Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Grzejniki
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#1 22 Wrz 2013 11:45  Autor tematu   

Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Witam

mieszkam w bloku i postanowiłem zamontować sobie ogrzewanie podłogowe. Przed remontem w mieszkaniu był położony parkiet, parkiet ten był przyklejony smolistą masą do wylewki betonowej. Całą wylewkę betonową skułem a pod wylewka betonową była położona jakaś papa i chyba jakaś trzcina. Blok ma 55 lat.
Gdy wyniosłem z domu 5040kg (ciężar gruzu w zamówionym kontenerze :) ) mam widok na podłogę, która nie jest równa, bo jest wykonana z jakiś bloczków betonowych. Ogólnie mówiąc różnice w poziomie są w granicach 6 cm, aby nie było za łatwo dodam, ze powierzchnia jest mocno porowata i posiada rożne dołki i wzgórki - próbowałem je trochę skuć ale beton twardy. Grubość wylewki którą skułem waha się od 6 - 12 cm. Czy muszę przed położeniem styropianu wyrównać podłogę wylewając jakąś wylewkę ? Ponieważ w najwyższych punktach mam tylko 6 cm to czy to oznacza, ze musiałbym do tej wysokości wylać warstwę wyrównującą czy np. mogę na różnych wysokościach dać różnej grubości styropian aby zniwelować nierówności ?

Dowiedziałem się od firmy , która ma mi wylać wylewkę anhydrytową, ze minimalna grubość takiej wylewki nie może być nie mniejsza niż 40mm. Wiec mam kolejne pytanie czy można podczas wylewania tej wylewki zalać nad rurami siatkę zbrojoną (widziałem taką w castoramie) aby wzmocnić wylewkę ?

Dodałem kilka fotek aby pokazać z czym się wzmagam, na zdjęciach widać starą wylewkę ze smolistą warstwą, która skułem i to co było pod wylewką. na jednym zdjęciu chciałem pokazać nierówność podłoża - na tym zdjęciu widać też, że w salonie nie mam ściany zewn. i okien gdyż postanowiłem też ze wstawię sobie duże okna od sufitu do podłogi, dodałem też zdjęcie siatki stalowej, która widziałem w castoramie.

Proszę o rady jak przygotować podłoże przed położeniem styropianu, dodam też ze chce uniknąć podnoszenia podłogi i dlatego chcę aby wysokość wylewki w pokojach była na wysokości podłóg w przedpokoju.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
W0jtek92
Poziom 35
Miasto: Bytom
Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 2647
Pomógł: 240
Ocena postów: 35
W0jtek92
Poziom 35
Post#2 22 Wrz 2013 11:55    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Witam, możesz zastosować różne grubości styropianu by zniwelować te 6 cm. musisz pamiętać o czarnej folii przed styropianem, taśmie brzegowej itd, ale brzegówką zajmie się raczej firma od wylewki, styropian możesz kupić składany wraz z srebrną folią izolacyjną ale taniej wychodzi zakupić zwykłe arkusze styropianu i złapać je z sobą za pomocą piany montażowej nisko prężnej, nie musisz równać podłoża przed styropianem i czarną folią, na nie jednym nowo budowanym domku na podłodze są fale dunaju i pagórki a mimo to różnymi grubościami styropianu da się to zniwelować, siatka na rurach przed wylewką jest zbędna, a raczej ja bym odradził bo z siatką wylewka nie będzie pracować i popęka Ci ale nie koniecznie musi.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#3 22 Wrz 2013 12:29  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Mam położyć czarną folie pod styropianem? To jest jakaś normalna folia?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
W0jtek92
Poziom 35
Miasto: Bytom
Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 2647
Pomógł: 240
Ocena postów: 35
W0jtek92
Poziom 35
Post#4 22 Wrz 2013 13:23    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Folia budowlana, czarna zazwyczaj bądź żółta, ma ona pełnić funkcję izolacji.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#5 22 Wrz 2013 17:30  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Znalazłem w necie rysunek instalacji podłogowej i przerobiłem go na swoje potrzeby, czy dobrze rozumiem aby folia była pod styropianem?

Zrobiłem również dodatkowe zdjęcia, które ukazują z jakimi nierównościami mam do czynienia aby upewnić się, czy aby na pewno nie muszę tego jakoś wyrównać?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
W0jtek92
Poziom 35
Miasto: Bytom
Dołączył: 26 Gru 2012
Posty: 2647
Pomógł: 240
Ocena postów: 35
W0jtek92
Poziom 35
Post#6 22 Wrz 2013 19:48    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Czarna folia pod styropian, później stosujesz styropian, następnie folia srebrna szablonowa, no i w końcu rurki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piotr_boncza
Poziom 28
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 906
Pomógł: 107
Ocena postów: 9
piotr_boncza
Poziom 28
Post#7 22 Wrz 2013 20:22    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Koniecznie wyrównaj. Wystarczy drobny piaseczek wsypany w zagłębienia. Na to gruba folia i styropian. Na ogół daję dwie warstwy mijające się spoinami, ale jeśli to jest w bloku nad pomieszczeniem ogrzewanym możesz dać jedną i wypełniając spoiny pianka niskoprzezna Moim osobistym zdaniem lepiej dawać styropian systemowy z siatką kotwiaca. Unikniesz wielu problemów. Sam też zrób dylatacje. Niewiele roboty, a nie będziesz musiał się martwic partactwem wylewkarzy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
saskia
Poziom 38
Miasto: London
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 4959
Pomógł: 125
Ocena postów: 53
saskia
Poziom 38
Post#8 23 Wrz 2013 11:39    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


piotr_boncza napisał:
Koniecznie wyrównaj. Wystarczy drobny piaseczek wsypany w zaglebienia. Na to gruba folia i styropian. Na ogół daję dwie warstwy mijające się spoinami, ale jeśli to jest w bloku nad pomieszczeniem ogrzewanym możesz dać jedną i wypełniając spoiny pianka niskoprzezna Moim osobistym zdaniem lepiej dawac styropian systemowy z siatką kotwiaca. Unikniesz wielu problemów. Sam też zrób dylatacje. Niewiele roboty, a nie bedziesz musiał się martwic partactwem wylewkarzy.


Z tym piaskiem to swietny pomysl.
Tanio i piasek tez jest izolacja, a przy tym rownomiernie rozklada nacisk styropianu.

Pozostawienie pustych przestrzeni pod styropianem zemsci sie predzej czy pozniej.
Albo wierzchnia wylewka popeka, co moze uszkodzic rury gdy pekniecie bedzie mialo chocby najmniejsze ruchy, albo bedzie "glosna podloga".

Na styropian dobrze jest polozyc jakis radiator, np. folie aluminiowa lub ekran zagrzejnikowy. Daje to bardziej rownomierne nagrzewanie sie podlogi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Bizon_nizinny
Poziom 13
Dołączył: 17 Gru 2010
Posty: 113
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Bizon_nizinny
Poziom 13
Post#9 09 Paź 2013 12:44    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Tylko niech patrzy na wagę minimalną styropianu, żeby mógł ewentualnie nadrobić grubość trochę, tam gdzie zajdzie potrzeba. No i żeby było ciepło przede wszystkim ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#10 10 Lis 2013 04:33  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


witam po miesiącu.

Okazało się, że różnica poziomów pomiędzy dwoma narożnikami podłogi była zbyt duża i gdybym chciał tak wylać wylewkę to wysokość podłogi by podniosła się o 5 cm. Tak więc trzeba było wyrównać podłogę. frezarka nie dała rady (za twardy był to beton) tak więc nacinałem go tarczą diamentową i następnie skuwałem przecinakiem i młotkiem. operacja trwała ponad 2 tygodnie. Następnie wylałem cienką warstwę wylewki (taka jakaś od 3mm do 20mm). Podłoga więc została wyrównana. Teraz nadszedł czas na położenie styropianu i ułożenie rurek.

Mam jeden dylemat. Wyrównanie podłogi i wylanie cienkiej wylewki wyrównującej pozostawiło mi około 75mm. Ponieważ mieszkam na 4 piętrze zastanawiam się czy położyć styropian o grubości 30mm na to rurki i wylewkę, która w najcieńszych miejscach będzie wynosić 45mm czy też zastosować styropian 20 mm i wtedy na wylewkę pozostanie mi 55 mm?

W między czasie dzwoniłem po firmach , które zajmują się wylewanie posadzek i jedna mi odradziła tzw. posadzkę Anhydrytową gdyż szybko się nagrzewa ale przy tym szybko traci swoja temperaturę no i podobno pęka. W takim razie co wylać na podłogę z ogrzewaniem podłogowym?

pozdrawiam

JohnCTN

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piotr_boncza
Poziom 28
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 906
Pomógł: 107
Ocena postów: 9
piotr_boncza
Poziom 28
Post#11 12 Lis 2013 18:05    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Anhydrytowa :) Nie zartuje. To roznica jak miedzy fiacikiem a wspolczenym autem. Ostatnio wykuwalem dziure w takiej i wiem co mowie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
misiek1111
Poziom 15
Miasto: Wawa
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 154
Pomógł: 11
Ocena postów: 8
misiek1111
Poziom 15
Post#12 12 Lis 2013 22:20    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Jedna uwaga, może nie na temat.
Do położenia ogrz. podłogowego potrzebujesz pozwolenia na budowę.
Weź pod uwagę, że 1m² ogrzewania metodą "na mokro", to około 200kG.

Jak chciałbyś zmniejszyć wagę i grubość ogrzewania, to wybierz metodę "na sucho".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#13 13 Lis 2013 20:27  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


skuwając starą podłogę wywiozłem ponad 5000kg gruzu... (wazony pojemnik na gruz) wiec pewnie mogę spokojnie zrobić ogrzewanie podłogowe :) po 2 mam zgodę administratora budynku :)

więc jak zrobić z tym styropianem ? 20mm i 55mm wylewka czy .... 30mm styropian i 45 mm wylewka ?

No i w końcu jaka wylewkę zastosować ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
saskia
Poziom 38
Miasto: London
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 4959
Pomógł: 125
Ocena postów: 53
saskia
Poziom 38
Post#14 13 Lis 2013 21:38    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Mozesz dac izolacje 50 mm, rurki wpuszczone w izolacje z radiatorami, a na to plyty podlogowe.
Lub izolacja i plyty z rurami podlogowki jak te z linku, jako tzw. plywajaca podloga.
http://cms.esi.info/Media/documents/Wavin UFHmodularchip ML.pdf

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#15 13 Lis 2013 23:18  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


nie chce robić podłogi w systemie "suchym", chce to zrobić wylewając posadzkę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
saskia
Poziom 38
Miasto: London
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 4959
Pomógł: 125
Ocena postów: 53
saskia
Poziom 38
Post#16 13 Lis 2013 23:24    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Nie jestem pewny co rozumiesz przez system suchy, bo wylewki mozna tez robic w systemie "suchym". :-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#17 13 Lis 2013 23:57  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


wiec chce zrobić wylewkę :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
saskia
Poziom 38
Miasto: London
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 4959
Pomógł: 125
Ocena postów: 53
saskia
Poziom 38
Post#18 13 Lis 2013 23:58    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Sucha, czy mokra? :-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
JohnCTN
Poziom 17
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 01 Sie 2002
Posty: 328
Ocena postów: 6
JohnCTN
Poziom 17
Post#19 14 Lis 2013 20:54  Autor tematu   

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


nie wiem dokładnie jaka to ... wiem, ze ma przyjechać gruszka i wciągnik z pompą, pompą mają wpompować wylewkę na 4 piętro.
nie znam się na tym jaka to jest wylewka , wydaje się ze mokra :D ale nie jestem w tej kwestii fachowcem, dlatego wynajmuje do tego celu firmę. Zanim mi wyleją cokolwiek muszę tylko się określić co chcę aby mi wylali :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
saskia
Poziom 38
Miasto: London
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 4959
Pomógł: 125
Ocena postów: 53
saskia
Poziom 38
Post#20 14 Lis 2013 22:53    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Wpisz w google "screed", to bedzie tam pewnie pare filmikow jak go sie kladzie i co to daje.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
misiek1111
Poziom 15
Miasto: Wawa
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 154
Pomógł: 11
Ocena postów: 8
misiek1111
Poziom 15
Post#21 15 Lis 2013 09:30    

Re: Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian


Pisząc o ogrzewaniu "na sucho" pisałem o tym:

http://www.anar.pl/ogrzewanie.php

http://www.muratorplus.pl/tech...dlogowe-bez-wylewki 68819.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Ogrzewanie Podłogowe - przygotowanie podłoża pod styropian
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Rozbudowa instalacji pod ogrzewanie CO i podłogowe (5)
ogrzewanie podłogowe - odpowietrzenie podłogówki pod c.o. bez odpowietrznika (18)
ogrzewanie centralne - grzejniki + ogrzewanie podłogowe (2)
Ogrzewanie podłogowe (2)
vailant - ogrzewanie podłogowe (4)
schemat ogrzewanie podłogowe (1)
ogrzewanie podłogowe wodne (1)
Ogrzewanie podłogowe - koszty? (1)
Ogrzewanie podłogowe z instalacji C O (17)
ogrzewanie podłogowe wodne (16)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.121 seconds

elektroda.pl temat RSS