Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Spiecie w instalacji i brak prądu w domu
Autor
Wiadomość
qvanta
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 08 Wrz 2013 18:27   

Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Czesc wszystkim,
Mam w domu bardzo stara instalacje elektryczna która liczy już sobie ze 30 lat. W piwnicy znajduje się osobne gniazdko podłączone do osobnego bezpiecznika (nie mam pojęciaczemu) i w każdym razie od kiedy tu mieszkam gniazdko nie jest używane bo po podłączeniu czegokolwiek z bezpiecznika płynie masa iskier! Ostatnio postanowiłem cos z tym zrobić i po ogledzinach okazało sięzże kabel wewnątrz tego bezpiecznika stracił izolacje i poprzez to ze dotyka metalowych części dziejąssięttakie cuda. Wylaczylem wiec prąd w całym domu i zabrałem się za izolowane kabla. Wszystko szlo dobrze do czasu aż przypadkiem dotknalem kablem fazowym kabla neutralnego. Zrobiło się spore bum z udziałem efektów świetlnych a kawałek kabla fazowym urwalo. Od tej pory nie ma w domu prądu. Po włączeniu korków nic nie działa. Zamówiłem na jutro elektryka który ma rozwiązać problem, ale mam kilka pytań które nie dają mi spokoju? Czy to normalne ze po odliczeniu korków taka sytuacja miała miejsce? Jeśli tak to dlaczego? A drugie:jaki najgorszy scenariusz mnie czeka w kwestii naprawy tej usterki, bo prawdę mówiąc trochę mnie to przeraża...
Za prąd juz się więcej nie zabieram - to pewne-jednak ciekaw jestem co dokładnie zaszło w tej sytuacji.

Wyjaśnienie : pisząc bezpiecznik miałem na myśli takie gniazdko do którego się wkreca takie korki starego typu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź bo trafi mnie to niemiłosiernie...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2013 18:27   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4667
Miasto: Sosnowiec

Post#2 08 Wrz 2013 18:32   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Przy wyłączonym prądzie w całym domu ... zrobiło się spięcie.
Wobec tego ten prąd był albo sąsiada, albo wczesniejszy, przed wyłączonymi bezpiecznikami. :D
Powrót do góry
   
voytalo
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 802
Miasto: Koszalin

Post#3 08 Wrz 2013 18:33   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Prawdopodobnie gniazdo to było zasilane z innego bezpiecznika niż ten który wyłączyłeś (albo w ogóle nie było zabezpieczone). Po prostu zrobiłeś zwarcie doziemne. Ciesz się, że żyjesz. Oby to była dla Ciebie nauczka na przyszłość. Najprawdopodobniej spalił się BM - nie będzie Cię to drogo kosztowało. Niech elektryk przy okazji sprawdzi skąd dochodzi napięcie do tego nieszczęsnego gniazda.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2013 18:33   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4667
Miasto: Sosnowiec

Post#4 08 Wrz 2013 18:38   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Kolego voytalo, gdzie Ty widzisz tego BM-a ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2013 18:38   





Powrót do góry
   
voytalo
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 802
Miasto: Koszalin

Post#5 08 Wrz 2013 18:40   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


W złączu, oczami wyobraźni.
Powrót do góry
   
qvanta
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 4
Miasto: Wrocław

Post#6 Post autora tematu 08 Wrz 2013 18:41   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Dziwna sprawa. Naprawdę do tej pory trochę jestem poddenerwowany, bo akurat kiedy dotknalem tego kabla neutralnego to chwile wcześniej zaizolowalem fazę i za izolacje go trzymałem. Kwestia przypadku to była. Po wyłączeniu korków sprawdzałem probnikiem wszystkie kable i w żadnym napięcia od 135 do 250 nie wykrył...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2013 18:41   





Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5114
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#7 08 Wrz 2013 18:53   

Re: Spiecie w instalacji i brak prądu w domu


Kolejny co aspiruje do bycia bohaterem we własnym domu.
Ciągle ie dociera, że wskaźnik neonowy nie zrobi z nikogo elektryka.

We Wrocławiu nie ma już elektryków???
Nie zajmuj się kolego w zabawy z instalacją. Przekonałeś się na własnej skórze, że samo przeświadczenie że dasz radę nie wystarczy.
Tym razem los obszedł się z Tobą łaskawie.
Jak będzie następnym razem nie wiesz.
Więc lepiej losu nie kuś.

Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Spiecie w instalacji i brak prądu w domu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Po wyjęciu wtyczki z gniazdka, nie ma prądu w całym domu. (14)
Chwilowy zanik prądu w domu , raz na dobę (2)
Instalacja elektryczna. Poprowadzenie prądu z domu do garażu. (13)
Zaniki prądu w domu i mruganie światła (6)
Zanik prądu w domu jednorodzinnym (10)
Podłaczenie prądu do domu dwukondygnacyjnego. (6)
Brak uziemienia w instalacji elektrycznej domu (13)
projekt instalacji inteligentnego domu (8)
Wymiana instalacji elektrycznej w domu (5)
Uziemienie instalacji wodnej w domu (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS