Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu ->laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Post#1 27 Cze 2013 11:07  Autor tematu   

laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Podczas próby zamiany mojego unifonu Narcyz na Laskomex LF3 nie wiem jak przełożyć przewody, gdyż po zdjęciu pokrywy Narcyza znalazłem opisy w postaci liter (B,M,S,Z,Z) widoczne na załączonym zdjęciu. Natomiast Laskomex LF3 posiada oznaczenia 1,2,3... itd. Proszę o pomoc jak zamienić te unifony. laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3 laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1558
Miasto: Wrocław

Ircys
Specjalista Domofony
Post#2 27 Cze 2013 13:35Pomocny post    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Podłączenie unifonu Laskomex LF-3
1- pomarańczowy
2- niebieski
3- zielony
4- brązowy
5- biały
7- szary

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8694
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#3 27 Cze 2013 18:37Pomocny post    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Stary unifon (w obudowie Narcyza) ma od góry:

B - wywołanie
M - mikrofon
S - słuchawka
T (odwrócone) - masa
Z - zamek (przycisk)
Z - zamek (przycisk)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Post#4 28 Cze 2013 08:22  Autor tematu   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dziękuję za pomoc. Podłączyłem zgodnie z podaną instrukcją - i wszystko działa PRAWIE dobrze. Piszę PRAWIE, gdyż podczas podnoszenia słuchawki jest dziwny hałas, przypominający jakieś "sprzężenie". Należy wtedy maksymalnie rozciągnąć przewód ze słuchawką i oddalić się od aparatu, aby przestało piszczeć. Czy można temu jakoś zaradzić, bo moje zwierzaki uciekają a domownicy dostają gęsiej skórki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8694
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#5 28 Cze 2013 08:26    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Oczywiście, że można temu zaradzić. Trzeba nieco zmniejszyć wzmocnienie mikrofonu.
Na płytce jest potencjometr montażowy, który służy do regulacji wzmocnienia mikrofonu. Jednak w tym modelu użyli wyjątkowo małego, mimo że miejsce na duży tez jest przygotowane (wolne otwory). Nie wiem czy znajdziesz w domu tak mały śrubokręt aby nim regulować.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Post#6 28 Cze 2013 08:30  Autor tematu   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dzięki. A jak się to robi ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8694
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#7 28 Cze 2013 08:36    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Z lewej strony na twoim zdjęciu jest wspomniany potencjometr. Widać też otwory na większy gabarytowo egzemplarz.
Jak piszczy wtedy kręć. Najlepiej zbliż słuchawkę do ściany lub pokrywki unifonu (imitacja odkładania i podnoszenia).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Post#8 28 Cze 2013 08:58  Autor tematu   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dzięki raz jeszcze. Ledwo go dotknąłem i przestało piszczeć. DZIĘKI

Dodano po 9 [minuty]:

A już myślałem, że to koniec problemów. Poprosiłem żonę aby zadzwoniła z dołu domofonem i okazało się, że ja ją słyszę, lecz ona mnie nie słyszy. Przepraszam, że tak na raty zgłaszam problemy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Ircys
Specjalista Domofony
Specjalista Domofony


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1558
Miasto: Wrocław

Ircys
Specjalista Domofony
Post#9 28 Cze 2013 11:15    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


MIROSŁAW TOMCZAK napisał:
A już myślałem, że to koniec problemów. Poprosiłem żonę aby zadzwoniła z dołu domofonem i okazało się, że ja ją słyszę, lecz ona mnie nie słyszy. Przepraszam, że tak na raty zgłaszam problemy.


Za mocno ściszyłeś mikrofon - znów kręć tym potencjometrem.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8694
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#10 28 Cze 2013 19:17    

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Potencjometr oczywiście służy do ściszania mikrofonu, ale nie mamy tego robić na maksa. Czasem trzeba wybrać kompromis, czyli dopuścić lekkie sprzęganie. Myślę jednak, że znajdziesz optymalne ustawienie. W razie czego trzymaj słuchawkę przy uchu i sprawdzaj czy masz przedmuch (dmuchaj w mikrofon). Jak go nie masz, to znaczy że za mocno ściszyłeś.
Oczywiście można w czasie regulacji prowadzić rozmowę z drugą osobą.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Post#11 29 Cze 2013 15:03  Autor tematu   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dziękuję za Wasze rady i pomoc. Wszystko jak na razie funkcjonuje bez zarzutów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Domofony i kontrola dostępu -> laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana Tesla >> Laskomex LF3 i brak wywołania (6)
Podłączenie domofonu Laskomex lf3 (3)
Jak podłaczyć unifon Laskomex LF3 ? (3)
Laskomex LF3 - identyfikacja kabli w instalacji (3)
Laskomex LF3 - W bloku nie słychać na dole co się mówi do słuchawki na górze (3)
Laskomex - Instalacja 5 zylowa a domofon Laskomex LM-4 (2)
Laskomex + Urmet? - Czy da się do domofonu Laskomex użyć cyfrowy unifon Urmet? (10)
Stary domofon vs Laskomex LF-3 - wymiana (3)
Wymiana Laskomex LF-3 na Prestige V 456 (3)
Laskomex CD-2502 - wymiana unifonu (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS