Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komputer zamula, co robic?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer zamula, co robic?
Autor
Wiadomość
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 97

Post#31 Post autora tematu 22 Sie 2013 15:58   

Re: Komputer zamula, co robic?


Mam 2 kości ram po 1Gb firmy Adata, ostatnio próbowałem sprawdzić który slot działa a który nie wkładając tylko 1 kość po kolei do wszystkich slotów lecz niestety wszystkie próby kończyły się tym że komputer się włączał a na ekranie nic się nie pojawiało, wreszcie po wielu próbach komputer się włączył. Teraz trochę boję się powtarzać ten test. Czy można odpalić Windows XP z płyty?
Powrót do góry
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 7727
Miasto: Warszawa

Post#32 22 Sie 2013 16:09   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
wreszcie po wielu próbach komputer się włączył.

Prosimy jaśniej - czy komputer normalnie się włącza i na ilu kościach!
Można odpalić XP z płyty - zwie się to live cd.
Powrót do góry
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 97

Post#33 Post autora tematu 22 Sie 2013 16:16   

Re: Komputer zamula, co robic?


Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu. Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2013 16:16   





Powrót do góry
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 7727
Miasto: Warszawa

Post#34 22 Sie 2013 16:31   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
Jak mam odpalic system z płyty? Włożyć ją, uruchomić komputer ponownie, kliknąć F8 przy starcie i wybrać napęd DVD?

Dokładnie.
PanLucky napisał:
Teraz się włącza normalnie niby na 2 kościach, ale jak wejdę w panel sterowania i w system to tam jest napisane że mam 1gb ramu.

To nie jest wiarygodne narzędzie do tego.
Zainstaluj program cpu-z i w zakładce SPD będziesz miał podane - co system widzi i w którym slocie - daj screeny z tego.
Powrót do góry
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 844
Miasto: Pisz

Post#35 22 Sie 2013 16:37   

Re: Komputer zamula, co robic?


Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?
Powrót do góry
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 7727
Miasto: Warszawa

Post#36 22 Sie 2013 16:40   

Re: Komputer zamula, co robic?


CamerDisco napisał:
Przy starcie biosu masz napisane ile czyta tego ramu ?

Yup - tu też wiarygodne wskazanie lecz musisz mieć refleks z wciskaniem guzika 'Pause' ;)
Powrót do góry
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 97

Post#37 Post autora tematu 22 Sie 2013 16:42   

Re: Komputer zamula, co robic?


Z tym uruchamianiem Windowsa z płyty jest mały problem, gdy już klikam te F8 to zamiast do wyboru nośnika przenosi mnie do ekranu w którym wybiera się np. "uruchom system normalnie" itp A tu zrobiłem screen z tego programu:

Komputer zamula, co robic?

Dalej wybierając slot 2,3,4 nic tam nie ma. Tylko który to slot 1 bo kości mam włożone po środku czyli tak jakby w 2 i 3 ;/
Powrót do góry
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 844
Miasto: Pisz

Post#38 22 Sie 2013 16:44   

Re: Komputer zamula, co robic?


Jeszcze zależy czy kolega ma w biosu ustawiony podstawowy ekran biosu, a nie ten graficzny. Więc co masz przy procedurze POST
Powrót do góry
   
safbot1st
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 7727
Miasto: Warszawa

Post#39 22 Sie 2013 17:05   

Re: Komputer zamula, co robic?


PanLucky napisał:
klikam te F8

Hej wybacz - myślałem, że u ciebie tym się włącza boot menu płyty głównej
Ustaw jako pierszy punkt boot z DVD w BIOSie

Dodano po 1 [minuty]:

Daj jeszcze screena z zakładki Memory!
No nie widzi ci tej 2giej kości.
Powrót do góry
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 97

Post#40 Post autora tematu 22 Sie 2013 17:50   

Re: Komputer zamula, co robic?


Dobra troche szperałem przy tych kościach i mam troche infrmacji. Komputer działa ale tylko z jedną kością w 1 z rzędu slocie gdy podłącze drugą do któregokolwiek z pozostałych slotów to na ekranie nic nie wyskakuje.
Powrót do góry
   
PanLucky
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 97

Post#41 Post autora tematu 23 Sie 2013 17:48   

Re: Komputer zamula, co robic?


Włożyłem nowy dysk ale on też chyba jest zepsuty ;/
Komputer zamula, co robic?

Spróbuje z następnym.
Powrót do góry
   
CamerDisco
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 844
Miasto: Pisz

Post#42 23 Sie 2013 19:30   

Re: Komputer zamula, co robic?


Znajdź dysk, który będzie miał dobry smart, wtedy będzie można jakby co wykluczyć dysk.
Powrót do góry
   
swiercm
Moderator
Moderator


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 15077
Miasto: Pomorze

Post#43 23 Sie 2013 21:10   

Re: Komputer zamula, co robic?


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Atrybut 198 ( C6 )
Uncorrectable Sector Mount (Offline scan UNC sectors)
Ilość nie korygowalnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nie korygowalnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora. Wzrost wartości tego atrybutu wskazuje na ewidentne defekty powierzchni dysku i/lub problemy z podsystemem mechanicznym dysku.
Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sie 2013 21:10   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer zamula, co robic?
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
Komputer zamula (14)
Komputer strasznie zamula... (6)
Komputer zamula Windows XP (6)
Komputer strasznie zamula. (17)
Komputer strasznie zamula.. (60)
Komputer strasznie zamula (9)
Zacina mi komputer co robic? (16)
Komputer Stacjonarny Zamula Się (23)
Adobe Elements 4.0 Zamula komputer (2)
winlogon.exe zamula komputer (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS