Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Internet radiowy-bardzo wolno działa


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Internet radiowy-bardzo wolno działa
Author
Message
magik128
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 29 Aug 2003
Posts: 657
Location: Okolice Stalowej Woli (Pniów)

Post#1 Post from the author of the topic 07 Mar 2005 21:46   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


Witam

Załozyłem sobie net radiowy.Na początku chodził ok,ale teraz coś się chrzani.Mam net od usługodawcy internetowego.Załozyli mi kartę Dlink 520+.Wszystko chodziłi super,ale teraz internet raz chodzi szybko ,a raz wolno.Pliki ściągaja się zawsze z taką samą prędkościa(chodzi mi tylko o strony www).W programie Dlink airplus są wsakźnik szybkości,Gdy strony się wolno otwieraja to wskażnik pokazują góra 20k/s.Wczesniej i gdy chodzi szybko pokaazują od 100-120 k/s.Najdziwniejsz jest ot,że pliki są pobierabe bardzo szybko,mimo wolnego otwierania sie stron.Bardzo proszę o pomoc,bo z usługodawcą nie idze się dodgadać(pomocy!!)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2005 21:46   





Back to top
   
oleq_30
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Jan 2005
Posts: 1485
Location: Nysa

Post#2 07 Mar 2005 22:25   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


sprawdz antywirusem kompa, sprawdz programem ad aware 6.0 a jak nie to reklamuj u dostawcy internetowego

Dodano po 47 [sekundy]:

sprawdz antywirusem kompa, sprawdz programem ad aware 6.0 a jak nie to reklamuj u dostawcy internetowego

Helpful message? + -

Back to top
   
macbor
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 18 Mar 2004
Posts: 41

Post#3 09 Mar 2005 00:20   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Sprawdz system, a najlepiej przeinstaluj go od nowa. Jeśli nie pomoże to najprawdopodobniej coś jest nie tak po "ich stronie"

Helpful message? + -

Back to top
   
LEM
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 08 Jul 2002
Posts: 2995
Location: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"

Post#4 09 Mar 2005 00:33   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


macbor wrote:
Sprawdz system, a najlepiej przeinstaluj go od nowa. Jeśli nie pomoże to najprawdopodobniej coś jest nie tak po "ich stronie"


Przeinstaluj system od nowa ... Świetna myśl. Ja proponuje ten sam tok myślenia przenieść do warsztatów samochodowych - silnik w samochodzie nie zapala, wymień go na nowy Twisted Evil

Arrow magik128 Wnioskuje, że www działa Ci wolniej niż zwykle. Na początek radze sprawdzić, czy coś niechcianego nie nadaje na porcie 80. Do tego celu użyj programów o których koledzy wyżej pisali.


P.S.
Przepraszam, ale po minionym dniu jestem cięty na tego typu pomysły. Miałem okazje walczyć w imieniu znajomej (która wogóle się nie zna w temacie) z pewną firmą która zakłada w mieście internet. Ich poziom niekompetencji też sprowadził się do świetnej porady przeinstalowania systemu, a walczyli z tematem od soboty Twisted Evil Dziś udzielałem "fachowcom" porad przez telefon i odziwo odbyło się bez reinstalacji systemu. Przeraża mnie w związku z tym to wszystko jak pomyśle sobie jacy ludzie uważają się za fachowców w tej dziedzinie i jaki kit potrafią wciskać komuś kto się nie orientuje w tych tematach Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
oleq_30
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Jan 2005
Posts: 1485
Location: Nysa

Post#5 09 Mar 2005 16:56   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


mozna jak wyzej radzi p.Lem mozna tez zerknac podglad polaczen na firewallu i co do wypowiedzi pana Lem zgadzam sie z nia w 100% reinstalacje to juz naprawde koniecznosc i tez czesto prywatnie walcze z "fachurami" z serwisu i szlag trafia mnie nader czesto slyszac ich wypowiedzi dlaczego komp nie dziala

Helpful message? + -

Back to top
   
GRYZZLI2004
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 23 May 2004
Posts: 160
Location: Sandomierz

Post#6 09 Mar 2005 17:22   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Mam taką samą karte... i nigdy nie narzekałem. Skoro ściąga CI wszystko szybko a strony otwiera wolno to powinieneś sprawdzić, czy masz dobre ustawienia ( Ip, bramy ) a i ważne, preferowany DNS - u mnie się wpisuje, u Ciebie nie wiem:> może tzreba skonfigurowac połaczenie w przegladarce? a jeśli nie to to przeskanuj system tak jak kooedzy wyżej pisali... Jeśli to nic nie da to trzeba się z operatorem skontaktować.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2005 17:22   





Back to top
   
magik128
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 29 Aug 2003
Posts: 657
Location: Okolice Stalowej Woli (Pniów)

Post#7 Post from the author of the topic 09 Mar 2005 21:39   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Witam

Dzięki za zainteresowanie.Widzę ,że nie tylko ja mam takie kłopoty z usługodawcami.Komp jest po reinstalce,problem pojawił sie już przed reinstalką.Internet raz chodzi normalnie (niestety żadko:( ) ,a raz wono,ąz gg nie che działać:(Wysyłam printscreny z programem(zamzałem nazwe usługodawcy).

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2005 21:39   





Back to top
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jul 2002
Posts: 2875
Location: Gdańsk

Post#8 10 Mar 2005 17:01   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


sprawdz czy po zmianie MTU sie poprawi (ja na radiowkach ustawiam zwykle 1400 lub 1492 o ile to drugie dziala)
program: dr tcp (widziano go na neostrada.info)

Helpful message? + -

Back to top
   
Innco
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 05 Feb 2005
Posts: 183

Post#9 11 Mar 2005 12:45   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


GRYZZLI2004 wrote:
Mam taką samą karte... i nigdy nie narzekałem. Skoro ściąga CI wszystko szybko a strony otwiera wolno to powinieneś sprawdzić, czy masz dobre ustawienia ( Ip, bramy ) a i ważne, preferowany DNS - u mnie się wpisuje, u Ciebie nie wiem:> może tzreba skonfigurowac połaczenie w przegladarce? a jeśli nie to to przeskanuj system tak jak kooedzy wyżej pisali... Jeśli to nic nie da to trzeba się z operatorem skontaktować.


Witam tez mam taka karte i tez ma problemy z prędkością Internetu chociaż jak teraz pisze to jest dobrze

GRYZZLI2004 napisał ze możesz mieć złe ustawienia ip & baramy wydaje mi się ze jakby miał źle ustawione te rzeczy to Internet w ogóle ci nie chodził. Kiedyś zmieniałem te ustawienia na swoje to mi nic nie działało nawet wpisywałem takie same jak są automatyczne i nic, wiec automatyczne uzyskiwanie ip jest chyba najlepsze w moim przypadku na pewno.

PS. Będę dalej obserwował ten temat może w końcu ktoś coś wymyśli

Helpful message? + -

Back to top
   
sbuli
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 07 Feb 2002
Posts: 452

Post#10 11 Mar 2005 13:21   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Witam
Siła sygnału powinna być około 70 % na tej karcie.
Ty masz 65 % przez to mogą być też problemy, duplikacje pakietów przełaczanie prędkości. Na screne masz prędkość 1M, nie wiem czy masz tak na stałe czy jest w karcie na auto ale jak jest słaby sygnał to bedzie się przełaczać.
I ogólnie każy klient musi mieć dobrze zrobioną instalacje, bo jeśli ktoś bedzie miał słabiej to cała sieć straci.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 50
Location: Kielce

Post#11 17 Nov 2005 10:33   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale miałem IDENTYCZNY problem Sad

Od kiedy zainstalowałem do tej karty sterowniki USRobotics wszystko chodzi super.
Tu są szczegóły: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=355060

Helpful message? + -

Back to top
   
kendymen
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 30 Oct 2005
Posts: 40

Post#12 17 Nov 2005 19:00   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


proponuje protokol internetowy skonfigurowac recznie, zobacz czy w wlasciwosciach karty masz ustawiony Preamble- Long Preamble i TxRate ustaw recznie czym mniejsza predkosc tym czulosc karty wieksza

Helpful message? + -

Back to top
   
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 31 Jul 2002
Posts: 1441
Location: Bombay

Post#13 17 Nov 2005 21:32   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


Proponuje test:
start -> uruchom -> cmd -> ping -l 1024 [adres bramy] -t, jezeli pingi sa 2 cyfrowe to jest ok jezeli 3 cyfrowe to gorzej, jezeli 2 cyfrowe to albo sa jakies kontrole pasma albo jakies limity ma pustawiane, generalnie jesli nie zrywa pingow to nie jest problem polaczenia miedzy toba a AP-ekiem tylko operatora

Helpful message? + -

Back to top
   
kulajson_Rybnik
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 06 Oct 2005
Posts: 311
Location: RYBNIK

Post#14 17 Nov 2005 22:13   

Internet radiowy-bardzo wolno działa


Ja Mam planet WL 54MBit tryb G
i tez mi chodzi dupiato . 2 tygodnie temu predkosci dochodziły do 600kb siła sygnału 90-100% transwer normalny był 200-300kb i myslałem ze tak bedzie ciągle. A teraz jestem swierzo po formacie niemam zadnych wirusów i nic. 85-100% siłą sygnału a net chodzi 60-160kb dlaczego ????
czemu niechodzi tak jak wczesniej ???

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
DarkGreg
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 50
Location: Kielce

Post#15 28 Nov 2006 23:22   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Może komuś się to przyda.
Ostatnio padł mi APek pracujący w trybie client i musiałem wyciągnąć z szuflady feralną kartę WiFi D-Link.
Udało mi się ustawić ją tak że wreszcie wszystko działa bez najmniejszych problemów! Smile

Winne były ustawienia sterownika (dostępne z menedżera urządzeń). Zastosowałem wspomniane sterowniki od karty U.S.Robotics zamiast D-Link'owych.
Oto moje aktualne, bezproblemowe ustawienia:
Code:
4X Ack emulation              Off
Antenna RX                    Antenna 2
Antenna TX                    Antenna 2
Authentication Mode           Open Authentication
Desired Basic Rate Set        1,2,5.5,11 Mbps
Desired BSS Type              Infrastructure
Desired Channel               4
Desired SSID                  XXXXX
Desired Supported Rate Set    1,2,5.5,11,22 Mbps
Desired Tx Rate               1 Mbps
ELP Support                   Disabled
Fragmentation Threshold       4096
LeapEnabled                   Disabled
LeapUserName                  tiwlan
Mode4x                        Off
Power Mode                    Continuous Access Mode
RTS Threshold                 4096
Short Preamble                Off
WEP Option                    WEP Disabled

Jak mi się wydaje, problemy ustąpiły po ustawieniu Mode4x na Off (do czego to służy to nie mam pojęcia...).

Helpful message? + -

Back to top
   
dan-j2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 25 Mar 2006
Posts: 350
Location: Legnica

Post#16 29 Nov 2006 10:12   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Moim zdaniem wina lezy po stronie dlinka to sa takie szajsy jakich malo stosowalem u siebie w sieci odkad wszystkim powymienialem na ralinki net w koncu zaczol chodzic jak trzeba

Helpful message? + -

Back to top
   
nietykalny
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 22 Sep 2004
Posts: 791
Location: Śląsk(Radlin)

Post#17 30 Nov 2006 00:35   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


U kolegi magik128 widać jak na dłoni że wina leży w sygnale.
1mbps z czego może dojść 20% to raczej nie jest 120 KB/s. Dobrze będzie działać w nocy. Bo zapewne zaszumienie innych sieci też leci w dół i TX rate leci w górę razem z niższym SNR.
Przeskanuj sobie eter i zobaczysz że jeżeli masz jeszcze na ogonie jakąś sieć z przedziału kanałów 1-3 wtedy ona najprawdopodobniej cię zakłócenia. Pomijam sam fakt niskiego sygnału 65% na tej karcie to jakieś -88db na nadajniku. Radze zgłosić to adminowi i nie bawić się w to samemu.
Może naprowadzę że potrzebna jest antena o mniejszym kącie promieniowania bocznym i wstecznym żeby nie łapała śmieci i troszkę większy zysk energetyczny też by się przydał.

kolego dan-j2 może na liczbach...
dlink 16db
ralink 19db
logiczne że jest mocniejszy i to jednokrotnie, a co do kart dlinka zwłaszcza tej serii to są to jedne z lepszy kart na jeszcze chipie TexasInstruments AXC100.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Nov 2006 00:35   





Back to top
   
mikra51
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 8
Location: Myjomice

Post#18 05 Jan 2007 19:42   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Ja też już mam te sterowniki zainstalowane ale one działają tylko pod XP . Są oczywiście lepsze od standardowych ale ja poszukuje takich co by działały mi pod Vistą 5600 .

Dodano po 1 [minuty]:

Jakby ktoś mógł mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
kolarz
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Jun 2002
Posts: 57
Location: dolnośląskie

Post#19 05 Jan 2007 23:55   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


Siła sygnału to mało ważny element całej układanki.
Najważniejszy jest krótki ping.
Pingujemy Ap , bramę i DNSy - po nich widać gdzie jest największe opóźnienie , a braki odpowiedzi mówią o przeciążeniu urządzeń.
Kolejna sprawa to ustawienie najmniejszej możliwej prędkości karty.
Np. jeżeli mamy neta 1MB/s to warto ustawić pędkość karty na 2MB/s , bo większa nie jest potrzebna - wzmocni to sygnał i czułość.

Warto też zaobserwować w jakich godzinach net niedomaga , bo może być tak że to godziny 17-21 ,a świadczy to o tym że sieć jest przeciążona ,zbyt wielu użytkowników na nadajnik i ogólnie na sieć.
Wielu adminów przesadza i wciska na małe łącza zbyt wielu ludków.

Dużo kart obsługuje programiki do podglądu sieci wi-fi (airopeek,commviewforwifi), warto się zaopatrzyć w taki soft i zobaczyć ilu użytkowników jest na raz podpiętych do naszej sieci i co leci przez naszą kartę.

Miałem też raz taki patent że karta na atherosie zwariowała i bardzo słabo ściągała mimo że wszystko inne chodziło jak w zegarku.
Zmiana karty na inną starą z prismem2 i jak ręką odjoł.
A już miałem mojego panela własnej roboty zamienić na parabolkę Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
sikor
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 14 Jun 2004
Posts: 273

Post#20 06 Jan 2007 01:37   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


kolarz wrote:
Siła sygnału to mało ważny element całej układanki.
Najważniejszy jest krótki ping.
Pingujemy Ap , bramę i DNSy - po nich widać gdzie jest największe opóźnienie , a braki odpowiedzi mówią o przeciążeniu urządzeń.
Kolejna sprawa to ustawienie najmniejszej możliwej prędkości karty.
Np. jeżeli mamy neta 1MB/s to warto ustawić pędkość karty na 2MB/s , bo większa nie jest potrzebna - wzmocni to sygnał i czułość.

Warto też zaobserwować w jakich godzinach net niedomaga , bo może być tak że to godziny 17-21 ,a świadczy to o tym że sieć jest przeciążona ,zbyt wielu użytkowników na nadajnik i ogólnie na sieć.
Wielu adminów przesadza i wciska na małe łącza zbyt wielu ludków.

Dużo kart obsługuje programiki do podglądu sieci wi-fi (airopeek,commviewforwifi), warto się zaopatrzyć w taki soft i zobaczyć ilu użytkowników jest na raz podpiętych do naszej sieci i co leci przez naszą kartę.

Miałem też raz taki patent że karta na atherosie zwariowała i bardzo słabo ściągała mimo że wszystko inne chodziło jak w zegarku.
Zmiana karty na inną starą z prismem2 i jak ręką odjoł.
A już miałem mojego panela własnej roboty zamienić na parabolkę Wink


krótki ping to znaczy ile 10ms 20 ms????????

chce zmienic łacze na netie przez tp.sa i własnie niemam porównania moje radio czy adsl

powodem zmiany jest to ze mi niekiedy kaszle voip na bramce pap2

mógłby ktos zapodac dane porównawcze np. tp.sa jakie ma pingi i dobrego radia

moje łacze to up 360 down 1Mb

Helpful message? + -

Back to top
   
kolarz
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Jun 2002
Posts: 57
Location: dolnośląskie

Post#21 06 Jan 2007 15:28   

Re: Internet radiowy-bardzo wolno działa


W domu ping do AP mam >1 lub =1ms czyli prawie jak na kablu ,
nastepnie między moim serwerkiem ,a AP (orinoco ap600) który stoi 600m dalej gdy wsio działa OK to średnią jest 3ms ,kolejna sprawa to most na mydelniczkach pomiedzy AP i serwem sieci (ok. 3km) - tu mam do serva jakieś 25ms no i dns tp 194.204.159.1 sieć stoi na światłowodzie do niego mam ok.42ms.
Tak wygląda to u mnie.

Należy pamiętać też o tym że gdy jednocześnie ściągamy i pingujemy to ping rośnie - więc na czas testów należy wyłączyć zasysające progsy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Internet radiowy-bardzo wolno działa
Page 1 of 1
Similar topics
Internet radiowy bardzo wolno działa. (14)
Internet radiowy bardzo wolno chodzi. (9)
Internet radiowy. Strony otwierają się bardzo wolno. (5)
internet bezprzewodowy - internet działa bardzo wolno i przerywa (3)
Internet bardzo wolno działa. (7)
Internet - Przeglądarka bardzo wolno działa (13)
Netia - internet 6Mbit bardzo wolno działa (6)
Internet na jednym komputerze bardzo wolno działa. (1)
Neostrada - po formacie Internet bardzo wolno działa. Wirus? (11)
Internet bardzo wolno działa, transfer to 5 Kbps. Załączony log. (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl topic RSS feed