X

System nie startuje zawiesza kompa

23 Aug 2013 22:44 DJdj_suchy
  • #1 23 Aug 2013 22:44
    dj_suchy
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Mam taki problem z Windowsem 7.
    Wczoraj ojciec oglądał sobie film na kompie i nagle mu się wszystko zawiesiło, więc zrestartował kompa i niestety już nie uruchomił Windowsa. Dodam że komputer działa normalnie pamięć sprawna, karta graficzna sprawna, dysk sprawdzany MHDD i nie pokazuje żadnych błędów.
    Napisze co się uruchamia: Po włączeniu komputera startuje bios i przechodzi do dalszego uruchamiania z dysku gdzie zaczyna się uruchamiać Windows 7 czyli pokazuje się napis uruchamianie Windows i zaczyna pokazywać się znaczek Windows i na tym koniec komp zawieszony i nic nie działa tylko reset na kompie.
    Czy jakieś sugestie co może być???
  • #2 23 Aug 2013 22:46
    klimber013
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Spróbuj odpalić pc w trybie awaryjnym, jak ci sie uda daj dane z crystal disk info
  • #3 23 Aug 2013 22:48
    Robert B
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Pełna konfiguracja sprzętowa wraz z marką i modelem zasilacza.
    Inaczej to do wróżek.
  • #4 23 Aug 2013 22:49
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    dj_suchy wrote:
    normalnie pamięć sprawna

    Na jakiej podstawie to stwierdziłeś?.
    Do wykonania MemTest z bootowalnej CD.
    www.memtest.org
    dj_suchy wrote:
    dysk sprawdzany MHDD i nie pokazuje żadnych błędów.

    Zamieść SMART z MHDD.

    Dodano po 41 [sekundy]:

    klimber013 wrote:
    Spróbuj odpalić pc w trybie awaryjnym, jak ci sie uda daj dane z crystal disk info

    Po co?.
    Wystarczy z MHDD skoro był robiony.
  • #5 23 Aug 2013 22:50
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis
  • #6 23 Aug 2013 23:39
    dj_suchy
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Sorki że w takiej formie zrzuty MHDD ale nie chce mi się bawić.

    "RADU23"
    Pamięć była sprawdzana Mem Testem dlatego wiem że jest OK

    Płyta AsRock G41M-VS3 , Procek 2,4 Dual Core. Zasilacz Logic 520W. Grafa ale jakaś ATI bodajże 9600

    A z tymi temperaturami to lekka przesada ale są w normie
  • #7 23 Aug 2013 23:44
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    dj_suchy wrote:
    Zasilacz Logic 520W

    Zasilacz do wymiany/podmiany na jakiś markowy.
    Poczytaj:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Co to za dysk?. Model podaj.
  • #8 24 Aug 2013 11:18
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    dj_suchy wrote:
    Sorki że w takiej formie zrzuty MHDD ale nie chce mi się bawić


    Zdjęcia mogą być, ale nie pisz, że czegoś Ci się nie chce. Komu ma się chcieć?

    Dysk wg mnie jest ok.

    Zasilacz j.w. Należy dobrać z "Białej listy zasilaczy"

    Logic, choć najgorszy nie jest, ale wciąż to czarna lista i może powodować anomalie z awarią komputera włącznie.
  • #9 24 Aug 2013 12:21
    dj_suchy
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    pisałem że mi się nie chce bo już było późno a ja byłem po 12 godzinach pracy więc zrozum że nie miałem już chęci się bawić :P

    Dysk to Seagate ST1000DM003

    A zasilacz dziś założę drugi.
  • #10 24 Aug 2013 12:23
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    dj_suchy wrote:
    pisałem że mi się nie chce bo już było późno a ja byłem po 12 godzinach pracy więc zrozum że nie miałem już chęci się bawić :P

    Dysk to Seagate ST1000DM003

    A zasilacz dziś założę drugi.


    Rozumiem, rozumiem.:) Poprostu takie stwierdzenie wygląda dość nieładnie. To wszystko.:)

    Daj znać, co po pomianie PSU wyszło.

    Dodano po 58 [sekundy]:

    Skanowałeś system w celu wykrycia zagrożeń?
  • #11 24 Aug 2013 20:58
    dj_suchy
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Po podmianie zasilacza to samo. Uruchamia się do znaczka i zawiesza się .
    Tylko też zadziwiła mnie jedna rzecz. Mianowicie odłączyłem urządzenia peryferyjne i został tylko CD-rom, płyta główna, procesor, pamięć ram i było to samo. Więc tak mówiąc twardy jest ok na drugim kompie działa bez problemu. a zagrożenia nie było żadnego.
    Nawet wyjołem grafike i podłączałem na zintegrowanej
  • #12 24 Aug 2013 21:06
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    Spróbuj zrobić CLR_CMOS. Może bateria BIOSu pada i robi małe zawirowania.
    Weź multimetr i sprawdź wskazania napięcia tej baterii.
  • #13 25 Aug 2013 00:09
    klimber013
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    dj_suchy, spróbuj odpalić linuxa ubuntu(na live cd, bez instalacji). Jak odpali to posiedz chwile na necie, pooglądaj coś i daj znać. Może być tak że jakiś plik się uszkodził. Jak nie odpali ubuntu to cos z sprzętem
  • #14 16 Dec 2013 22:13
    dj_suchy
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Sorki zapominałem odpisać wcześniej :) i wyjaśnić co było.
    Po resecie biosu niestety ale było to samo :(
    Ale coś mnie tknęło i wyłączyłem wszystkie urządzenia w biosie . Został tylko podpięty dysk twardy i grafika żeby na monitorze widzieć co się dzieje.
    No i system wystartował o dziwo.
    Zacząłem później po kolei włączać urządzenia na płycie głównej i co się okazało że płyta ma jakieś wewnętrzne uszkodzenie USB.
    dziwne trochę bo bym stawiał na chipset ale inne rzeczy działają czyli LAN czy audio.
    Płyta trochę popracowała i po wyłączeniu portów USB jest OK płyta pracuje jak by nigdy nic.
    Także dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products