Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#1 26 Jun 2013 08:39  Topic author   

ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Witam,

Posiadam kartę Aero2 oraz modem ZTE MF100, po podpięciu pod komputer program startowy się uruchamia jednak modem nie znajduje sieci i nie można połączyć się z siecią AERO?

Może ktoś coś poradzić w tej sprawie?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Włocławek
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19159
Helped: 2246
Post rating: 112
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 26 Jun 2013 09:40    

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Według JD tech modem ten nie jest zgodny z Aero2 z zastrzeżeniem, że pewne wersje mogą być zgodne (np. O2 UK).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#3 26 Jun 2013 17:23  Topic author   

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Dzięki mbo, właśnie na modemie mam oznaczenie O2 ale czy pochodzi z UK to tego nie wiem, dostałem ten modem.

1. Można to jakoś sprawdzić czy modem pochodzi z UK?
2. po włożeniu modemu z kartą Aero2 do komputera pojawia się okienko logowania PLAY ONLINE tylko, że nie pokazuje sieci i mocy sygnału?

Możecie koledzy coś doradzić? Przeglądałem też inne podobne wpisy na tym forum ale nic nie znalazłem co mógłbym wykorzystać.

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 7
jdanecki
Level 22
Post#4 26 Jun 2013 19:20    

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Niestety nie da się łatwo sprawdzić zgodności modemów ZTE z Aero2 inaczej, niż przez próbę połączenia z siecią Plus 3G (Aero2) w miejscu, w którym wiemy na 100%, że jest zasięg Aero2.
Generalnie nie miałem w ręku żadnego zgodnego z Aero2 MF100 (miałem jeden z oznaczeniem O2 i nie działał - był pewnie z innego oddziału O2).

Aplikacja Play Online w MF100 pochodzącego z O2? W nim jest jakaś karta SD? Czy ktoś go tak dziwnie zmodyfikował... Ja bym sobie i tak taką staroć darował.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#5 26 Jun 2013 20:52  Topic author   

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Gdyby modem był OK, to po włożeniu karty Aero2 powinien mi wykryć sieć, TAK?
Sprawdzałem ustawienia na tym modemie i są już dobrze wprowadzone.

Modem jednak nie widzi sieci.

Dodam, że tam gdzie sprawdzam zasięg, zasięg jest na 100% ponieważ sprawdzałem to na innym modemie Huwei.

Mogę coś jeszcze przetestować lub zrobić z tym modemem?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Włocławek
Joined: 02 Aug 2004
Posts: 19159
Helped: 2246
Post rating: 112
mbo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#6 26 Jun 2013 22:10    

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Pozostaje odłożyć do szuflady lub sprzedać ...

Helpful post? + 0
Back to top
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#7 27 Jun 2013 10:58  Topic author   

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Chciałbym jeszcze trochę poeksperymentować z tym modemem.

Dlaczego ten modem nie działa w Aero2???

Przecież działa w innych sieciach. Czyli jest sprawny.
Jeżeli jest ograniczony przez wewnętrzne blokady, to należy te blokady usunąć. Tylko pytanie JAK?
Może ktoś podrzucić jakieś wskazówki lub źródła gdzie można poszukać wskazówek?

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 7
jdanecki
Level 22
Post#8 27 Jun 2013 23:16    

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Potrzebujesz modemu, który obsługuje pasmo UMTS 900 MHz. ZTE MF100 występuje w wersji z obsługą tego pasma i częściej - bez.
Działa z innymi sieciami, bo wszystkie pozostałe obsługują także UMTS 2100 MHz i 2G, a Aero2 ma TYLKO UMTS 900.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#9 28 Jun 2013 07:12  Topic author   

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Czy można zmodyfikować to pasmo z poziomu oprogramowania, tak żeby modem obsługiwał umts 900 MHz? Czy jest to niemożliwe na ograniczenia sprzętowe?

Helpful post? + 0
Back to top
jdanecki
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 625
Helped: 26
Post rating: 7
jdanecki
Level 22
Post#10 28 Jun 2013 17:39    

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Niestety, jeżeli to jest ten problem, to jest ograniczenie sprzętowe.

Helpful post? + 0
Back to top
Ted07
Level 13
Location: -
Joined: 24 Nov 2009
Posts: 141
Post rating: 8
Ted07
Level 13
Post#11 04 Jul 2013 17:26  Topic author   

Re: ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci


Chciałbym jeszcze trochę temat podrążyć i się nie poddać na pierwszym zakręcie :-)

mbo wrote:
Według JD tech modem ten nie jest zgodny z Aero2 z zastrzeżeniem, że pewne wersje mogą być zgodne (np. O2 UK).


Posiadam biały modem z dużym napisem O2, może rzeczywiście jest on z UK?
Można to jakoś sprawdzić?
Jeżeli jest z UK to dlaczego mi nie chce działać? Zasięg jest na 100%.

W wolnej chwili zamieszczę fotki obudowy modemu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> ZTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci
Page 1 of 1

Similar topics to zTE MF100 - Modem ZTE MF100 z kartą AERO2 brak sieci

modem usb zte mf100 nie chce sie zainstalować (3)
Modem ZTE MF100 Netia - nie chce się inst. na WIN XP (2)
po podłączeniu modemu zte mf100 iplusa mój touchpad wariuje (5)
ZTE MF100 - Zniknęła zawartośc instalek z urządzenia - dlaczego? Jak ją odzyskac (4)
ZTE MF 631 - Nie wykrywa modemu pod kartą AERO2 (modem z plusa) (9)
ZTE MF112 - Brak zasięgu i połączenia z siecią PLAY (online na karte) modem ZTE (10)
Modem Polsatu zte proprietary usb modem, konfiguracja dla Aero2- to działa (3)
połączenie AERO2 z modem ZTE MF636. (10)
Modem ZTE MF821 - brak zasięgu modemie ZTE MF821 LTE/HSPA+ (9)
Modem ZTE ZXDSL 852 na router ZTE 831 + WiFi. (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.084 seconds