Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?
Autor
Wiadomość
DEMkO
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Lis 2003
Posty: 526
Miasto: Polska

Post#91 19 Kwi 2007 21:36   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Panie kolego wystarczy jeden wazny szczegól uwzglednic jak pisze... Kat D wazna z E.
Powrót do góry
   
Witkacy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 530

Post#92 19 Kwi 2007 22:09   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.
Powrót do góry
   
maliniak86
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Lip 2003
Posty: 272

Post#93 21 Kwi 2007 23:53   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witkacy8 napisał:
Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.


Możesz.Ale dziwne masz te uprawnienia lub stare..
Bo mi w świadectwie piszę samo "Urządzenia do 1kV" bez żadnych jakiś "b.linie kablowe ...." czyli mam na wszystko do 1kV.
Powrót do góry
   
azonips
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 35
Miasto: Swarzędz

Post#94 25 Kwi 2007 17:06   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Cytat:
Aby D bylo ważne musi byc i wazne E; bez E, D jest niczym Smile


Można posiadać D bez E1, tylko wtedy samemu nie można nawet bezpieczników wymienić , czy dokręcić gniazdka.
W firmie której pracuje brygadziści mają samo D. Stwarza to pewne "problemy", trzeba czasem pracownikowi coś pokazać, lub w razie choroby zastąpić.
Powrót do góry
   
owenpe
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Cze 2007
Posty: 241
Miasto: eŁDeZet

Post#95 18 Cze 2007 12:10   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


a czy ktoś z Was nie wie może jak wygląda sprawa tych wszystkich uprawnień poza granicami Polski, tzn. czy są tam uznawane???
Powrót do góry
   
harnaś69
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Lip 2007
Posty: 1
Miasto: Gdańsk

Post#96 06 Lip 2007 23:21   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


maliniak86 napisał:
Witkacy8 napisał:
Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.


Możesz.Ale dziwne masz te uprawnienia lub stare..
Bo mi w świadectwie piszę samo "Urządzenia do 1kV" bez żadnych jakiś "b.linie kablowe ...." czyli mam na wszystko do 1kV.



Panie Maliniak :) mam takie pytanie nie tylko do Pana ale do kogoś kto jest obeznany a nie się tylko wymądrza (nie mówię o Panu).

Czy ktoś może wreszcie jak Pan Maliniak potwierdzić że mając uprawnienia "Świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku eksploatacji w zakresie Grupy 1 - Urządzenia , instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną" (czyli E1 - jak rozumiem) mogę - jak powiedział kolega Witkacy8 - "Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym."???

Ponieważ drodzy koledzy Wasze zdania są podzielone. Ja ukończyłem szkołę średnią posiadam dyplom (co prawda elektronika) Technika Elektronika - Automatyka Przemysłowa. Aktualnie studiuję na zupełnie innym kierunku (handel międzynarodowy) ale ostatnimi czasy może i z sentymentu stwierdziłem że jednak chciałbym w jakiś sposób kontynuować przygodę z elektrycznością :D

W planie mam zrobienie uprawnień E1 (i być może później dozorowych - czyli D). Pytanie więc do kogoś obeznanego - i nie mówię tutaj o ludziach który najchętniej wszystkich by zbesztali, zrównali ich z amatorami i prezentowali jacy to z nich nie są "fachowcy" - pytanie moje kieruję do kogoś obeznanego i otwartego, kogoś kto może posłużyć dobrą radą - Czy w ogóle jest sens robienia uprawnień E1? (jeśli chodzi o D to wiem że jest wiem też że lepiej wówczas mieć także E1)

Pytanie moje jest wynikiem Waszych wypowiedzi - zaczynam nabierać wątpliwości. Jestem osobą sumienną i wytrwałą - chciałem zacząć zajmować się tego typu branżą gdyż mnie do niej ciągnie, ale po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi już nie wiem co dają mi same E1?!

Bo "wymienić żarówkę" każdy może - a czy legalnie to już inna sprawa, jednak w mych oczach na "wymienianiu żarówek" ciężko zarobić, a plan mój był taki iż chciałem zatrudnić się w zawodzie - mając już uprawnienia a później być może założyć firmę zajmującą się szeroko pojętymi instalacjami elektrycznymi etc.

Więc jak to w końcu jest? Czy może się wypowiedzieć ktoś kto naprawdę wie?

A może Pan Maliniak mi coś jeszcze dopowie? :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za pomoc :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2007 23:21   





Powrót do góry
   
stoperekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 321
Miasto: Mazury

Post#97 27 Sie 2007 13:05   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


jestem teraz w 4 kl tech. elektronicznego i słyszałem, że moge sobie je w tej klasie wyrobić. Ale nikt niemówie jaka cena.

Więc może Wy wiecie jaka cena jest wyronienia takich uprawnień SEP?
Powrót do góry
   
danielkk
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sty 2005
Posty: 1536
Miasto: szczucin

Post#98 03 Paź 2007 18:30   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota. Co on miał na myśli??? tak w ogóle to do czego sie te uprawnienia pomiarowe przydają i w jakich dziedzinach pracy mogę miec z nimi doczynienia tzn kiedy były by mi one potrzebne w pracy???? prosił bym o odpowiedzi.
Powrót do góry
   
stangyms
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 75

Post#99 03 Paź 2007 19:22   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk napisał:
Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota. Co on miał na myśli??? tak w ogóle to do czego sie te uprawnienia pomiarowe przydają i w jakich dziedzinach pracy mogę miec z nimi doczynienia tzn kiedy były by mi one potrzebne w pracy???? prosił bym o odpowiedzi.


Witam
Czy pomiary to żyła złota można polemizować. Może kilkanaście lat do tyłu kiedy własną działalność prowadziło się na książkę Przychód-rozchód bez dodatkowych podatków i ubezpieczeń i całej dzisiejszej biurokracji.
W moim środowisku zwykło się mówić że elektrykiem jest się dopiero kiedy umiesz pomierzyć to co zrobiłeś.
Wszystkie elementy sieci elektroenergetycznej wymagają odbiorów dopuszczeń na podstawie przeprowadzonych pomiarów.
Masz pomiary jesteś gość.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#100 03 Paź 2007 20:47   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk napisał:
Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota.

Ale zanim zaczniesz spijać śmietankę z tej żyły to wywal kilka...naście kzł na mierniki, normy, szkolenia, książki.

To że masz uprawnienia, nie znaczy że już wszystko wiesz. A największy dylemat jest wtedy, gdy trzeba dopuścić instalację, która jest na pograniczu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Paź 2007 20:47   





Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2571

Post#101 04 Paź 2007 07:49   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Bez przesady, pierwsze pomiary zawsze robi się pożyczonym państwowym miernikiem (swojego się nie ma, a poza tym do nauki szkoda - można zepsuć; z tego powodu prywatnego nikt nie pożyczy). :idea::D:D
Powrót do góry
   
gucio033
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 2
Miasto: gliwice

Post#102 04 Paź 2007 18:15   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam Was, mam pytanko odnosnie gdzie moge w necie znaleść jakiś wniosek do uczestnictwa w kursie sepu?? Potrzebne jest mi to do pracy
Powrót do góry
   
ozorkowy
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 2
Miasto: Warszawa

Post#103 08 Paź 2007 17:34   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam

Mam pytanie: Ile w Warszawie może kosztować kurs na uprawnienia SEP "E" do 1 kV?
Powrót do góry
   
danielkk
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sty 2005
Posty: 1536
Miasto: szczucin

Post#104 08 Paź 2007 21:45   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


95zł cena jest chyba stała dla każdego z oddziałów SEP.
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2571

Post#105 09 Paź 2007 07:10   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk napisał:
95zł cena jest chyba stała dla każdego z oddziałów SEP.

Cena w tej wysokości to odgórnie ustalona opłata za egzamin, tak w SEP, jak w SPE, NOT i gdziekolwiek.
Kurs (nauka) może trwać i 5 lat :D - od zakresu będzie zależeć cena. Ale nie ma przymusu się uczyć - można podejść wprost do egzaminu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Paź 2007 07:10   





Powrót do góry
   
ozorkowy
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 2
Miasto: Warszawa

Post#106 10 Paź 2007 12:11   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam ponowie
Dzięki za informacje, ale ja dotarłem do informacji że "kurs" o który mi chodzi, czyli normalne szkolenie do egzaminu kosztuje 380 + 93 zł, w Warszawie w ZDZ.

pzdr
Powrót do góry
   
IVan666
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 11
Miasto: LEGNICA

Post#107 14 Paź 2007 12:55   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam.
a jaką szkole trzeba miec ukonczona zeby moc przystapic do egzaminu sepu?
ja mam technikum budowlane skonczone a chcial bym robic tez instalacje w domkach jednorodzinnych....
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2571

Post#108 14 Paź 2007 13:49   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Nie ma chyba oficjalnego wymogu wykształcenia, jednak we wniosku o egzamin podaje się wykształcenie i dotychczasową praktykę i stanowiska. Dobrze jest czymś się wykazać - choćby wiedzą praktyczną (np. praca pod nadzorem przy budowie instalacji).
Powrót do góry
   
IVan666
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 11
Miasto: LEGNICA

Post#109 14 Paź 2007 18:56   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


no wlasnie o to mi chodzilo... mam praktyke bo wczesniej pracowalem jako instalator systemow zabezpieczen... a czego moge sie spodziewac na tym egzaminie??? jak to wyglada ?
Powrót do góry
   
bonanza
Spec od Falowników
Spec od Falowników


Dołączył: 17 Lip 2003
Posty: 2571

Post#110 14 Paź 2007 20:38   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Pytają o różne rzeczy - z reguły egzaminują praktycy, dlatego liczy się nie wykucie definicji, lecz raczej "czucie" zagadnień. W twojej sytuacji proponowałbym wyuczyć i zdawać minimalny zakres - sieci i instalacje do 1kV oraz automatykę (można uznać, że alarmy to coś zbliżonego do automatyki), a za 5 lat więcej, np. powyżej 1kV i pomiary. Zdawanie od razu całej tabeli może wyglądać niepoważnie i utrudnić zdanie czegokolwiek.
Powrót do góry
   
Pioter.K
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Kutno

Post#111 21 Lis 2007 23:24   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam
wiele tutaj padło pytań odnośnie instalacji elektrycznych w przypadku domku jednorodzinnego.
Otóż sytuacja jest taka.
Instalację powinien wykonać elektryk z uprawnieniami "E" w zakresie montażu do 1kV (pkt 2 uprawnień Grupa 1).
Protokół pomiarów instalacji, który dołącza się do dokumentacji obiektu (powykonawcze) powinien być podpisany (pomiary wykonane) przez elektryka z uprawnieniami "D" w zakresie kontrolno-pomiarowym do 1kV (pkt 2 uprawnień Grupa 1). Może to być jedna i ta sama osoba. Zaznaczam jednak, że prace przy pomiarach należą do prac niebezpiecznych i powinny być wykonywane przez min. 2 osoby.
Całość powinna być zaakceptowana przez kierownika budowy z uprawnieniami budowlanymi, lub jeśli nie ma kierownika budowy to kogoś z nadzoru budowlanego z uprawnieniami budowlanymi.
Zatem widzicie Koledzy, że proces budowy instalacji elektrycznej w domku nie jest taki łatwy. Nie mówię tutaj o przyłączach bo to jest inna bajka i co kraj (ZE) to obyczaj.
Pozdrawiam
Inżynier elektryk
Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5824
Miasto: Warszawa

Post#112 22 Lis 2007 02:29   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Dodam tylko, że o ile "Jedynka" jest stosunkowo prosta do zdobycia, to już rozszerzanie uprawnień może być sporym problemem. Niestety w świadku elektryków, facet z "jedynką" to jest ktoś do noszenia torby z narzędzami,brudnej roboty i łączenia przewodów kolorami. Łatwe do zdobycia, ale i mało nobliwe. W miarę łatwo przedłuża się uprawnienia. Egzaminatorzy wychodza z założenia, że skoro już raz zdobyłeś "papier" i pracujesz w zawodzie w danym zakresie, to umiesz i wiesz o co biega.
Ale kiedy idziesz i mówisz, ze chcesz np. 15kV + pomiary i robisz to pierwszy raz... Katorga murowana.
Widziałem sam, jak na egzaminie facet chciał "pomiary, bo firmę otwiera". Egzaminator zadał mu jedno pytanie - Narysował na kartce rozdzielnię i jej parametry i kazał wyliczyć i zaprojektować całą ochronę do niej. Po godzinie facet oddał pustą kartkę poszedł zapłacić za następny egzamin. Więcej pytań nie było.
Z dobrych rad, to radzę iść na egzamin w grupie z "głąbem". Egzaminator skupia się na takiej dukającej osobie i reszcie w miarę odpuszcza. :D
Łatwo też zdobyć 1kV jeśli egzamin jest częścią kursu. W końcu już wzieli od ciebie kasę. Ale obcy egzaminator, na podstawie tylko zaświadczenia o kursie, może chcieć zweryfikować poziom szkolenia konkurencji.
Powrót do góry
   
emurzyn
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 1
Miasto: Białystok

Post#113 09 Gru 2007 12:51   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam,
od ok. roku prowadzę z kolegą własną działalność. Wykonujemy głównie instalacje w domkach jednorodzinnych ale mamy tylko uprawnienia na eksploatację i pomiary. W sprawach związanych z ZE (np przyłącze) pomaga nam znajomy z wieloletnim doświadczeniem w branży który tak naprawdę uczył nas stawiać pierwsze kroki i posiada uprawnienia budowlane. Jednak staje się to troszeczkę uciążliwe zarówno dla nas jak i znajomego, więc postanowiliśmy takie uprawnienia sobie wyrobić(od razu zaznaczę, iż wiem jaka jest procedura dostania tych uprawnień). Jednak w siedzibie Polskiej Izby Inżynierów rozczarowaliśmy sie na samym początku, gdyż kobieta powiedziała, że uprawnienia które nas interesują można zrobić tylko i wyłącznie po skończeniu Elektrotechniki na Politechnice a my kończymy Elektronikę i Telekomunikację. Ta ustawa podobno zmieniła sie dopiero w 2006 roku. Czy to prawda?? Jeżeli tak to skąd mogłem wiedzieć zaczynając studia, iż prawo sie zmieni. Czy jedynym ratunkiem dla nas jest zrobienie drugiego kierunku studiów? Znalazłem taki zapis w ustawie z dnia 7 lipca 1994 r.

Prawo budowlane(1)
Art. 14...
3) do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń:
a) ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności,
b) odbycia dwuletniej praktyki na budowie;

A dlaczego EiT nie jest kierunkiem odpowiednim skoro pierwszy rok z elektrotechniką mieliśmy wspólny a do uprawnień budowlanych i tak trzeba przejść kurs??

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Hrabia322
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 279
Miasto: Jarosław

Post#114 26 Gru 2007 16:24   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam Wiem że odgrzewam stare flaki ale nurtuje mnie kilka pytań. Temat został założony dosyć dawno i zmieniło się trochę rozporządzeń czy ktoś by mi mógł wytłumaczy coś?
Chciałbym się zając zakładaniem elektryki w domkach jednorodzinnych etc. i nic by w tym nie było tylko że ja będę kończył szkołę rolniczą a mam porostu smykałkę do elektryki i trzeba z czegoś żyć w przyszłości. Brat podsunął mi pomysł żebym zrobił sobie uprawnienia i robił elektrykę.
Wiec pytam co będzie mi będzie potrzebne żebym mógł się zajmować i ja to jest jeżeli ktoś skończył taką szkołę jak ja. Może na początek zatrudni sie jako pomocnik ale potem(jakieś kilka lat później) chciałbym założyć jakąś działalność żebym nie musiał na nikogo robić tylko na własny rachunek.
Powrót do góry
   
BJJ
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 313

Post#115 27 Gru 2007 16:08   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


emurzyn napisał:
A dlaczego EiT nie jest kierunkiem odpowiednim skoro pierwszy rok z elektrotechniką mieliśmy wspólny a do uprawnień budowlanych i tak trzeba przejść kurs??

Bo nie, i słusznie. Elektronika, to nie Elektrotechnika.
Nie bez powodu na każdej poważnej uczelni są osobno wydziały elektroniki i elektryczne.
W elektrotechnice jest tyle specyficznych zagadnień do omówienia(maszyny elektryczne, napęd, energoelektronika, systemy elektroenergetyczne, instalacje, aparaty, bezpieczeństwo, technika wysokich napięć), że nie wystarczy jeden "wspólny rok" na studiach!

Hrabia322 napisał:
Wiec pytam co będzie mi będzie potrzebne żebym mógł się zajmować i ja to jest jeżeli ktoś skończył taką szkołę jak ja.

Przede wszystkim zastanów się i odpowiedz(sobie) szczerze, niby na jakiej podstawie stwierdziłeś, że masz "smykałkę" do elektryki? Co na prawdę umiesz? Co już wiesz? Znasz chociaż totalne podstawy(prawo Ohma, itp)? Masz pojęcie jak szeroką dziedziną jest Elektrotechnika(z ilu gałęzi się ona składa)?
Nie będzie łatwo...
Do działalności potrzebujesz(Ty i/lub Twoi przyszli pracownicy):
1) uprawnienia "E"(z Pomiarami), ale samo "E" nie pozwala na samodzielność
2) doświadczenie praktyczne zdobyte jako czyjś uczeń(przynieś/pozamiataj)
3) kogoś z "D", aby podpisywał protokoły zrobione przez osobę z "E"
4) kasa na sprzęt pomiarowy, normy/książki(aby być na czasie)
5) jakieś znajomości w Energetyce(aby załatwianie przyłączy, itp, szło sprawniej)
6) jeszcze znajomość z kimś, kto ma uprawnienia budowlane(najlepiej o specjalności elektrycznej), i żeby ten ktoś miał dalsze znajomości...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Gru 2007 16:08   





Powrót do góry
   
Hrabia322
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 279
Miasto: Jarosław

Post#116 27 Gru 2007 17:27   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


BJJ - dzięki za odpowiedź na razie zrealizuje punkty 1 i 2 bo można powiedzie że są o wiele łatwiejsze od pozostałych a reszta "wyjdzie w praniu" jak to mówią.
A smykałkę mam taką że teraz jak "stoję" to potrafiłbym zrobić całą elektrykę w domku jednorodzinnym (nie wliczam tutaj pomiarów grubości kabli rezystancji etc.) porostu umiem pospinać to w całość łącznię z podpięciem tablicy z bezpiecznikami bo dla mnie nie jest to trudne. A reszty trzeba się uczy od podstaw tylko czy tej nauki nie będzie za dużo jak dla mnie??
Powrót do góry
   
jacek hola
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Sie 2007
Posty: 5
Miasto: świętochłowice

Post#117 28 Gru 2007 16:18   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


nie trzeba miec uprawnien budowlanych tylko projekt zakladu energetycznego na danym rejonie
Powrót do góry
   
Achry Padusi
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 1
Miasto: Kraków

Post#118 18 Sty 2008 09:55   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam

Dużo w tym temacie napisano na temat uprawnień elektrycznych, lecz chciałbym jakoś uporządkować tą wiedzę.

Mam następujące pytanie.
Jestem młodym mgr. inż. Elektrotechniki specjalność Automatyka i Metrologia. Mam uprawnienia SEP E do 1kV w pełnym zakresie włącznie z pomiarami. Chciałbym w przyszłości założyć firmę zajmującą się kompleksowo instalacją elektryczną w budownictwie i automatyzacją budynków. W związku z tym chciałbym zacząć kompletować uprawnienia. Jakie będę potrzebował by sprawnie prowadzić taką działalność i jak je można uzyskać? Domyślam, się, że SEP D do 1kV, jakieś uprawnienia projektowe, budowlane, czy jakieś uprawnienia automatyka?



Dziękuje

Piotrek
Powrót do góry
   
Andrzej46
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 1
Miasto: Toruń-Chełmża

Post#119 18 Sty 2008 12:18   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Mam pytanie: Zamierzam otworzyć działalność - montaż instalacji elektrycznych w domach i ogrodzie. jestem technikiem elektrykiem z uprawnieniami E. Jakie usługi mogę wykonywać w ramach moich uprawnień? Nigdzie nie znalazłem, czy jako technik mogę zająć się montażem instalacji. Proszę o pomoc, z góry dziękuję,
Andrzej
Powrót do góry
   
jariko
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Gru 2006
Posty: 123
Miasto: Gdansk

Post#120 12 Lut 2008 14:53   

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam kolegów. Przeczytałem cały wątek odnośnie uprawnień. Właśnie skończyły mi się E. Teraz chciał bym je odnowić ewentualnie poszerzyć. Ale problem mam taki. Opiekuję się serwerownią gdzie mamy zainstalowane szynoprzewody. Podłączone są do rozdzielni (zgodnie z projektami itp). Co jakiś czas przybywa nowa szafa więc biorę puszkę zasilającą do tych szynoprzewodów. W zależności od obciążenia w szafie dobieram zabezpieczenia i podłączam. Czy na takie coś potrzebny jest kolejny projekt i uprawnienia projektowe (budowlane) czy samo uprawnienie E. Oczywiście obciążenia całkowite szynoprzewodów są określone w projekcie całej instalacji.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?
Strona 4 z 9 Idź do strony Poprzedni  123456789  Następny
Podobne tematy
Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż (12)
świadectwo kwalifikacyjne sep (2)
Świadectwo kwalifikacyjne TGE (7)
uprawnienia simp świadectwo kwalifikacyjne (3)
Świadectwo kwalifikacyjne we własnej firmie. Co i jak ? (8)
Świadectwo Kwalifikacyjne- Kategoria D, na co zwrócić uwagę? (12)
Świadectwo Kwalifikacji SEP E 1KV a montaż dodatkowych gniazdek- wymagania (66)
uprawnienia SEP... co można robić ?? (33)
Montaż ogniw fotowoltaicznych prz kolektorach płaskich i próżniowych? Czy można? (3)
montaż manometru - czy można do góry nogami? zatyczka - trzeba przebić? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS