FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Napięcie ładowania w motocyklu Yamaha XJ600

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Mopeds Other Engines -> Napięcie ładowania w motocyklu Yamaha XJ600
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#31 Post from the author of the topic 15 Mar 2005 00:55   

Napięcie ładowania w motocyklu

Czy to naprawde tak problematyczne,zeby zmienic to napiecie ladowania?
Prosze o wskazowki, czy zmiana zenerow na 7.5V,czy jakies inne rozwiazanie.
Z gory dzieki i pozdrawiam
Back to top

darekb12
Poziom 2
Poziom 2

Post#32 19 Sep 2006 15:04   

Re: Napięcie ładowania w motocyklu

[-wojas-] wrote:
a jeden i drugi w sumie jest podobny i tak samo działa tylko że pierwszy jest na układach scalonych a drugi na tyrystorach
ale robił bym ten pierwszy bo wszystko jest dokładnie opisane jak co wykonac a w drugim mamy tylko schemat i trzeba by samemu płytke kombinować :/

Oba są na tyrystorach. Ten drugi to chyba ma błąd, chyba jest pomyłka w mostku prostowniczym - diody D5, D6, D7 chyba są odwrotnie narysowane - w tym układzie robią zwarcie do masy.
Back to top

serwis9622
Poziom 1
Poziom 1

Post#33 11 Apr 2007 09:58   

Błażej wrote:
Tu masz schemat poszukiwania usterek w układzie elektrycznym motocykla. Sprawdza się w większoci maszyn

Tylko zwróćcie uwagę,że mostek jest źle narysowany.Dolne diody(do masy) maja być w drugą stronę.Ma to oczywiście znaczenie tylko dla tych,którzy nie ida na łatwiznę i buduja mostek "na piechotę" :).Pozdrawiam.
Back to top

4you.ryu
Poziom 5
Poziom 5

Post#34 13 Apr 2007 22:48   

Moim zdaniem to napięcie nie musi być złe! Spotkałem sie w skuterkach z dosłownie kilkoma woltami ładowania(wszystko było ok) a w gs 500 mam też kolo 16-17V i nic to nie przeszkadza. akumulator od lipca 2005 śmiga do dziś. Żarówek nie palił to po co kombinować?
Back to top

misspalma
Poziom 1
Poziom 1

Post#35 12 May 2007 16:16   

buduje ten układ do mojego motocykla i mam male pytanie poniewaz jak przeczytalem w opisie tego tyrystora to on ma polaczona srodkowa nozke z obudowa, a jak wynika z rysunkow obudowy wszystkich tyrystorow nalezy przymocowac do radiatora, i tutaj moj problem poniewaz wedlug mnie jak wszytskie te tyrystory przymocuje do radiatora to wszytskie fazy beda polaczone razem czy tak to moze byc???? prosze o pomoc bo planuje w poniedzialek zaczac montowac. najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto juz go uruchomil.
Back to top

boster1
Poziom 9
Poziom 9

Post#36 06 Jun 2007 01:47   

składał już ktoś ten schemat w języku angielskim z regulowanym napieciem ?? Bo ten wydaje mi sie praktyczniejszy w zastosowaniu bo ma tą regulację. pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

A i jeszcze jedno... w tym niemieckim dlaczego są diody zennera na 6,8volta ?? To jest wogóle do instalacji na 6voltów czy 12v ???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Jun 2007 01:47   

Back to top

Kamilo89
Poziom 14
Poziom 14

Post#37 30 Aug 2007 17:46   

4you.ryu wrote:
Moim zdaniem to napięcie nie musi być złe! Spotkałem sie w skuterkach z dosłownie kilkoma woltami ładowania(wszystko było ok) a w gs 500 mam też kolo 16-17V i nic to nie przeszkadza. akumulator od lipca 2005 śmiga do dziś. Żarówek nie palił to po co kombinować?

Umnie w Kawasaki Vulcan VN 750 mam ok 16-17 volt odkryłem to potym jak mi została reszta elektrolitu w akmulatorze bo go wygotowało!
Back to top

lmpk
Poziom 1
Poziom 1

Post#38 16 Sep 2007 11:14   

misspalma wrote:
buduje ten układ do mojego motocykla i mam male pytanie poniewaz jak przeczytalem w opisie tego tyrystora to on ma polaczona srodkowa nozke z obudowa, a jak wynika z rysunkow obudowy wszystkich tyrystorow nalezy przymocowac do radiatora, i tutaj moj problem poniewaz wedlug mnie jak wszytskie te tyrystory przymocuje do radiatora to wszytskie fazy beda polaczone razem czy tak to moze byc???? prosze o pomoc bo planuje w poniedzialek zaczac montowac. najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto juz go uruchomil.

tyrystory nalezy odizolowac podkładką silikonową i tulejką dystansową. teoreyycznie powinno działać. ... ale u mnie nie podziałało długo. tulejki sie stopiły. planuje teraz zrobić to na 3ech oddzielnych radiatorach + wentylator. tyrystory mocowane bezpośrednio do radiatorków radiatoty odizolowane od siebie. teraz nic sie nie stopi:idea:
Back to top

Robakkk
Poziom 13
Poziom 13

Post#39 Post from the author of the topic 08 Oct 2007 12:17   

To jest właśnie podstawowy problem całego układu- jak to rozwiązać, żeby z jednej strony skutecznie odprowadzić nadmiar energii, który zostaje wydzielony w postaci ciepła,a z drugiej strony zabezpieczyć cały układ przed uszkodzeniami mechanicznymi i warunkami atmosferycznymi, głównie wilgoć...

Ogólnie układ pracuje właściwie i spełnia swoje zadanie.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Mopeds Other Engines -> Napięcie ładowania w motocyklu Yamaha XJ600
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Punto II - napięcie ładowania (10)
jakie napięcie ładowania (9)
Za wysokie napięcie ładowania. (7)
Regularnie przygasa światło w motocyklu Yamaha XJ750SECA 84r (14)
regulator ładowania w motocyklu MZ Tropic (3)
prąd ładowania akumulatora w motocyklu (7)
Niskie napięcie ładowania w motocyklu Suzuki gsxr 750 (1)
MZ TS 150 napięcie ładowania (5)
napięcie ładowania akumulatora (7)
Wysokie napięcie ładowania (11)

Page generation time: 0.288 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony