Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika ->Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
V126
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 135
Pomógł: 1
V126
Poziom 13
Post#1 10 Lip 2013 21:01  Autor tematu   

Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Witam, od pewnego czasu zmagam się z oscyloskopem jak w tytule, doszedłem do etapu, w którym wszystko mniej więcej działa, a dokładne ustalenie jest możliwe tylko przy użyciu drugiego oscyloskopu i oglądaniu przebiegów napięć w poszczególnych punktach.

Problem polega na tym, że do tego trzeba podać mu sygnał prostokątny o napięciu 300mV z wbudowanego kalibratora, który akurat szwankuję (nie dysponuję generatorem funkcji). Problem z generatorem polega na tym, że generuje on funkcję "prostokąt", ale zamiast poziomych kresek są sinusoidy o małym napięciu. Nie jest to problem tętnień napięcia zasilającego, bo sprawdzałem to innym oscyloskopem, a nawet podmieniałem kondensator filtrujący na znacznie większy. Drugi problem to to, że nieda się ustawić na tym kalibratorze napięcia wyjściowego 300mV (jakieś 150mV to max).

Przy okazji analizy tematu odkryłem, że dioda zennera stabilizująca napięcie podawane na układ scalony UCY7400 jest źle wlutowana (katoda i anoda wlutowane są w tą samą ścieżkę), po naprawie błędu napięcie podawane na układ spadło z ponad 10V, na książkowe 5,1V (właśnie wtedy maksymalne napięcie wyjściowe wyniosło 150mV, wcześniej wynosiło ciut więcej). Uznałem, że zbyt wysokie napięcie podawane na układ scalony mogło go uszkodzić. Wymieniłem go na zamiennik układu UCY7400, a mianowicie na SN74HC00N i kalibrator przestał wcale działać. Na wyjściu jest napięcie 0V i niema żadnego przebiegu. Uznałem, że coś może zepsułem, albo bubel się trafił i wlutowałem jeszcze jeden nowy SN74HC00N, ale bez efektu.

Prosiłbym o wskazówki dotyczące tego układu, czy SN74HC00N czymś się różni, że w tym układzie on nie działa? Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#2 10 Lip 2013 21:18Pomocny post    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Witam,
V126 napisał:
Witam, od pewnego czasu zmagam się z oscyloskopem jak w tytule, doszedłem do etapu, w którym wszystko mniej więcej działa, a dokładne ustalenie jest możliwe tylko przy użyciu drugiego oscyloskopu i oglądaniu przebiegów napięć w poszczególnych punktach.

Problem polega na tym, że do tego trzeba podać mu sygnał prostokątny o napięciu 300mV z wbudowanego kalibratora, który akurat szwankuję (nie dysponuję generatorem funkcji). Problem z generatorem polega na tym, że generuje on funkcję "prostokąt", ale zamiast poziomych kresek są sinusoidy o małym napięciu. Nie jest to problem tętnień napięcia zasilającego, bo sprawdzałem to innym oscyloskopem, a nawet podmieniałem kondensator filtrujący na znacznie większy. Drugi problem to to, że nie[spacja]da się ustawić na tym kalibratorze napięcia wyjściowego 300mV (jakieś 150mV to max).
Sprawdź wartość napięcia zasilania układu scalonego TTL typu SN7400N - polski odpowiednik to; UCY7400N.

V126 napisał:
Przy okazji analizy tematu odkryłem, że dioda [z]Zen[n]era stabilizująca napięcie podawane na układ scalony UCY7400 jest źle wlutowana (katoda i anoda wlutowane są w tą samą ścieżkę), po naprawie błędu napięcie podawane na układ spadło z ponad 10V, na książkowe 5,1V (właśnie wtedy maksymalne napięcie wyjściowe wyniosło 150mV, wcześniej wynosiło ciut więcej). Uznałem, że zbyt wysokie napięcie podawane na układ scalony mogło go uszkodzić. Wymieniłem go na zamiennik układu UCY7400, a mianowicie na SN74HC00N i kalibrator przestał wcale działać. Na wyjściu jest napięcie 0V i niema żadnego przebiegu. Uznałem, że coś może zepsułem, albo bubel się trafił i wlutowałem jeszcze jeden nowy SN74HC00N, ale bez efektu.
Nim wstawisz tam następnego UCY7400N, czy SN7400N - a warto, aby go nie lutować, wstawić tam stosowną podstawkę - to wcześniej sprawdź wartość napięcia zasilania tego układu.

V126 napisał:
Prosiłbym o wskazówki dotyczące tego układu, czy SN74HC00N czymś się różni, że w tym układzie on nie działa? Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.
Układowo niczym, a tylko jest on od standardowego SN7400N "szybszy", ale też pobiera w czasie pracy większą wartość prądu.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
V126
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 135
Pomógł: 1
V126
Poziom 13
Post#3 10 Lip 2013 21:26  Autor tematu   

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Napięcie zasilania jest z zakresu 2-6V, przy czym nominalne 5. Pobór prądu nie jest za duży, gdyż nie występuje spadek napięcia. Czy możliwe, że uszkodziłem je przy lutowaniu? Podstawka zaradziłaby problemowi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#4 10 Lip 2013 23:41Pomocny post    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


V126 napisał:
Napięcie zasilania jest z zakresu 2-6V, przy czym nominalne 5.
To ogólnie dla układu 74HC00N, a w przedmiotowym oscyloskopie jest to wartość 5.0V nominalnie.

V126 napisał:
Pobór prądu nie jest za duży, gdyż nie występuje spadek napięcia.
Ale wzrasta on dynamicznie - zauważ masz tam na dwóch bramkach tego układu multiwibrator.

V126 napisał:
Czy możliwe, że uszkodziłem je przy lutowaniu? Podstawka zaradziłaby problemowi.
A możliwe albo od 'nowego' nie był ten egzemplarz sprawnym.
Podstawka na pewno by ułatwiła łatwą podmianę przedmiotowego układu scalonego, ponieważ - jak znam tamte PCB - to po kilku lutowaniach możesz spodziewać się, iż odejdą od laminatu miedziane ścieżki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
V126
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 135
Pomógł: 1
V126
Poziom 13
Post#5 11 Lip 2013 13:41  Autor tematu   

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Quarz napisał:
To ogólnie dla układu 74HC00N, a w przedmiotowym oscyloskopie jest to wartość 5.0V nominalnie.
Z karty katalogowej odczytane jest 5V http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74hc00.pdf W oscyloskopie jest 5,1V, gdyż taka zenerka tam jest.

Quarz napisał:
Ale wzrasta on dynamicznie - zauważ masz tam na dwóch bramkach tego układu multiwibrator.
W jaki sposób mam ocenić ten pobór prądu? Napięcie było mierzone podczas pracy układu. Zasilanie scalaka było 5,1V.

Quarz napisał:
A możliwe albo od 'nowego' nie był ten egzemplarz sprawnym.
Myślisz, że 2 uszkodzone mogły się trafić? W sumie to były z jednego źródła. Może to jednak lutowanie go zabiło...

Quarz napisał:
jak znam tamte PCB - to po kilku lutowaniach możesz spodziewać się, iż odejdą od laminatu miedziane ścieżki.
Ano niestety...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#6 11 Lip 2013 14:47Pomocny post    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


V126 napisał:
Quarz napisał:
To ogólnie dla układu 74HC00N, a w przedmiotowym oscyloskopie jest to wartość 5.0V nominalnie.
Z karty katalogowej odczytane jest 5V http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74hc00.pdf W oscyloskopie jest 5,1V, gdyż taka zenerka tam jest.
Dopuszczalna tolerancja to ±5%, czyli od 4,75V do 5,25V.
Wobec tego, może tam tak być.

V126 napisał:
Quarz napisał:
Ale wzrasta on dynamicznie - zauważ masz tam na dwóch bramkach tego układu multiwibrator.
W jaki sposób mam ocenić ten pobór prądu? Napięcie było mierzone podczas pracy układu. Zasilanie scalaka było 5,1V.
Nie ma potrzeby pomiaru wartości prądu, jak jest poprawna wartość napięcia zasilającego ten układ.

V126 napisał:
Quarz napisał:
A możliwe albo od 'nowego' nie był ten egzemplarz sprawnym.
Myślisz, że 2 uszkodzone mogły się trafić? W sumie to były z jednego źródła. Może to jednak lutowanie go zabiło...
Wszystko możliwe, a mam leżakowane - funkel nówki - UCY7400N i mogę je odstąpić po kosztach przesyłki - napisz do mnie via PW, czy chcesz.

V126 napisał:
Quarz napisał:
jak znam tamte PCB - to po kilku lutowaniach możesz spodziewać się, iż odejdą od laminatu miedziane ścieżki.
Ano niestety...
Dlatego wstawienie tam podstawki jest dobrym rozwiązaniem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamantan
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Poznań
Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 124
Pomógł: 21
adamantan
Poziom 13
Post#7 11 Lip 2013 15:40Pomocny post    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Wracając do zamierzchłych czasów TTL-owych pewne konfiguracje generatorów (astabilnych, monostabilnych) zaprojektowane dla standardowych (74), bipolarnych układów TTL nie będą działać z wersjami CMOS (74HC). Ze schematu widać, iż jest to na Twoje nieszczęście taki właśnie układ. Kondensatory są ładowane prądem wypływającym z wejść standardowej bramki 74 (z +5V) aż do napięcia przełączenia bramki. W przypadku bramki 74HC ze względu na "odizolowanie" wejść (tych bramek) od +5V (nie może z tych wejść wypływać ani nawet wpływać prąd) kondensatory nie mają "skąd" się ładować. Więc generator ten NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ na 74HC00.
Masz trzy potencjalne wyjścia z sytuacji:
1.) Przebudować generator na taki aby nie był zależny od zastosowanego TTL-a (raczej odpada).
2.) Spróbować dobudować z dyskretnych elementów (dioda+rezystor) "układy symulujące" wejścia bramek bipolarnych TTL (prawdopodobnie nie zadziała więc znowu kombinowanie).
3.) Zakupić standardową wersję 7400
Najlepiej 74 bez żadnych literek (różne wersje bipolarne charakteryzują się różnymi wartości prądu wypływu z wejść branki, co przyczyni się do sporej zmiany częstotliwości generowanego przebiegu).

Z kolei niemożliwość uzyskania napięcia Vpp na wyjściu powyżej 150mV może być spowodowana "zaśniedziałym" trymerem KALIBR. Sprawdź jaki ma opór przy skrajnych położeniach ślizgacza i jak to ma się do jego nominalnej wartości.

Dodatkowo w miejsce diody Zenera wstawiłbym stabilizatorek 7805 powiedzmy w wersji 1A.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#8 11 Lip 2013 19:20    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


:arrow: adamantan, słuszne uwagi.

adamantan napisał:
Dodatkowo w miejsce diody Zenera wstawiłbym stabilizatorek 7805 powiedzmy w wersji 1A.
Tu wystarczy taki na 100mA i ewentualnie rezystor stosownie dobrany przez stabilizatorem typu LM78L05, aby zmniejszyć w nim straty mocy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
V126
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 135
Pomógł: 1
V126
Poziom 13
Post#9 11 Lip 2013 19:26  Autor tematu   

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Czy LM7805 w obudowie To-220 będzie wymagał jakiegoś radiatorka? Prąd będzie mały, napięcia za dużo też nie będzie obniżał, więc ja bym nie dawał (tymbardziej, że wiele miejsca, to tam niema), ale wolę zapytać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#10 11 Lip 2013 19:28    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


V126 napisał:
Czy LM7805 w obudowie To-220 będzie wymagał jakiegoś radiatorka? Prąd będzie mały, napięcia za dużo też nie będzie obniżał, więc ja bym nie dawał (tymbardziej, że wiele miejsca, to tam niema), ale wolę zapytać.
Dla zasilania tylko tego SN7400N - czy UCY7400N - nie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamantan
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Poznań
Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 124
Pomógł: 21
adamantan
Poziom 13
Post#11 11 Lip 2013 19:33Pomocny post    

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Cytat:
adamantan, słuszne uwagi.

Siedziało się trochę w TTL-ach kiedyś. Mam jeszcze trochę tych "robaczków" pod ręką :D

Z tą wydajnością prądową 1A zasugerowałem tak na zapas - z doświadczenia wiem, że standardowa seria 74XX w liczbie kilkunastu sztuk (nie wiem ile tam TTL-ów masz w ukłądzie) potrafi "skonsumować" takiego 1 Ampera :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
V126
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 135
Pomógł: 1
V126
Poziom 13
Post#12 31 Lip 2013 21:44  Autor tematu   

Re: Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator


Wlutowałem podstawkę i włożyłem nowy układ. Linie są proste, nie tętną, a symetrię da się ustawić. Problem polega tylko na tym, że maksymalne napięcie jakie da się ustawić to 220mV (powinno być 300mV). Czy kilkukrotne przekręcenie potencjometrem montażowym od oporu do oporu nie powinno usunąć resztek śniedzi, która mogła się na nim zgromadzić? Czy zacząć od wymiany potencjometru?

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Okazało się, że gdy układ pracował jeszcze na tym napięciu ponad 10V, ktoś (w fabryce) dodał od siebie opornik równolegle z masą i gdy teraz układ pracował na poprawnym napięciu, to opornik dławił napięcie tak, że nie dało się ustawić więcej niż 220mV. Przywrócenie układu do stanu ze schematu (wywalenie gratisa) sprawiło, że układ pracuje prawidłowo.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika -> Oscyloskop DB510A uszkodzony kalibrator
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Oscyloskop DT-516A-kalibrator (4)
Uszkodzony oscyloskop C1-99 (3)
Oscyloskop C1-94 - uszkodzony (4)
uszkodzony oscyloskop C1-94 (4)
Oscyloskop KR7010 - uszkodzony (1)
Uszkodzony oscyloskop OS150 (6)
Oscyloskop OS-350 Uszkodzony (3)
Oscyloskop C1-112 uszkodzony (34)
Oscyloskop Mini 5 - uszkodzony transformator (2)
Oscyloskop IWATSU SS-5711 - uszkodzony (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.1 seconds

elektroda.pl temat RSS