Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaka wkładka w furtce na domofon.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> Jaka wkładka w furtce na domofon.
Autor
Wiadomość
jedrus55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 90
Miasto: Elbląg

Post#1 Post autora tematu 23 Lip 2013 00:21   

Jaka wkładka w furtce na domofon.


Witam. Właśnie robię przy domu ogrodzenie i mam pytanie. Będę miał furtkę ze zwykłym domofonem na elektromagnes. Z zewnątrz zamiast klamki chcę zamontować gałkę do ciągania furtki natomiast nie wiem co zrobić z wewnątrz. Nie mogę zamontować klamki ponieważ szczebelki w furtce są szczebelki i można by było nacisnąć klamkę z zewnątrz. Myślałem o czymś takim żeby zamiast klamki z wewnątrz był zamek na klucz i trzeba by było włożyć klucz i przekręcić i to by działało jak klamka. Chciałbym spytać czy coś takiego w ogóle istnieje i czy można to kupić np. na allegro. Nie szukałem w google bo nawet nie wiem pod jakim hasłem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#2 23 Lip 2013 00:24   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Jeżeli założysz zamiast klamek gałki stałe to w czym problem, wkładka dalej może pozostać.
Powrót do góry
   
jedrus55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 90
Miasto: Elbląg

Post#3 Post autora tematu 23 Lip 2013 00:32   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Tak ale wychodząc z podwórka muszę jakoś otworzyć furtkę.
Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#4 23 Lip 2013 00:47   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Możesz zamontować dodatkowy przycisk który będzie zwalniał zamek tylko od wewnątrz w wiadomym tylko dla ciebie miejscu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2013 00:47   





Powrót do góry
   
jedrus55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 90
Miasto: Elbląg

Post#5 Post autora tematu 23 Lip 2013 00:50   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


To też mi nie odpowiada, bo każdy się może o takim miejscu dowiedzieć. Najbardziej zależy mi na czymś takim jak klucz, który dam tylko tym, którzy mają otwierać. Jest to szybkie i bezproblemowe.
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4641
Miasto: Szczecin

Post#6 23 Lip 2013 07:39   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


To tak sie umieszcza przycisk aby był nie dostępny z zewnątrz.W dziesiatkach i setkach domków się sprawdza :-)
Powrót do góry
   
nikusert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 2435
Miasto: bielsko-biała

Post#7 23 Lip 2013 07:50   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Witam
Ja zamiast wkładki ,mam przycisk na kontaktronie ,jest niewidoczny,przykładam miniaturowy magnesik i działa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2013 07:50   





Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4641
Miasto: Szczecin

Post#8 23 Lip 2013 07:53   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


nikusert napisał:
Witam
Ja zamiast wkładki ,mam przycisk na kontaktronie ,jest niewidoczny,przykładam miniaturowy magnesik i działa.


Wszystko fajnie dopóki nie zabraknie zasilania, póżniej ewentualnie skoki przez płot :-(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2013 07:53   





Powrót do góry
   
nikusert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 2435
Miasto: bielsko-biała

Post#9 23 Lip 2013 08:27   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Niestety coś za coś.Wówczas awaryjnie kluczem schowanym pod wycieraczkę (to oczywiście żart).
Powrót do góry
   
andziabb
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 12 Paź 2012
Posty: 291
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 23 Lip 2013 09:21   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Witam! Ma Pan następujące opcje:
1. Czytniku breloków RFID na wewnętrznej stronie furtki, nikt z zewnątrz tego nie otworzy, a przy braku prądu i tak elektrozaczep trzeba otwierać kluczem, ale takich sytuacji jest mało....Czytnik np taki jak:
http://www.eldomix.com.pl/index.php/sklep/product/view/7/111

2. Zamek szyfrowy, który również może być z czytnikiem RFID
http://www.eldomix.com.pl/index.php/sklep/category/view/7?start=12

3. Przycisk wyjściowy - na prawdę wiele ludzi stosuje takie rozwiązanie i nie ma problemu z dostaniem się na posesje niepowołanych osób, a złodziej jak chce to i tak wejdzie :-)
http://www.eldomix.com.pl/index.php/sklep/category/view/7?limitstart=0

4. Zakup domofonu z czytnikiem, wychodząc z posesji wystarczy przełożyć rękę z brelokiem i otworzyć furtkę - jeśli oczywiście jest taka możliwość
http://www.eldomix.com.pl/index.php/sklep/product/view/4/172

Pozdrawiam
http://www.eldomix.com.pl/
Powrót do góry
   
nikusert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 2435
Miasto: bielsko-biała

Post#11 23 Lip 2013 09:47   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Wszysto dobre ,tylko nieporzebne koszty .Za kontraktron +przekaźnik nie dasz nawet 10zł.

Dodano po 7 [minuty]:

Jak już jesteś wygodny ,to dałbym mały akumulator żelowy ,jako awaryjne zasilanie (nie jestem pewien czy można by go podłączyć do zasilacza domofomu ,musiałbym wniknąć z schemat)lub mały UPS.który będzie zasilał domofon.Gdy nie będzie prądu to ludzie nie będą kamieniami rzucać w okno.
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8361
Miasto: Pomorze

Post#12 23 Lip 2013 23:51   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Musisz szukać zamka zatrzaskowego, który można otwierać kluczem. Coś w stylu tego meblowego Link.
Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1527
Miasto: Poznań

Post#13 24 Lip 2013 00:44   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Witam!
Możesz zastosować elektrozaczep z pamięcią. Naciskasz przycisk otwierania na słuchawce przy wychodzeniu z domu i gotowe.
Podobny układ tylko bardziej skomplikowany - na przekaźniku czasowym.
Cześć!
Powrót do góry
   
zybex
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8361
Miasto: Pomorze

Post#14 24 Lip 2013 09:32   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Zaczep z pamięcią nie rozwiązuje do końca sprawy. Nie zawsze będziemy chcieli otworzyć furtkę w określonym czasie od wyjścia z domu. Klucz do zamka lub ukryty przycisk to najlepsze rozwiązania. Co do klucza, to koniecznie trzeba go mieć zawsze przy sobie. Co do przycisku ten problem znika. Sam przycisk można tak sprytnie ukryć, że nikt obcy się nie domyśli. Zresztą skąd ten obcy miałby znaleźć się po wewnętrznej stronie furtki.
Powrót do góry
   
suworow
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Maj 2006
Posty: 1464
Miasto: Wołomin, Warszawa

Post#15 24 Lip 2013 11:20   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Zamki szyfrowe, czytniki , kontaktrony i przyciski wyjścia to bardzo ciekawe rozwiążania ale w świetle tego co pisze autor zupełnie zbędne.

jedrus55 napisał:
Myślałem o czymś takim żeby zamiast klamki z wewnątrz był zamek na klucz i trzeba by było włożyć klucz i przekręcić i to by działało jak klamka.


A więć rozwiązanie oczywiste i powszechnie stosowane przy elektrozaczepach. Funkcje taka oferuje praktycznie każdy zamek wpuszczany, który i tak musi zostać zamontowany w furtce. Po przekręceniu klucza do oporu w kierunku otwarcia cofa się języczek i tyle...... Link do poradnika Jania gdzie polecam temat " dźwignia zamka"
http://jania.pl/poradnik/#dzwignia-zamka

Co nie zmienia faktu że przycisk otwarcia to fajna rzecz gdy chcemy otworzyć furtkę na szybko a nie mamy przy sobie klucza.

Jedrus. Jęzli zależy ci na tym by nikt niepowołany nie otworzył furtki, zadbaj o odpowiednio dobrana kotwę/puszkę elektrozaczepu, listwę przymykową od środka i odpowiednie spasowanie elementów.
Powrót do góry
   
jedrus55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 90
Miasto: Elbląg

Post#16 Post autora tematu 24 Lip 2013 13:12   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Rzeczywiście moje niedopatrzenie. Będę musiał sprawdzić czy przekręcając klucz do oporu otwiera się ten zwykły rygiel od klamki. Wtedy wystarczyłoby zaślepić miejsca na klamki miałbym to czego oczekuję, a jeżeli nie da rady tak to będę musiał zamontować to co proponuje zybex czyli zamek zatrzaskowy.
Powrót do góry
   
suworow
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Maj 2006
Posty: 1464
Miasto: Wołomin, Warszawa

Post#17 24 Lip 2013 13:24   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


jeżeli nie to wymieniasz wkładke za 20 zł na taka która cofa. Klucz Ci jest potrzebny i tak do otwierania z zewnątrz.Nikt nie załozył że pytasz o rzecz tak oczywistą i stąd te podpowiedzi w tym o zamku zatrzaskowym.

I nie zaślepiaj tylko daj pochwyty, lub gałki stałę z obu stron. Lepiej wygląda i jest za co złapać..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2013 13:24   





Powrót do góry
   
jedrus55
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 90
Miasto: Elbląg

Post#18 Post autora tematu 24 Lip 2013 16:08   

Re: Jaka wkładka w furtce na domofon.


Ok dam gałki a z zewnątrz będzie domofon ale rzeczywiście jak nikogo nie będzie w domu to muszę otwierać kluczem. Dziękuje za pomoc.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Domofony -> Jaka wkładka w furtce na domofon.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Domofon jednorodzinny z otwieraniem szyfrem przy furtce (2)
Domofon słychać ciche dzwonienie przy furtce w domu nie (5)
Domofon ESK-1A f-my ZAMEL słuchawka? wzbudza głosnik przy furtce (2)
Domofon, bramofon, zasilacz, zamek elektromagnetyczny w furtce- jak podłączyć (3)
Domofon Fenix 2- wkładka słuchawkowa (2)
GZM-105M - jaka to wkładka (6)
Jaka wkładka mikrofonowa do wzmacniacza ? (8)
Gramofon JVC JL-A20 jaka wkładka? (3)
gramofon Unitra G 8010 -> jaka wkładka i igła? (3)
Jaka to wkładka Audio-technica do gramofonu P70? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS