Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Komputer zamula, co robic?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Komputer zamula, co robic? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Przechowywanie danych
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
PanLucky
Poziom 12
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 93
PanLucky
Poziom 12
Post#31 22 Sie 2013 15:58  Autor tematu   

Re: Komputer zamula, co robic?


Mam 2 kości ram po 1Gb firmy Adata, ostatnio próbowałem sprawdzić który slot działa a który nie wkładając tylko 1 kość po kolei do wszystkich slotów lecz niestety wszystkie próby kończyły się tym że komputer się włączał a na ekranie nic się nie pojawiało, wreszcie po wielu próbach komputer się włączył. Teraz trochę boję się powtarzać ten test. Czy można odpalić Windows XP z płyty?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
safbot1st
Poziom 43
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 10774
Pomógł: 1032
Ocena postów: 49
safbot1st
Poziom 43
Post#32 22 Sie 2013 16:09    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
wreszcie po wielu próbach komputer się włączył.

Prosimy jaśniej - czy komputer normalnie się włącza i na ilu kościach!
Można odpalić XP z płyty - zwie się to live cd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PanLucky
Poziom 12
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 93
PanLucky
Poziom 12
Post#33 22 Sie 2013 16:16  Autor tematu   

Re: Komputer zamula, co robic?


Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu. Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
safbot1st
Poziom 43
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 10774
Pomógł: 1032
Ocena postów: 49
safbot1st
Poziom 43
Post#34 22 Sie 2013 16:31    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Dokładnie.
PanLucky napisał:
Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu.

To nie jest wiarygodne narzędzie do tego.
Zainstaluj program cpu-z i w zakładce SPD będziesz miał podane - co system widzi i w którym slocie - daj screeny z tego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CamerDisco
Poziom 24
Miasto: Pisz
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 851
Pomógł: 51
Ocena postów: 2
CamerDisco
Poziom 24
Post#35 22 Sie 2013 16:37    

Re: Komputer zamula, co robic?


Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
safbot1st
Poziom 43
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 10774
Pomógł: 1032
Ocena postów: 49
safbot1st
Poziom 43
Post#36 22 Sie 2013 16:40    

Re: Komputer zamula, co robic?


CamerDisco napisał:
Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Yup - tu też wiarygodne wskazanie lecz musisz mieć refleks z wciskaniem guzika 'Pause' ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PanLucky
Poziom 12
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 93
PanLucky
Poziom 12
Post#37 22 Sie 2013 16:42  Autor tematu   

Re: Komputer zamula, co robic?


Z tym uruchamianiem Windowsa z płyty jest mały problem, gdy już klikam te F8 to zamiast do wyboru nośnika przenosi mnie do ekranu w którym wybiera się np. "uruchom system normalnie" itp A tu zrobiłem screen z tego programu:

Komputer zamula, co robic?

Dalej wybierając slot 2,3,4 nic tam nie ma. Tylko który to slot 1 bo kości mam włożone po środku czyli tak jakby w 2 i 3 ;/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CamerDisco
Poziom 24
Miasto: Pisz
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 851
Pomógł: 51
Ocena postów: 2
CamerDisco
Poziom 24
Post#38 22 Sie 2013 16:44    

Re: Komputer zamula, co robic?


Jeszcze zależy czy kolega ma w biosu ustawiony podstawowy ekran biosu, a nie ten graficzny. Więc co masz przy procedurze POST

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
safbot1st
Poziom 43
Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 10774
Pomógł: 1032
Ocena postów: 49
safbot1st
Poziom 43
Post#39 22 Sie 2013 17:05    

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
klikam te F8

Hej wybacz - myślałem, że u ciebie tym się włącza boot menu płyty głównej
Ustaw jako pierszy punkt boot z DVD w BIOSie

Dodano po 1 [minuty]:

Daj jeszcze screena z zakładki Memory!
No nie widzi ci tej 2giej kości.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PanLucky
Poziom 12
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 93
PanLucky
Poziom 12
Post#40 22 Sie 2013 17:50  Autor tematu   

Re: Komputer zamula, co robic?


Dobra troche szperałem przy tych kościach i mam troche infrmacji. Komputer działa ale tylko z jedną kością w 1 z rzędu slocie gdy podłącze drugą do któregokolwiek z pozostałych slotów to na ekranie nic nie wyskakuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PanLucky
Poziom 12
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 93
PanLucky
Poziom 12
Post#41 23 Sie 2013 17:48  Autor tematu   

Re: Komputer zamula, co robic?


Włożyłem nowy dysk ale on też chyba jest zepsuty ;/
Komputer zamula, co robic?

Spróbuje z następnym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CamerDisco
Poziom 24
Miasto: Pisz
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 851
Pomógł: 51
Ocena postów: 2
CamerDisco
Poziom 24
Post#42 23 Sie 2013 19:30    

Re: Komputer zamula, co robic?


Znajdź dysk, który będzie miał dobry smart, wtedy będzie można jakby co wykluczyć dysk.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
swiercm
Moderator - Komputery Serwis
Miasto: Kwidzyn
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 17031
Pomógł: 1134
Ocena postów: 122
swiercm
Moderator - Komputery Serwis
Post#43 23 Sie 2013 21:10    

Re: Komputer zamula, co robic?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Atrybut 198 ( C6 )
Uncorrectable Sector Mount (Offline scan UNC sectors)
Ilość nie korygowalnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nie korygowalnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora. Wzrost wartości tego atrybutu wskazuje na ewidentne defekty powierzchni dysku i/lub problemy z podsystemem mechanicznym dysku.
Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer zamula, co robic? Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
Komputer zamula (14)
Komputer strasznie zamula... (6)
Komputer zamula Windows XP (6)
Komputer strasznie zamula. (17)
Komputer strasznie zamula.. (60)
Komputer strasznie zamula (9)
Zacina mi komputer co robic? (16)
Komputer Stacjonarny Zamula Się (23)
Adobe Elements 4.0 Zamula komputer (2)
winlogon.exe zamula komputer (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.104 seconds

elektroda.pl temat RSS