X

Router TL-MR3020 jak skonfigurować.

17 Jul 2013 12:25 LIlipton40
  • #1 17 Jul 2013 12:25
    lipton40
    Level 6  
    Helpful post? (+1)
    Witam,mam taki problem.Mam router TL-MR3020 i modem ZTE MF821 (plusa),kartę sim z Cyfrowego Polsatu (ale to ostatnie chyba nie ma znaczenia).Podłączam modem do routera przez USB,potem router do kompa przez RJ-45 (przełącznik 3G/4G w touterze) i mam inter przez kabel,chodzi cacy.Ale jak wpisuję 192.168.0.254 w przeglądarkę to nic się nie dzieje.Krótko mówiąc nie mogę go skonfigurować.Wpisuję to IP na różne sposoby,jak http:/ 192.168.0.254 itp..Ale nic nie wchodzi.Taka ciekawostka,jak łącze się z routerem przez Wi-Fi to ten pyta mnie o chasło dostępu którego nie znam SZOK.Jestem z tego kompletnie zielony,więc bardzo bym prosił o pomoc jak ten "pumex" skonfigurować.?

    PS.Czytałem tutaj o tym routerze,ale nie znalazłem jak otworzyć menu konfiguracji.
  • #2 17 Jul 2013 12:34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    lipton40 wrote:
    Wi-Fi to ten pyta mnie o chasło dostępu którego nie znam SZOK
    Musisz wyłączyć WPS i skonfigurować hasło dostępowe do sieci bezprzewodowej.

    Sprawdź czy adres 192.168.0.254 jest adresem routera - ipconfig /all - Link.
  • #3 17 Jul 2013 12:55
    lipton40
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tutaj jest napisane,że adres IPv4 to 192.168.0.100 (preferowane) ale ten też nie otwiera okna konfiguracji.
  • #4 17 Jul 2013 13:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Chodzi o bramę nie o adres IP, czy jest 192.168.0.254?
  • #5 17 Jul 2013 13:26
    adam951
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    A sprawdź to: 192.168.0.1. U mnie w instrukcji (TL3220) był też napisane że 192.168.0.100 a się okazało inaczej. Błąd ten wyhaczyłem długo po czasie instalacji routera bo klepałem z pamięci. ;)
    Co do nieznanego hasła na WiFi czy też adma (roota). Musisz przywrócić go do ustawień fabrycznych. Powinien być gdzieś przycisk reset. Wciskasz go na włączonym routerze i trzymasz doputy się nie zrestartuje.
  • #6 17 Jul 2013 13:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    adam951 wrote:
    A sprawdź to: 192.168.0.1.

    Kolego @adam951 - wystarczy że autor tematu bramę sprawdzi w ipconfig-u i wszystko będzie jasne. Nie musi szukać po omacku.
  • #7 17 Jul 2013 14:01
    adam951
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    W sumie racja. Coś mnie przyćmiło. Także przepraszam za wprowadzanie niepotrzebnego zamieszania. ;)
  • #8 17 Jul 2013 15:08
    lipton40
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ale mieszam SZOK. IP jest 192.168.0.254 w tym ipconfig.
    Sprawdziłem to IP adam 951 i nic.Przyciskałem ten reset 100 razy i zero,żadne okno nie wyskakuje.
    Jak wyłączyć to WPS i skonfigutować hasło?

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Znowu napisałem IP pszepraszam,chodzi o bramę domyślną 192.168.0.254, serwery DNS 192.168.0.254, ale to mi nic nie daje,bo to nie działa.A inter przez kabel śmiga,nic nie kumam kto pisze instrukcje do routera która nie działa skandal.
  • #9 17 Jul 2013 15:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Tam gdzie masz połączenie kablowe i działa ci internet wpisz w przeglądarce http://192.168.0.254
  • #10 17 Jul 2013 15:57
    lipton40
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Kliknąłem na ten link który podałeś i wyskoczyło mi okno komunikat serwera TP Link,że mam podać nazwę użytkownika i hasło.Wpisuję i nie zatrybia.Jaka to jest nazwa użytkownika,byle jaka,czy nazwa komputera ?Przepraszam,że tak cisnę ale naprawdę robie to pierwszy raz.
  • #11 17 Jul 2013 16:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    login: admin
    hasło: admin
  • #12 17 Jul 2013 16:08
    lipton40
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wkleiłem to admin i admin i nic,jakieś sugestie.Oprócz wywalenia tego przez okno.
  • #13 17 Jul 2013 16:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Nie wklejaj tylko wpisz z klawiatury.
  • #14 17 Jul 2013 16:26
    lipton40
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Haa-haa-haaaa... Ale ze mnie kretyn,nie mogę ja ......... .Admin to nazwa użytkownika i admin to hasło.Nigdy już nie opowiem kawału o blondynkach.Jezu jak można mieć taki brak mózgu.I tutaj zła wiadomość,na brak lewej półkuli nie ma lekarstwa.Trzeba z tym żyć :). Jimasek bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość. Narka.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products