Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
MOTÓR!!
Level 7
Location: Lublin
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
MOTÓR!!
Level 7
Post#1 25 Jun 2013 12:34  Topic author   

Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Mam dwa gniazdka telefoniczne w domu, do tej pory podłączony był tylko router na górze, wszystko działało idealnie. Pewnego dnia jeden z domowników podłączył na chwile telefon w gniazdku telefonicznym na dole. Od tego czasu router podłączony na górze od czasu do czasu zaczynał tracić połączenie, i tak coraz częściej, aż w końcu przestał działać. Gdy podłączy się go na dole działa poprawnie.

Na górze kabel częściowo idzie w ścianie, później jest około 3 metry kabla zakończonego takim rozgałęźnikiem na starą dużą wtyczkę i rj-11. Na początku uciąłem trochę kabla i zalutowałem do wyjścia rj-11. Nic nie pomogło.
Miernik pokazuje, że pomiędzy niebieskim a białym jest napięcie około 60mV.
Czy to jest poprawne napięcie?
Gdzie szukać usterki?

Edit: Gdy podłączę go na górze, dioda ADSL chwilowo miga, czyli próbuje się połączyć jednak po chwili gaśnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kindlar
Level 34
Joined: 24 Nov 2006
Posts: 2322
Helped: 224
Post rating: 74
kindlar
Level 34
Post#2 25 Jun 2013 12:58Helpful post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Odłącz wszystko co masz podłączone do linii i zmierz napięcie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MOTÓR!!
Level 7
Location: Lublin
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
MOTÓR!!
Level 7
Post#3 25 Jun 2013 13:22  Topic author   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Po odłączeniu wszystkiego pokazuje 90mV.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomjed
Level 25
Location: Gdynia
Joined: 13 Feb 2003
Posts: 791
Helped: 54
Post rating: 4
tomjed
Level 25
Post#4 25 Jun 2013 13:25    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


MOTÓR!! wrote:
pokazuje 90mV

No to właściwie "nic". powinno być ok50-60V

Helpful post? + 0
Back to top
MOTÓR!!
Level 7
Location: Lublin
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
MOTÓR!!
Level 7
Post#5 25 Jun 2013 13:28  Topic author   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Właśnie zmierzyłem napięcie na dole (gdzie wszystko działa) i pokazuje mi 130mV. Dodam, że mierzę napięcie pomiędzy białym i niebieskim kablem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Joined: 25 May 2005
Posts: 4227
Helped: 357
Post rating: 122
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#6 25 Jun 2013 13:43    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Coś źle mierzysz a kolory nic nie mówią, bo do domu może przyjść para o dowolnym kolorze.
Miernik ustaw na pomiar napięcia stałego.
Na pewno powinno być ponad 40V w stanie spoczynku.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MOTÓR!!
Level 7
Location: Lublin
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
MOTÓR!!
Level 7
Post#7 25 Jun 2013 14:13  Topic author   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Nie wiem jak to się stało ale znowu działa.

W kablu na górze miałem 4 kable, dwa podłączone a dwa nie, zacząłem mierzyć w poszukiwaniu 40V po rozłączeniu routera ale pokazywało wyniki 100-200mV, potem podłączyłem router na dole i mierzyłem na górze, wtedy zerwało połączenie na routerze, podłączyłem go na górze i znowu działa :)

Co jest grane?
Dodam, że na wszystkich kablach jest poniżej 200mV.

Helpful post? + 0
Back to top
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Joined: 25 May 2005
Posts: 4227
Helped: 357
Post rating: 122
bestboy21
Warunkowo odblokowany
Post#8 25 Jun 2013 14:16Helpful post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Zmień miernik , może mierzysz mA a nie V to by się teoretycznie zgadzało a zwarcie linii może chwilowo naprawić słaby styk gdzieś na łączu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomjed
Level 25
Location: Gdynia
Joined: 13 Feb 2003
Posts: 791
Helped: 54
Post rating: 4
tomjed
Level 25
Post#9 25 Jun 2013 14:52Helpful post    

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


A czy kolega ma "telefon", czy tylko samą usługę dsl?

Helpful post? + 0
Back to top
MOTÓR!!
Level 7
Location: Lublin
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 23
MOTÓR!!
Level 7
Post#10 25 Jun 2013 16:39  Topic author   

Re: Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie


Oczywiście że mierzę na napięcie a nie natężenie.
Telefon też mam.

Wyrwałem kawałek kabla ze ściany (akurat tam nie widać) i zalutowałem nowy przewód i działa elegancko, mimo że napięcie wynosi nadal około 200mV.

Rozwiązanie: przewód był uszkodzony, prawdopodobnie przez psa.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie
Page 1 of 1

Similar topics to linia telefoniczna - nie działa, chociaż jest napięcie

Nie widać hibernacji chociaż jest ? (6)
Linia telefoniczna (6)
Prezentacja numeru, analogowa linia telefoniczna. Schemat urządzenia. (2)
Lampki choinkowe led nie działa 1 linia. (9)
Czy napięcie nie jest za duże? (2)
Wskaźnik jest napięcie / nie ma na dwóch diodach LED (15)
Napięcie z transformatora za mostkiem prostowniczym nie jest równo podzielone (7)
Mosfet się nie otwiera, chociaż powinien (7)
Napięcie w piwnicach. Nic oprócz żarówek nie działa. (18)
Router źle działa - Dostęp do neta jest ale net nie działa. (12)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.15 seconds