Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Motorola WR850G (DD-WRT) - Nie działa sieć po wprowadzeniu hasła

B-U-C 13 Sie 2013 17:09 1065 4
  • #1 13 Sie 2013 17:09
    B-U-C
    Poziom 12  

    Witam,

    uruchomiłem stary router Motorola WR850G, ma on wiele lat, przez ostatnie 2 lata nie był używany. Router ten ma fabrycznie wgrane oprogramowanie DD-WRT.

    Podłączyłem WAN, skonfigurowałem sieć i uruchomiłem Wifi. I zaczęły się problemy po wprowadzeniu hasła. W przypadku założenia jakiegokolwiek zabezpieczenia na sieć WPA, WPA2, WEP sieć jest niewidoczna z poziomu laptopów lub po wprowadzeniu hasła router odrzuca komputer i wyskakuje komunikat, że nie można było nawiązać połączenia.

    W przypadku, gdy usunę hasło to komputer łączy bez problemu i wszystkie laptopy mają Internet i dostęp do sieci.

    Próbowałem wszystkiego - wpisywałem parametry sieci na sucho w Windowsie, zmieniałem hasła, rodzaje szyfrowania i nic. Gdy zakładam hasło z sieci bezprzewodowej nie można korzystać. LAN działa pięknie, ale mam tylko jeden komputer i drukarkę podłączone przewodowo.

    Mieszkam na wsi, w domku jednorodzinnym i otoczony jestem letnikami, którzy chętnie skorzystają z mojej sieci ;) Na chwilę obecną założyłem filtr MAC, ale to rozwiązanie nie jest do końca satysfakcjonujące, ponieważ często mam gości którzy łączą się tabletami/telefonami komórkowymi do sieci i ciężko będzie ich MAC adresy wpisać.

    Proszę o podpowiedź, co robię źle? Widziałem jeden temat tutaj, gdzie było napisane że taka jest uroda DD-WRT, ale przez długi okres czasu na tym routerze kiedyś korzystałem z internetu i nie było problemu z zabezpieczeniem sieci. Dopiero teraz zaczęły się kłopoty.

    Mój dotychczasowy router został uszkodzony i chciałbym wykorzystać Motorolę, gdyż nie uśmiecha mi się zakup kolejnego urządzenia, skoro to leży nieużywane.

    Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!

  • #3 14 Sie 2013 01:31
    B-U-C
    Poziom 12  

    Nie wgrywałem DD-WRT, tak było fabrycznie.

  • Pomocny post
    #5 15 Sie 2013 08:58
    dinos83
    Poziom 33  

    Jakie karty wlan masz w komputerach. System zaktualizowany? sterownik od wlan sprawdziłeś w nowszej wersji? Sprawdź szyfrowanie mieszane WPA/WPA2 PSK AES lub TKIP. Nazwę sieci i hasło daj bez znaków specjalnych, polskich ogonków.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme