X

Windows 7 - Nie działa USB

02 Sep 2013 18:28 VOVollkow
  • #1 02 Sep 2013 18:28
    Vollkow
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Problem z USB. Wszystko pięknie działało do dziś. Wyłączyłem komputer włączyłem i nie działa mi żaden port USB w menadżerze urządzeń trójkącik z wykrzyknikiem. Zaktualizowałem oprogramowanie i dalej nic. Skorzystałem z porady Microsoft (selektywne zawieszanie) tez nic. W XP działa bez problemu. Wie może ktoś o co może chodzić ?
  • #2 02 Sep 2013 19:11
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    Zacznij od podania konfiguracji, z fusów nie powróżymy.
    Podaj identyfikator sprzętu.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
  • #3 02 Sep 2013 19:57
    Mr_Unk
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    A próbowałeś pobrać sterowniki do danej płyty głównej (zakładam że to zintegrowane USB) ze strony producenta ?
  • #4 02 Sep 2013 20:17
    Vollkow
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dokładnie tak zrobiłem. Pobrałem ze strony producenta płyty głównej ASUS dla Win7 32bit. Nie zadziałało poprawiłem sterownikami USB z Intel Inf Update dalej nic. To jest jakiś problem systemowy bo bez problemu na XP wszystko chodzi. Tu coś poleciało albo w rejestrze albo coś w plikach namieszało. Dziś sporo przypadkowego oprogramowania instalowałem żeby pendrive-a odzyskać (problem z Read-Only). Pendrive działa, a po restarcie kompa USB poleciało :/

    Dla RADU23
    USB\ROOT_HUB\4&10B2C51B&0
    USB\ROOT_HUB\4&2600A89F&0
    USB\ROOT_HUB\4&270D945D&0
    USB\ROOT_HUB\4&2FB3158C&0
    USB\ROOT_HUB\4&3B6FF112&0
    USB\ROOT_HUB20\4&1087794A&0
    USB\ROOT_HUB20\4&27A8BD23&0
    PCI\VEN_8086&DEV_2830&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&E8
    PCI\VEN_8086&DEV_2831&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&E9
    PCI\VEN_8086&DEV_2832&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&EA
    PCI\VEN_8086&DEV_2834&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&D0
    PCI\VEN_8086&DEV_2835&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&D1
    PCI\VEN_8086&DEV_2836&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&EF
    PCI\VEN_8086&DEV_283A&SUBSYS_81EC1043&REV_02\3&11583659&0&D7
  • #5 02 Sep 2013 21:43
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    Vollkow wrote:
    Pobrałem ze strony producenta płyty głównej ASUS dla Win7 32bit

    Wysil się trochę i podaj chociaż model płyty głównej.
    Czytaj posty, bo w powyższym prosiłem o podanie konfiguracji.
  • #6 02 Sep 2013 21:53
    Vollkow
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wiesz model płyty raczej nie ma tu żadnego znaczenia. Płyta to P5B Deluxe. Mam najnowsze sterowniki instalowałem je wcześniej automatycznie wszystko niby ok ale bez efektu. Instalowałem pojedynczo ręcznie tez nic. Może to coś w rejestrach ?
  • #7 02 Sep 2013 22:06
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis
    Helpful post? (0)
    Sprawdź czy USB będzie działać prawidłowo pod bootowalną wersją Linux'a.
  • #8 02 Sep 2013 22:57
    Vollkow
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Na tym komputerze mam zainstalowane dwa systemy XP 32bit i Win7 32bit. Na XP wszystko działa poprawnie więc to nie jest problem sprzętowy.
  • #9 02 Sep 2013 23:05
    kuba1993zg
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    tak profilaktycznie zobacz kondensatory na płycie . miałem kiedyś podobny przypadek i pomogła ich wymiana
  • #10 02 Sep 2013 23:33
    tzok
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Usuń w menedżerze urządzeń wszystkie kontrolery hosta USB i koncentratory główne.
  • #11 03 Sep 2013 00:11
    Vollkow
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Kondensatory OK. Co do odinstalowania to już kilka razy i nic. Wiele w życiu naprawiałem komputerów, ale to mnie zaskoczyło zupełnie. Sprawdziłem już wszystkie znane mi sposoby :/ Niestety przywracanie systemu mam wyłączone, a to może by pomogło.
  • #12 03 Sep 2013 07:23
    kuba1993zg
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    ewentualnie przywróć bios do fabrycznych
  • #13 03 Sep 2013 15:05
    Vollkow
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Coś mi się zdaje że jedynym sposobem będzie reinstalacja systemu.
  • #14 03 Sep 2013 21:03
    tzok
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Zainstaluj ręcznie ten kontroler (który ma wykrzyknik) z paczki sterowników w ZIP, wymuszając instalację wskazanego sterownika z dysku.
  • #15 07 Feb 2014 09:07
    rbk17
    Level 9  
    Helpful post? (+1)
    Problem rozwiązany:

    W menedżer urządzeń->(urządzenie z wykrzyknikiem)->właściwości->szczegóły
    z listy rozwijanej wybrać "nazwa pliku inf", znaleźć ten plik, najprawdopodobniej będzie w c:/windows/inf/plik* i usunąć, będą 2 o tej nazwie przed separatorem na typ(usunąć oba).

    Następnie usunąć urządzenie z wykrzyknikiem i powinno grać. Zadziałało mi tylko w przypadku USB, karta dźwiękowa wciąż strzela fochy.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products