FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

jaki program do monitorowania ruchu w sieci

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> jaki program do monitorowania ruchu w sieci
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 08 Mar 2005 17:54   

potrzebuje programu którym móglbym sprawdzc kto w mojej sieci najwiecej ssie moze ktos mi w tym temacie cos podpowie
Back to top

seb_tm
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 08 Mar 2005 19:01helpful post - solution   

Re: jaki program do monitorowania ruchu w sieci

Do windowsa polecam BWMeter u mnie działa dobrze i nawet ma przycinanie pasma :)
Back to top

hubertjw
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 08 Mar 2005 19:42   

ale mam sieć na DSL i routerze DI-604 i chce monitorowac ze swojego komputera
Back to top

jaro_21
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 08 Mar 2005 20:06   

może link ferret przypadnie Ci do gustu
http://www.linkferret.ws/?ProgBasic
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Mar 2005 20:06   

Back to top

hubertjw
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 08 Mar 2005 21:15   

kurcze ze nie ma jakiegos prostego przejrzystego programu
IP - transfer kb/s
Back to top

vorobiej
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 08 Mar 2005 23:49   

polecam KERIO NETWORK MONITOR

edit:
kurcze nie doczytalem do konca, nistety ten program nie bedzie dzialal przy Twojej konfiguracji LANU
Przepraszam za niepotrzebny post
Back to top

longines
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 09 Mar 2005 00:11   

hubertjw wrote:

Prosty, nieprosty, ale skuteczny: ANASIL albo Abirnet SessionWall 3.
Back to top

Dariusch
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 10 Mar 2005 16:16   

hubertjw wrote:

Nie znam takiego programu którym mógłbyś zdalnie monitorować łącze na tym routerze, nie ma takiej możliwości, jedyna co możesz zrobic to zainstalować NetCuta i dyscyplinować userów :)
Najtańszym routerem z wbudowanym mangerem pasma jest BM-500 Planeta, tym możesz zrobic praktycznie wszystko ze swojego kompa.

PS. longines Programy o których piszesz nie mają nic wspólnego z zarządzaniem siecią (podziałem pasma) a jego kontrolą i administracją i wykrywaniem dziur, poza tym poprawnie działają tylko na serwerze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2005 16:16   

Back to top

andi57
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 10 Mar 2005 16:56   

jest taka mała aplikacja nazywa się NetMeter sróbuj tego -nawet groficznie przedstawia obciążenie łącza przez poszczególnych użytkowników
Back to top

Dariusch
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 10 Mar 2005 18:03   

andi57 wrote:
groficznie przedstawia obciążenie łącza przez poszczególnych użytkowników

Czy mógłbys mi wytłumaczyć jak to sie robi NetMeter'em aby sprawdzić wszystkim userom w sieci, jak obciążająją łącze, krok po kroku w tym programie bo nie wiem ?

PS. nawet kombajn jakim jest Anasil2 nie ma mozliwości poprawnego zrobienia takich statystyk z komputera klienckiego.
Back to top

galaxy_938
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 10 Mar 2005 18:30   

seb_tm wrote:
Do windowsa polecam BWMeter u mnie działa dobrze i nawet ma przycinanie pasma :)

To weś napisz jak przycinać tym łącze ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2005 18:30   

Back to top

longines
Poziom 19
Poziom 19

Post#12 11 Mar 2005 20:22   

[quote="Dariusch]PS. longines Programy o których piszesz nie mają nic wspólnego z zarządzaniem siecią (podziałem pasma) a jego kontrolą i administracją i wykrywaniem dziur, poza tym poprawnie działają tylko na serwerze.[/quote]

Jest Pan w błędzie i to poważnym ;-) Anasil jest mniej zaawansowanym programem, ma mniej możliwości niż SW, ale także pracuje na zadanych ustawieniach. SW3 używam od trzech lat - rad byłbym, aby nikt nie raczył mnie tekstami w podobnym stylu nie mając najwyraźniej doświadczenia z programem. Ponadto SW3 działa zarówno na serwerach, komputerach pełniących rolę routera i komputerach klienckich. Na tych ostatnich z oczywistych względów nie jest w stanie wyciągnąć 100% swoich możliwości, ale oferuje i tak juz dużo więcej, anizeli chciałby tego potencjalny administrator ;-)
SW3 analizuje, zlicza ruch w obrębie całej sieci, domen i ich subdomen z precyzyjnym podaniem danych w czasie, przepustowości sieci, dokładnej ilości przesyłanych danych od/do dowolnego komputera wraz z IP, wskazując jednocześnie szczegóły techniczne danych komputerów, takie jak obsługiwane protokoły kart sieciowych i innych urządzeń do share'ingu połączenia internetowego i wiele, wiele innych danych.
SW3 wreszcie jest w stanie przechwycić dowolny pakiet przesyłanych danych, nie adresowany bezposrednio do niego samego, a do innej jednostki. Mało tego jest bezposrednia mozliwość podglądu przechwyconych pakietów i ocena, co też one zawierają, tak jakby przy komputerze, który SW3 tropi siedział sam operator tegoż programu, a nie jego własciciel. Zeby było śmiesznie, takie zadania idzie juz zrealizować na maszynie klienckiej, gdzie nie ma się uprawnień do administrowania czymś wiecej anizeli swój własny komputer, nie wspominając o jakiejkolwiek próbie przechwytywania czy też manipulacji poza nim.
Warto najpierw dobrze sie zaznajomić z programem zanim zacznie się kogoś kontrować panie Dariuszu ;-)

Autor tematu w swoim poście nie żądał możliwości przycinania pasma, administracji siecią, tylko możliwość zaanalizowania kto, czym zapycha sieć - tak ja zrozumiałem. A ja z kolei nie sygnowałem SW3 jako narzędzia, które ma wykonywać czynności, o których pan wspominał ;-)

SW3 nie analizuje komputerów pod kątem obecności dziur , bo i też nie jest to jego przeznaczenie,. Do tego można użyć innych narzędzi z tej samej "stajni" np. GFI LanGuard Scanner Pro.
Back to top

Dariusch
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 11 Mar 2005 22:32   

Parę słów wyjaśnień, pewnie nie zrozumieliśmy się do końca. Otóż, używając routera sprzętowego DI-604, w programie Anasil2 nie możliwości odczytu na komputerze klienckim transferów z całej sieci. Musze przyznać, że trafił Pan w mój czuły punkt, bo SW3 znam tylko teoretycznie, jednak byłem przekonany, że jest to program o podobnych możliwościach.
Osobiście używam na windowsie Anasil’a oraz CommView’a, który jest chyba nieco lepszy od pierwszego, ponieważ jest swego rodzaju snifferem. Jeżeli faktycznie SW3 ma takie możliwości jak Pan pisze to oczywiście zwracam honor. FTP producenta tego proga jest nieczynny, szukam go w necie, jeżeli znajdę wersję próbną, zainstaluję i przetestuję na swoim kompie, wprawdzie nie mam routera sprzętowego, jednak w tej chwili na linuksowym efekt powinien być również taki jak na zakładanym sprzętowym. Sprawdzę i porównam możliwości, byłaby to naprawdę rewelacja. Oczywiście tak jak w temacie postu program ten musi działać, jeżeli na serwerze nie ma windowsa (chodziło o sprzęt, czyli router + switch podkreślam switch a nie Hub).
Pozdrawiam

ps. Wspomniałem o rewelacji, bo naprawdę jest to godne uwagi, jeżeli to wszystko, co Pan pisz jest prawda, to każdy user sieci po zainstalowaniu siebie tego proga mógłby kontrolować całą sieć. Ile np. ściąga jego sąsiad i skąd.
edit 16.03.

No tak.. przeglądnąłem setki stron w necie za poszukiwaniem tego „genialnego” programu.
Niestety wszystkie linki, które gdzieś się jeszcze zachowały prowadzą do FTP producenta, który już dawno nie istnieje. Nie ma producenta nie ma programu, a z tego, co wyczytałem to program pochodzi z 1997 roku, więc z dobrych czasów procesorów 486.
A możliwości programu, o których Pan pisze są chyba tylko takie same jak wspomnianych procesorów :). Maksymalną platformą, do jakiej jest on dedykowany to win NT. Gdzież on może dorównać Anasil’owi to chyba logiczne.
pozdrawiam jeszcze raz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> jaki program do monitorowania ruchu w sieci
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki program do sprawdzenia ruchu w sieci? (2)
Wifi - jaki program do monitorowania sieci ? (10)
Jaki program do monitorowania sieci lokalnej. (1)
jaki program do monitorowania sieci dialog (2)
Jaki program do monitorowania malej sieci? (2)
Dostępność do sieci. Jaki program do monitorowania sieci? (1)
Program do Monitorowania ruchu w sieci (6)
Program do monitorowania sieci (1)
Program do monitorowania sieci (3)
Program do monitorowania sieci pod XP (4)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed