Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Laser dyskotekowy - schemat

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Laser dyskotekowy - schemat
Angielska wersja
Autor Wiadomość
samomysl13
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Kraków

Post 04 Mar 2005 21:16   

Zamieszczam schemat jak zbudować najprostszy skaner laserowy można sobie dorobić jeszcze jakąś obudowe i jest w porządku można zamiast lasera na rysunku wstawić lusterko pod kątem 45° a laserek z boku. Ogólnie to wszystko polega na umieszczeniu obrotowego lusterka skierowanego pod określonym kątem do światła laserowego.

laser.doc
 Opis:
 n/a

Download
 :  laser.doc
 Zawartość:  
 Rozmiar:  24.5 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: B-tów

Post 06 Mar 2005 15:37   

Witam

Nic ciekawego :( było już omawiane na forum jak zrobić laser na silniczkach. A do tego za nie całą strone formatu kartki A4 jeszcze wołasz punkty.

Pozdrawiam
Powrót do góry

grad1
Poziom 1
Poziom 1

Post 11 Maj 2005 06:26   

Re: Laser dyskotekowy - schemat

generalnie, oklepany ale w sumie ciekawy pomysl. Wlozyc "troszke" pracy (niestety glownie tej mechanicznej) jakis pryzmacik i takie tam (rzecz jasna elektroniczne pierdolki) imoze cos by z tego bylo. Zasadniczo kazdy DOBRY pomysl gdzies ma swoj poczatek! Mysle, ze w kupie mogloby powstac cos naprawde ciekawego.
Powrót do góry

PIEKNY1234
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: limanowa

Post 21 Maj 2005 20:39   

Zrobiłem taki na dwóch silniczkach i podobnie jak to działa w kineskopie jeden odchylał promień lasera pionowo a drugi poziomo a efekt był bardzo fajny
Powrót do góry

mariuszporęba
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Poręba

Post 03 Cze 2005 11:49   

troszkę oklepany ten schemat, widziałem opis na silniczkach od stacji
5,25'' i sprężynkach. Jak znajde link do dorzuce
Powrót do góry

Kowal416
Poziom 1
Poziom 1

Miasto: Brzeg

Post 28 Lis 2005 23:09   

Ja tez jestem nowy na forum wiec moze ktos mi powie gdzie moge znalezc schemat budowy lasera ale z promieniem ktory byl by widoczny bez potrzeby dymu na calej dlugosci. Jak ktos wie gdzie cos takiego moge znalezc to bede bardzo wdzieczny.
Powrót do góry

dafit906
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Brzozów

Post 29 Lis 2005 14:17   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php proszę bardzo i tam WSZYSTKO PISZE!!
Powrót do góry

miszkoo
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Myślenice k. Krakowa

Post 29 Lis 2005 22:10   

sory duch_ ale sz*** by sie nie trafił gdybyś zamiast pisać sam skorzystał z szukaj i dał konkretny link ja sam czukałem i nic nie znalazłem o laserze który widać na calej długości bez dymu
Powrót do góry

pdmk
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Dąbrowa Górnicza i Gliwice [PolŚL]

Post 30 Lis 2005 16:40   

miszkoo napisał:
ja sam czukałem i nic nie znalazłem o laserze który widać na calej długości bez dymu

No to mamy powod zeby ktos taki laser opracowal i wdrozyl do produkcji.
"∞Infinite Laser∞" - dumnie brzmi :D:D

Lekarze zalecaja: Czytanie i szukanie NIE boli!!!
Powrót do góry

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Opole

Post 30 Lis 2005 23:39   

No dobra.......

pod pojęciem laser chodzi CI o diode laserową czy cały kompletny skaner jak zrobić??
Powrót do góry

Cichyviki
Poziom 1
Poziom 1

Post 06 Gru 2005 00:25   

Witajcie jestem nowy ale mam coś ciekawego dla was tam jest sporo o laserach i skanerach
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 06 Gru 2005 00:25   

Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Post 06 Gru 2005 15:24   

Cichyviki napisał:
Witajcie jestem nowy ale mam coś ciekawego dla was tam jest sporo o laserach i skanerach

cześć Cichyviki (nowy) :) musze cie zmartwić. Już znamy tą stronke :)

Pozdrawiam
Powrót do góry

medyn
Poziom 4
Poziom 4

Miasto: Bydgoszcz

Post 30 Gru 2005 00:47   

Kowal416 napisał:
Ja tez jestem nowy na forum wiec moze ktos mi powie gdzie moge znalezc schemat budowy lasera ale z promieniem ktory byl by widoczny bez potrzeby dymu na calej dlugosci. Jak ktos wie gdzie cos takiego moge znalezc to bede bardzo wdzieczny.

O ile sie nie mylę nie jest raczej możliwe zrobienie lasera który by byl widzialny na calej długosci bez dymu!Wiązka lasera jaki i wiazka światła widzialnego jest widoczna jedynie dla tego iż zanieczyszczenia znajdujące sie w powietrzu odbijają tą wiazke po czym światło odbite dociera do naszego oka co umożliwia zaobserwowanie tej wiazki.Dlatego jeżeli nie będzie dymu to nic nie zauważymy.
Powrót do góry

mariuz
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Konstancin-Jeziorna

Post 14 Mar 2006 20:18   

niekoniecznie!

Moj laser widac na calej dlugosci bez dymu :D
Wystarczy wzbic zamiast dymu chmure kurzu albo pare baniek mydlanych i juz widac w tym miejscu laser :D

Mozna tez puscic zeby byl prawie rownolegle do sciany to sie zrobi kreska na scianie ;)
Powrót do góry

Zumo
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Kraków

Post 14 Sie 2006 15:44   

Cichyviki napisał:

Jak zrobić taki sterownik jak tam na dole tej strony ??
Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Acha
http://elm-chan.org/works/vlp/ldpctl.png
Powrót do góry

Granddd
Poziom 1
Poziom 1

Miasto: Rzeszów

Post 07 Paź 2007 14:45   

Hej. Szukam kogos kto by mi zrobil laser!!! Piszcie na gg 11119675 Piszcie prosze.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 07 Paź 2007 14:45   

Powrót do góry

DJpopak;)
Poziom 22
Poziom 22

Post 07 Paź 2007 18:24   

Granddd napisał:
Hej. Szukam kogos kto by mi zrobil laser!!! Piszcie na gg 11119675 Piszcie prosze.

Witam

A masz odpowiednie fundusze? Nie chce cię zniechęcać ale sama dioda laserowa kosztuje ok 350zł i to nie jakaś super extra. Do tego dolicz optykę elektronikę zasilacz itd.

Pozdrawiam
Powrót do góry

max14
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: będzin

Post 16 Paź 2007 22:22   

witam jestem młody (14lat) i głupi nie znam sie na elektronice znaczy z naszej klasy tylko ja się tym interesuje budowałem już iluminofonię 3-trój kanałowa ze schematu j-50 chyba i coś nie działał teraz próbuje zobaczyć czemu ale podejrzewam ze coś jest z mikrofonem ale mniejsza o to chcę zbudować właśnie skaner dyskotekowy tylko tak po 1 chce zbudować zasilacz(fajnie by było gdyby był z potencjometrem) ale to dal mnie za wysoko (chyba) po 2 jaki laser wybrać nie chcę laserów za 300 zł chcę coś taniego nie wiem czy taki z laserka za 10 zł albo z lasera z napędu DVD będzie dobry oczywiście z tego schematu na jednym silniczku i czy mógł by mi ktoś podać gdzie znajdę schemat zasilacza sieciowego żeby dwał jakieś 2wolty i jak mam niby zamocować lusterko do silniczka pod katem 45 stopni bo nie wiem z góry dzięki za mam nadzieje udzieloną pomoc bo w sumie to chyba dobrze ze sie interesuje takimi rzeczami nie?
Powrót do góry

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Olsztyn

Post 17 Paź 2007 21:20   

Hej,
Tez mam prawie 14 lat i J-50 odpalilo mi od 1 razu (tutaj ona http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673631.html ), dziala do dzis. Lusterko przymocuj na jakis klej np na goraco. Kat 45 stopni to jest przyklad.
Tez mysle nad jakims skanerem, bo ta iluminofonia nie daje efektu na sali - ona nada sie tylko do oswietlenia aby ciemno nie bylo.
Tutaj niezwykle prosty i tani sposob na skaner http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic347286-0.html i tu troche o Swiatlach Flower - zobacz na google co to :P

P.S. jak masz jakies problemy to pisz do mnie na GG - pomoge ;)

Pozdrawiam.
Powrót do góry

izas24
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Jasło

Post 20 Cze 2008 15:09   

Kowal416 napisał:

Głupie pytanie, chcesz aby Twój laser, Twój promień lasera był widoczny to proste kup sobie diodę laserową dużej mocy powiedzmy 500 mW zieleni.

Zanim zadasz głupie pytanie to to przemyśl. Kto sie nie zna ale jak ruszy głową to wie że chodzi o moc diody!
Powrót do góry

Mateo18
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Dobczyce

Post 01 Paź 2009 14:19   

Dzięki tego właśnie szukałem a dokładnie tego linka http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html jak coś zmodeluje to opisze na forum Pozdro xD :D
Powrót do góry

Mateo18
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: Dobczyce

Post 08 Lut 2010 23:16   

potrzeduje schemat zasilania do diody laserowej od nagrywarki słyszałem coś o lm317 ale jak zrobic z tedo stabilizator prądowy

Dodano po 17 [minuty]:

znalazłem coś takiego ale dioda się pali!!! ma ktoś lepszy pomysł?

Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Laser dyskotekowy - schemat
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.11 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS