Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Mikrokontrolery Ogólne -> Mikrokontrolery AVR ->Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
krzys317t
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Żychlin
Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 16
Ocena postów: 1
krzys317t
Poziom 6
Post#1 19 Sie 2013 11:11  Autor tematu   

Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


Witam!
Dopiero zaczynam i nie mogę sobie poradzić z poprawnym zliczaniem w przerwaniu pochodzącym od Timera2 w trybie CTC. Chciałem wykorzystać programowe Timery, które są pomysłem Pana Kardasia (korzystam z jego książki) do tego aby jeden z nich tykał co 1sek. Zacząłem, więc tak: 16MHz/1024/125/125 daje teoretycznie "cyknięcie" co sekundę, a u mnie wychodzi w czasie między 2-3sek. Swoją Atmege 16A taktuję kwarcem 16MHz i fuse bity mam na pewno dobrze ustawione, bo gdy wykorzystuję przy inkrementacji zmiennej funkcję _delay_ms(1000) to zmiany w zmniennej następują idelnie po sekundzie. Gdzie robię błąd? Dodam, że na Timerze1 też miałem podobny problem mimo tego, że tyknięcie było realizowane tylko na 16bitowym rejestrze, a w kodzie przerwania była tylko inkrementacja zmiennej sek. Załączam kod [code]

Kod: c
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.


Dodam, że wszelkie zmiany w rejestrze OCR2 nie zmieniają prędkości zliczania. Tu jest błąd, dlatego zlicza w tempie ponad 2 razy wolniejszym. Coś mogłem źle ustawić? Coś mogłem wcześniej przestawić, że nie uC czyta tych wartości w OCRx ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mattsk
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Mikołów
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Pomógł: 6
mattsk
Poziom 9
Post#2 19 Sie 2013 14:59    

Re: Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


'Tak na szybko to zwróciłbym uwage na to że Twoje zmienne Timer1,2,3,4 nie ma wartości początkowych...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzys317t
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Żychlin
Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 16
Ocena postów: 1
krzys317t
Poziom 6
Post#3 19 Sie 2013 16:59  Autor tematu   

Re: Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


One właśnie mają wartość początkową. Gdy zmienne są deklarowane jako globalne na początku programu, to z automatu mają wartość równą 0. Sprawdzałem to w AVRstudio. Nawet jeśli coś by było z nimi nie tak, to do Timer3 ładuję wartość 125, więc ma program z czego odliczać. Także to nie to, bo zliczanie działa. Coś jest na 100% z rejestrem OCR, bo gdy ładuję mu wartość 255, czy 5 to przerwanie cały czas zlicza w tym samym tempie, czyli nieco ponad 2s. Czy można go bezwiednie zablokować? Czy może jestem ślepy i czegoś głupiego nie widzę w swoim programie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zumek
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 08 Paź 2003
Posty: 3372
Pomógł: 688
Ocena postów: 30
zumek
Poziom 23
Post#4 19 Sie 2013 18:50Pomocny post    

Re: Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


krzys317t napisał:
... Czy może jestem ślepy i czegoś głupiego nie widzę w swoim programie?

Jesteś :D
A teraz patrz i myśl.


Kod: c
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzys317t
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Żychlin
Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 16
Ocena postów: 1
krzys317t
Poziom 6
Post#5 19 Sie 2013 19:06  Autor tematu   

Re: Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno


Dzięki zumek :D

To była ślepota, aż wstyd napisać ile czasu przez to straciłem.

Problem tkwił w tym, że nie dałem znaku | przed = . to samo trzeba było zrobić w rejestrze TIMSK.

Temat można zamkknąć

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Mikrokontrolery Ogólne -> Mikrokontrolery AVR -> Atmega16A - Atmega16A Tryb CTC na Timerze2 zlicza 2-3razy za wolno
Strona 1 z 1
Podobne tematy
atmega16a - Martwy atmega16a po zmianie JTAGEN (czyli ustawieniu na 1) (2)
ATmega16A - ATmega16A z końcówką A nie działa (28)
[C]Atmega16A,TWI i 24C512 (2)
atmega16a - przerwanie RX w USART (7)
[Atmega16A] PWM i sterowanie silnikiem (7)
Generator przestrajany ATMega16a Bascom (22)
ATTiny2313 i ATMega16a - połączenie SPI (11)
Atmega16A w Bascomie nie działa. (11)
Atmega16a - zmienny pobór prądu. (4)
Atmega16A/l293D - Modulacja PWM (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS