Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners ->Vag - Jaki kabel VAG wybrać? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
maciekkkPL123
Level 8
Joined: 21 Sep 2013
Posts: 30
maciekkkPL123
Level 8
Post#1 09 Oct 2013 21:15  Topic author   

Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Witam, jaki kabel VAG wybrać? Czywarto dołożyć pare złotych i wziąć ten polski:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html czy chiński:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2-niebieski.html?

Helpful post? + -2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andrzej20001
Level 39
Location: za rogiem
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 4898
Helped: 404
Post rating: 234
andrzej20001
Level 39
Post#2 09 Oct 2013 21:16    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Kup dominatora lub podobny.

Helpful post? + 0
Back to top
maciekkkPL123
Level 8
Joined: 21 Sep 2013
Posts: 30
maciekkkPL123
Level 8
Post#3 09 Oct 2013 21:26  Topic author   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


mój budżet nie przekracza 100zł :D Chodzi o prosty kabelek :)

Helpful post? + 0
Back to top
andrzej20001
Level 39
Location: za rogiem
Joined: 05 Jul 2005
Posts: 4898
Helped: 404
Post rating: 234
andrzej20001
Level 39
Post#4 09 Oct 2013 21:29    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Doskładaj i kup coś sensownego

Helpful post? + -1
Back to top
mickpr
Level 39
Location: Moszczenica
Joined: 24 Aug 2006
Posts: 4625
Helped: 575
Post rating: 60
mickpr
Level 39
Post#5 09 Oct 2013 21:55    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


maciekkkPL123 wrote:
Czywarto dołożyć pare złotych i wziąć ten polski:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html czy chiński:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2-niebieski.html?
Na takie coś to szkoda wydać nawet 20 zł.
Porządne kable (z UDS-em) zaczynają się od kwoty większej niż 500 zł. I dopiero taki warto kupić.
Pisze to ktoś, kto wydał (jak Ty chcesz zrobić) stówę na nic nie warty badziew.

Helpful post? + 0
Back to top
iommi23
Level 12
Location: Gliwice
Joined: 02 Feb 2007
Posts: 54
Helped: 5
iommi23
Level 12
Post#6 09 Oct 2013 22:43    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Jakie auto/auta chcesz podpinać i co z nimi robić?

W każdym razie bierz ten polski i nawet nie myśl o chińskiej wersji. Weź też pod uwagę, że Viaken nie dodaje domyślnie oprogramowania - kupujesz sam interfejs (co zresztą jest napisane na tej stronie). Mailowo z reguł dosyłają oczywiście linki do ściągnięcia w ramach wsparcia.

Ja polecam (sam zresztą zakupiłem) polskiego vaga 2.5 na początek - np. z obd2.pl (sorry, jeżeli to kryptoreklama) - przy czym ten z viakena też jest ok.

Mi wystarczało do postaw (czytanie błędów, adaptacja przepustnicy) szczególnie że głownie podpinam stare auta (głownie 96-98, max to passat b5 fl 2004). Teraz już mam 4 tanie kable a i tak nie wystarcza do wszystkiego ;)

Jeżeli myślisz jednak coś zarobkowo robić to nawet szkoda na to pieniędzy.

Niestety KTS czy inne kosztują już sporo, a jednak do amatorki to wiadomo, że to się nie zwróci, bo się na tym nie zarabia

Helpful post? + 0
Back to top
maciekkkPL123
Level 8
Joined: 21 Sep 2013
Posts: 30
maciekkkPL123
Level 8
Post#7 11 Oct 2013 21:33  Topic author   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Jeżeli chodzi o samochód to do Forda Galaxy, dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28105
Helped: 2099
Post rating: 672
tzok
Moderator Samochody
Post#8 11 Oct 2013 21:42    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


VAG-COM jest do aut koncernu VAG. Choć niby Galaxy mk. 2 to Sharan/Alhambra, więc od biedy można użyć chiński klon VAG-COMa (bez klucza sprzętowego) i jakieś starej wersji VAG-COM albo VCDS Lite, ew. Polski VAG - ale tylko modele z silnikami VW. Z "tanizny" to ELM327 + dedykowany do Fordów program ForScan (nie obsługuje Galaxy mk. 2 ale mk. 3 już tak).

Helpful post? + 0
Back to top
maciekkkPL123
Level 8
Joined: 21 Sep 2013
Posts: 30
maciekkkPL123
Level 8
Post#9 11 Oct 2013 22:23  Topic author   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Ja posiadam Mk1

Helpful post? + 0
Back to top
iommi23
Level 12
Location: Gliwice
Joined: 02 Feb 2007
Posts: 54
Helped: 5
iommi23
Level 12
Post#10 11 Oct 2013 22:33    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


No właśnie o dziwo Polskim vagiem podpinałem się też do fordowskich silników benzynowych - do 2.0 i 2.3 - właśnie w galaxie mk1 (2.0 był z 95, a 2.3 chyba 98). Dało się podpiąć pod sterownik silnika łącznie z wartościami pomiarowymi. Moduł komfortu nie zagadał. Innych nie próbowałem.

Było to zaskoczeniem, bo cała wiązka jest jednak z forda (choćby i licznik). Może to kwestia jednostkowego szczęścia, bo te silniki montowano też chyba w sharanie i stąd jest wymuszona kompatybilność z testerami VAG. Do pozostałych fordów natomiast wydaje mi się, że nie ma szansy podpiąć się tym.

Helpful post? + 0
Back to top
maciekkkPL123
Level 8
Joined: 21 Sep 2013
Posts: 30
maciekkkPL123
Level 8
Post#11 12 Oct 2013 16:39  Topic author   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


ja na TDI sie podpinam :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
endriu233
Level 21
Location: Zabierzów
Joined: 28 Aug 2007
Posts: 640
Helped: 26
Post rating: 23
endriu233
Level 21
Post#12 12 Oct 2013 20:05    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Tym polskim VAG 2.5 to nawet adaptacji przepustnicy się nie da zrobić, a gość co to sprzedaje to nie ma pojęcia o naprawie samochodów. Kup Dominatora do potrzeb amatorskich wystarczy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dob12
Level 20
Location: nowy sacz to ;-)
Joined: 18 Nov 2006
Posts: 553
Helped: 29
Post rating: 23
dob12
Level 20
Post#13 12 Oct 2013 22:46    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


endriu233 wrote:
ym polskim VAG 2.5 to nawet adaptacji przepustnicy się nie da zrobić

Fakt oprogramowanie denne ,ale za to kabelek KKL jeden z lepszych,bardzo stabilny ,nigdy nie miałem problemu z połączeniem,działa nawet stabilnie z programem V.E.P i odczytem i zapisem pamięci liczników,airbag`ów przez usb

Helpful post? + 0
Back to top
banast2007
Level 10
Location: staszów
Joined: 20 Jan 2012
Posts: 31
Post rating: 1
banast2007
Level 10
Post#14 16 Oct 2013 09:25    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


witam mam pytanie jak uruchomić vag com 311.2 w pełnym ekranie na windowsie 8?
Z góry dziękuje za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28105
Helped: 2099
Post rating: 672
tzok
Moderator Samochody
Post#15 16 Oct 2013 16:05    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Co znaczy na pełnym ekranie? On zawsze w okienku działa, rozmiar okna można ustawiać w opcjach.

Helpful post? + 0
Back to top
dob12
Level 20
Location: nowy sacz to ;-)
Joined: 18 Nov 2006
Posts: 553
Helped: 29
Post rating: 23
dob12
Level 20
Post#16 16 Oct 2013 21:50    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


A pójdzie to w ogóle na win8?
To na windows 7 64 bit przecież nie chodzi

Helpful post? + -1
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28105
Helped: 2099
Post rating: 672
tzok
Moderator Samochody
Post#17 16 Oct 2013 22:52    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Może na 32 bit chodzi... prawdę mówiąc nie sprawdzałem, bo i po co jak jest VCDS Lite.

Helpful post? + 0
Back to top
Alfred001
Level 12
Joined: 25 Jul 2003
Posts: 107
Helped: 4
Post rating: 15
Alfred001
Level 12
Post#18 17 Oct 2013 09:07    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


maciekkkPL123 wrote:
Ja posiadam Mk1

Witam :)

Ja mam ten chiński kabel za 21zł do tego program DeltaScan 5.0 za darmo (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2652220.html) i mojego Sharan'a '98 obsługuje bez problemu, więc Twojego Galaxy też będzie.

Pozdrawiam,

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gregor160819
Level 8
Location: Pisz
Joined: 02 Jan 2013
Posts: 33
Gregor160819
Level 8
Post#19 23 Feb 2016 22:21    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Witam. Mam pytanie. Jeżeli chodzi o te kable VAG to wystarczy, że zakupi się tylko taki kabel i po podlaczeniu go, zainstaluje nam się progam czy na plycie go dostaniemy razem z kablem czy cos w tym stylu. Czy trzeba pobrać/zakupić odpowiedni program aby wtedy mozna bylo sie podpiąć pod samochód.?

Helpful post? + 0
Back to top
Alfred001
Level 12
Joined: 25 Jul 2003
Posts: 107
Helped: 4
Post rating: 15
Alfred001
Level 12
Post#20 08 Mar 2016 09:02    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Gregor160819 wrote:
Witam. Mam pytanie. Jeżeli chodzi o te kable VAG to wystarczy, że zakupi się tylko taki kabel i po podlaczeniu go, zainstaluje nam się progam czy na plycie go dostaniemy razem z kablem czy cos w tym stylu. Czy trzeba pobrać/zakupić odpowiedni program aby wtedy mozna bylo sie podpiąć pod samochód.?


Masz dwie opcje:
1. komplet interfejs+program - ta opcja zwykle w przypadku komercyjnych rozwiązań, czyli raczej kosztowna.
2. kupujesz sam interfejs i korzystasz z różnych programów - tańsze rozwiązanie ale do starszych samochodów (do 2004 roku).

Do jakiego samochodu chcesz się podłączyć?

Pozdrawiam,

Helpful post? + 0
Back to top
Gregor160819
Level 8
Location: Pisz
Joined: 02 Jan 2013
Posts: 33
Gregor160819
Level 8
Post#21 23 Mar 2016 19:06    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Chce sie podlaczyc do Audi a4 B6 2001r.
Czyli sam interfejs by wystarczyl?? Tzn... kabel i wersja trial programu tak?

Helpful post? + 0
Back to top
mickpr
Level 39
Location: Moszczenica
Joined: 24 Aug 2006
Posts: 4625
Helped: 575
Post rating: 60
mickpr
Level 39
Post#22 24 Mar 2016 07:22    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


@Gregor160819
Polecam Głowice diagnostyczną VAS5054A + program ODIS (+tzw. postsetup). Diagnozuje wszystkie auta grupy VW (VW, Audi, Skoda, Seat). Jest głowicą taką samą, jaką mają autoryzowane serwisy (lepszej na razie nie ma).

Głowica jakieś 250zł (na Alliexpress), ale zrobisz nią wszystko w przeciwieństwie do typowych klonów.
W badziewia za 50-100 zł nie wierz. Głowicę (jak ci się znudzi) odsprzedasz (z zyskiem) do warsztatu samochodowego (na Allegro taka głowica kosztuje 500-600 zł).

Ważne, głowica musi mieć tzw "chip OKI", innej nie kupuj.
Jak widać na obrazkach interfejsu (w środku), które często sprzedający pokazują (nie kupuje się kota w worku) płytki drukowane powinny być kompletnie "wyposażone" w układy scalone. Przed zakupem wrzuć aukcje - spojrzymy, czy dobrą wybrałeś.

Helpful post? + +1
Back to top
Alfred001
Level 12
Joined: 25 Jul 2003
Posts: 107
Helped: 4
Post rating: 15
Alfred001
Level 12
Post#23 24 Mar 2016 08:08    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Gregor160819 wrote:
Chce sie podlaczyc do Audi a4 B6 2001r.
Czyli sam interfejs by wystarczyl?? Tzn... kabel i wersja trial programu tak?


Ja proponuję Ci trochę tańszą opcję... kup dowolny kabel KKL do grupy VAG, a tu masz darmową wersję polskiego programu:
http://dte.com.pl/pobieranie/program-deltascan-5-0.html
Jest to pełna wersja programu dla samochodów do 2004 roku.
Taki komplet do Twojego samochodu wystarczy.

Pozdrawiam,

Helpful post? + +1
Back to top
tadkli9743
Level 17
Location: opole
Joined: 27 Feb 2011
Posts: 220
Helped: 19
Post rating: 22
tadkli9743
Level 17
Post#24 24 Mar 2016 08:43    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Dzięki Alfred001 spróbuje Twojego rozwiązania. Mam nadzieję, że z Japończykami będzie się komunikował.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Gitner
Level 26
Joined: 02 Jan 2011
Posts: 792
Helped: 87
Post rating: 14
Gitner
Level 26
Post#25 24 Mar 2016 08:48    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


mickpr wrote:
@Gregor160819
Polecam Głowice diagnostyczną VAS5054A + program ODIS (+tzw. postsetup). Diagnozuje wszystkie auta grupy VW (VW, Audi, Skoda, Seat). Jest głowicą taką samą, jaką mają autoryzowane serwisy (lepszej na razie nie ma).

Do którego rocznika VAG mogę jej użyć?

Helpful post? + 0
Back to top
mickpr
Level 39
Location: Moszczenica
Joined: 24 Aug 2006
Posts: 4625
Helped: 575
Post rating: 60
mickpr
Level 39
Post#26 24 Mar 2016 23:36    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Gitner wrote:
Do którego rocznika VAG mogę jej użyć?

Jakiego VAG? Co rozumiesz pod skrótem VAG ?

Jeśli chodzi o urządzenia - to VAG i VAS to dwa różne typy urządzeń.
Jeśli chodzi o grupę Volkswagena - to firma nazywa się VGP (Volkswagen Group Polska)

VAS 5054a służy do diagnozowania każdego typu samochodów grupy VGP.
Jeszcze do niedawna serwis był zmuszony używać VAS5051B do niektórych modeli starszych aut (zwykle ciężarówek VW). Było to starsze, kompletnie inne (fizycznie) urządzenie. Chodziło (z tego co wiem) o niedopracowany program ODIS, który powstał dość niedawno. Teraz już nie trzeba. Serwisy mają oficjalny zakaz używania VAS 5051B. Brak jest aktualizacji do VAS5051B i nowych aut już nie zdiagnozujesz.

Interfejs VAS 5054A w porównaniu do KKL to jak Mercedes (no dobra Audi :) ), do hulajnogi..

Ale oczywiście można brnąć w badziewie. De gustibus non disputandum est.
Twoje pieniądze, Ty decydujesz.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28105
Helped: 2099
Post rating: 672
tzok
Moderator Samochody
Post#27 25 Mar 2016 10:23    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


mickpr wrote:
Jeśli chodzi o grupę Volkswagena - to firma nazywa się VGP (Volkswagen Group Polska)
VGP to tylko polski oddział, centrala firmy to Volkswagen Aktiengesellschaft, czyli VW AG lub właśnie VAG (choć niektórzy rozwijają ten skrót jako Volkswagen Audi Group).

Nie wiem jak jest obecnie ale chyba nadal legalny VAS5054a jest dostępny tylko dla ASO, a do pełnej funkcjonalności wymaga dostępu on-line do serwerów. VCDS jest przeznaczony raczej dla hobbystów-amatorów. Cena jest bardziej przystępna, a dostęp do rejestrów konfiguracyjnych (tzw. kodowania) jest bardziej niskopoziomowy - co w niektórych przypadkach pozwala np. na aktywowanie funkcji niedostępnych w danym modelu, czego nie da się zrobić VASem. Od strony diagnostycznej VCDS obsługuje K-line, CAN oraz UDS, czyli wszystko co można znaleźć w samochodach osobowych grupy VW. Jeśli chodzi o prostotę obsługi to jest bardzo "siermiężny", ale w zamian ma praktycznie nieograniczone możliwości (można samemu tworzyć definicje dla nowych modułów).

Helpful post? + 0
Back to top
Gitner
Level 26
Joined: 02 Jan 2011
Posts: 792
Helped: 87
Post rating: 14
Gitner
Level 26
Post#28 25 Mar 2016 10:54    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


mickpr wrote:
Gitner wrote:
Do którego rocznika VAG mogę jej użyć?

Jakiego VAG? Co rozumiesz pod skrótem VAG ?

Pod tym skrótem uważam potocznie auta VW, Audi, Seat i Skoda. Pytam czy VAS5054A obsłuży mi np: Audi A6 z 2015 roku.

Helpful post? + 0
Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 28105
Helped: 2099
Post rating: 672
tzok
Moderator Samochody
Post#29 25 Mar 2016 11:08    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Jeśli VAS5054a z aktualnym softem czegoś nie obsłuży to nic innego tego też nie obsłuży. Przecież to jest fabryczny tester.

Helpful post? + 0
Back to top
Gitner
Level 26
Joined: 02 Jan 2011
Posts: 792
Helped: 87
Post rating: 14
Gitner
Level 26
Post#30 25 Mar 2016 11:13    

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


OK, a jaki soft jest najbardziej aktualny? Na aukcjach widzę VAS5054A + Odis 3.0.1. za 829zł. Czy jest możliwa późniejsza aktualizacja? Ja wychowany jestem na KKL i EML dla własnych potrzeb.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Vag - Jaki kabel VAG wybrać? 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to vag - Jaki kabel VAG wybrać?

VAG Tacho 3.01 - jaki Kabel (4)
Vw golf 1.9 tdi agr 99\' - Jaki kabel vag (1)
Automatyczne zamykanie szyb Golf V. Jaki kabel do VAG? (2)
Diagnostyka VAG - Jaki interfejs do VAGa wybrać? rożnice itp (4)
VAG IMMO KEY - Carprog vs Magic Dash X-CAN vs VAG Tacho (1)
Problem: interfejs VAG VIAKEN KKL USB + VAG-COM PL (1)
Fabia 2008, ABS Błąd vag 12001 vag 00301 (2)
Strona z info na temat kalibracji przepustnicy itp w VAG COM i POLSKI VAG 4.9 (1)
SEAT LEON - VAG COM czy VAG COMMANDER korekta spalania IMMO3 (1)
Wskazania licznikaVW VAG - VAG COMA 607 , 704 (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.117 seconds