Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
DEMkO
Level 20
Location: Polska
Joined: 06 Nov 2003
Posts: 533
Helped: 21
Post rating: 6
DEMkO
Level 20
Post#91 19 Apr 2007 21:36    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Panie kolego wystarczy jeden wazny szczegól uwzglednic jak pisze... Kat D wazna z E.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Witkacy8
Level 20
Joined: 06 Apr 2006
Posts: 524
Helped: 9
Post rating: 3
Witkacy8
Level 20
Post#92 19 Apr 2007 22:09    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.

Helpful post? + -1
Back to top
maliniak86
Level 16
Joined: 09 Jul 2003
Posts: 273
Helped: 1
Post rating: 3
maliniak86
Level 16
Post#93 21 Apr 2007 23:53    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witkacy8 wrote:
Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.


Możesz.Ale dziwne masz te uprawnienia lub stare..
Bo mi w świadectwie piszę samo "Urządzenia do 1kV" bez żadnych jakiś "b.linie kablowe ...." czyli mam na wszystko do 1kV.

Helpful post? + 0
Back to top
azonips
Level 12
Location: Swarzędz
Joined: 23 Feb 2006
Posts: 35
Helped: 4
Post rating: 1
azonips
Level 12
Post#94 25 Apr 2007 17:06    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Quote:
Aby D bylo ważne musi byc i wazne E; bez E, D jest niczym Smile


Można posiadać D bez E1, tylko wtedy samemu nie można nawet bezpieczników wymienić , czy dokręcić gniazdka.
W firmie której pracuje brygadziści mają samo D. Stwarza to pewne "problemy", trzeba czasem pracownikowi coś pokazać, lub w razie choroby zastąpić.

Helpful post? + 0
Back to top
owenpe
Level 16
Location: eŁDeZet
Joined: 17 Jun 2007
Posts: 239
Helped: 10
Post rating: 1
owenpe
Level 16
Post#95 18 Jun 2007 12:10    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


a czy ktoś z Was nie wie może jak wygląda sprawa tych wszystkich uprawnień poza granicami Polski, tzn. czy są tam uznawane???

Helpful post? + 0
Back to top
harnaś69
Level 1
Location: Gdańsk
Joined: 06 Jul 2007
Posts: 1
harnaś69
Level 1
Post#96 06 Jul 2007 23:21    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


maliniak86 wrote:
Witkacy8 wrote:
Posiadam świadectwo kwalifikacyjne E

grupa 1

2. Urządzenia do 1kV...
b.linie kablowe
c.instalacje elektryczne
d.prostowniki i akumulatory
e.kondensatory elektroenergetyczne
f. urządzenia napędowe
g. spawarki i zgrzewarki
10 Aparatura kontrolno-pomiarowa dla poz. 2


Co mogę robić sam z takimi dokumentami?
Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym.


Możesz.Ale dziwne masz te uprawnienia lub stare..
Bo mi w świadectwie piszę samo "Urządzenia do 1kV" bez żadnych jakiś "b.linie kablowe ...." czyli mam na wszystko do 1kV.



Panie Maliniak :) mam takie pytanie nie tylko do Pana ale do kogoś kto jest obeznany a nie się tylko wymądrza (nie mówię o Panu).

Czy ktoś może wreszcie jak Pan Maliniak potwierdzić że mając uprawnienia "Świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku eksploatacji w zakresie Grupy 1 - Urządzenia , instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną" (czyli E1 - jak rozumiem) mogę - jak powiedział kolega Witkacy8 - "Czy mogę położyć instalację w domu jednorodzinnym."???

Ponieważ drodzy koledzy Wasze zdania są podzielone. Ja ukończyłem szkołę średnią posiadam dyplom (co prawda elektronika) Technika Elektronika - Automatyka Przemysłowa. Aktualnie studiuję na zupełnie innym kierunku (handel międzynarodowy) ale ostatnimi czasy może i z sentymentu stwierdziłem że jednak chciałbym w jakiś sposób kontynuować przygodę z elektrycznością :D

W planie mam zrobienie uprawnień E1 (i być może później dozorowych - czyli D). Pytanie więc do kogoś obeznanego - i nie mówię tutaj o ludziach który najchętniej wszystkich by zbesztali, zrównali ich z amatorami i prezentowali jacy to z nich nie są "fachowcy" - pytanie moje kieruję do kogoś obeznanego i otwartego, kogoś kto może posłużyć dobrą radą - Czy w ogóle jest sens robienia uprawnień E1? (jeśli chodzi o D to wiem że jest wiem też że lepiej wówczas mieć także E1)

Pytanie moje jest wynikiem Waszych wypowiedzi - zaczynam nabierać wątpliwości. Jestem osobą sumienną i wytrwałą - chciałem zacząć zajmować się tego typu branżą gdyż mnie do niej ciągnie, ale po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi już nie wiem co dają mi same E1?!

Bo "wymienić żarówkę" każdy może - a czy legalnie to już inna sprawa, jednak w mych oczach na "wymienianiu żarówek" ciężko zarobić, a plan mój był taki iż chciałem zatrudnić się w zawodzie - mając już uprawnienia a później być może założyć firmę zajmującą się szeroko pojętymi instalacjami elektrycznymi etc.

Więc jak to w końcu jest? Czy może się wypowiedzieć ktoś kto naprawdę wie?

A może Pan Maliniak mi coś jeszcze dopowie? :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za pomoc :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
stoperekk
Level 18
Location: Mazury
Joined: 30 Mar 2007
Posts: 335
Post rating: 6
stoperekk
Level 18
Post#97 27 Aug 2007 13:05    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


jestem teraz w 4 kl tech. elektronicznego i słyszałem, że moge sobie je w tej klasie wyrobić. Ale nikt niemówie jaka cena.

Więc może Wy wiecie jaka cena jest wyronienia takich uprawnień SEP?

Helpful post? + 0
Back to top
danielkk
Level 30
Location: szczucin
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 1600
Helped: 135
Post rating: 8
danielkk
Level 30
Post#98 03 Oct 2007 18:30    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota. Co on miał na myśli??? tak w ogóle to do czego sie te uprawnienia pomiarowe przydają i w jakich dziedzinach pracy mogę miec z nimi doczynienia tzn kiedy były by mi one potrzebne w pracy???? prosił bym o odpowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top
stangyms
Level 12
Joined: 20 Sep 2007
Posts: 77
Helped: 2
Post rating: 2
stangyms
Level 12
Post#99 03 Oct 2007 19:22    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk wrote:
Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota. Co on miał na myśli??? tak w ogóle to do czego sie te uprawnienia pomiarowe przydają i w jakich dziedzinach pracy mogę miec z nimi doczynienia tzn kiedy były by mi one potrzebne w pracy???? prosił bym o odpowiedzi.


Witam
Czy pomiary to żyła złota można polemizować. Może kilkanaście lat do tyłu kiedy własną działalność prowadziło się na książkę Przychód-rozchód bez dodatkowych podatków i ubezpieczeń i całej dzisiejszej biurokracji.
W moim środowisku zwykło się mówić że elektrykiem jest się dopiero kiedy umiesz pomierzyć to co zrobiłeś.
Wszystkie elementy sieci elektroenergetycznej wymagają odbiorów dopuszczeń na podstawie przeprowadzonych pomiarów.
Masz pomiary jesteś gość.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#100 03 Oct 2007 20:47    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk wrote:
Jeden z kolegów na forum napisał ze uprawnienia do pomiarów to żyłka złota.

Ale zanim zaczniesz spijać śmietankę z tej żyły to wywal kilka...naście kzł na mierniki, normy, szkolenia, książki.

To że masz uprawnienia, nie znaczy że już wszystko wiesz. A największy dylemat jest wtedy, gdy trzeba dopuścić instalację, która jest na pograniczu.

Helpful post? + 0
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2678
Helped: 233
Post rating: 49
bonanza
Spec od Falowników
Post#101 04 Oct 2007 07:49    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Bez przesady, pierwsze pomiary zawsze robi się pożyczonym państwowym miernikiem (swojego się nie ma, a poza tym do nauki szkoda - można zepsuć; z tego powodu prywatnego nikt nie pożyczy). :idea::D:D

Helpful post? + 0
Back to top
gucio033
Level 2
Location: gliwice
Joined: 14 Nov 2005
Posts: 2
gucio033
Level 2
Post#102 04 Oct 2007 18:15    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam Was, mam pytanko odnosnie gdzie moge w necie znaleść jakiś wniosek do uczestnictwa w kursie sepu?? Potrzebne jest mi to do pracy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ozorkowy
Level 2
Location: Warszawa
Joined: 20 Jun 2007
Posts: 2
ozorkowy
Level 2
Post#103 08 Oct 2007 17:34    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam

Mam pytanie: Ile w Warszawie może kosztować kurs na uprawnienia SEP "E" do 1 kV?

Helpful post? + 0
Back to top
danielkk
Level 30
Location: szczucin
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 1600
Helped: 135
Post rating: 8
danielkk
Level 30
Post#104 08 Oct 2007 21:45    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


95zł cena jest chyba stała dla każdego z oddziałów SEP.

Helpful post? + 0
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2678
Helped: 233
Post rating: 49
bonanza
Spec od Falowników
Post#105 09 Oct 2007 07:10    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


danielkk wrote:
95zł cena jest chyba stała dla każdego z oddziałów SEP.

Cena w tej wysokości to odgórnie ustalona opłata za egzamin, tak w SEP, jak w SPE, NOT i gdziekolwiek.
Kurs (nauka) może trwać i 5 lat :D - od zakresu będzie zależeć cena. Ale nie ma przymusu się uczyć - można podejść wprost do egzaminu.

Helpful post? + 0
Back to top
ozorkowy
Level 2
Location: Warszawa
Joined: 20 Jun 2007
Posts: 2
ozorkowy
Level 2
Post#106 10 Oct 2007 12:11    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam ponowie
Dzięki za informacje, ale ja dotarłem do informacji że "kurs" o który mi chodzi, czyli normalne szkolenie do egzaminu kosztuje 380 + 93 zł, w Warszawie w ZDZ.

pzdr

Helpful post? + 0
Back to top
IVan666
Level 10
Location: LEGNICA
Joined: 07 Sep 2007
Posts: 11
Helped: 1
IVan666
Level 10
Post#107 14 Oct 2007 12:55    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam.
a jaką szkole trzeba miec ukonczona zeby moc przystapic do egzaminu sepu?
ja mam technikum budowlane skonczone a chcial bym robic tez instalacje w domkach jednorodzinnych....

Helpful post? + 0
Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2678
Helped: 233
Post rating: 49
bonanza
Spec od Falowników
Post#108 14 Oct 2007 13:49    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Nie ma chyba oficjalnego wymogu wykształcenia, jednak we wniosku o egzamin podaje się wykształcenie i dotychczasową praktykę i stanowiska. Dobrze jest czymś się wykazać - choćby wiedzą praktyczną (np. praca pod nadzorem przy budowie instalacji).

Helpful post? + 0
Back to top
IVan666
Level 10
Location: LEGNICA
Joined: 07 Sep 2007
Posts: 11
Helped: 1
IVan666
Level 10
Post#109 14 Oct 2007 18:56    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


no wlasnie o to mi chodzilo... mam praktyke bo wczesniej pracowalem jako instalator systemow zabezpieczen... a czego moge sie spodziewac na tym egzaminie??? jak to wyglada ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bonanza
Spec od Falowników
Joined: 17 Jul 2003
Posts: 2678
Helped: 233
Post rating: 49
bonanza
Spec od Falowników
Post#110 14 Oct 2007 20:38    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Pytają o różne rzeczy - z reguły egzaminują praktycy, dlatego liczy się nie wykucie definicji, lecz raczej "czucie" zagadnień. W twojej sytuacji proponowałbym wyuczyć i zdawać minimalny zakres - sieci i instalacje do 1kV oraz automatykę (można uznać, że alarmy to coś zbliżonego do automatyki), a za 5 lat więcej, np. powyżej 1kV i pomiary. Zdawanie od razu całej tabeli może wyglądać niepoważnie i utrudnić zdanie czegokolwiek.

Helpful post? + 0
Back to top
Pioter.K
Level 12
Location: Kutno
Joined: 13 Apr 2006
Posts: 89
Helped: 2
Post rating: 2
Pioter.K
Level 12
Post#111 21 Nov 2007 22:24    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam
wiele tutaj padło pytań odnośnie instalacji elektrycznych w przypadku domku jednorodzinnego.
Otóż sytuacja jest taka.
Instalację powinien wykonać elektryk z uprawnieniami "E" w zakresie montażu do 1kV (pkt 2 uprawnień Grupa 1).
Protokół pomiarów instalacji, który dołącza się do dokumentacji obiektu (powykonawcze) powinien być podpisany (pomiary wykonane) przez elektryka z uprawnieniami "D" w zakresie kontrolno-pomiarowym do 1kV (pkt 2 uprawnień Grupa 1). Może to być jedna i ta sama osoba. Zaznaczam jednak, że prace przy pomiarach należą do prac niebezpiecznych i powinny być wykonywane przez min. 2 osoby.
Całość powinna być zaakceptowana przez kierownika budowy z uprawnieniami budowlanymi, lub jeśli nie ma kierownika budowy to kogoś z nadzoru budowlanego z uprawnieniami budowlanymi.
Zatem widzicie Koledzy, że proces budowy instalacji elektrycznej w domku nie jest taki łatwy. Nie mówię tutaj o przyłączach bo to jest inna bajka i co kraj (ZE) to obyczaj.
Pozdrawiam
Inżynier elektryk

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6991
Helped: 377
Post rating: 161
Madrik
Moderator Robotyka
Post#112 22 Nov 2007 01:29    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Dodam tylko, że o ile "Jedynka" jest stosunkowo prosta do zdobycia, to już rozszerzanie uprawnień może być sporym problemem. Niestety w świadku elektryków, facet z "jedynką" to jest ktoś do noszenia torby z narzędzami,brudnej roboty i łączenia przewodów kolorami. Łatwe do zdobycia, ale i mało nobliwe. W miarę łatwo przedłuża się uprawnienia. Egzaminatorzy wychodza z założenia, że skoro już raz zdobyłeś "papier" i pracujesz w zawodzie w danym zakresie, to umiesz i wiesz o co biega.
Ale kiedy idziesz i mówisz, ze chcesz np. 15kV + pomiary i robisz to pierwszy raz... Katorga murowana.
Widziałem sam, jak na egzaminie facet chciał "pomiary, bo firmę otwiera". Egzaminator zadał mu jedno pytanie - Narysował na kartce rozdzielnię i jej parametry i kazał wyliczyć i zaprojektować całą ochronę do niej. Po godzinie facet oddał pustą kartkę poszedł zapłacić za następny egzamin. Więcej pytań nie było.
Z dobrych rad, to radzę iść na egzamin w grupie z "głąbem". Egzaminator skupia się na takiej dukającej osobie i reszcie w miarę odpuszcza. :D
Łatwo też zdobyć 1kV jeśli egzamin jest częścią kursu. W końcu już wzieli od ciebie kasę. Ale obcy egzaminator, na podstawie tylko zaświadczenia o kursie, może chcieć zweryfikować poziom szkolenia konkurencji.

Helpful post? + 0
Back to top
emurzyn
Level 1
Location: Białystok
Joined: 24 Jun 2007
Posts: 1
emurzyn
Level 1
Post#113 09 Dec 2007 11:51    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam,
od ok. roku prowadzę z kolegą własną działalność. Wykonujemy głównie instalacje w domkach jednorodzinnych ale mamy tylko uprawnienia na eksploatację i pomiary. W sprawach związanych z ZE (np przyłącze) pomaga nam znajomy z wieloletnim doświadczeniem w branży który tak naprawdę uczył nas stawiać pierwsze kroki i posiada uprawnienia budowlane. Jednak staje się to troszeczkę uciążliwe zarówno dla nas jak i znajomego, więc postanowiliśmy takie uprawnienia sobie wyrobić(od razu zaznaczę, iż wiem jaka jest procedura dostania tych uprawnień). Jednak w siedzibie Polskiej Izby Inżynierów rozczarowaliśmy sie na samym początku, gdyż kobieta powiedziała, że uprawnienia które nas interesują można zrobić tylko i wyłącznie po skończeniu Elektrotechniki na Politechnice a my kończymy Elektronikę i Telekomunikację. Ta ustawa podobno zmieniła sie dopiero w 2006 roku. Czy to prawda?? Jeżeli tak to skąd mogłem wiedzieć zaczynając studia, iż prawo sie zmieni. Czy jedynym ratunkiem dla nas jest zrobienie drugiego kierunku studiów? Znalazłem taki zapis w ustawie z dnia 7 lipca 1994 r.

Prawo budowlane(1)
Art. 14...
3) do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń:
a) ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności,
b) odbycia dwuletniej praktyki na budowie;

A dlaczego EiT nie jest kierunkiem odpowiednim skoro pierwszy rok z elektrotechniką mieliśmy wspólny a do uprawnień budowlanych i tak trzeba przejść kurs??

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Hrabia322
Level 16
Location: Jarosław
Joined: 14 Jun 2006
Posts: 273
Helped: 4
Post rating: 7
Hrabia322
Level 16
Post#114 26 Dec 2007 15:24    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam Wiem że odgrzewam stare flaki ale nurtuje mnie kilka pytań. Temat został założony dosyć dawno i zmieniło się trochę rozporządzeń czy ktoś by mi mógł wytłumaczy coś?
Chciałbym się zając zakładaniem elektryki w domkach jednorodzinnych etc. i nic by w tym nie było tylko że ja będę kończył szkołę rolniczą a mam porostu smykałkę do elektryki i trzeba z czegoś żyć w przyszłości. Brat podsunął mi pomysł żebym zrobił sobie uprawnienia i robił elektrykę.
Wiec pytam co będzie mi będzie potrzebne żebym mógł się zajmować i ja to jest jeżeli ktoś skończył taką szkołę jak ja. Może na początek zatrudni sie jako pomocnik ale potem(jakieś kilka lat później) chciałbym założyć jakąś działalność żebym nie musiał na nikogo robić tylko na własny rachunek.

Helpful post? + 0
Back to top
BJJ
Level 20
Joined: 14 Sep 2007
Posts: 313
Helped: 25
Post rating: 8
BJJ
Level 20
Post#115 27 Dec 2007 15:08    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


emurzyn wrote:
A dlaczego EiT nie jest kierunkiem odpowiednim skoro pierwszy rok z elektrotechniką mieliśmy wspólny a do uprawnień budowlanych i tak trzeba przejść kurs??

Bo nie, i słusznie. Elektronika, to nie Elektrotechnika.
Nie bez powodu na każdej poważnej uczelni są osobno wydziały elektroniki i elektryczne.
W elektrotechnice jest tyle specyficznych zagadnień do omówienia(maszyny elektryczne, napęd, energoelektronika, systemy elektroenergetyczne, instalacje, aparaty, bezpieczeństwo, technika wysokich napięć), że nie wystarczy jeden "wspólny rok" na studiach!

Hrabia322 wrote:
Wiec pytam co będzie mi będzie potrzebne żebym mógł się zajmować i ja to jest jeżeli ktoś skończył taką szkołę jak ja.

Przede wszystkim zastanów się i odpowiedz(sobie) szczerze, niby na jakiej podstawie stwierdziłeś, że masz "smykałkę" do elektryki? Co na prawdę umiesz? Co już wiesz? Znasz chociaż totalne podstawy(prawo Ohma, itp)? Masz pojęcie jak szeroką dziedziną jest Elektrotechnika(z ilu gałęzi się ona składa)?
Nie będzie łatwo...
Do działalności potrzebujesz(Ty i/lub Twoi przyszli pracownicy):
1) uprawnienia "E"(z Pomiarami), ale samo "E" nie pozwala na samodzielność
2) doświadczenie praktyczne zdobyte jako czyjś uczeń(przynieś/pozamiataj)
3) kogoś z "D", aby podpisywał protokoły zrobione przez osobę z "E"
4) kasa na sprzęt pomiarowy, normy/książki(aby być na czasie)
5) jakieś znajomości w Energetyce(aby załatwianie przyłączy, itp, szło sprawniej)
6) jeszcze znajomość z kimś, kto ma uprawnienia budowlane(najlepiej o specjalności elektrycznej), i żeby ten ktoś miał dalsze znajomości...

Helpful post? + 0
Back to top
Hrabia322
Level 16
Location: Jarosław
Joined: 14 Jun 2006
Posts: 273
Helped: 4
Post rating: 7
Hrabia322
Level 16
Post#116 27 Dec 2007 16:27    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


BJJ - dzięki za odpowiedź na razie zrealizuje punkty 1 i 2 bo można powiedzie że są o wiele łatwiejsze od pozostałych a reszta "wyjdzie w praniu" jak to mówią.
A smykałkę mam taką że teraz jak "stoję" to potrafiłbym zrobić całą elektrykę w domku jednorodzinnym (nie wliczam tutaj pomiarów grubości kabli rezystancji etc.) porostu umiem pospinać to w całość łącznię z podpięciem tablicy z bezpiecznikami bo dla mnie nie jest to trudne. A reszty trzeba się uczy od podstaw tylko czy tej nauki nie będzie za dużo jak dla mnie??

Helpful post? + 0
Back to top
jacek hola
Level 9
Location: świętochłowice
Joined: 05 Aug 2007
Posts: 5
jacek hola
Level 9
Post#117 28 Dec 2007 15:18    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


nie trzeba miec uprawnien budowlanych tylko projekt zakladu energetycznego na danym rejonie

Helpful post? + 0
Back to top
Achry Padusi
Level 1
Location: Kraków
Joined: 18 Jan 2008
Posts: 1
Achry Padusi
Level 1
Post#118 18 Jan 2008 08:55    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam

Dużo w tym temacie napisano na temat uprawnień elektrycznych, lecz chciałbym jakoś uporządkować tą wiedzę.

Mam następujące pytanie.
Jestem młodym mgr. inż. Elektrotechniki specjalność Automatyka i Metrologia. Mam uprawnienia SEP E do 1kV w pełnym zakresie włącznie z pomiarami. Chciałbym w przyszłości założyć firmę zajmującą się kompleksowo instalacją elektryczną w budownictwie i automatyzacją budynków. W związku z tym chciałbym zacząć kompletować uprawnienia. Jakie będę potrzebował by sprawnie prowadzić taką działalność i jak je można uzyskać? Domyślam, się, że SEP D do 1kV, jakieś uprawnienia projektowe, budowlane, czy jakieś uprawnienia automatyka?



Dziękuje

Piotrek

Helpful post? + 0
Back to top
Andrzej46
Level 1
Location: Toruń-Chełmża
Joined: 18 Jan 2008
Posts: 1
Andrzej46
Level 1
Post#119 18 Jan 2008 11:18    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Mam pytanie: Zamierzam otworzyć działalność - montaż instalacji elektrycznych w domach i ogrodzie. jestem technikiem elektrykiem z uprawnieniami E. Jakie usługi mogę wykonywać w ramach moich uprawnień? Nigdzie nie znalazłem, czy jako technik mogę zająć się montażem instalacji. Proszę o pomoc, z góry dziękuję,
Andrzej

Helpful post? + 0
Back to top
jariko
Level 14
Location: Gdansk
Joined: 12 Dec 2006
Posts: 134
Helped: 2
Post rating: 221
jariko
Level 14
Post#120 12 Feb 2008 13:53    

Re: Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?


Witam kolegów. Przeczytałem cały wątek odnośnie uprawnień. Właśnie skończyły mi się E. Teraz chciał bym je odnowić ewentualnie poszerzyć. Ale problem mam taki. Opiekuję się serwerownią gdzie mamy zainstalowane szynoprzewody. Podłączone są do rozdzielni (zgodnie z projektami itp). Co jakiś czas przybywa nowa szafa więc biorę puszkę zasilającą do tych szynoprzewodów. W zależności od obciążenia w szafie dobieram zabezpieczenia i podłączam. Czy na takie coś potrzebny jest kolejny projekt i uprawnienia projektowe (budowlane) czy samo uprawnienie E. Oczywiście obciążenia całkowite szynoprzewodów są określone w projekcie całej instalacji.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić? Previous  123456789  Next
Page 4 of 9

Similar topics to Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż- co można robić?

Świadectwo kwalifikacyjne, obsługa i montaż (12)
Świadectwo kwalifikacyjne (2)
Świadectwo kwalifikacyjne - (12)
świadectwo kwalifikacyjne sep (2)
Świadectwo kwalifikacyjne TGE (7)
uprawnienia simp świadectwo kwalifikacyjne (3)
Świadectwo kwalifikacyjne we własnej firmie. Co i jak ? (8)
Świadectwo Kwalifikacyjne- Kategoria D, na co zwrócić uwagę? (12)
Świadectwo Kwalifikacji SEP E 1KV a montaż dodatkowych gniazdek- wymagania (66)
uprawnienia SEP... co można robić ?? (33)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.097 seconds