytanie poniewaz jak przeczytalem w opisie tego tyrystora to on ma polaczona srodkowa nozke z obudowa, a jak wynika z rysunkow obudowy wszystkich tyrystorow nalezy przymocowac do radiatora, i tutaj moj problem poniewaz wedlug mnie jak wszytskie te tyrystory przymocuje do radiatora to wszytskie fazy beda polaczone razem czy tak to moze byc???? prosze o pomoc bo planuje w poniedzialek zaczac montowac. najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto juz go uruchomil. |
tyrystory nalezy odizolowac podkładką silikonową i tulejką dystansową. teoreyycznie powinno działać. ... ale u mnie nie podziałało długo. tulejki sie stopiły. planuje teraz zrobić to na 3ech oddzielnych radiatorach + wentylator. tyrystory mocowane bezpośrednio do radiatorków radiatoty odizolowane od siebie. teraz nic sie nie stopi:idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
Robakkk Poziom 13

Joined: 24 Mar 2003 Posts: 136 Location: Kalisz / Wlkp. płd.
|
08 Oct 2007 12:17 Re: Napięcie ładowania w motocyklu |
|
|
|
To jest właśnie podstawowy problem całego układu- jak to rozwiązać, żeby z jednej strony skutecznie odprowadzić nadmiar energii, który zostaje wydzielony w postaci ciepła,a z drugiej strony zabezpieczyć cały układ przed uszkodzeniami mechanicznymi i warunkami atmosferycznymi, głównie wilgoć...
Ogólnie układ pracuje właściwie i spełnia swoje zadanie.
|
|
| Back to top |
|
 |