Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3
Autor
Wiadomość
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

Post#1 Post autora tematu 27 Cze 2013 11:07   

laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Podczas próby zamiany mojego unifonu Narcyz na Laskomex LF3 nie wiem jak przełożyć przewody, gdyż po zdjęciu pokrywy Narcyza znalazłem opisy w postaci liter (B,M,S,Z,Z) widoczne na załączonym zdjęciu. Natomiast Laskomex LF3 posiada oznaczenia 1,2,3... itd. Proszę o pomoc jak zamienić te unifony. laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3 laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Cze 2013 11:07   





Powrót do góry
   
Ircys
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1363
Miasto: Wrocław

Post#2 27 Cze 2013 13:35pomocny post - solucja   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Podłączenie unifonu Laskomex LF-3
1- pomarańczowy
2- niebieski
3- zielony
4- brązowy
5- biały
7- szary

Pozdrawiam
www.alfatech.net.pl
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#3 27 Cze 2013 18:37pomocny post - solucja   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Stary unifon (w obudowie Narcyza) ma od góry:

B - wywołanie
M - mikrofon
S - słuchawka
T (odwrócone) - masa
Z - zamek (przycisk)
Z - zamek (przycisk)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Cze 2013 18:37pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

Post#4 Post autora tematu 28 Cze 2013 08:22   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dziękuję za pomoc. Podłączyłem zgodnie z podaną instrukcją - i wszystko działa PRAWIE dobrze. Piszę PRAWIE, gdyż podczas podnoszenia słuchawki jest dziwny hałas, przypominający jakieś "sprzężenie". Należy wtedy maksymalnie rozciągnąć przewód ze słuchawką i oddalić się od aparatu, aby przestało piszczeć. Czy można temu jakoś zaradzić, bo moje zwierzaki uciekają a domownicy dostają gęsiej skórki.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#5 28 Cze 2013 08:26   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Oczywiście, że można temu zaradzić. Trzeba nieco zmniejszyć wzmocnienie mikrofonu.
Na płytce jest potencjometr montażowy, który służy do regulacji wzmocnienia mikrofonu. Jednak w tym modelu użyli wyjątkowo małego, mimo że miejsce na duży tez jest przygotowane (wolne otwory). Nie wiem czy znajdziesz w domu tak mały śrubokręt aby nim regulować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2013 08:26   





Powrót do góry
   
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

Post#6 Post autora tematu 28 Cze 2013 08:30   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dzięki. A jak się to robi ?
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#7 28 Cze 2013 08:36   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Z lewej strony na twoim zdjęciu jest wspomniany potencjometr. Widać też otwory na większy gabarytowo egzemplarz.
Jak piszczy wtedy kręć. Najlepiej zbliż słuchawkę do ściany lub pokrywki unifonu (imitacja odkładania i podnoszenia).
Powrót do góry
   
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

Post#8 Post autora tematu 28 Cze 2013 08:58   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dzięki raz jeszcze. Ledwo go dotknąłem i przestało piszczeć. DZIĘKI

Dodano po 9 [minuty]:

A już myślałem, że to koniec problemów. Poprosiłem żonę aby zadzwoniła z dołu domofonem i okazało się, że ja ją słyszę, lecz ona mnie nie słyszy. Przepraszam, że tak na raty zgłaszam problemy.
Powrót do góry
   
Ircys
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 1363
Miasto: Wrocław

Post#9 28 Cze 2013 11:15   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


MIROSŁAW TOMCZAK napisał:
A już myślałem, że to koniec problemów. Poprosiłem żonę aby zadzwoniła z dołu domofonem i okazało się, że ja ją słyszę, lecz ona mnie nie słyszy. Przepraszam, że tak na raty zgłaszam problemy.


Za mocno ściszyłeś mikrofon - znów kręć tym potencjometrem.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2013 11:15   





Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8427
Miasto: Pomorze

Post#10 28 Cze 2013 19:17   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Potencjometr oczywiście służy do ściszania mikrofonu, ale nie mamy tego robić na maksa. Czasem trzeba wybrać kompromis, czyli dopuścić lekkie sprzęganie. Myślę jednak, że znajdziesz optymalne ustawienie. W razie czego trzymaj słuchawkę przy uchu i sprawdzaj czy masz przedmuch (dmuchaj w mikrofon). Jak go nie masz, to znaczy że za mocno ściszyłeś.
Oczywiście można w czasie regulacji prowadzić rozmowę z drugą osobą.
Powrót do góry
   
MIROSŁAW TOMCZAK
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 5
Miasto: ŁÓDŹ

Post#11 Post autora tematu 29 Cze 2013 15:03   

Re: laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3


Dziękuję za Wasze rady i pomoc. Wszystko jak na razie funkcjonuje bez zarzutów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> laskomex LF3 - Wymiana Narcyza na Laskomex LF3
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wymiana Tesla >> Laskomex LF3 i brak wywołania (6)
Podłączenie domofonu Laskomex lf3 (3)
Jak podłaczyć unifon Laskomex LF3 ? (3)
Laskomex LF3 - W bloku nie słychać na dole co się mówi do słuchawki na górze (3)
Laskomex + Urmet? - Czy da się do domofonu Laskomex użyć cyfrowy unifon Urmet? (8)
Stary domofon vs Laskomex LF-3 - wymiana (3)
Wymiana Laskomex LF-3 na Prestige V 456 (3)
Laskomex CD-2502 - wymiana unifonu (6)
Zamiana unifonu LF3 na TK6 (5)
unifon LF3 na AMPLYVOX 3322 (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS