Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wiewiewiurka
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Wroclaw
Dołączył: 04 Lip 2013
Posty: 14
wiewiewiurka
Poziom 5
Post#1 11 Paź 2013 08:26  Autor tematu   

Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


Cześć,
Potrzebuję dokonać zakupu nowego przewodu podłączanego do siły, którego główne zastosowania to będą betoniarka oraz krajzega.

Dotychczas miałem bardzo stary, gruby przewód, którego niestety muszę się pozbyć ze względu na jego fatalny stan.

Szukałem przewodu na allegro jako "przewód siłowy", ale jedyne co znalazłem, to aukcje tj.:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

lub
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Kable wyglądają jak do instalacji elektrycznych, a nie do przechowywania i użytkownia na podwórku.

Gdzie można dokonać zakupu takiego przewodu ? Jakie są ceny ? Interesuje mnie nowy przewód o długości 30 metrów.

Próbujesz wstawić link do aukcji, która po pewnym czasie wygaśnie, a przez to temat stanie się bezużyteczny dla innych.
Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
Popraw post i zapamiętaj na przyszłość!

[Akrzy]


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
.Jack
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Dołączył: 10 Lip 2006
Posty: 949
Pomógł: 262
Ocena postów: 97
.Jack
Specjalista elektryk
Post#2 11 Paź 2013 08:42    

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


wiewiewiurka napisał:
Kable wyglądają jak do instalacji elektrycznych, a nie do przechowywania i użytkownia na podwórku.

To tak jak wiek nie świadczy o głupocie a broda mędrcem nie czyni.
Wybrał kolega dobre przewody do zastosowań odbiorników przenośnych stosowanych na zewnątrz budynku to w czym jeszcze problem ?
wiewiewiurka napisał:
Dotychczas miałem bardzo stary, gruby przewód

Może przekrój żył przewodów był większy i dlatego nawał kolego go grubym.
Te prezentowane na Allegro są odpowiednie tylko proponuję zakup 5x2,5mm2 czyli z wydzielonym przewodem ochronnym.
Za dawnych czasów te przewody nazywały się OM ( Oponowy mieszkaniowy ) czy OW ( Oponowy warsztatowy ).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
leszkju
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Końskie
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 238
Pomógł: 10
Ocena postów: 8
leszkju
Poziom 15
Post#3 11 Paź 2013 08:42    

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


Jaka moc silnika przy pile jak załączany 0/1 start stop czy jest wyłącznik różnicowo-prądowy
warto się zastanowić nad kupnem przewodu OW z ilością zył 5 może póżniej służyć jako przedłużacz do innych maszyn.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
wiewiewiurka
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Wroclaw
Dołączył: 04 Lip 2013
Posty: 14
wiewiewiurka
Poziom 5
Post#4 11 Paź 2013 09:47  Autor tematu   

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


.Jack napisał:
wiewiewiurka napisał:
Kable wyglądają jak do instalacji elektrycznych, a nie do przechowywania i użytkownia na podwórku.

To tak jak wiek nie świadczy o głupocie a broda mędrcem nie czyni.
Wybrał kolega dobre przewody do zastosowań odbiorników przenośnych stosowanych na zewnątrz budynku to w czym jeszcze problem ?
wiewiewiurka napisał:
Dotychczas miałem bardzo stary, gruby przewód

Może przekrój żył przewodów był większy i dlatego nawał kolego go grubym.
Te prezentowane na Allegro są odpowiednie tylko proponuję zakup 5x2,5mm2 czyli z wydzielonym przewodem ochronnym.
Za dawnych czasów te przewody nazywały się OM ( Oponowy mieszkaniowy ) czy OW ( Oponowy warsztatowy ).


Tak kable są zdecydowanie grubsze niż te 2,5mm z aukcji. Wolałem się zapytać, bo od wielu lat używałem tego kabla i miałem dziwne przeświadczenie, że jak siłowy, to musi być gruby Smile Ale to dobrze, że za niewielką cenę mogę dokonać zakupu nowego.

leszkju napisał:
Jaka moc silnika przy pile jak załączany 0/1 start stop czy jest wyłącznik różnicowo-prądowy
warto się zastanowić nad kupnem przewodu OW z ilością zył 5 może póżniej służyć jako przedłużacz do innych maszyn.


Nie wiem jaka moc silnika. A jeżli chodzi o załączanie krajzegi, to mam przełącznik, który mogę ustawiać na 3 sposoby, gdzie pierwsze ustawienie oznacza WYŁĄCZONY, a dwa kolejne, to WŁĄCZONY. Nie wiem czy te dwa tryby włączonego jakoś wpływają na moc silnika (nie zauważyłem różnicy).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
leszkju
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Końskie
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 238
Pomógł: 10
Ocena postów: 8
leszkju
Poziom 15
Post#5 11 Paź 2013 15:14    

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


To pewnie przełącznik gwiazda trójkąt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
voytalo
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Koszalin
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 788
Pomógł: 61
voytalo
Poziom 19
Post#6 11 Paź 2013 16:15    

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


Silniki w betoniarkach mają średnio 1-2kW. Więc OWY 5x2,5mm2 Ci wystarczy. Ja na Twoim miejscu poszedł bym do najbliższej hurtowni elektrycznej i tam kupił, zamiast zamawiać z allegro.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
szelton
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Piękne Miasto Gdynia
Dołączył: 07 Wrz 2010
Posty: 886
Pomógł: 99
Ocena postów: 20
szelton
Poziom 20
Post#7 11 Paź 2013 16:30    

Re: Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?


voytalo napisał:
Silniki w betoniarkach mają średnio 1-2kW. Więc OWY 5x2,5mm2 Ci wystarczy. Ja na Twoim miejscu poszedł bym do najbliższej hurtowni elektrycznej i tam kupił, zamiast zamawiać z allegro.


2,5mm2 spokojnie do 7,5kW.
Maksymalne zabezpiecznie 32A
Obie te maszyny mogą pracować jednoczśnie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jaki Przewód wybrac do betoniarki i Krajzegi?
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS