Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Author
Message
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
Location: Lublin

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jun 2013 12:34   

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Mam dwa gniazdka telefoniczne w domu, do tej pory podłączony był tylko router na górze, wszystko działało idealnie. Pewnego dnia jeden z domowników podłączył na chwile telefon w gniazdku telefonicznym na dole. Od tego czasu router podłączony na górze od czasu do czasu zaczynał tracić połączenie, i tak coraz częściej, aż w końcu przestał działać. Gdy podłączy się go na dole działa poprawnie.

Na górze kabel częściowo idzie w ścianie, później jest około 3 metry kabla zakończonego takim rozgałęźnikiem na starą dużą wtyczkę i rj-11. Na początku uciąłem trochę kabla i zalutowałem do wyjścia rj-11. Nic nie pomogło.
Miernik pokazuje, że pomiędzy niebieskim a białym jest napięcie około 60mV.
Czy to jest poprawne napięcie?
Gdzie szukać usterki?

Edit: Gdy podłączę go na górze, dioda ADSL chwilowo miga, czyli próbuje się połączyć jednak po chwili gaśnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jun 2013 12:34   





Back to top
   
kindlar
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 24 Nov 2006
Posts: 1457

Post#2 25 Jun 2013 12:58helpful post - solution   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Odłącz wszystko co masz podłączone do linii i zmierz napięcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
Location: Lublin

Post#3 Post from the author of the topic 25 Jun 2013 13:22   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Po odłączeniu wszystkiego pokazuje 90mV.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jun 2013 13:22   





Back to top
   
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Feb 2003
Posts: 646
Location: Gdynia

Post#4 25 Jun 2013 13:25   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


MOTÓR!! wrote:
pokazuje 90mV

No to właściwie "nic". powinno być ok50-60V

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jun 2013 13:25   





Back to top
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
Location: Lublin

Post#5 Post from the author of the topic 25 Jun 2013 13:28   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Właśnie zmierzyłem napięcie na dole (gdzie wszystko działa) i pokazuje mi 130mV. Dodam, że mierzę napięcie pomiędzy białym i niebieskim kablem.

Helpful message? + -

Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2794

Post#6 25 Jun 2013 13:43   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Coś źle mierzysz a kolory nic nie mówią, bo do domu może przyjść para o dowolnym kolorze.
Miernik ustaw na pomiar napięcia stałego.
Na pewno powinno być ponad 40V w stanie spoczynku.

Helpful message? + -

Back to top
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
Location: Lublin

Post#7 Post from the author of the topic 25 Jun 2013 14:13   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Nie wiem jak to się stało ale znowu działa.

W kablu na górze miałem 4 kable, dwa podłączone a dwa nie, zacząłem mierzyć w poszukiwaniu 40V po rozłączeniu routera ale pokazywało wyniki 100-200mV, potem podłączyłem router na dole i mierzyłem na górze, wtedy zerwało połączenie na routerze, podłączyłem go na górze i znowu działa Smile

Co jest grane?
Dodam, że na wszystkich kablach jest poniżej 200mV.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jun 2013 14:13   





Back to top
   
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 25 May 2005
Posts: 2794

Post#8 25 Jun 2013 14:16helpful post - solution   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Zmień miernik , może mierzysz mA a nie V to by się teoretycznie zgadzało a zwarcie linii może chwilowo naprawić słaby styk gdzieś na łączu.

Helpful message? + -

Back to top
   
tomjed
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 13 Feb 2003
Posts: 646
Location: Gdynia

Post#9 25 Jun 2013 14:52helpful post - solution   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


A czy kolega ma "telefon", czy tylko samą usługę dsl?

Helpful message? + -

Back to top
   
MOTÓR!!
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
Location: Lublin

Post#10 Post from the author of the topic 25 Jun 2013 16:39   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Oczywiście że mierzę na napięcie a nie natężenie.
Telefon też mam.

Wyrwałem kawałek kabla ze ściany (akurat tam nie widać) i zalutowałem nowy przewód i działa elegancko, mimo że napięcie wynosi nadal około 200mV.

Rozwiązanie: przewód był uszkodzony, prawdopodobnie przez psa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Page 1 of 1
Similar topics
Nie widać hibernacji chociaż jest ? (6)
Linia telefoniczna (6)
Prezentacja numeru, analogowa linia telefoniczna. Schemat urządzenia. (2)
Lampki choinkowe led nie działa 1 linia. (9)
Czy napięcie nie jest za duże? (2)
Wskaźnik jest napięcie / nie ma na dwóch diodach LED (15)
Napięcie z transformatora za mostkiem prostowniczym nie jest równo podzielone (7)
Mosfet się nie otwiera, chociaż powinien (7)
Napięcie w piwnicach. Nic oprócz żarówek nie działa. (18)
Router źle działa - Dostęp do neta jest ale net nie działa. (12)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl topic RSS feed