Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Px-3 . Px-4

jaskiniowiex 08 Wrz 2013 15:21 29613 43
  • Projekcik wzmacniacza, który zrobiłem bazując na rozwiązaniach układowych Accuphase, nie jest to klon żadnego modelu, ale jest to uproszczona wersja bazująca na podobnej topologii, wersja budżetowa, dla każdego.
    Wzmacniacz jest bardzo łatwy w uruchomieniu , niezwykle stabilny .
    Charakteryzuje się typowym dla Accuphase brzmieniem, bardziej gra jak wzmacniacz lampowy niż jak tranzystorowy.
    Ośmielę się powiedzieć, że ten wzmacniaczyk pod względem jak gra nokautuje na dzień dobry sporo wzmacniaczy diy itp. Uniampy, Aboxy, Ugody itp.
    Osoby, które złożą i porównają same też to stwierdzą, ale zależy też to od gustu.

    Schemat:

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Zdjęcia prototypu:

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Prostokącik na oscyloskopie, układ jest obciążony dwucewkowym głośnikiem 4Om. Wartość międzyszczytowa sygnału w granicach 70 Volt.
    1kHz, Pierwsze zdjęcie na granicy nasycenia, drugie na przesterze, trzecie wzmacniacz został obciążony jeszcze dodatkowo kondensatorem 10UF (został rozerwany po ok. 7 s, ale zdjęcie się udało. :D )

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    20kHz

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    100kHz oraz ostatnie zdjęcie 200kHz

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Obciążenie :D

    Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Pomiary były robione bez filtra wejściowego, bez jakiegokolwiek spadku układzik osiąga 250 KHZ. Po zmniejszeniu pojemności kompensujących jeszcze więcej.
    Zasilanie nie jest krytyczne, spokojnie można wzmacniacz zasilić od +,- 2x30 Volt do +,- 2x60Volt , od tego będzie zależała tylko wyjściowa.
    Tego typu układy mają znacznie lepszą sprawność, stosunek moc wyjściowa, ilość wydzielanego ciepła na tranzystorach końcowych. Po prostu wzmacniacz jest bardzo szybki. Także nie trzeba stosować jakiś przerośniętych radiatorów itp.
    Co do tranzystorów, jakie zastosowałem w prototypie to nie są one krytyczne, można zamiast ksc zastosować bd139 oraz bd140. Jedynie nie należy stosować innego niż na schemacie tranzystora od kompensacji termicznej.

    PCB, pliki należy otworzyć w Microsoft Office Dokument Imaging i wydrukować do prasowanki.

    Px-4 to będzie wersja na Mosfetach, niebawem prototyp.


    Fajne!
  • #2 08 Wrz 2013 17:06
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Przy zasilaniu powyżej ±40V nie należy stosować BD139/140, chyba że selekcjonowane na Ucemax.
    Dlaczego nie można zastąpić 2SC3964? - tu nadaje się każdy tranzystor npn o dużej becie i odpowiedniej obudowie (izolacja).
    Mówisz, że się nie grzeje i ma wysoką sprawność? - wg mnie może by i miał, gdyby drivery i stopnie wstępne zasilać z podwyższonych (w stosunku do napięcia zasilającego tranzystory końcowe) o ok. 5-6V napięć. Przy max. wysterowaniu (początek obcinania) Vdrop każdej strony to ok. 5V i tyle marnuje się w postaci ciepła na tranzystorach końcowych.
    Piszesz, że na wyjściu miałeś 70Vpp? - będę "strzelał", że zasilałeś go z ±45V, które spadało pod obciążeniem do ok. ±40V - i dlatego otrzymałeś amplitudę 35V.

  • #3 08 Wrz 2013 18:03
    jaskiniowiex
    Poziom 12  

    Masz rację , wzmacniacz jednak ma być wersja budżetową , sporo osób nie ma transformatora z czterema uzwojeniami wtórnymi żeby zasilić osobno stopnie napięciowe .
    Jednak jak najbardziej można tak zrobić .
    Z tym tranzystorem od kompensacji zwykle bywa tak , że sporo osób nie ma takiego , i wkłada to co ma pod ręką . W efekcie prąd spoczynkowy lawinowo będzie rósł wraz ze wzrostem temperatury. Tego typu tranzystor można bez problemu kupić, kosztuje 3 zł, można zastosować i inne jednak są trudno dostępne . Przy pomiarze miernikiem Hfe- ok 1000 .
    Sporo osób pyta , chciało by sobie złożyć - ale nie ma finansów jakiś klon accuphase , przez to zrobiłem ta uproszczona wersję .
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2398684.html

  • #4 08 Wrz 2013 18:36
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Dzisiaj w powszechnym użytku są transformatory toroidalne - a na takim dowinięcie dwóch niewielkich uzwojeń to jest bułka z masłem.
    Jeśli ktoś ma "dwie lewe ręce" ( i to krzywe) - można zastosować dodatkowy transformatorek o mocy rzędu 10-20W.
    Co do tego tranzystora - tu beta aż tak wysoka nie jest istotna - popatrz na dzielnik oporowy w bazie, są tam niskie wartości, prąd bazy może być duży, właśnie tu BD13x grupy 16 nadaje się jak najbardziej. Zapewniam Cię, że prąd spoczynkowy nie będzie rósł lawinowo.
    Pewne znaczenie ma tu obudowa rego 2SC3964 - całoplastikowa TO-126, bez wkładki radiatorowej co zapewne daje duże Rthjc. Ma to znaczenie gdyż tranzystor ten kompensuje tempco. czterech złącz B-E tranzystorów końcowych i driverów (możliwość przekompensowania). BD13x montować oczywiście plastikiem do radiatora, wkładką radiatorową na wierzch, pod łeb wkręta dać podkładkę izolującą.

  • #6 08 Wrz 2013 20:08
    Kaz K
    Poziom 20  

    trymer1 - nie mów, że dowinięcie to bułka z masłem bo szanujący się "diyowiec" stosuje trafa w wersji audio a te są zalewane - przecież chcemy słyszeć muzykę a nie grający trafo (czasem razem z obudową - takie też słyszałem ;-D).

    Gdybym nie kompletował wzmacniacza w klasie A to pewnie bym popełnił dzieło kol. Jaskiniowca - jak zawsze nieźle dopracowane i sprawdzone.

  • #7 08 Wrz 2013 20:29
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Zalewane trafo jest tylko w otworze - co na brzęczenie pomaga mniej więcej tyle, co złocone kable głośnikowe na jakość dźwięku. Zalewanie to taki sam bajer, utrudnia tylko chłodzenie.
    Zresztą brzęczący toroid to ewidentnie spartaczony toroid. Prawidłowo nawinięty jest cichy, a jego mocowanie też nie powinno być przypadkowe.
    Brzęczą zwykle składane z kształtek.
    No i w końcu pisałem o "transformatorku".

  • #8 08 Wrz 2013 22:36
    dickens1
    Poziom 11  

    Hmm, projekt ciekawy:) A z czystej ciekawości, testował go kolega na niższym napięciu zasilającym niż te +/-30 ?

  • #9 09 Wrz 2013 10:51
    mkpl
    Poziom 37  

    Wzmacniacz ciekawy. Co prawda układowo mocno przesadzony. Wzmacniacz operacyjny też mi się śrenio widzi bo jest najwolniejszym elementem w układzie.

    Jaką to mocą dysponuje? Jakie ma zniekształcenia?

    Jakość prostokąta zależy tylko i wyłącznie od pasma wzmacniacza.
    Piszesz, że przenosi do 250kHz prostokąt. No ja powiem, że i więcej. Aby prostokąt wyglądał jak prostokąt to musi przenosić co najmniej 5 nieparzystych harmonicznych tych 250kHz.

    To jest spore pasmo. Czy do audio potrzebne? Śmiem twierdzić, że nie a nawet jest szkodliwe.

    Na wyjściu brak filtru zobla zabezpieczającego przed wzbudzeniem. Wniosek prosty.

    Wzmacniacz może się i nawet wzbudzić na 1MHz i nikt o tym nic nie będzie wiedział a popali wysokotonowe aż miło.

    Zaraz pewnie ktoś napisze, że dynamika to podstawa. Owszem ale pasmo musi być ograniczone!

    Zwrotnice też ograniczają pasmo. Poza tym samo źródło też ma ograniczone pasmo.

    Taki odtwarzacz cd próbkowanie 44kHz. Co zgodnie z twierdzeniem o próbkowaniu odpowiada pasmu do max 22KHz. Z czego wynika, że na 22kHz prążek przypadają 2 stany czyli zasadniczo prostokąt ale zaraz za przetwornikiem jest filtr antyaliasingowy który wycina wszystko w górę od 22kHz dzięki czemu zostaje tylko podstawowa częstotliwość i na wyjściu układu otrzymujemy sinus.

    Na koniec jeszcze jedna dygresja. Elementy półprzewodnikowe w takich warunkach nie są w stanie generować parzystych harmonicznych które są uznawane za "brzmienie lampowe"

  • #10 09 Wrz 2013 13:26
    TOMI
    Serwisant

    Tylko formalnie. Ten wzmacniacz nie ma nawet odrobinki charakteru wzmacniacza lampowego. Wzmacniacz lampowy to producent wszelkiej maści zniekształceń, zawężone pasmo nie kiedy nawet do 12kHz, połamana charakterystyka. Twój wzmacniacz to nie mal doskonały twór, łączący w sobie prostotę i przyzwoite parametry.
    Do podniesienia napięcia zasilania stopni sterujących można zastosować układ powielacza napięcia z zasilania stopni mocy. Parę procent się zyska.
    Z obwodem PCB mała wpadka, ale nie powinno mieć to wpływu na parametry.

  • #11 09 Wrz 2013 14:20
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    dickens1 napisał:
    Hmm, projekt ciekawy:) A z czystej ciekawości, testował go kolega na niższym napięciu zasilającym niż te +/-30 ?


    Autor umilkł, ale skoro podaje, że uzyskał "w granicach 70Vpp" to oznacza, że zasilał go z wyższego napięcia niż ±30V. Prawdopodobnie z ±(45-50)V jak pisałem wyżej.

    "Znęcając się" dalej nad tym opisem wzmacniacza (bo brzmi on jak reklamówka zachęcająca do kupna towaru w sklepie) - niby czemu miałby on mieć lampowe brzmienie? - toż to klasyczna (prawie) końcówka mocy. I nic tu nie zmienia inna konstrukcja stopni wejściowych.
    Podobnie jest z zapewnieniami o wysokiej sprawności i małej ilości ciepła.
    To twierdzenia bez pokrycia.

  • #12 09 Wrz 2013 14:38
    mkpl
    Poziom 37  

    @tymer01 masz rację. Do tego po co ten oamp tam?
    Generalnie sam mam na koncie jedna końcówkę mosfetową którą kupiło ode mnie kilka osób w tym chyba znany elektrodowicz z diy gavoron04. K

    Końcówka jest robiona z zamysłem sprzedaży ale pomiary będę robił na sprzęcie Politechniki Śląskiej. Maja tam taki całkiem ciekawy kombajn mierzący absolutnie wszystkie parametry jakie się chce.

    Założenia zniekształcenia nie więcej jak 0.03% moc do 120W pasmo ograniczyłem do 30kHz bo wyżej to głupota i cierpią wysokotonowe.

  • #13 09 Wrz 2013 19:07
    jaskiniowiex
    Poziom 12  

    Wzmacniacze ze sprzężeniem prądowym nie są tak podatne na wzbudzenie .
    Ten wzmacniacz operacyjny poprawia w znaczącym stopniu współczynnik tłumienia układu , jest tutaj jeszcze kilka haczyków , ale obecnie nie potrafię ich zmierzyć .
    Zdjęcie prostokącika 1khz podobnego układu ze sprzężeniem prądowym w którym wzmocnienie jest wyznaczane przez zwykły dzielnik rezystorowy .
    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 .
    Ten wzmacniacz operacyjny kształtuje brzmienie tego wzmacniacza , tego typu jrc najlepiej gra jest kiedy jest obciążony .
    Zastosowanie mniej wydajnego wzmacniacza operacyjnego będzie skutkowało najzwyklej jego spaleniem lub przegrzewaniem w tej aplikacji . Na razie nie znalazłem lepiej grającego, po licznych eksperymentach . Także radził bym pozostać przy temu jrc4580D .

    Tego tupu układy nie są aż tak doskonałe , na brzmienie tego układu ma wpływ zawartość harmonicznych .
    Zniekształcenia inter-modulacyjne tego typu układu są na poziomie 0,0XX

    Tego tupu rozwiązanie układowe nie jest moim pomysłem , tutaj go tylko uprościłem do max .

  • #14 09 Wrz 2013 19:31
    Burrack
    Poziom 8  

    Kawał fajnej roboty, jestem pełen podziwu dla determinacji z jaką rozgryzałeś produkty Accu, najwyższy czas przekuć swoje doświadczenia i autorytet na sukces komercyjny. Chciałem się zapytać czy stosowałeś w swoich konstrukcjach tranzystory http://www.bdtic.com/DataSheet/ISC/2SC5200.pdf i czy mogą być użyteczne? Pierwszy raz znalazłem notę katalogową podróbki, ciekawe czy można im zaufać?

  • #15 09 Wrz 2013 19:47
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Podróbka ? - brzydkie słowo, nie na miejscu.
    Produkcja legalna, na pewno na licencji, więc i parametry ma poprawne.
    Wiele tranzystorów o udanej konstrukcji jest produkowanych przez wielu producentów - kupują licencję i "tłuką".
    Podjęcie produkcji przez licencjonowanego producenta to zwykle znak, że pierwszy producent (właściciel praw) czyli Toshiba będzie ją kończył.
    Jest w sieci też datasheet od Fairchild'a.

  • #16 09 Wrz 2013 20:30
    Burrack
    Poziom 8  

    Ostatnio zwątpiłem w produkty bardzo wielkiego brata, wielokrotnie kupiłem półprzewodniki bezużyteczne nawet z firmowymi nadrukami, zacząłem się zastanawiać nad wypróbowaniem tranzystorów mocy rosyjskich (ich nikt nie podrabia). Cały czas szukam taniego i użytecznego źródła półprzewodników, znudziło mi się oglądanie struktury przy pomocy młotka.

  • #17 09 Wrz 2013 21:40
    set666
    Poziom 12  

    Może głupie pytanie ale czy dobrze rozumiem, że płytka jest dwustronna?
    czy żeby podłączyć to do kompa(jako źródło karta dźwiękowa Audiotrak Prodigy 7.1 Hifi) będzie konieczny przedwzmacniacz czy sygnał będzie wystarczający?
    No i jaki koszt mniej więcej wyjdzie końcówki bez radiatora? i transformatora?

  • #18 09 Wrz 2013 21:53
    PJT
    Poziom 8  

    Hej Jaskiniowcu, ile Cie to kosztowało ?

  • #19 09 Wrz 2013 22:16
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Tranzystory rosyjskie - używałem wiele razy. Małej i dużej mocy m.cz. KT3xx, KT8xx, FET-y КП10x, КП30x, że nie wspomnę starych germanowych. Są OK. Były łatwo dostępne za śmieszne pieniądze w początku lat 90-tych. Polecam.

  • #20 09 Wrz 2013 23:25
    TOMI
    Serwisant

    trymer01 napisał:
    Tranzystory rosyjskie - używałem wiele razy. Małej i dużej mocy m.cz. KT3xx, KT8xx, FET-y КП10x, КП30x, że nie wspomnę starych germanowych. Są OK. Były łatwo dostępne za śmieszne pieniądze w początku lat 90-tych. Polecam.

    Ja nie polecam. Nawet nieużywane po prostu się psuły. Oczywiście to nie jest regułą ale z zaufaniem ostrożnie.

  • #22 10 Wrz 2013 00:40
    set666
    Poziom 12  

    a była by szansa na spis elementów w formie listy?

  • #23 10 Wrz 2013 00:45
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    TOMI napisał:
    trymer01 napisał:
    Tranzystory rosyjskie - używałem wiele razy. Małej i dużej mocy m.cz. KT3xx, KT8xx, FET-y КП10x, КП30x, że nie wspomnę starych germanowych. Są OK. Były łatwo dostępne za śmieszne pieniądze w początku lat 90-tych. Polecam.

    Ja nie polecam. Nawet nieużywane po prostu się psuły. Oczywiście to nie jest regułą ale z zaufaniem ostrożnie.

    To już poza tematem, ale polemizował bym. Nigdy się nie "psuły". Bo też co to znaczy? Każdy tranzystor można "zepsuć" nieumiejętnie go aplikując.
    Nigdy mnie nie zawiódł żaden, od MP35-38 (germanowy npn - w latach 60 -tych npn to był "rarytas"), przez П401/3, П4, П213-216, KT315 i КТ 342 do KT837, KT819 i KT825. Bardzo solidne tranzystory, parametry katalogowe zaniżone, w realu sporo lepsze, podobnie jak opamp-ów.

  • #24 10 Wrz 2013 09:40
    gavron04
    Poziom 21  

    mkpl napisał:
    @tymer01 masz rację. Do tego po co ten oamp tam?
    Generalnie sam mam na koncie jedna końcówkę mosfetową którą kupiło ode mnie kilka osób w tym chyba znany elektrodowicz z diy gavoron04. K

    Końcówka jest robiona z zamysłem sprzedaży ale pomiary będę robił na sprzęcie Politechniki Śląskiej. Maja tam taki całkiem ciekawy kombajn mierzący absolutnie wszystkie parametry jakie się chce.

    Założenia zniekształcenia nie więcej jak 0.03% moc do 120W pasmo ograniczyłem do 30kHz bo wyżej to głupota i cierpią wysokotonowe.


    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Od siebie mogę dodać, że końcówki posiadam od 3 miesięcy i sprawują się idealnie. Do tego trafo 2x35V 250W. Napędzają Bolero 200 i na razie jedyny porządny wzmacniacz, który sobie z nimi radzi bez problemów (wielu narzeka, że w Bolero 200 słychać tylko bas, nie tutaj ;) ). Nigdy wzmacniacza nie rozkręciłem powyżej 1/2 , nie ma takiej potrzeby. Do tego PCB ma wymiary 3x4cm, jak na tak mała pcb elementy są ciekawie rozłożone :)

    (Odnośnie obudowy, drewno bardzo ładnie gra. A na poważnie to już projekt jest, jedynie blachy kupić)

    Pozdrawiam

  • #25 10 Wrz 2013 12:31
    set666
    Poziom 12  

    gavron04 napisał:
    mkpl napisał:
    @tymer01 masz rację. Do tego po co ten oamp tam?
    Generalnie sam mam na koncie jedna końcówkę mosfetową którą kupiło ode mnie kilka osób w tym chyba znany elektrodowicz z diy gavoron04. K

    Końcówka jest robiona z zamysłem sprzedaży ale pomiary będę robił na sprzęcie Politechniki Śląskiej. Maja tam taki całkiem ciekawy kombajn mierzący absolutnie wszystkie parametry jakie się chce.

    Założenia zniekształcenia nie więcej jak 0.03% moc do 120W pasmo ograniczyłem do 30kHz bo wyżej to głupota i cierpią wysokotonowe.


    Wzmacniacz Px-3 . Px-4 Wzmacniacz Px-3 . Px-4

    Od siebie mogę dodać, że końcówki posiadam od 3 miesięcy i sprawują się idealnie. Do tego trafo 2x35V 250W. Napędzają Bolero 200 i na razie jedyny porządny wzmacniacz, który sobie z nimi radzi bez problemów (wielu narzeka, że w Bolero 200 słychać tylko bas, nie tutaj ;) ). Nigdy wzmacniacza nie rozkręciłem powyżej 1/2 , nie ma takiej potrzeby. Do tego PCB ma wymiary 3x4cm, jak na tak mała pcb elementy są ciekawie rozłożone :)

    (Odnośnie obudowy, drewno bardzo ładnie gra. A na poważnie to już projekt jest, jedynie blachy kupić)

    Pozdrawiam


    a można znaleźć gdzieś temat z opisem tej końcówki?(pcb,schemat i opis).
    Wygląda prosto w budowie i chętnie bym coś takiego złożył bo tda7294 już mi zbrzydło... no i widząc zdjęcie wydaje mi się, że nawet ja bym sobie z tym poradził :D

  • #26 10 Wrz 2013 12:43
    mkpl
    Poziom 37  

    @set666 chwilowo dokumentacji nie ma. Dopiero po pomiarach i opracowaniu karty katalogowej będę rozprowadzał pcb z opisem oraz gotowe na parowanych elementach.

    Z założenia końcówka miała być zamiennikiem wszelakiej maści STK które ciężko dostać. Jako, że zagrała zdecydowanie lepiej niż przypuszczałem użyta będzie w moim amplitunerze.
    Jako zamiennik stk też się nadaje ze względu na szeroki wachlarz napięć od +/-12V do +/-55V pracuje stabilnie.

    Nie ma sensu robić offtop w temacie kolegi który prezentuje inną swoją konstrukcje. Jak ktoś ma jakieś pytania do mnie to PW.

  • #27 10 Wrz 2013 16:52
    dzwiedziu
    Poziom 17  

    set666 napisał:
    a była by szansa na spis elementów w formie listy?

    Przecież masz schemat, nie jest tego sporo.

  • #28 10 Wrz 2013 17:13
    elektryku5
    Poziom 37  

    U mnie KD502 dość dobrze się spisywały, a jako komplementarne można bez problemu kupić TIP35C/TIP36C, do wzmacniacza jeszcze ich nie zaaplikowałem, ale wytrzymały test na zasilaczu i miały zbliżone bety, więc uznać można za oryginały.

    2SC5200/2SA1943 też podobno można kupić oryginalne, ale tego jeszcze nie zweryfikowałem, bo budowa stanęła i nie mam ich jeszcze (może też okazać się, że starczą TIP-y).

  • #29 10 Wrz 2013 20:22
    LORDUS
    Poziom 14  

    Witam, jaką mocą by dysponował ten wzmak zasilając go +- 55V, Z jaką najmniejsza impedancją on działa, Czy jest możliwość ewentualnego mostkowania?

  • #30 10 Wrz 2013 23:05
    skaktus
    Poziom 37  

    TIP35C
    TIP36C

    Są inne - NPN i PNP z tego co kojarzę.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME