Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#1 28 Aug 2013 16:27  Topic author   

router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Posiadam router TP-Link WR1043ND który po konfiguracji dopuszcza do połączenia tylko jeden komputer, inny się połączy jak pierwszy się rozłączy. Kombinowałem na różne sposoby, zdjąłem zabezpieczenia itd. ale bez zmian w dalszym ciągu łączy się tylko jeden komputer. Internet mam radiowy i pierwszy router chodzi jako klient i kablem do portu wan podłączyłem TP-Linka. Internet jest ale tylko na jednym kompie. Nie znam się zbytnio na routerach i dlatego proszę o pomoc w konfiguracji.
Na innym forum polecono mi abym zmienił IP po stronie Lan na 10.0.0.1. Zrobiłem tak i się poprawiło na tyle, że obecnie komputery wszystkie łączą się z ruterem ale jak są zalogowane co najmniej dwa to internet nie chodzi. Jan drugi się rozłączy to po ponownym zalogowaniu na pierwszym internet jest. Proszę o pomoc w ustawieniu tego ustrojstwa.
Obecny status routera
Firmware Version:
3.13.13 Build 130428 Rel.58290n
Hardware Version:
WR1043ND v1 00000000
LAN
MAC Address:
A0-F3-C1-16-59-08
IP Address:
10.0.0.1
Subnet Mask:
255.255.255.0
Wireless
Wireless Radio: Enable
Name (SSID): markam
Channel: Auto (Current channel 5)
Mode: 11bg mixed
Channel Width: 20MHz
Max Tx Rate: 54Mbps
MAC Address: A0-F3-C1-16-59-08
WDS Status: Disable
WAN
MAC Address: A0-F3-C1-16-59-09
IP Address: 192.168.1.100 Dynamic IP
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
DNS Server: 192.168.1.1 , 0.0.0.0

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bodom
Level 29
Joined: 19 Mar 2010
Posts: 1086
Helped: 104
Post rating: 24
bodom
Level 29
Post#2 28 Aug 2013 16:53    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Do Wan tplinka dochodzi static IP - co ustawiłeś w routerze?
Lan tplinka na jakiej podsieci? jaki ma zakres dhcp?

Najlepiej daj zrzut ipconfig z podłączonego komputera

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#3 29 Aug 2013 19:24  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


oto mój ipconfig, jak coś trzeba jeszcze podać to piszcie

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bodom
Level 29
Joined: 19 Mar 2010
Posts: 1086
Helped: 104
Post rating: 24
bodom
Level 29
Post#4 29 Aug 2013 21:57    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Sprawdź na routerze 10.0.0.1 zakres adresów DHCP , od 100 do ile?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#5 30 Aug 2013 07:10  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


zrzut DHCP

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
dinos83
Level 33
Joined: 07 Mar 2008
Posts: 1780
Helped: 201
Post rating: 25
dinos83
Level 33
Post#6 30 Aug 2013 08:55    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Pokaż ipconfig /all z obu podłączonych komputerów do routera.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#7 30 Aug 2013 17:39  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Testowałem dziś trzy komputery, dwa laptopy i stacjonarny. Sytuacja wygląda następująco.
Stacjonarny łączy się nieważne czy pierwszy czy drugi to IP ma z końcem 100, laptop 1też się tak łączy uzyskując IP z końcem 101 a drugi laptop z końcem 102. Jak stacjonarny się połączy z lap 1 to na dwóch chodzi internet ale jak się dołączy lap2 to na tym już internet strasznie się muli najpierw wyskakuje, że nie odnaleziono serwera a po jakimś długim czasie wejdzie strona ale bez grafiki a nieraz w stanie połączenia wyskakuje "ograniczenie lub brak łączności. Na stacjonarnym i lap1 w tym czasie internet śmiga. Może coś w ustawieniach karty sieciowej lap2.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
bodom
Level 29
Joined: 19 Mar 2010
Posts: 1086
Helped: 104
Post rating: 24
bodom
Level 29
Post#8 30 Aug 2013 20:10    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Niby masz dobrze, a nie działa...
W DHCP dopisz DNSy jakie masz od dostawcy internetu lub 8.8.8.8 i 8.8.4.4
i jakie masz ustawienia w Wireless Settings - Mode - zmień z 11bgn mixed na 11bg mixed

Helpful post? + 0
Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#9 30 Aug 2013 20:42  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Zauważyłem, że głównie jest problem z lap2 bo inne razem ze stacjonarnym chodzą tylko nie lap2. Teraz włączyłem tylko stacjonarny i lap2 i stacjonarny śmiga a na lap2 "nie znaleziono serwera". Czy powinny otrzymywać IP z routera tak jak wcześniej czy router powinien przydzielić automatycznie po kolei IP czyli 100 i 101 bo na ipconfig pokazuje, że stacjonarny ma 100 a lap2 102.
Wireless Settings mam ustawione tak jak pisałeś.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#10 30 Aug 2013 20:48  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


może na routerze ustawić przydział łącza dla poszczególnych IP ale i tak powinien teraz być przydzielany po równo, bo sam lap2 działa w internecie

Helpful post? + 0
Back to top
bodom
Level 29
Joined: 19 Mar 2010
Posts: 1086
Helped: 104
Post rating: 24
bodom
Level 29
Post#11 30 Aug 2013 21:16    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


DHCP działa i przydziela adresy, możesz zmienić jego zakres na od 110 do 120 , czy inny
i sprawdzisz nowe adresy.

supermario1 wrote:
Internet mam radiowy

na ile komputerów?

Helpful post? + 0
Back to top
supermario1
Level 9
Location: Pułtusk
Joined: 16 Sep 2006
Posts: 20
Post rating: 3
supermario1
Level 9
Post#12 31 Aug 2013 19:19  Topic author   

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Internet radiowy dzielę na 3 a czasami na 4 komputery............
Tyle, że jak połączę stacjonarny i lap1 i lap3 to wszystko chodzi dopóki nie zaloguję lap2. Widzę, że to on robi problem. Zmieniłem przydział IP i bez skutku.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10605
Helped: 979
Post rating: 106
hermes-80
Level 43
Post#13 31 Aug 2013 19:29    

Re: router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze


Łączysz się przez wifi, jeśli tak to zaktualizuj sterowniki od wifi.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze
Page 1 of 1

Similar topics to router TP-Link WR1043ND k - internet tylko na jednym komputerze

tp link wg8901g - internet tylko na jednym komputerze (4)
Internet muli tylko na jednym komputerze (16)
Internet tylko na jednym komputerze, zamiast na dwóch. (2)
Internet tylko na jednym komputerze | THOMSON TWG870 (Vectra) (10)
Router TP LINK TD-W8901G: Internet działa tylko przez WiFi (7)
Router TP-Link TL-WR1043ND + Modem ADSL2/2+router (6)
Router TP-Link TL-WR1043ND (27)
Router TP - Link WR1043ND (6)
TP-LINK WR1043ND - Jak odblokowac internet ? (5)
Router TP-Link TL-WR1043ND - Opinie (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.071 seconds