Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Frater
Level 2
Joined: 18 Aug 2013
Posts: 2
Frater
Level 2
Post#1 18 Aug 2013 19:07  Topic author   

Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Witam,
Używałem przez kilka miesięcy modemu HUAWEI e3131 z t-mobile. Modem łączył się z Aero2 za pomocą programu Internet manager i przestał łączyć po kilku miesiącach, kiedy oczyściłem rejestr CCcleanerem (mam windows vista home premium) i odinstalowałem zbędne oprogramowanie, głównie drukarki hp (mnóstwo małych programów w panelu sterowania/dodaj usuń programy). Zachowałem pliki poprzedniego stanu rejestru. Pomyślałem że skoro modem nie łączy - to go ustawię w programie top net info, wg zaleceń do modemu z play. Nie zadziałało. Przywróciłem do ustawień fabrycznych za pomocą komendy AT:
AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,7,A1,A2,4,5,6,A,B,D,E"
po czym ustawiłem pod Aero w top net info, nie działa. Ustawiłem jeszcze wg zaleceń dla modemu od producenta, bez sieciowego software'u / dashboardu (?), też nie działa. przywróciłem poprzedni stan rejestru systemu - nadal nic. Próbowałem też połączyć się za pomocą programu top net info, uprzednio wyłączywszy internet manager - nie zmieniło to sytuacji.
Modem miga na zielono, potem na ciemnoniebiesko, a po próbie połączenia - zarówno w top net info jak i internet managerze - z powrotem miga na zielono.

Co zrobić, żeby modem znowu łączył się z Aero2?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
m-kapec
Level 8
Joined: 14 Apr 2011
Posts: 6
Helped: 1
m-kapec
Level 8
Post#2 18 Aug 2013 21:00    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Witam z mojego doświadczenia w większości wypadków wystarczy odinstalować modem w panelu sterowania i ponowne zainstalowanie go. Oczywiście trzeba dobrać odpowiednie ustawienia do połączenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Frater
Level 2
Joined: 18 Aug 2013
Posts: 2
Frater
Level 2
Post#3 19 Aug 2013 12:30  Topic author   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Ten modem sam się instaluje po podłączeniu do USB, po odłączeniu znika z systemu. (po odłączeniu ani w menedżerze urządzeń, ani w dodaj/usuń programy nie ma huawei)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Chrisw
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 14 Nov 2010
Posts: 7
Chrisw
Level 7
Post#4 06 Dec 2013 07:32    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Odinstaluj modem (wszystkie sterowniki) i zainstaluj ponownie. Jeśli wówczas nie zadziała to odinstaluj ponownie i zainstaluj PRZED podłączeniem modemu sterowniki w wersji 4.25.11.00 np. z chomika lesiolo (Driver setup uruch. z prawami admina). U mnie w ten sposób ruszył e398...

Helpful post? + 0
Back to top
okazje1
Level 2
Location: Lublin
Joined: 13 Dec 2013
Posts: 3
okazje1
Level 2
Post#5 13 Dec 2013 20:21    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


apropo walki z modemem i oprogramowaniem chciałbym się podpiąć pod temat
Huawei modem / aero2 na roamingu plusa
Czy można na stałe ustawić 3g+ bo mi ciągle soę przeł. między 3g a 3g+ przez co sie grzeje modem ii sa problemy z netem?
W aplikacjiach IM i Play Online są blokady miedzy 2G a 3G tylko ;(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wibi
Level 20
Location: Śląsk
Joined: 01 Dec 2002
Posts: 440
Helped: 25
Post rating: 7
wibi
Level 20
Post#6 14 Dec 2013 01:11    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Hmm,czytam z zaciekawieniem poprzedni post kol.okazje1 i nie mogę zrozumieć tego "..na roamingu plusa". Na jakim roamingu? przecież Aero2 to odrębna sieć i łączysz się z nią bezpośrednio nie korzystając z innych "pośredników" a jak modem ma SIMlocka to chyba? karty Aero2 nie zobaczy jak sądzę. Wydaje mi się też, że w każdym? a na pewno w większości Managerów Połączeń jest możliwość wyboru trybu pracy modemu a jeśli nie ma, to robi się to komendami "AT" wysyłając odpowiednie ustawienia modemu, na podanym 2 posty wyżej (Chrisw) chomiku lesiolo są komendy do urządzeń Huawei,wystarczy tam zerknąć i wybrać odpowiednią a następnie wysłać do modemu i gotowe. Osobiście uważam, że najlepszym Managerem Połączeń jest ten dołączony do modemu a TNI jest managerem uniwersalnym ale nie zawiera sterowników do bardzo zaawansowanych obecnie modemów przez co jego możliwości są ograniczone a z niektórymi w ogóle nie działa.

Helpful post? + 0
Back to top
okazje1
Level 2
Location: Lublin
Joined: 13 Dec 2013
Posts: 3
okazje1
Level 2
Post#7 14 Dec 2013 13:33    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


dziękuję za odp. modem jest bez simlocka(wcześniej siedział play-zdjety przez operatora po okresie umowy) - a była sieć aero która widniała kiedyś pod nazwą cośtam17 została zastąpiona plusem a dokładnie na jego roamingu śmiga aero2/ nowe karty.
W modemie są ustawienia blokowania ale poniżej 3G; powyżej skozystam i może uda mi się odnaleźć odpowiednią komendę.... Jeżeli piszę niezrozumiale to przepraszam ale mam w pracy ograniczony czas na klepanie w klawisze/pozdrawiam ;)

Helpful post? + 0
Back to top
Marbis22
Level 17
Location: Lubelskie
Joined: 18 Dec 2009
Posts: 207
Helped: 14
Post rating: 2
Marbis22
Level 17
Post#8 14 Dec 2013 21:07    

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Ja mam e3131 hilink i nie przypominam sobie aby połączył się kiedykolwiek siecią aero. Zawsze mi wyświetla połączenie z siecią play lub plus. Co do grzania się modemu to chyba standard , mój drugi modem e398 też się grzeje tak jak i e3131.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2
Page 1 of 1

Similar topics to modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2

Modem - Huawei E3131 z T-Mobile nie łączy się z Orange (7)
Huawei E3131 - Aero2 nie łączy się! (2)
huwawei - modem e3131 nie łączy z aero2 a z innymi operatorami tak (22)
modem huawei e3131+aero2 dziwny problem (8)
HUAWEI E3131 s-2 - captcha Aero2 blokuje modem? (8)
Modem Huawei E3131 i błąd połączenia z siecią Aero2 (8)
Modem Huawei E3131 z Aero2 - działa tylko 1 minutę (9)
LARK FREEME 70.4 - Czy można podłączyć modem HUAWEI e3131 z kartą AERO2 (4)
lark 70.2s - jak uruchomić w nim modem huawei e3131 z t-mobile? (5)
Huawei E3131 - Modem Huawei E3131 czy działa za granicą (sieć O2, Vodafone) (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.061 seconds