Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Autor
Wiadomość
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

Post#1 Post autora tematu 25 Cze 2013 12:34   

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Mam dwa gniazdka telefoniczne w domu, do tej pory podłączony był tylko router na górze, wszystko działało idealnie. Pewnego dnia jeden z domowników podłączył na chwile telefon w gniazdku telefonicznym na dole. Od tego czasu router podłączony na górze od czasu do czasu zaczynał tracić połączenie, i tak coraz częściej, aż w końcu przestał działać. Gdy podłączy się go na dole działa poprawnie.

Na górze kabel częściowo idzie w ścianie, później jest około 3 metry kabla zakończonego takim rozgałęźnikiem na starą dużą wtyczkę i rj-11. Na początku uciąłem trochę kabla i zalutowałem do wyjścia rj-11. Nic nie pomogło.
Miernik pokazuje, że pomiędzy niebieskim a białym jest napięcie około 60mV.
Czy to jest poprawne napięcie?
Gdzie szukać usterki?

Edit: Gdy podłączę go na górze, dioda ADSL chwilowo miga, czyli próbuje się połączyć jednak po chwili gaśnie.
Powrót do góry
   
kindlar
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 1264

Post#2 25 Cze 2013 12:58pomocny post - solucja   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Odłącz wszystko co masz podłączone do linii i zmierz napięcie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 12:58pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

Post#3 Post autora tematu 25 Cze 2013 13:22   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Po odłączeniu wszystkiego pokazuje 90mV.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 13:22   





Powrót do góry
   
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 612
Miasto: Gdynia

Post#4 25 Cze 2013 13:25   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


MOTÓR!! napisał:
pokazuje 90mV

No to właściwie "nic". powinno być ok50-60V
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 13:25   





Powrót do góry
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

Post#5 Post autora tematu 25 Cze 2013 13:28   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Właśnie zmierzyłem napięcie na dole (gdzie wszystko działa) i pokazuje mi 130mV. Dodam, że mierzę napięcie pomiędzy białym i niebieskim kablem.
Powrót do góry
   
bestboy21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2494

Post#6 25 Cze 2013 13:43   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Coś źle mierzysz a kolory nic nie mówią, bo do domu może przyjść para o dowolnym kolorze.
Miernik ustaw na pomiar napięcia stałego.
Na pewno powinno być ponad 40V w stanie spoczynku.
Powrót do góry
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

Post#7 Post autora tematu 25 Cze 2013 14:13   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Nie wiem jak to się stało ale znowu działa.

W kablu na górze miałem 4 kable, dwa podłączone a dwa nie, zacząłem mierzyć w poszukiwaniu 40V po rozłączeniu routera ale pokazywało wyniki 100-200mV, potem podłączyłem router na dole i mierzyłem na górze, wtedy zerwało połączenie na routerze, podłączyłem go na górze i znowu działa :)

Co jest grane?
Dodam, że na wszystkich kablach jest poniżej 200mV.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2013 14:13   





Powrót do góry
   
bestboy21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 2494

Post#8 25 Cze 2013 14:16pomocny post - solucja   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Zmień miernik , może mierzysz mA a nie V to by się teoretycznie zgadzało a zwarcie linii może chwilowo naprawić słaby styk gdzieś na łączu.
Powrót do góry
   
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 612
Miasto: Gdynia

Post#9 25 Cze 2013 14:52pomocny post - solucja   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


A czy kolega ma "telefon", czy tylko samą usługę dsl?
Powrót do góry
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

Post#10 Post autora tematu 25 Cze 2013 16:39   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Oczywiście że mierzę na napięcie a nie natężenie.
Telefon też mam.

Wyrwałem kawałek kabla ze ściany (akurat tam nie widać) i zalutowałem nowy przewód i działa elegancko, mimo że napięcie wynosi nadal około 200mV.

Rozwiązanie: przewód był uszkodzony, prawdopodobnie przez psa.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nie widać hibernacji chociaż jest ? (6)
Linia telefoniczna (6)
DSC PC1550 - linia telefoniczna (20)
Dialer linia telefoniczna + GSM (2)
Linia telefoniczna w monitoringu - przerywany sygnał. (11)
Prezentacja numeru, analogowa linia telefoniczna. Schemat urządzenia. (2)
Co to jest? Na jakie napięcie to działa? (4)
Satel CA10 - "awaria" linia telefoniczna (8)
Lampki choinkowe led nie działa 1 linia. (9)
ISDN - nie działa linia analogowa i cyfrowa naraz (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS