Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Vag - Jaki kabel VAG wybrać?
Autor
Wiadomość
maciekkkPL123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 14

Post#1 Post autora tematu 09 Paź 2013 20:15   

Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Witam, jaki kabel VAG wybrać? Czywarto dołożyć pare złotych i wziąć ten polski:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html czy chiński:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2-niebieski.html?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Paź 2013 20:15   





Powrót do góry
   
andrzej20001
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 2281
Miasto: za rogiem

Post#2 09 Paź 2013 20:16   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Kup dominatora lub podobny.
Powrót do góry
   
maciekkkPL123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 14

Post#3 Post autora tematu 09 Paź 2013 20:26   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


mój budżet nie przekracza 100zł :D Chodzi o prosty kabelek :)
Powrót do góry
   
andrzej20001
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Lip 2005
Posty: 2281
Miasto: za rogiem

Post#4 09 Paź 2013 20:29   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Doskładaj i kup coś sensownego
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4485
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#5 09 Paź 2013 20:55   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


maciekkkPL123 napisał:
Czywarto dołożyć pare złotych i wziąć ten polski:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html czy chiński:http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2-niebieski.html?
Na takie coś to szkoda wydać nawet 20 zł.
Porządne kable (z UDS-em) zaczynają się od kwoty większej niż 500 zł. I dopiero taki warto kupić.
Pisze to ktoś, kto wydał (jak Ty chcesz zrobić) stówę na nic nie warty badziew.
Powrót do góry
   
iommi23
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 56
Miasto: Gliwice

Post#6 09 Paź 2013 21:43   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Jakie auto/auta chcesz podpinać i co z nimi robić?

W każdym razie bierz ten polski i nawet nie myśl o chińskiej wersji. Weź też pod uwagę, że Viaken nie dodaje domyślnie oprogramowania - kupujesz sam interfejs (co zresztą jest napisane na tej stronie). Mailowo z reguł dosyłają oczywiście linki do ściągnięcia w ramach wsparcia.

Ja polecam (sam zresztą zakupiłem) polskiego vaga 2.5 na początek - np. z obd2.pl (sorry, jeżeli to kryptoreklama) - przy czym ten z viakena też jest ok.

Mi wystarczało do postaw (czytanie błędów, adaptacja przepustnicy) szczególnie że głownie podpinam stare auta (głownie 96-98, max to passat b5 fl 2004). Teraz już mam 4 tanie kable a i tak nie wystarcza do wszystkiego ;)

Jeżeli myślisz jednak coś zarobkowo robić to nawet szkoda na to pieniędzy.

Niestety KTS czy inne kosztują już sporo, a jednak do amatorki to wiadomo, że to się nie zwróci, bo się na tym nie zarabia
Powrót do góry
   
maciekkkPL123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 14

Post#7 Post autora tematu 11 Paź 2013 20:33   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Jeżeli chodzi o samochód to do Forda Galaxy, dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2013 20:33   





Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24993
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#8 11 Paź 2013 20:42   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


VAG-COM jest do aut koncernu VAG. Choć niby Galaxy mk. 2 to Sharan/Alhambra, więc od biedy można użyć chiński klon VAG-COMa (bez klucza sprzętowego) i jakieś starej wersji VAG-COM albo VCDS Lite, ew. Polski VAG - ale tylko modele z silnikami VW. Z "tanizny" to ELM327 + dedykowany do Fordów program ForScan (nie obsługuje Galaxy mk. 2 ale mk. 3 już tak).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2013 20:42   





Powrót do góry
   
maciekkkPL123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 14

Post#9 Post autora tematu 11 Paź 2013 21:23   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Ja posiadam Mk1
Powrót do góry
   
iommi23
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 56
Miasto: Gliwice

Post#10 11 Paź 2013 21:33   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


No właśnie o dziwo Polskim vagiem podpinałem się też do fordowskich silników benzynowych - do 2.0 i 2.3 - właśnie w galaxie mk1 (2.0 był z 95, a 2.3 chyba 98). Dało się podpiąć pod sterownik silnika łącznie z wartościami pomiarowymi. Moduł komfortu nie zagadał. Innych nie próbowałem.

Było to zaskoczeniem, bo cała wiązka jest jednak z forda (choćby i licznik). Może to kwestia jednostkowego szczęścia, bo te silniki montowano też chyba w sharanie i stąd jest wymuszona kompatybilność z testerami VAG. Do pozostałych fordów natomiast wydaje mi się, że nie ma szansy podpiąć się tym.
Powrót do góry
   
maciekkkPL123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 14

Post#11 Post autora tematu 12 Paź 2013 15:39   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


ja na TDI sie podpinam :D
Powrót do góry
   
endriu233
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 610
Miasto: Zabierzów

Post#12 12 Paź 2013 19:05   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Tym polskim VAG 2.5 to nawet adaptacji przepustnicy się nie da zrobić, a gość co to sprzedaje to nie ma pojęcia o naprawie samochodów. Kup Dominatora do potrzeb amatorskich wystarczy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Paź 2013 19:05   





Powrót do góry
   
dob12
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 496
Miasto: nowy sacz to ;-)

Post#13 12 Paź 2013 21:46   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


endriu233 napisał:
ym polskim VAG 2.5 to nawet adaptacji przepustnicy się nie da zrobić

Fakt oprogramowanie denne ,ale za to kabelek KKL jeden z lepszych,bardzo stabilny ,nigdy nie miałem problemu z połączeniem,działa nawet stabilnie z programem V.E.P i odczytem i zapisem pamięci liczników,airbag`ów przez usb
Powrót do góry
   
banast2007
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 31
Miasto: staszów

Post#14 16 Paź 2013 08:25   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


witam mam pytanie jak uruchomić vag com 311.2 w pełnym ekranie na windowsie 8?
Z góry dziękuje za pomoc.
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24993
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#15 16 Paź 2013 15:05   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Co znaczy na pełnym ekranie? On zawsze w okienku działa, rozmiar okna można ustawiać w opcjach.
Powrót do góry
   
dob12
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 496
Miasto: nowy sacz to ;-)

Post#16 16 Paź 2013 20:50   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


A pójdzie to w ogóle na win8?
To na windows 7 64 bit przecież nie chodzi
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24993
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#17 16 Paź 2013 21:52   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


Może na 32 bit chodzi... prawdę mówiąc nie sprawdzałem, bo i po co jak jest VCDS Lite.
Powrót do góry
   
Alfred001
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Lip 2003
Posty: 73

Post#18 17 Paź 2013 08:07   

Re: Vag - Jaki kabel VAG wybrać?


maciekkkPL123 napisał:
Ja posiadam Mk1

Witam :)

Ja mam ten chiński kabel za 21zł do tego program DeltaScan 5.0 za darmo (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2652220.html) i mojego Sharan'a '98 obsługuje bez problemu, więc Twojego Galaxy też będzie.

Pozdrawiam,
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Vag - Jaki kabel VAG wybrać?
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.116 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony