Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ile prądu zużywa twój komputer


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica ->Ile prądu zużywa twój komputer Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
gulson
Administrator Systemowy
Administrator Systemowy


Dołączył: 27 Mar 2001
Posty: 11687
Miasto: Kielce

gulson
Administrator Systemowy
Post#1 06 Mar 2005 14:22  Autor tematu   

Ile prądu zużywa twój komputer


Byłem ciekawy ile kosztuje miesięczne utrzymanie komputera pełniącego rolę serwera-routera z zainstalowanym systemem Freesco z dyskiem twardym. Często potrzebujemy znać koszt pracującego 24h na dobę komputera rozdzielającego łącze internetowe dla innych użytkowników i zależy nam, aby koszty utrzymania zostały w pełni zwrócone/podzielone przez użytkowników. Jak się okazuje koszt utrzymania serwera-routera nie jest mały.

Poniżej prezentuję praktyczne przybliżone wyliczenie ile zapłacimy za energię.

Ile prądu zużywa komputer i telewizor. Zmniejsz rachunek.

Dokonujcie pomiarów i wysyłajcie ile zużywają prądu Wasze zestawy komputerowe Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
linx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 591
Miasto: ZS

linx
Poziom 18
Post#2 06 Mar 2005 15:55    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Mój zestaw: komputer, monitor LCD, drukarka Hp i skaner pobiera ok. 105W

komputer: 600MHz Duron, 256MB RAM, Nagrywarka 48/24/48 lite-on, 2 dyski -1x2GB+1x20GB, modem ADSL USB, grafika RIVA TNT 2 32MB, zasilacz 300W

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
coolombo
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 1459
Miasto: Złotoryja

coolombo
Poziom 21
Post#3 06 Mar 2005 16:19    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Te wykresy też mogą się przydać Wink Niestety nie mam miernika prądu przemiennego więc przyjmując że monitor max pobiera 130W(Compaq 19') i chodzi 12h na dobę + komputer(Celeron 1GHz 256MB-RAM 80GB HDD GF2MX-200 DVD-ROM-LG-16x DVD-RW LG 12x zasilacz 300W ATX)chodzi non stop zużywa około 60W. Wychodzi około 30-35zł za miesiąc.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
iGLO
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Lut 2002
Posty: 74
Miasto: Kłodawa

iGLO
Poziom 11
Post#4 06 Mar 2005 16:36    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Witam,

Pomiar woltomierzem napiecia przemiennego i amperomierzem pradu przemiennego nie jest do konca

taki dokladny. Oczywiscie bardziej dokladny niz odczytanie mocy z zasilacza.

Komputer nie jest odbiornikiem liniowym.
Np. raz komp. pobiera 0,8A a za ulamek sekundy 1A.

Jezeli napiecie i prad sa przebiegami sinusoidalnymi,
czyli u(t)=Um*sinωt, i(t)=Im*sin (ωt+φ) to moc czynna P =U*I*cosφ

gdzie:
Um - amplituda napiecia,
Im - amplituda pradu,
U - wartosc skuteczn napiecia
I - wartosc skuteczna pradu
φ - kąt przesunięcia fazowego prądu i napięcia

Przetwornik mocy czynnej prądu przemiennego zawieraja uklad mnozacy.
Rozrozna sie przetworniki:
a)bezposredniego mnozenia: hallotron, przetwornik elektrodynamiczny,
b)kwadraturowe: termoelektryczny, diodowy,
c)logarytminczne.

W tym przypadku pomiar woltomierzem napiecia przemiennego i amperomierzem pradu przemiennego nie jest taki dobry i dokladny.

Dokladniejszym pomiarem okazal by sie pomiar napiecia miernikiem z True RMS na rezystancji 1 Ω wlaczonej szeregowo z komputerem. Mozemy obliczyc wtedy rzeczywisty prad jaki pobral komputer. Nalezalo by jeszcze zmierzyc napiecie drugim miernikiem w tym samym czasie i dopiero mozemy podstawic to do wzory P=U*I.

True RMS - pomiar rzeczywistej wartości skutecznej.
Rzeczywista wartość skuteczna jest najdokładniejszą miarą energii przenoszonej przez sygnał AC bez względu na jego kształt.

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
coolombo
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 1459
Miasto: Złotoryja

coolombo
Poziom 21
Post#5 06 Mar 2005 17:03    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


iGLO czytałeś cały artykuł? miało być maksymalnie uproszczone.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
badworm
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lut 2002
Posty: 322

badworm
Poziom 16
Post#6 06 Mar 2005 17:29    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Jak ma być maksymalnie uproszczone to można zmierzyć bez użycia multimetru - wystarczy licznik energii elektrycznej znajdujący się w domu Smile A żeby nie trzeba było odłączać wszystkiego na czas pomiaru to proponuję odłączyć tylko odbiorniki pobierające prąd okresowo(np. lodówka) i zmierzyć czas np. 10 obrotów tarczy z włączonym komputerem i bez niego. Potem odrobinka matematyki i mamy moc _średnią_ pobieraną przez komputer.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mr. CEWKA
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 301
Miasto: Warszawa - okolice

Mr. CEWKA
Poziom 16
Post#7 06 Mar 2005 20:33    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Zmierzyłem komputer jak i inne urządzenia (UPS w stanie jałowym ? itd.) za pomocą wtykowego

elektronicznego watomierza, który uwzględnia cosφ (w moim przypadku miernik firmy TCM) -

notabene polecam takie urządzonko można go znaleźć na allegro lub w dobrym sklepie

elektrycznym - podaje też max obciążenie itd. bardzo przydatna rzecz w warsztacie choć dosyć

droga)

140-176 W - Jednostka centralna PIII x 2 (dual) 900MHz / RIMM ECC / 1 HDD, CDROM / Sieciówka

WIFI i LAN / Stary zasilacz specjalizowany ATX

Monitor pobiera około 70-86 W dla 19'' Siemens CRT, nie licząc rozruchu (rozmagnesowanie)

około 200-360 W przez krótki czas!

Więc, dużo pobiera (zasilacz ma max 300-350 W) znamionowe - ale tyle by nie wytrzymał raczej

- szkoda prądu aby stawiać router na PC - chyba że nie mamy innego rozwiązania.

Uwaga: Router SMC/CISCO/DLINK/USR/PLANET/DIGITUS/EUSSO, który robi "to samo" rozdziela sieć

LAN połyka cirka 15 W, więc to ekonomiczniejsze rozwiązanie - choć mniej bezpieczne i

funkcjonalne od PC, o którym kolega wspomniał.


Podsumowując polecam kupić (zawsze można potem sprzedać ) / pożyczyć / wtykowy licznik -

watomierz elektroniczny.

Warto sprawdzić jaki sprzęt ma jakie realne obciążenie elektroniczny licznik-watomierz

wskazuje od 5W do 3600 W - polecam, zawsze szybciej i łatwiej niż bawić się w multimetry

itp. sprawy.

Inny PC jaki mierzyłem miał 170-176W (ATX350W)

O drukarce laserowej lepiej nie wspominać, to jest dopiero smok na energię, zwłaszcza
starsze modele Smile


Pozdrawiam kolegów i koleżanki.
Miłego mierzenia

Mr. Cewka

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
badworm
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lut 2002
Posty: 322

badworm
Poziom 16
Post#8 06 Mar 2005 22:10    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Jeśli chodzi o pobór prądu przez monitor w trakcie rozmagnesowania to miernik przekłamał i to ostro - gdyby to było kilkaset W to by nie było odczuwalne w cały domu. Poza tym jego wskazania wyglądają na dosyć wiarygodne choć samo uwzględnianie cos(fi) to jeszcze nie wszystko - prąd jest pobierany przez komputery(i nie tylko) w sposób impulsowy a nie sinusoidalny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mr. CEWKA
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 301
Miasto: Warszawa - okolice

Mr. CEWKA
Poziom 16
Post#9 07 Mar 2005 09:22    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Zgadza się, że uruchomienie monitora trwa krótko, a według moich szacunków miernik pokazuje średnią za okres (około 0,5-1 s trwa cykl pomiarowy - stąd niedokładność). Mimo wszystko polecam takie rozwiązanie, bo przetwornik halla w tym mierniczku wydaje się być dosyć dokładny, a błąd względny jest na prawdę mały w/g producenta - tu opis zjawiska Halla - http://elektro.w.interia.pl/lem/

Wynik jest zbliżony do tego jaki podaje UPS (ile watów jest pobierane przez PC na wyjściu) - zakładam, że UPS ma pomiar dostosowany do obciążenia impulsowego Wink.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
valkyrie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Mar 2002
Posty: 142

valkyrie
Poziom 13
Post#10 07 Mar 2005 14:18    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Witam

W niektórych miastach energetyka, sprzedaje stare regenerowane liczniki, wszystkie z legalizacją. Koszt takiego licznika w okocach Bydgoszczy szacował się na około 35PLN (2004r) to chyba taniej od takiego gniazdkowego. Do tego wystarczy dołożyć przedłużacz i w środek wstawić zakupiony licznik.
Sam używałem takiego zestawu do sprawdzenia faktycznego poboru mocy przez lodówkę, pralkę.
Po miesięćznym użytkowaniu, wszystko staje się jasne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
misiek1984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 116
Miasto: Łódź

misiek1984
Poziom 13
Post#11 07 Mar 2005 19:32    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Witam

Posiadam kompa o parametrach
Zasilacz 235W
plyta ECS
Procek 733 pentium III
256 RAM SDRAM
Grafiak GF 4 MX440 64 MB
Dzwiek Yamaha 4kanal
40 GB Samsung
DVD+-RW Lite-on 8x
siec Realtek najtanszy

i ten komputerek chodzi jako serwer do podzialu netu pracujac zarazem jako ftp i hub dc++ czyli dysk non stop na obrotach i dvd od czasu do czasu i moc tego wszystkiego to zaledwie ok 40 W wiec koszty sa male

Jak zauwazylem duza moc pobiera grafika i plyta glowna Ja mam najtanszza a chodzi bardzo dobrze i koszty mam ok 15 ze switchem modemem DSL a monitora nie wliczam bo pracuje gora 5-15 minut dzinne podczAS testu lacza wiec nie jest tak zle

POZDRO

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
leadman
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2001
Posty: 233

leadman
Poziom 15
Post#12 07 Mar 2005 20:44    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Oczywiście, że metoda polegająca na odczytaniu maksymalnej mocy z danego urządzenia (zasilacz, monitor itp) ma sie nijak do żeczywistej mocy pobieranej przez te urządzenia.
Po pierwsze jak już ktoś zauważył to, że urządzenie np. zasilacz "ma 300W" to nie znaczy, że w danej chwili tyle pobiera z sieci (pozatym zawsze pobiera więcej niż oddaje do urządzeń podpiętych i jest to związane ze stratami).
Po drugie takie urządzenia jak monitor, PC, drukarka są urządzeniami które dla sieci stanowią obciążenie typu RLC.
Jak wiadomo wzór na obliczenie mocy czynnej pobieranej przez odbiorniki typu RLC P=U*I*cosφ gdzie:
U - napięcie mierzone na zaciskach odbiornika
I - prąd pobierany przez odbiornik
cosφ - kąt przesunięcia fazowego pomiędzy wektorem prądu i napięcia
Przy czym cosφ≤1

Dlateo najdogniejszą metodą pomiaru jest metoda bezpośrednia za pomocą watomierza lub metoda pośrednia za pomocą voltomierza, amperomierza i fazomierza.

Jeżeli nie mamy watomierzA czy fazomierza, można posłużyć się samym voltomierzem i amperomierzem i obliczyć moc pozorną (maksymalną moc czynną przy φ=0°) i nasz pomiar będzie obarczony błędem wynikającym z założenia, że nasz odbiornik jest czysto rezystancyjny, lub też przyjąć wartość cosφ w granicach 0,8÷0,9. Pomiar będzie również obarczony pewnym błędem ale dużo mniejszym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maxpa
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 98
Miasto: Krosno

maxpa
Poziom 12
Post#13 08 Mar 2005 08:26    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Mój bardzo dużo płacę po 5 bań i nie wiem co zrobić by to zmienić

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
badworm
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lut 2002
Posty: 322

badworm
Poziom 16
Post#14 08 Mar 2005 11:43    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


leadman napisał:
Po drugie takie urządzenia jak monitor, PC, drukarka są urządzeniami które dla sieci stanowią obciążenie typu RLC.
Jak wiadomo wzór na obliczenie mocy czynnej pobieranej przez odbiorniki typu RLC P=U*I*cosφ gdzie:
U - napięcie mierzone na zaciskach odbiornika
I - prąd pobierany przez odbiornik
cosφ - kąt przesunięcia fazowego pomiędzy wektorem prądu i napięcia
Przy czym cosφ≤1

Dlateo najdogniejszą metodą pomiaru jest metoda bezpośrednia za pomocą watomierza lub metoda pośrednia za pomocą voltomierza, amperomierza i fazomierza.


Wszystko się zgadza poza jednym - zasilacze impulsowe patrząc od strony sieci nie są obciążeniem typu RLC. Na wejściu posiadają prostownik w układzie Greatza i kondensator filtrujący więc kształt prądu pobieranego przez zasilacz jest impulsowy a nie sinusoidalny. Tak więc nie wiadomo jak taki kształt prądu wpłynie na dokładność mierników(amperomierza, watomierza, fazomierza). Polecam lekturę tego: http://www.google.pl/groups?as_umsgid=404dc0d7%40news.home.net.pl&lr=&hl=pl

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
leadman
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Paź 2001
Posty: 233

leadman
Poziom 15
Post#15 08 Mar 2005 15:33    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Oczywiscie ze tak. Ale w kazdym urzadzeniu sa jeszcze filtry, cewki np. rozmagesowywujace. I watkow merytorycznych jest wiecej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Lis 2003
Posty: 5793
Miasto: Pruszcz Gdanski

mrrudzin
Poziom 24
Post#16 09 Mar 2005 13:38    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Racja - przecież mierniki do pomiaru prądu przemiennego są wyskalowane na 50Hz i prąd/napięcie sinusoidalne.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dariusch
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Paź 2003
Posty: 195
Miasto: Choszczno

Dariusch
Poziom 14
Post#17 09 Mar 2005 14:59    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Jeżeli ktoś chce bardzo szybko i orientacyjnie obliczyć to proponuje luknąć tutaj:

http://www.jscustompcs.com/power_supply/

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
koval_s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 250
Miasto: Praszka

koval_s
Poziom 15
Post#18 09 Mar 2005 21:15    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Proponuję wrócić do postu Pana: valkyrie, przytoczył tam sens pomiaru, czym nie zmierzymy, to i tak będzie inaczej do zapłaty, nalepszym rozwiązaniem będzie tani licznik kWh, po regenaracji, powiem jeszcze że są o 10pln tańsze liczniki, ale bez certyfikatu, mój brat używa i nie narzeka, kto chce to niech w ten sposób zmierzy, a nie cuduje jakimiś obejściami, tradycyjne liczniki i tak mierzą moc taką jaką chcą, wystarczy je trochę przesunąć kondensatorem i mierzą inaczej...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
coolombo
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 1459
Miasto: Złotoryja

coolombo
Poziom 21
Post#19 10 Mar 2005 00:56    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Jak zwykle prawie nikt nie pisze na temat, myśle że wiele osób jest ciekawych ile prądu pobierają różne konfiguracje komputera, panowie wpisujcie jakieś wyniki. Laughing

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KRapicki
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 868

KRapicki
Poziom 20
Post#20 10 Mar 2005 13:55    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Witam.

Mój zużywa około 75W. A mój zestawik to:

AMD Athlon 2200+
256MB RAM DDR
Płyta GigaByte GA-7N400 Pro2
ATI Radeon 9250 (RV280)
Obudowa (+plexi) + 2 wiatraki LED + diody LED ...

Pozdrawiam KRapicki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waluszek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 296
Miasto: warszawa

waluszek
Poziom 16
Post#21 10 Mar 2005 19:24    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


A ja tam zastosowałem troche kosztowniejszy sposob
poszedłem do hurtowni elektrycznej kupiłem licznik pradu zmiennego taki jak elektrownia w domu instaluje
podpiełem do listwy do kturej mam podłaczony cały zestaw
i wyszło mi ze ten omp przez miesiac zjadł prądu za 120 zł
straszne
muj komp to:

athlon 3400 + na sokecie 939 64bit
abit k8t800 delux
chftec 460 wat
g-force 6800 XT
1024 ram dual
obudowa plexi
soundblaster audigy 2
monitor hitahi 19"
drukarka głosniki creativ 580sb 5+1

Sprzęt pracuje 24/24/365
więc hyba się nie dziwie z zkąd taka prądorzerność

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzych2o
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 4
Miasto: GD

krzych2o
Poziom 2
Post#22 11 Mar 2005 22:10    

Ile zużywa prądu twój komputer?


prądożerność to jest pewnie spowodowane przez tą obudowę plexi Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
linx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 591
Miasto: ZS

linx
Poziom 18
Post#23 12 Mar 2005 10:20    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


krzych2o napisał:
prądożerność to jest pewnie spowodowane przez tą obudowę plexi Razz


Nie, kolego. Nawet bajery w obudowie plexi typu diody, wentylatory to groszowe sprawy poboru. Ale jeżeli tak sądzisz to wyjaśnij, na czym polega prądożerność tego typu obudowy Twisted Evil

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ostry_18
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 840
Miasto: Sanok/Warszawa/Piastów

ostry_18
Poziom 20
Post#24 12 Mar 2005 17:59    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


waluszek napisał:

athlon 3400 + na sokecie 939 64bit
abit k8t800 delux
chftec 460 wat
g-force 6800 XT
1024 ram dual
obudowa plexi
soundblaster audigy 2
monitor hitahi 19"
drukarka głosniki creativ 580sb 5+1

Sprzęt pracuje 24/24/365
więc hyba się nie dziwie z zkąd taka prądorzerność


ja stawiałbym na głośniki monitor i graficzna kartę. głośniki 2.0 pobierają średnio 2A przy napieciu 12V, czyli 24W. jeśli jest ich 5 + subwoofer to trzeba liczyć jakieś 60Watów średnio. oprócz tego dobra k. graficzna (na pewno z poteżnym systemem chłodzenia - 2 wiatraki) no i monitor. nie piszesz ze jest to LCD a wiec jest to pewnie zwykły CRT, ciagnacy bardzo dużo pradu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
daur
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 46
Miasto: warszawa

daur
Poziom 10
Post#25 12 Mar 2005 22:52    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Mam pytanie.
Ile prądu zużywa komputer ATX + monitor jak jest wyłączony (stand by)?
W instrukcji do monitora mam napisane, że max 15W. Myślę, że trochę minęli się z prawdą. Może ktoś wie ile jest naprawdę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mcz1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Mar 2003
Posty: 326

mcz1
Poziom 16
Post#26 20 Mar 2005 10:48    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Penym sposobem na zmniejszenie poboru jest zastosowanie jak najsłabszych kompów. Ruter na linuksie stojący u mnie to pentium 130 plus jeden dysk i karta na pci a i tak procek jest zajety na kilka procent. Gdy potrzebuję używać drugiego kompa przez noc to zwalniam mu magistralę na 100Mhz ze 166 i wyraźnie widać po chłodnym powietrzu z zasilacza że pobór jest duzo mniejszy. chyba że używa się prądu do ogrzewania domu to wówczas zużycie prądu przez kompa nie ma znaczenia, gdyż i tak wszystko w efekcie idzie w ciepło.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
trzy8
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 568
Miasto: Nałęczów

trzy8
Poziom 18
Post#27 20 Mar 2005 21:17    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Po co to mierzyć ?
Byłem kiedyś dzieckiem i myślałem że wszystko jest za darmo.
Potem jako młodzież myślałem że sex jest przyjemny i za darmo.
A tu czytam fizyka--- policzona darmowa udowodniona .... a płacić trzeba Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waluszek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 296
Miasto: warszawa

waluszek
Poziom 16
Post#28 21 Mar 2005 10:23    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


Przyczepił sie kolega do obudowy z plexi poprostu napisałem ze tak wyglada mój komputer a monitor to jest CRT 19" więc porzera troche prądu
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Adam Pyka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Sty 2003
Posty: 451
Miasto: Opole/Wrocław

Adam Pyka
Poziom 18
Post#29 21 Mar 2005 21:58    

Re: Ile zużywa prądu twój komputer?


trzy8 napisał:
Po co to mierzyć ?
Po to, żeby się czegoś dowiedzieć! Dzięki temu osoby zainteresowane postawieniem taniego serwera bedą wiedziały, jaką konfigurację sprzętową wybrać! W końcu od tego jest elektroda!

Mój sprzęcik:
AthlonXP 1600+ (z powyższego wykresu wynika, że żre 65wat)
256MBRAM
GeForce2MX400/64M (to też trochę żre)
Dysk Segate 40GB
Dysk Segate 2,5GB
DVD-RW Liteon (też troszkę żre)
sieciówki, modem (został mi po TP) Wink
W sumie 120W (bez monitora - on żre 60W)

Pozdrawiam,
Adam Pyka

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
neon121
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 395
Miasto: Sandomierz

neon121
Poziom 17
Post#30 24 Mar 2005 11:46    

Ile zużywa prądu twój komputer?


Witam!
Postawiłem kilka dni temu serwer na:

Pentim MMX 200MHz
płyta główna jakaś Intela
3 x kosci RAM (16 + 16 + 32, takie mialem) = 64MB
HDD Fuji 1GB
Karta sieciowa jakaś 3Com
Karta WiFi Planeta

Z moich pomiarów wyszło, że pobiera on ok. 30W

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Ile prądu zużywa twój komputer 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Ile prądu pobiera twój komputer ? - Koszt = 0zł (58)
Ile prądu zużywa komputer i telewizor. Zmniejsz rachunek. (158)
Ile prądu pobiera twój samochód? (10)
Farba słoneczna zamieni twój dom w generator prądu (9)
Twój komputer nie musi być normalny... (29)
Twój magazyn części on-line (86)
NAvr v.2.0a - Twój nowy pomocnik przy programowaniu (8)
Nokia N8 zamieni twój telewizor w ekran dotykowy (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS