FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Laser dyskotekowy - schemat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Laser dyskotekowy - schemat
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2005 21:16   

Zamieszczam schemat jak zbudować najprostszy skaner laserowy można sobie dorobić jeszcze jakąś obudowe i jest w porządku można zamiast lasera na rysunku wstawić lusterko pod kątem 45° a laserek z boku. Ogólnie to wszystko polega na umieszczeniu obrotowego lusterka skierowanego pod określonym kątem do światła laserowego.

laser.doc
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  laser.doc
 Contents:  
 Filesize:  24.5 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

grad1
Poziom 1
Poziom 1

Post#2 11 May 2005 06:26   

Re: Laser dyskotekowy - schemat

generalnie, oklepany ale w sumie ciekawy pomysl. Wlozyc "troszke" pracy (niestety glownie tej mechanicznej) jakis pryzmacik i takie tam (rzecz jasna elektroniczne pierdolki) imoze cos by z tego bylo. Zasadniczo kazdy DOBRY pomysl gdzies ma swoj poczatek! Mysle, ze w kupie mogloby powstac cos naprawde ciekawego.
Back to top

PIEKNY1234
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 21 May 2005 20:39   

Zrobiłem taki na dwóch silniczkach i podobnie jak to działa w kineskopie jeden odchylał promień lasera pionowo a drugi poziomo a efekt był bardzo fajny
Back to top

Kowal416
Poziom 1
Poziom 1

Post#4 28 Nov 2005 23:09   

Ja tez jestem nowy na forum wiec moze ktos mi powie gdzie moge znalezc schemat budowy lasera ale z promieniem ktory byl by widoczny bez potrzeby dymu na calej dlugosci. Jak ktos wie gdzie cos takiego moge znalezc to bede bardzo wdzieczny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Nov 2005 23:09   

Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 30 Nov 2005 23:39   

No dobra.......

pod pojęciem laser chodzi CI o diode laserową czy cały kompletny skaner jak zrobić??
Back to top

Cichyviki
Poziom 1
Poziom 1

Post#6 06 Dec 2005 00:25   

Witajcie jestem nowy ale mam coś ciekawego dla was tam jest sporo o laserach i skanerach
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 06 Dec 2005 15:24   

Cichyviki wrote:
Witajcie jestem nowy ale mam coś ciekawego dla was tam jest sporo o laserach i skanerach

cześć Cichyviki (nowy) :) musze cie zmartwić. Już znamy tą stronke :)

Pozdrawiam
Back to top

medyn
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 30 Dec 2005 00:47   

Kowal416 wrote:
Ja tez jestem nowy na forum wiec moze ktos mi powie gdzie moge znalezc schemat budowy lasera ale z promieniem ktory byl by widoczny bez potrzeby dymu na calej dlugosci. Jak ktos wie gdzie cos takiego moge znalezc to bede bardzo wdzieczny.

O ile sie nie mylę nie jest raczej możliwe zrobienie lasera który by byl widzialny na calej długosci bez dymu!Wiązka lasera jaki i wiazka światła widzialnego jest widoczna jedynie dla tego iż zanieczyszczenia znajdujące sie w powietrzu odbijają tą wiazke po czym światło odbite dociera do naszego oka co umożliwia zaobserwowanie tej wiazki.Dlatego jeżeli nie będzie dymu to nic nie zauważymy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Dec 2005 00:47   

Back to top

mariuz
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 14 Mar 2006 20:18   

niekoniecznie!

Moj laser widac na calej dlugosci bez dymu :D
Wystarczy wzbic zamiast dymu chmure kurzu albo pare baniek mydlanych i juz widac w tym miejscu laser :D

Mozna tez puscic zeby byl prawie rownolegle do sciany to sie zrobi kreska na scianie ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2006 20:18   

Back to top

Zumo
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 14 Aug 2006 15:44   

Cichyviki wrote:

Jak zrobić taki sterownik jak tam na dole tej strony ??
Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Acha
http://elm-chan.org/works/vlp/ldpctl.png
Back to top

max14
Poziom 9
Poziom 9

Post#11 16 Oct 2007 22:22   

witam jestem młody (14lat) i głupi nie znam sie na elektronice znaczy z naszej klasy tylko ja się tym interesuje budowałem już iluminofonię 3-trój kanałowa ze schematu j-50 chyba i coś nie działał teraz próbuje zobaczyć czemu ale podejrzewam ze coś jest z mikrofonem ale mniejsza o to chcę zbudować właśnie skaner dyskotekowy tylko tak po 1 chce zbudować zasilacz(fajnie by było gdyby był z potencjometrem) ale to dal mnie za wysoko (chyba) po 2 jaki laser wybrać nie chcę laserów za 300 zł chcę coś taniego nie wiem czy taki z laserka za 10 zł albo z lasera z napędu DVD będzie dobry oczywiście z tego schematu na jednym silniczku i czy mógł by mi ktoś podać gdzie znajdę schemat zasilacza sieciowego żeby dwał jakieś 2wolty i jak mam niby zamocować lusterko do silniczka pod katem 45 stopni bo nie wiem z góry dzięki za mam nadzieje udzieloną pomoc bo w sumie to chyba dobrze ze sie interesuje takimi rzeczami nie?
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 17 Oct 2007 21:20   

Hej,
Tez mam prawie 14 lat i J-50 odpalilo mi od 1 razu (tutaj ona http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673631.html ), dziala do dzis. Lusterko przymocuj na jakis klej np na goraco. Kat 45 stopni to jest przyklad.
Tez mysle nad jakims skanerem, bo ta iluminofonia nie daje efektu na sali - ona nada sie tylko do oswietlenia aby ciemno nie bylo.
Tutaj niezwykle prosty i tani sposob na skaner http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic347286-0.html i tu troche o Swiatlach Flower - zobacz na google co to :P

P.S. jak masz jakies problemy to pisz do mnie na GG - pomoge ;)

Pozdrawiam.
Back to top

izas24
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 20 Jun 2008 15:09   

Kowal416 wrote:

Głupie pytanie, chcesz aby Twój laser, Twój promień lasera był widoczny to proste kup sobie diodę laserową dużej mocy powiedzmy 500 mW zieleni.

Zanim zadasz głupie pytanie to to przemyśl. Kto sie nie zna ale jak ruszy głową to wie że chodzi o moc diody!
Back to top

Mateo18
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 01 Oct 2009 14:19   

Dzięki tego właśnie szukałem a dokładnie tego linka http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html jak coś zmodeluje to opisze na forum Pozdro xD :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Laser dyskotekowy - schemat
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Stroboskop Dyskotekowy sterowany przez migacz dyskotekowy (17)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed