Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2
Autor
Wiadomość
Frater
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Sie 2013
Posty: 2

Post#1 Post autora tematu 18 Sie 2013 19:07   

Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Witam,
Używałem przez kilka miesięcy modemu HUAWEI e3131 z t-mobile. Modem łączył się z Aero2 za pomocą programu Internet manager i przestał łączyć po kilku miesiącach, kiedy oczyściłem rejestr CCcleanerem (mam windows vista home premium) i odinstalowałem zbędne oprogramowanie, głównie drukarki hp (mnóstwo małych programów w panelu sterowania/dodaj usuń programy). Zachowałem pliki poprzedniego stanu rejestru. Pomyślałem że skoro modem nie łączy - to go ustawię w programie top net info, wg zaleceń do modemu z play. Nie zadziałało. Przywróciłem do ustawień fabrycznych za pomocą komendy AT:
AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,7,A1,A2,4,5,6,A,B,D,E"
po czym ustawiłem pod Aero w top net info, nie działa. Ustawiłem jeszcze wg zaleceń dla modemu od producenta, bez sieciowego software'u / dashboardu (?), też nie działa. przywróciłem poprzedni stan rejestru systemu - nadal nic. Próbowałem też połączyć się za pomocą programu top net info, uprzednio wyłączywszy internet manager - nie zmieniło to sytuacji.
Modem miga na zielono, potem na ciemnoniebiesko, a po próbie połączenia - zarówno w top net info jak i internet managerze - z powrotem miga na zielono.

Co zrobić, żeby modem znowu łączył się z Aero2?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2013 19:07   





Powrót do góry
   
m-kapec
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Kwi 2011
Posty: 3

Post#2 18 Sie 2013 21:00   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Witam z mojego doświadczenia w większości wypadków wystarczy odinstalować modem w panelu sterowania i ponowne zainstalowanie go. Oczywiście trzeba dobrać odpowiednie ustawienia do połączenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2013 21:00   





Powrót do góry
   
Frater
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Sie 2013
Posty: 2

Post#3 Post autora tematu 19 Sie 2013 12:30   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Ten modem sam się instaluje po podłączeniu do USB, po odłączeniu znika z systemu. (po odłączeniu ani w menedżerze urządzeń, ani w dodaj/usuń programy nie ma huawei)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sie 2013 12:30   





Powrót do góry
   
Chrisw
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Lis 2010
Posty: 7
Miasto: Warszawa

Post#4 06 Gru 2013 08:32   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Odinstaluj modem (wszystkie sterowniki) i zainstaluj ponownie. Jeśli wówczas nie zadziała to odinstaluj ponownie i zainstaluj PRZED podłączeniem modemu sterowniki w wersji 4.25.11.00 np. z chomika lesiolo (Driver setup uruch. z prawami admina). U mnie w ten sposób ruszył e398...
Powrót do góry
   
okazje1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Gru 2013
Posty: 3
Miasto: Lublin

Post#5 13 Gru 2013 21:21   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


apropo walki z modemem i oprogramowaniem chciałbym się podpiąć pod temat
Huawei modem / aero2 na roamingu plusa
Czy można na stałe ustawić 3g+ bo mi ciągle soę przeł. między 3g a 3g+ przez co sie grzeje modem ii sa problemy z netem?
W aplikacjiach IM i Play Online są blokady miedzy 2G a 3G tylko ;(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Gru 2013 21:21   





Powrót do góry
   
wibi
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 01 Gru 2002
Posty: 435
Miasto: Śląsk

Post#6 14 Gru 2013 02:11   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Hmm,czytam z zaciekawieniem poprzedni post kol.okazje1 i nie mogę zrozumieć tego "..na roamingu plusa". Na jakim roamingu? przecież Aero2 to odrębna sieć i łączysz się z nią bezpośrednio nie korzystając z innych "pośredników" a jak modem ma SIMlocka to chyba? karty Aero2 nie zobaczy jak sądzę. Wydaje mi się też, że w każdym? a na pewno w większości Managerów Połączeń jest możliwość wyboru trybu pracy modemu a jeśli nie ma, to robi się to komendami "AT" wysyłając odpowiednie ustawienia modemu, na podanym 2 posty wyżej (Chrisw) chomiku lesiolo są komendy do urządzeń Huawei,wystarczy tam zerknąć i wybrać odpowiednią a następnie wysłać do modemu i gotowe. Osobiście uważam, że najlepszym Managerem Połączeń jest ten dołączony do modemu a TNI jest managerem uniwersalnym ale nie zawiera sterowników do bardzo zaawansowanych obecnie modemów przez co jego możliwości są ograniczone a z niektórymi w ogóle nie działa.
Powrót do góry
   
okazje1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Gru 2013
Posty: 3
Miasto: Lublin

Post#7 14 Gru 2013 14:33   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


dziękuję za odp. modem jest bez simlocka(wcześniej siedział play-zdjety przez operatora po okresie umowy) - a była sieć aero która widniała kiedyś pod nazwą cośtam17 została zastąpiona plusem a dokładnie na jego roamingu śmiga aero2/ nowe karty.
W modemie są ustawienia blokowania ale poniżej 3G; powyżej skozystam i może uda mi się odnaleźć odpowiednią komendę.... Jeżeli piszę niezrozumiale to przepraszam ale mam w pracy ograniczony czas na klepanie w klawisze/pozdrawiam ;)
Powrót do góry
   
Marbis22
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 18 Gru 2009
Posty: 163
Miasto: Lubelskie

Post#8 14 Gru 2013 22:07   

Re: Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2


Ja mam e3131 hilink i nie przypominam sobie aby połączył się kiedykolwiek siecią aero. Zawsze mi wyświetla połączenie z siecią play lub plus. Co do grzania się modemu to chyba standard , mój drugi modem e398 też się grzeje tak jak i e3131.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Modem Huawei e3131 z t-mobile nie łączy z Aero2
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Modem - Huawei E3131 z T-Mobile nie łączy się z Orange (7)
Huawei E3131 - Aero2 nie łączy się! (2)
huwawei - modem e3131 nie łączy z aero2 a z innymi operatorami tak (22)
modem huawei e3131+aero2 dziwny problem (8)
HUAWEI E3131 s-2 - captcha Aero2 blokuje modem? (8)
Modem Huawei E3131 i błąd połączenia z siecią Aero2 (8)
Modem Huawei E3131 z Aero2 - działa tylko 1 minutę (9)
LARK FREEME 70.4 - Czy można podłączyć modem HUAWEI e3131 z kartą AERO2 (4)
lark 70.2s - jak uruchomić w nim modem huawei e3131 z t-mobile? (5)
Huawei E3131 - Modem Huawei E3131 czy działa za granicą (sieć O2, Vodafone) (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS