Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

MOTÓR!!
Poziom 7
Post#1 25 Cze 2013 12:34  Autor tematu   

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Mam dwa gniazdka telefoniczne w domu, do tej pory podłączony był tylko router na górze, wszystko działało idealnie. Pewnego dnia jeden z domowników podłączył na chwile telefon w gniazdku telefonicznym na dole. Od tego czasu router podłączony na górze od czasu do czasu zaczynał tracić połączenie, i tak coraz częściej, aż w końcu przestał działać. Gdy podłączy się go na dole działa poprawnie.

Na górze kabel częściowo idzie w ścianie, później jest około 3 metry kabla zakończonego takim rozgałęźnikiem na starą dużą wtyczkę i rj-11. Na początku uciąłem trochę kabla i zalutowałem do wyjścia rj-11. Nic nie pomogło.
Miernik pokazuje, że pomiędzy niebieskim a białym jest napięcie około 60mV.
Czy to jest poprawne napięcie?
Gdzie szukać usterki?

Edit: Gdy podłączę go na górze, dioda ADSL chwilowo miga, czyli próbuje się połączyć jednak po chwili gaśnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kindlar
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Lis 2006
Posty: 1746

kindlar
Poziom 22
Post#2 25 Cze 2013 12:58Pomocny post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Odłącz wszystko co masz podłączone do linii i zmierz napięcie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

MOTÓR!!
Poziom 7
Post#3 25 Cze 2013 13:22  Autor tematu   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Po odłączeniu wszystkiego pokazuje 90mV.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 694
Miasto: Gdynia

tomjed
Poziom 19
Post#4 25 Cze 2013 13:25    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


MOTÓR!! napisał:
pokazuje 90mV

No to właściwie "nic". powinno być ok50-60V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

MOTÓR!!
Poziom 7
Post#5 25 Cze 2013 13:28  Autor tematu   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Właśnie zmierzyłem napięcie na dole (gdzie wszystko działa) i pokazuje mi 130mV. Dodam, że mierzę napięcie pomiędzy białym i niebieskim kablem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3532

bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#6 25 Cze 2013 13:43    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Coś źle mierzysz a kolory nic nie mówią, bo do domu może przyjść para o dowolnym kolorze.
Miernik ustaw na pomiar napięcia stałego.
Na pewno powinno być ponad 40V w stanie spoczynku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

MOTÓR!!
Poziom 7
Post#7 25 Cze 2013 14:13  Autor tematu   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Nie wiem jak to się stało ale znowu działa.

W kablu na górze miałem 4 kable, dwa podłączone a dwa nie, zacząłem mierzyć w poszukiwaniu 40V po rozłączeniu routera ale pokazywało wyniki 100-200mV, potem podłączyłem router na dole i mierzyłem na górze, wtedy zerwało połączenie na routerze, podłączyłem go na górze i znowu działa Smile

Co jest grane?
Dodam, że na wszystkich kablach jest poniżej 200mV.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 3532

bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#8 25 Cze 2013 14:16Pomocny post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Zmień miernik , może mierzysz mA a nie V to by się teoretycznie zgadzało a zwarcie linii może chwilowo naprawić słaby styk gdzieś na łączu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lut 2003
Posty: 694
Miasto: Gdynia

tomjed
Poziom 19
Post#9 25 Cze 2013 14:52Pomocny post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


A czy kolega ma "telefon", czy tylko samą usługę dsl?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 23
Miasto: Lublin

MOTÓR!!
Poziom 7
Post#10 25 Cze 2013 16:39  Autor tematu   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Oczywiście że mierzę na napięcie a nie natężenie.
Telefon też mam.

Wyrwałem kawałek kabla ze ściany (akurat tam nie widać) i zalutowałem nowy przewód i działa elegancko, mimo że napięcie wynosi nadal około 200mV.

Rozwiązanie: przewód był uszkodzony, prawdopodobnie przez psa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nie widać hibernacji chociaż jest ? (6)
Linia telefoniczna (6)
Prezentacja numeru, analogowa linia telefoniczna. Schemat urządzenia. (2)
Lampki choinkowe led nie działa 1 linia. (9)
Czy napięcie nie jest za duże? (2)
Wskaźnik jest napięcie / nie ma na dwóch diodach LED (15)
Napięcie z transformatora za mostkiem prostowniczym nie jest równo podzielone (7)
Mosfet się nie otwiera, chociaż powinien (7)
Napięcie w piwnicach. Nic oprócz żarówek nie działa. (18)
Router źle działa - Dostęp do neta jest ale net nie działa. (12)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS