Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?
Autor
Wiadomość
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#181 13 Maj 2009 10:42   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Niezbyt rozumiem Twoje pytanie.
Jeżeli chodzi o moc to do 20KW mając instrukcję możesz obsługiwać dowolne urządzenia. Powyżej tej mocy trzeba mieć uprawnienia - i jeżeli chodzi Ci o uprawnienia elektroenergetyczne to uzależnione są one od napięcia a nie mocy. Podzielone są ona na napięcie do 1kV, czyli najprościej biorąc dla urzadzeń i instalacji o napięciu 230/400 V oraz "powyżej 1kV". W uprawnieniach w uwagach może być to jednak ograniczone do np. 6KV, 15KV, 20KV, 110KV lub "bez ograniczeń".
Uprawnienia takie można zdobyć jedynie zdając egzamin - w Twoim przypadku chyba przydałby się co najmniej 1 kurs.
Komisje egzaminacyjne najprościej znaleźć w SEPie - poszukaj na www.sep.com.pl
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Maj 2009 10:42   





Powrót do góry
   
anathemka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 4

Post#182 13 Maj 2009 14:44   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


polskich uprawnień potrzebuje mój mąż, więc przepraszam za moją ignorancję ale faktycznie w tych sprawach jestem kompletnym matołem
od kilku lat mieszkamy za granicą teraz okazało się że mąż potrzebuje polskich uprawnień więc staram się dowiedzieć jak można to zrobić mając stodunkowo mało czasu (będziemy w polsce tylko 3 tygodnie)

Dodano po 37 [minuty]:

wd40: w związku z Twoimi podejrzeniami wyjaśniam, że nie mam zamiaru "załatwiać uprawnień na lewo", bo mój mąż potrzebuje prawdziwych, możliwych do potwierdzenia. interesuje mnie jak w 3 tygodnie załatwić egzamin w małopolsce, a uwierz strona sep-u nie dostarcza żadnych informacji o terminach itp
Powrót do góry
   
robert_sz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 100
Miasto: Gliwice

Post#183 13 Maj 2009 19:14   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Zadzwoń do najbliższego oddziału SEP, numery znajdziesz na ich stronie.
Ewentualnie skorzystaj z innych linków, Kraków, Bielsko-Biała, Katowice, Gliwice, Tarnów... i szukaj (dzwoń) gdzie jest najbliższy egzamin.
Jeśli jest mu to potrzebne do szczęścia to pokona nawet i 200km i zda.

Najczęściej ośrodki organizują kursy jednodniowe i na koniec dnia jest egzamin. Egzamin który mało kto oblewa ;)
Niestety nie wiem jak z odbiorem, ja niedawno odnawiałem i czekałem na wydrukowany papierek 2 tygodnie, aż przyszedł pocztą.

Mąż musi wiedzieć dokładnie CO CHCE MIEĆ, jakie uprawnienia są mu potrzebne?
Powrót do góry
   
anathemka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 4

Post#184 13 Maj 2009 19:49   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


potrzebne mu są tylko najbardziej podstawoe uprawnienia elektryka, potwierdzenie wcześniejszych kwalifikacji, bo tutejsze ma
Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#185 14 Maj 2009 08:37   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Jak posiada papiery unijne to polskie nie są mu potrzebne. A jak ZE nie chce ich uznawać to skargę do URE.
Pierwsze słyszę, że kurs SEP trwa 1 dzień! Tak jest w prywatnych firmach ale nie SEPie - egzaminu SEPowskiego wiele osób nie zdaje.
Natomiast, jeżeli ktoś się zna na elektryce to lepiej odbyć kurs i egazmin w SEPie - w wielu przetargach konieczne jest posiadanie oprócz uprawnień, także odbycie kursu.
Powrót do góry
   
anathemka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 4

Post#186 14 Maj 2009 12:33   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


tak się składa, że aby uzyskać kartę JIB z pełnymi uprawnieniami elektrycznymi oprócz tutejszych uprawnień mąż musi mieć polskie.
z tego, co się do tej pory dowiedziałam da się to zrobić w 6 dni (z kursem) ale uzyskanie jakichkolwiek informacji od panów z SEPu graniczy z cudem :/

Dlaczego szanowna koleżanka zdanie zaczyna z małej litery?
Proszę poprawić i kontrolować klawisz Caps Lock
[Akrzy]

Powrót do góry
   
robert_sz
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 100
Miasto: Gliwice

Post#187 14 Maj 2009 18:41   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


wd40 napisał:
Pierwsze słyszę, że kurs SEP trwa 1 dzień! Tak jest w prywatnych firmach ale nie SEPie - egzaminu SEPowskiego wiele osób nie zdaje.

Kurs trwa 8-9 godzin i jest zakończony egzaminem, czy to będzie 3dni x 3 godziny, czy 2dni x 4 godziny, czy 1 dzień x 8 godzin. Jaka to różnica dla elektryka, który już pracuje w zawodzie? Czym się różnią uprawnienia wydane przez prywatną firmę od uprawnień wydanych przez SEP?

wd40 napisał:
Natomiast, jeżeli ktoś się zna na elektryce to lepiej odbyć kurs i egazmin w SEPie - w wielu przetargach konieczne jest posiadanie oprócz uprawnień, także odbycie kursu.

Czy mógłbyś rozwinąć tą myśl, o jakie przetargi Ci chodzi? Może mi jakieś zlecenia uciekają sprzed nosa ;)

Do autorki tematu, firma w której pracuje zleca szkolenia BHP firmie TAR BONUS z Tarnowa. W ich ulotce jest informacja, że mają w swojej ofercie kursy i egzaminy SEP. Może bliżej Ci będzie do nich? Tak sobie myśle, że może Urząd Pracy organizuje taki kurs dla bezrobotnych i za odpłatnością mógłby się wkręcić na takie szkolenie.

U mnie w zakładzie, z racji zatrudniania kilkuset elektryków i elektroników powołuje się komisję na terenie zakładu. Trwa to dokładnie 1 dzień dla grupy 25 osobowej. Nie oblewa nikt, zapewne z racji zajmowania się prądem na codzień. Ale też nie słyszałem, żeby oblewali bezrobotnych piekarzy którzy są kierowani z Urzędów Pracy.
Oblewani są najczęściej pomiarowcy, ale to się bierze z polityki dbania o dostęp do koryta obfitości.
Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#188 15 Maj 2009 00:02   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Tutaj jest link do wszystkich oddziałów SEP:http://www.sep.com.pl/oddzialy.html
Można sobie wybrać najbliższy oddział i dowiedzieć się o terminy.

A co do kursów to proszę nie mylić kursów organizowanych przez SEP czyli Stowarzyszenie Energetyków Polskich z pseudokursami komercyjnych firm biorącymi kasę za zdanie egzaminu a nie wiedzę, które swoje usługi określają zdrobniale jako kurs SEP. Ja na swoim świadectwie mam 50h, co odpowiadałoby temu, co uslyszała Pani anathema w SEPie - 6 dni.

Robert_sz a który oddział SEP organizuje kurs 8-io godzinny?

Kurs, egzamin i uprawnienia SEP to tylko nazwy potoczne biorące się z tego, iż w zamierzchłych czasach monopol na wydawanie świadectw kwalifikacyjnych miało SEP.

A do pracy energetykowi jest potrzebne "świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku eksploatacji/dozoru" - potocznie zwane właśnie uprawnieniami SEP.

Takie świadectwo wydają komisje kwalifikacyjne, które nie muszą być z SEP - na 99% takie komisje istnieją w każdym OSD, elektro(ciepło)wni i kopalni.

A co do zasadności odbywania kursów - jak inwestor (zwłaszcza państwowy) chce ograniczyć (wybrać swojaka) liczbę przystępujących do przetargu to właśnie zastrzega konieczność odbycia kursu w SEP. W dużych miastach to nie działa bo dostęp do takich kursów jest łatwy, ale w małych gminach najczęściej małe firemki instalacyjne odpadają pomimo posiadanego doświadczenia. Ktoś, kto pracuje w firmie, gdzie jest kilkuset elektryków tego nie odczuwa - bo taka firma jest najczęściej w dużym mieście, przynajmniej 1-a osoba ma taki kurs i najczęściej to właśnie takie duże firmy "po znajomości" wprowadzają ograniczenia aby wybić płotki z dobrymi cenami.
Powrót do góry
   
droszi
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 25
Miasto: cała polska

Post#189 15 Maj 2009 16:24   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Prześledziłem cały wątek od początku i zebrało mi się na opinie i na pare pytań - hmmmm chyba jednak ciężko z tego coś wywnioskować.

moje pytanie brzmi

jaka różnica jest między uprawnieniami zdobytymi
w SEP a w prywatnej firmie robiącej takie szkolenie lub NOT
klasy E i D z pomiarami biorąc pod uwagę moc prawną a nie przebieg kursu i egzaminu ????
muszę zrobić takie uprawnienia i nie czekam na opinię - mijasz się z powołaniem, najpierw szkoła zawodowa itd. życie mi kreuje inny scenariusz a ja muszę mieć E i D i tak już musi być

prosiłbym też kogoś o wypisanie dokładnie co mogę robić mając takie uprawnienia - nie interesowało mnie to bo ja nic nie będę robił bo nie jest to moja brocha, ja mam mieć tylko te papiery ale wole wiedzieć co mi wolno a czego nie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2009 16:24   





Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#190 15 Maj 2009 16:35   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Pod względem prawnym nie ma różnicy.

Jak się ma pojęcie o energetyce to pod żadnym względem nie ma różnicy.
Jak się nie ma pojęcia i np. trzeba zdobyć uprawnienia do obsługi silnika o mocy 30KW we młynie to lepszy jest kurs SEP.

Jak się chce pierwszy raz zrobić pomiary to też warto w SEPie, no chyba, że same 80-o letnie dziadki prowadzą.

Jak nie będziesz robił w elektrce to po co Ci E - wystarczy D, inni zrobią co trzeba.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2009 16:35   





Powrót do góry
   
tolu77
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 2
Miasto: Lublin

Post#191 27 Lip 2009 15:00   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam, to może i ja zabiorę głos ;)
dziwi mnie opinia, że jak nie w SEPie to pewnie zdawalność jest 100% niestety u mnie w Ośrodku zdawalność jest o wiele niższa, ponieważ nikt nie wyda komuś zaświadczenia (czyt. nie będzie nadstawiać swego karku za czyjąś niewiedzę) za niewiedze.
Wiedza Członków Komisji czy SEPowskiej czy innej Komisji musi być taka sama.
Egzaminy przeprowadza każda Komisja Kwalifikacyjna powołana przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki.

Zazwyczaj tam gdzie istnieje taka Komisja są również prowadzone szkolenia.
Powrót do góry
   
sylwekz
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 25
Miasto: Białystok

Post#192 08 Sie 2009 22:38   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Skończyłem studia magisterskie - elektronika. Chciałbym w przyszłości zając sie wykonastwenem i projektowaniem instalacji. Wiem ze ten proces jest długotrwały. Moze ktoś mi powie jakie do tego potrzebne sąpopiery i etap ich pozyskiwania.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
772160
Gość





Post#193 08 Sie 2009 23:35   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Praca/praktyka w biurze projektowym i prowadzenie dziennika praktyk (chyba aż 5 lat!) regularnie podbijanego przez firmę.
Ale z tego co wiem, to koniecznie trzeba mieć wykształcenie elektryczne (mgr inż. elektryk), nie elektronik...

----------------------------------------------------------------------------------------

A te wszystkie uprawnienia, to w Polsce tylko "dupochron" dla pracodawców.
Jak pracownik coś zepsuje albo ktoś ucierpi, to pracownik odpowiada cywilnie.
Pracodawca umywa ręce (prawnie wszystko gra, zatrudnił "fachowca" z "papierami"). :D
Powrót do góry
   
iq84
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 65
Miasto: gliwice

Post#194 11 Paź 2009 14:15   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


G1 -E nie opłaca się robić tych uprawnień nigdzie ich nie wykorzystasz sam wiem z doświadczenia , jeśli robić uprawnienia SEP to na wyższe napięcia i na pomiary ale do 1kV nie opłaca się, bo nie zarobisz na tym , zresztą jak masz takie uprawnienia G1-E lub ich nie masz ,a robisz instalacje to i tak musi je odebrać ktoś z wyższymi uprawnieniami ,więc ty wykonujesz a ktoś sprawdza i podpisuje jeśli jest źle to do poprawy bo ci nie podpisze, nie ma sensu robić uprawnień G1-E tym bardziej płacić za ponowny kurs i egzamin , bo te uprawnienia są tylko na 5 lat i tu co pisali o tym że jest to przepis nie zgodny z przepisami UE to nasza wewnętrzna sprawa jeśli ktoś chce mieć bezterminowe uprawnienia elektryczne ale zagraniczne to może zdawać gdzieś za granicą gdzie są bezterminowe. Moje uprawnienia kończą się na drugi rok i nie będę ich odnawiał bo i tak nie wykorzystam tych uprawnień ,a jeśli będę musiał coś podłączyć to podłączę bo mam wykształcenie elektryczne , jeśli czegoś nie będę wiedział ( bo nic na pamięć nie robię, tym bardziej elektryk)to sprawdzę sobie w internecie Google na specjalistycznych stronach poszukam w sklepach elektrycznych w broszurach itp i zrobi się poprawnie. Co dają uprawnienia SEP G1-e lub d ważne tylko dla firm jeśli cie wyślą na kurs a ty zdobędziesz te uprawnienia żeby firma miała podkładkę że możesz robić przy instalacjach itp, a czy możesz się pomylić i zrobić coś źle co może być zagrożeniem dla innych?... możesz , i co wtedy za to grozi? jakaś kara , jeśli nie widać twojego podpisu albo widać , pod tym co zrobiłeś? na pewno może być odpowiedzialność karna jeśli ktoś na tym ucierpi , a czy ktoś bez uprawnień jeśli zrobi jakaś instalacje przez którą też ktoś na tym ucierpi będzie miał tę samą karę? właśnie tego nie wiem ale podejrzewam że odpowiedzialność karna też by była więc czy z uprawnieniami czy bez uprawnień nikt się nie wywinie od odpowiedzialności.W tym wszystkim najważniejsze jest bezpieczeństwo twoje i użytkowników i czy masz uprawnienia czy nie musisz się trzymać zasad które znasz jeśli masz pojęcie na temat zagrożeń związanych z porażeniem i pożarem i ich zapobieganiem . Jeśli nie masz o tym pojęcia nie zabieraj się za to. Uprawnienia SEP czy ich brak nikogo nie usprawiedliwiają od nie wiedzy.

P.S to miał być nowy temat ale ograniczenia spowodowane małą ilością punktów zablokowały mój temat więc go umieszczam w tym poście.
Powrót do góry
   
akexander_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 190
Miasto: rzeszów

Post#195 11 Paź 2009 20:04   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Korzystając z okazji mam pytanie do znawców tematu. Moje zajęcie polega na dopuszczeniu maszyny do eksploatacji po naprawie lub remoncie, oraz badania okresowe (spawarka, zgrzewarka, elektronarzędzia itp) zakończone protokołem. Posiadam uprawnienia E z pomiarami. Czy te uprawnienia mnie do tego uprawniają??
Powrót do góry
   
czekista
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#196 20 Lis 2009 21:55   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam. Zadałeś bardzo dobre pytanie. Też jestem zainteresowany odpowiedzią. Od jakiegoś czasu czytam sobie forum. Dzisiaj zdałem egzamin na E + pomiary. Z ciekawości czytałem sobie w materiałach kursu o badaniach urządzeń. Bo oczywiście na kursie ta sprawa nie byłą poruszana. Dowiedziałem się że są słupy przelotowe, transformatory bardzo wysokiego napięcia, jak i na czym mają stać akumulatory w akumulatorni i że w instalacjach to tylko uprawnienia budowlane + D. Wszyscy uparli się na budownictwo. A jak to jest z elektronarzędziami nikt nic nie mówi. Czy na przykład łóżko do opalania w solarium ma mieć, tak jak samochód przegląd, kwit z wypisanymi datami badań. Bo spokojne może opalić na bardzo głęboki brąz bez uruchamiania różnicówki. Albo krajalnica w mięsnym. O przedłużaczu u fryzjera albo lampie przenośnej w warsztacie samochodowym przez grzeczność nie wspomnę. Są jakieś uregulowania czy ich nie ma. Wie ktoś? Pokornie pytam.
Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#197 21 Lis 2009 00:35   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


E uprawniają Cię do zrobienia pomiarów, ale protokół podpisuje gość z D.
Powrót do góry
   
czekista
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#198 21 Lis 2009 01:43   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Dzięki. A gdzie można o tym przeczytać dokładniej? Bo coś mi nie bardzo pasuje osoba z D do suszarki u fryzjera. W jednym z podręczników jest wzór karty przyjęcia urządzenia do naprawy. Jest kto zlecił ( Malinowski a nie elektrownia atomowa). Jest kto naprawił i robił pomiary. Są powpisywane wartości zmierzonych parametrów. Żadnych numerów uprawnień, grup itp. Jest rubryka " sprawdził ". Znowu bez numerów, legitymacji, uprawnień. To może być księgowa. Jestem w stanie zrozumieć że jak jest naprawa turbogeneratora w elektrowni atomowej to wystąpi w niej polecający, dozorujący itd. Bo tam jest co sprawdzać. Wiec jeśli możesz to podaj gdzie szukać konkretnych przepisów do suszarki albo wiertarki.
Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#199 21 Lis 2009 13:08   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Za bezpieczeństwo użytkowania suszarki i wiertarki odpowiada osoba sprawdzająca ją i podpisująca protokół, czyli przynajmniej osoba z D. Jak jesteś kierownikiem przedsiębiorstwa to zlecasz badania elektrykowi z uprawnieniami i w przypadku wypadku umywasz ręce a odpowiada elektryk. Jak jesteś elektrykiem i zrobiłeś badania, po których zdażył się wypadek to przed sądem stajesz Ty. Z tego powodu trzeba mieć odpowiednie kwalifikacje. Trzeba wiedzieć jak się robi pomiary, czym, kiedy, jakich błędów nie popełnić, jak obrobić odczytane dane i jak je zinterpretować, wreszcie sporządzić odpowiedni protokół.
Powrót do góry
   
czekista
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#200 21 Lis 2009 15:41   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Dziękuję za szybką odpowiedź. Widać że jesteś w temacie. Interpretacja jaką przedstawiłeś musi być czymś poparta. Napisz proszę skąd masz informacje na których się oparłeś. Z urodzenia jestem niedowiarkiem, chciałbym to sprawdzić. Zwłaszcza że mam wątpliwości nie tylko w tej kwestii. W poradniku szkoleniowym wydanym przez Centralny Ośrodek Szkolenia i Wydawnictw SEP, czyli przez instytucję w której pracują tacy co się na prawdę znają, a przynajmniej powinni się znać. Jest wzór protokołu badania skuteczności ochrony przeciwporażeniowej. W miejscu gdzie ma być podpis robiącego pomiary jest jedna rubryka. Na podpis i podanie numeru świadectwa. W innym wzorze druku na badanie uziemienia ochronnego są rubryki na dwa podpisy osób wykonujących pomiary i miejsce na podpis kierownika. Przy podpisie kierownika nie ma miejsca na numer świadectwa. Czyli z druku wynika że może to być kierownik administracyjny po liceum plastycznym. Jestem "techniczny" od trzydziestu lat z ogonkiem. W technice wszystko musi być poukładane jak w pudełeczku. Inaczej nic by nie działało. Nie ma w niej miejsca na swobodne interpretacje. Napisz proszę który akt prawny przywołuje w swojej treści obowiązek stosowania konkretnej procedury, opisanej w jakiejś konkretnej normie, przy badaniu lokówek i wentylatorków stołowych. Bez takiej informacji to co napisałeś jest nic nie warte. To tak jak ja bym komuś powiedział ze w promieniu do 2,5 kilometra od miejsca zamieszkania nie trzeba mieć prawa jazdy żeby jeździć samochodem po drogach publicznych. Uwierzył byś w taki tekst od razu, czy chciałbyś jakąś podstawę prawną?
Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2549

Post#201 21 Lis 2009 17:22   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Za przestrzeganie przepisów BHP w miejscu pracy odpowiada "kierownik zakładu pracy" czy jak on się teraz się w kapitaliźmie nazywa. A ręce to sobie może umyć przed jedzeniem. Oczywiście jeśli polecił wykonać elektrykowi pomiary, a elektryk ten miał stosowne kwalifikacje, to i on nie będzie bez winy. Jeśli zaś pomiary zlecono zrobić portierowi, to portier nadal za nic nie odpowiada - nie był świadomy.
Narzędzia ręczne u fryzjera - bez przesady! W instrukcji jest napisane, że przy uszkodzeniu sznura lub nienormalnej pracy oddać do naprawy i za to odpowiada fryzjer, nie trzeba do tego żadnych formularzy. Na pewno w salonie kosmetycznym nie będzie pracować facet z uprawnieniami D i E tylko po to, żeby sprawdzać sznury od lokówek.
Powrót do góry
   
czekista
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#202 21 Lis 2009 19:26   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


W przyszłym tygodniu odwiedzę znajomego w PIPie. Dopytam co oni na to. Na razie po tym co znalazłem w necie jestem na 99,9 % przekonany że istnieje obowiązek kontroli elektronarzędzi w określonych odstępach czasu. Na innym forum toczyła się taka sama dyskusja. Doszli do wniosku że na takie pomiary potrzebne jest minimum E+pomiary. Nie stwierdzili konieczności istnienia bytu typu D w procesie zarabiania pieniędzy. Dyskusja toczyła się w oparciu o obowiązujące prawo. Oparli się na przepisach lub ich braku oraz na normach.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6973
Miasto: Wielkopolska

Post#203 21 Lis 2009 21:03   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


czekista napisał:
Cytat:
Na razie po tym co znalazłem w necie jestem na 99,9 % przekonany że istnieje obowiązek kontroli elektronarzędzi w określonych odstępach czasu.

Ja jestem pewien w 100%. :)
Cytat:
Doszli do wniosku że na takie pomiary potrzebne jest minimum E+pomiary

Tego, też jestem pewien. :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2009 21:03   





Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#204 21 Lis 2009 22:40   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Czekista jesteś strasznym leniem!
Art 215 i 218 KP na początek
Art 62 PB powinien rozwiać wątpliwości co do kwalifikacji D
Par 6 pkt Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci
- kompetencje do kwalifikacji E i D
Powrót do góry
   
akexander_m
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 190
Miasto: rzeszów

Post#205 22 Lis 2009 10:57   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Kolego Czekista jakbyś miał jakieś konkrety z PIP-u to byłbym wdzięczny. Mam ten sam problem, kwity mam E i potrzebuję robić przeglądy elektronarzędzi.
Powrót do góry
   
czekista
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 5
Miasto: Łódź

Post#206 22 Lis 2009 13:58   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


To może zrobimy tak. Ja zasięgnę języka u siebie. A może Ty tak z biegu wstąpisz do pipu u siebie. Powiesz na przykład ze masz małą firmę remontową. Do tej pory pracowałeś sam ale masz dużo zleceń i musisz zatrudnić z dwie osoby. Porównamy wtedy co powiedzą po znajomości a co petentowi. Będzie ciekawe doświadczenie.
Powrót do góry
   
kuba84kuba
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1
Miasto: Warszawa

Post#207 08 Gru 2009 19:52   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


witam mam takie małe aczkolwiek dla mnie ważne pytanie.
Pracuje w zawodzie ponad 3i pół roku nie licząc okresu letniego podczas szkoły zsz i technikum jestem z wykształcenia technikiem elektrykiem czy jakoś tak :) przechodząc do konkretów:
Chciałbym uzyskać uprawnienia budowlane (ponieważ myślę o własnej firmie) ale studiuje inny kierunek niż elektrotechnike (gospodarkę przestrzenną ), jest może jakaś możliwos aby te uprawnienia jakoś zdobyć ,niewiem jakiś kurs dodatkowy w końcu będę już inż.
Zjaką kolwiek pomoc bardzo dziękuje
Powrót do góry
   
wd40
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 545

Post#208 08 Gru 2009 23:42   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


nie ma takiej możliwości
Powrót do góry
   
k.marcin
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Paź 2003
Posty: 369
Miasto: Linie

Post#209 12 Gru 2009 14:15   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Ten wątek jest tak zagmatwany że już sam nie wiem co z czym..
Moje pytanie.
Instalacja systemów niskonapięciowych :
1. Sieci komputerowe
2. Systemy dozoru, w tym cctv, alarmy, domofony itp itd.
3. Instalacje elektryczne w domu - rozdzielnia, swiatło, kontakt, podlaczenie automatyki do instalacji c.o., bram itp.

Czy do tego wystarczy E + pomiary?

Wydaje mi się że tak, lecz przy budowie domu i wykonaniu przezemnie instalacji elektrycznej w całym budynku musi to odebrać koleś z D lub jakaś firma zajmująca się odbiorem instalacji elektr.

Dobrze myślę?

Drugie pytanie, ponieważ wątek jest długi i zaczął się dawno temu, to na dzień dzisiejszy koszt E+ pomiary, z egzaminem i bez, i czy można zrobić to w zewnętrznej firmie czy koniecznie w SEP?

Wybaczcie ale po przeczytaniu całego pstu mam mętlik w głowie, a znajomi też mówią coś innego. Usłyszałem że jakaś firma daje kurs + egzamin który uprawnia do odbiorów , dozoru i montażu instalacji do 25KV za niecałe 1k pln
Powrót do góry
   
bonanza
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2549

Post#210 12 Gru 2009 16:05   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Egzamin to kosztuje ustawowo chyba 20% najniższej krajowej, na kursy są ceny umowne, ale nie musisz się uczyć - musisz wiedzieć, więc możesz podejść bez kursu, w dowolnej komisji zarejestrowanej przez URE. Wydaje się, że możesz robić, to co planujesz, mając E grupa 1 na instalacje i automatykę. Przy instalacjach sterowania CO małej mocy, jeśli nie jesteś głównym wykonawcą ogrzewania, to kwalifikacje "palacza" (cieplne - grupa chyba 2) raczej nie są konieczne.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?
Strona 7 z 9 Idź do strony Poprzedni  123456789  Następny
Podobne tematy
Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż (12)
świadectwo kwalifikacyjne sep (2)
Świadectwo kwalifikacyjne TGE (7)
uprawnienia simp świadectwo kwalifikacyjne (3)
Świadectwo kwalifikacyjne we własnej firmie. Co i jak ? (8)
Świadectwo Kwalifikacyjne- Kategoria D, na co zwrócić uwagę? (12)
Świadectwo Kwalifikacji SEP E 1KV a montaż dodatkowych gniazdek- wymagania (66)
uprawnienia SEP... co można robić ?? (33)
Montaż ogniw fotowoltaicznych prz kolektorach płaskich i próżniowych? Czy można? (3)
montaż manometru - czy można do góry nogami? zatyczka - trzeba przebić? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS