Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Komputer zamula, co robic?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer zamula, co robic?
Author
Message
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Aug 2012
Posts: 92

Post#31 Post from the author of the topic 22 Aug 2013 15:58   

Re: Komputer zamula, co robic?


Mam 2 kości ram po 1Gb firmy Adata, ostatnio próbowałem sprawdzić który slot działa a który nie wkładając tylko 1 kość po kolei do wszystkich slotów lecz niestety wszystkie próby kończyły się tym że komputer się włączał a na ekranie nic się nie pojawiało, wreszcie po wielu próbach komputer się włączył. Teraz trochę boję się powtarzać ten test. Czy można odpalić Windows XP z płyty?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Aug 2013 15:58   





Back to top
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 01 Mar 2010
Posts: 8374
Location: Szczecin/Bolinko

Post#32 22 Aug 2013 16:09   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
wreszcie po wielu próbach komputer się włączył.

Prosimy jaśniej - czy komputer normalnie się włącza i na ilu kościach!
Można odpalić XP z płyty - zwie się to live cd.

Helpful message? + -

Back to top
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Aug 2012
Posts: 92

Post#33 Post from the author of the topic 22 Aug 2013 16:16   

Re: Komputer zamula, co robic?


Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu. Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Helpful message? + -

Back to top
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 01 Mar 2010
Posts: 8374
Location: Szczecin/Bolinko

Post#34 22 Aug 2013 16:31   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Dokładnie.
PanLucky wrote:
Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu.

To nie jest wiarygodne narzędzie do tego.
Zainstaluj program cpu-z i w zakładce SPD będziesz miał podane - co system widzi i w którym slocie - daj screeny z tego.

Helpful message? + -

Back to top
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 03 Jul 2012
Posts: 846
Location: Pisz

Post#35 22 Aug 2013 16:37   

Re: Komputer zamula, co robic?


Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Helpful message? + -

Back to top
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 01 Mar 2010
Posts: 8374
Location: Szczecin/Bolinko

Post#36 22 Aug 2013 16:40   

Re: Komputer zamula, co robic?


CamerDisco wrote:
Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Yup - tu też wiarygodne wskazanie lecz musisz mieć refleks z wciskaniem guzika 'Pause' Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Aug 2012
Posts: 92

Post#37 Post from the author of the topic 22 Aug 2013 16:42   

Re: Komputer zamula, co robic?


Z tym uruchamianiem Windowsa z płyty jest mały problem, gdy już klikam te F8 to zamiast do wyboru nośnika przenosi mnie do ekranu w którym wybiera się np. "uruchom system normalnie" itp A tu zrobiłem screen z tego programu:

Komputer zamula, co robic?

Dalej wybierając slot 2,3,4 nic tam nie ma. Tylko który to slot 1 bo kości mam włożone po środku czyli tak jakby w 2 i 3 ;/

Helpful message? + -

Back to top
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 03 Jul 2012
Posts: 846
Location: Pisz

Post#38 22 Aug 2013 16:44   

Re: Komputer zamula, co robic?


Jeszcze zależy czy kolega ma w biosu ustawiony podstawowy ekran biosu, a nie ten graficzny. Więc co masz przy procedurze POST

Helpful message? + -

Back to top
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 01 Mar 2010
Posts: 8374
Location: Szczecin/Bolinko

Post#39 22 Aug 2013 17:05   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky wrote:
klikam te F8

Hej wybacz - myślałem, że u ciebie tym się włącza boot menu płyty głównej
Ustaw jako pierszy punkt boot z DVD w BIOSie

Dodano po 1 [minuty]:

Daj jeszcze screena z zakładki Memory!
No nie widzi ci tej 2giej kości.

Helpful message? + -

Back to top
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Aug 2012
Posts: 92

Post#40 Post from the author of the topic 22 Aug 2013 17:50   

Re: Komputer zamula, co robic?


Dobra troche szperałem przy tych kościach i mam troche infrmacji. Komputer działa ale tylko z jedną kością w 1 z rzędu slocie gdy podłącze drugą do któregokolwiek z pozostałych slotów to na ekranie nic nie wyskakuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Aug 2012
Posts: 92

Post#41 Post from the author of the topic 23 Aug 2013 17:48   

Re: Komputer zamula, co robic?


Włożyłem nowy dysk ale on też chyba jest zepsuty ;/
Komputer zamula, co robic?

Spróbuje z następnym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Aug 2013 17:48   





Back to top
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 03 Jul 2012
Posts: 846
Location: Pisz

Post#42 23 Aug 2013 19:30   

Re: Komputer zamula, co robic?


Znajdź dysk, który będzie miał dobry smart, wtedy będzie można jakby co wykluczyć dysk.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Aug 2013 19:30   





Back to top
   
swiercm
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Joined: 08 Apr 2009
Posts: 15623
Location: Pomorze

Post#43 23 Aug 2013 21:10   

Re: Komputer zamula, co robic?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Atrybut 198 ( C6 )
Uncorrectable Sector Mount (Offline scan UNC sectors)
Ilość nie korygowalnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nie korygowalnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora. Wzrost wartości tego atrybutu wskazuje na ewidentne defekty powierzchni dysku i/lub problemy z podsystemem mechanicznym dysku.
Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer zamula, co robic?
Page 2 of 2 Go to page Previous  12
Similar topics
Komputer zamula (14)
Komputer strasznie zamula... (6)
Komputer zamula Windows XP (6)
Komputer strasznie zamula. (17)
Komputer strasznie zamula.. (60)
Komputer strasznie zamula (9)
Zacina mi komputer co robic? (16)
Komputer Stacjonarny Zamula Się (23)
Adobe Elements 4.0 Zamula komputer (2)
winlogon.exe zamula komputer (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed