Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komputer zamula, co robic?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Komputer zamula, co robic? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
PanLucky
Level 12
Joined: 23 Aug 2012
Posts: 93
PanLucky
Level 12
Post#31 22 Aug 2013 15:58  Topic author   

Re: Komputer zamula, co robic?


Mam 2 kości ram po 1Gb firmy Adata, ostatnio próbowałem sprawdzić który slot działa a który nie wkładając tylko 1 kość po kolei do wszystkich slotów lecz niestety wszystkie próby kończyły się tym że komputer się włączał a na ekranie nic się nie pojawiało, wreszcie po wielu próbach komputer się włączył. Teraz trochę boję się powtarzać ten test. Czy można odpalić Windows XP z płyty?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
safbot1st
Level 43
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 10897
Helped: 1059
Post rating: 71
safbot1st
Level 43
Post#32 22 Aug 2013 16:09    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
wreszcie po wielu próbach komputer się włączył.

Prosimy jaśniej - czy komputer normalnie się włącza i na ilu kościach!
Można odpalić XP z płyty - zwie się to live cd.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PanLucky
Level 12
Joined: 23 Aug 2012
Posts: 93
PanLucky
Level 12
Post#33 22 Aug 2013 16:16  Topic author   

Re: Komputer zamula, co robic?


Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu. Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
safbot1st
Level 43
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 10897
Helped: 1059
Post rating: 71
safbot1st
Level 43
Post#34 22 Aug 2013 16:31    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Dokładnie.
PanLucky wrote:
Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu.

To nie jest wiarygodne narzędzie do tego.
Zainstaluj program cpu-z i w zakładce SPD będziesz miał podane - co system widzi i w którym slocie - daj screeny z tego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
CamerDisco
Level 24
Location: Pisz
Joined: 03 Jul 2012
Posts: 856
Helped: 51
Post rating: 2
CamerDisco
Level 24
Post#35 22 Aug 2013 16:37    

Re: Komputer zamula, co robic?


Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Helpful post? + 0
Back to top
safbot1st
Level 43
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 10897
Helped: 1059
Post rating: 71
safbot1st
Level 43
Post#36 22 Aug 2013 16:40    

Re: Komputer zamula, co robic?


CamerDisco wrote:
Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Yup - tu też wiarygodne wskazanie lecz musisz mieć refleks z wciskaniem guzika 'Pause' ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PanLucky
Level 12
Joined: 23 Aug 2012
Posts: 93
PanLucky
Level 12
Post#37 22 Aug 2013 16:42  Topic author   

Re: Komputer zamula, co robic?


Z tym uruchamianiem Windowsa z płyty jest mały problem, gdy już klikam te F8 to zamiast do wyboru nośnika przenosi mnie do ekranu w którym wybiera się np. "uruchom system normalnie" itp A tu zrobiłem screen z tego programu:

Komputer zamula, co robic?

Dalej wybierając slot 2,3,4 nic tam nie ma. Tylko który to slot 1 bo kości mam włożone po środku czyli tak jakby w 2 i 3 ;/

Helpful post? + 0
Back to top
CamerDisco
Level 24
Location: Pisz
Joined: 03 Jul 2012
Posts: 856
Helped: 51
Post rating: 2
CamerDisco
Level 24
Post#38 22 Aug 2013 16:44    

Re: Komputer zamula, co robic?


Jeszcze zależy czy kolega ma w biosu ustawiony podstawowy ekran biosu, a nie ten graficzny. Więc co masz przy procedurze POST

Helpful post? + 0
Back to top
safbot1st
Level 43
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 10897
Helped: 1059
Post rating: 71
safbot1st
Level 43
Post#39 22 Aug 2013 17:05    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
klikam te F8

Hej wybacz - myślałem, że u ciebie tym się włącza boot menu płyty głównej
Ustaw jako pierszy punkt boot z DVD w BIOSie

Dodano po 1 [minuty]:

Daj jeszcze screena z zakładki Memory!
No nie widzi ci tej 2giej kości.

Helpful post? + 0
Back to top
PanLucky
Level 12
Joined: 23 Aug 2012
Posts: 93
PanLucky
Level 12
Post#40 22 Aug 2013 17:50  Topic author   

Re: Komputer zamula, co robic?


Dobra troche szperałem przy tych kościach i mam troche infrmacji. Komputer działa ale tylko z jedną kością w 1 z rzędu slocie gdy podłącze drugą do któregokolwiek z pozostałych slotów to na ekranie nic nie wyskakuje.

Helpful post? + 0
Back to top
PanLucky
Level 12
Joined: 23 Aug 2012
Posts: 93
PanLucky
Level 12
Post#41 23 Aug 2013 17:48  Topic author   

Re: Komputer zamula, co robic?


Włożyłem nowy dysk ale on też chyba jest zepsuty ;/
Komputer zamula, co robic?

Spróbuje z następnym.

Helpful post? + 0
Back to top
CamerDisco
Level 24
Location: Pisz
Joined: 03 Jul 2012
Posts: 856
Helped: 51
Post rating: 2
CamerDisco
Level 24
Post#42 23 Aug 2013 19:30    

Re: Komputer zamula, co robic?


Znajdź dysk, który będzie miał dobry smart, wtedy będzie można jakby co wykluczyć dysk.

Helpful post? + 0
Back to top
swiercm
Moderator - Komputery Serwis
Location: Kwidzyn
Joined: 08 Apr 2009
Posts: 17434
Helped: 1144
Post rating: 145
swiercm
Moderator - Komputery Serwis
Post#43 23 Aug 2013 21:10    

Re: Komputer zamula, co robic?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Atrybut 198 ( C6 )
Uncorrectable Sector Mount (Offline scan UNC sectors)
Ilość nie korygowalnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nie korygowalnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora. Wzrost wartości tego atrybutu wskazuje na ewidentne defekty powierzchni dysku i/lub problemy z podsystemem mechanicznym dysku.
Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer zamula, co robic? Previous  12
Page 2 of 2

Similar topics to komputer zamula, co robic?

Komputer zamula (14)
Komputer strasznie zamula... (6)
Komputer zamula Windows XP (6)
Komputer strasznie zamula. (17)
Komputer strasznie zamula.. (60)
Komputer strasznie zamula (9)
Zacina mi komputer co robic? (16)
Komputer Stacjonarny Zamula Się (23)
Adobe Elements 4.0 Zamula komputer (2)
winlogon.exe zamula komputer (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.129 seconds