X

Ford Fiesta 1,3 silnik endura-e EFI benzyna 1997,nie załącza się pompa paliwa.

03 Aug 2013 20:07 MAmariuszyc21
  • #1 03 Aug 2013 20:07
    mariuszyc21
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Auto zapala w kratkę,w ciepłe dni częściej nie pali.
    Gdy nie słychać po przekręceniu kluczyka pompy paliwa-nie odpali.Czerwona dioda świeci normalnie.
    Szukałem przyczyny w:
    -przewód od baku (kostki) sprawdzone,nie stwierdziłem uszkodzonych kabli
    -bezpiecznik od pompy nr35-10A doby(raz się zdarzyło,że był przepalony,gdy stał w ciepły dzień na słońcu)
    -przekaźnikach pod maską:dwa duże zielone,cztery małe brązowe,nawet je otworzyłem aby sprawdzić zwory-wizualnie ok.
    -czujnik uderzeniowy,wymontowany,kilkakrotnie włączany i wyłączany(raczej on jest nierozbieralny)
    Pozostała do sprawdzenia jeszcze pompa paliwa,do której dojście jest kiepskie.
    Mam wrażenie ,że do pompy raz dochodzi, raz nie dochodzi prąd.
    Dbam o akumulator aby był zawsze naładowany,silnik kręci jak szalony.
    Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
  • #2 03 Aug 2013 21:19
    ladamaniac
    Level 35  
    Helpful post? (-1)
    Na wiązce do pompy, niedaleko pompy załóż małą żarówkę i będziesz wiedział, czy to od strony auta, czy pompy.
  • #3 06 Aug 2013 22:11
    mariuszyc21
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Zbadałem jeszcze raz przekaźniki pod maską-drugi od prawej,brązowy jest od pompy.
    Po wyjęciu go połączyłem kabelkiem dwa piny-pompa pracuje dobrze,nie przerywa,więc jest sprawna.
    Cztery brązowe przekaźniki są takie same,zamieniłem 1 z 2 i jak na razie auto pali dobrze.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products