Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Duck71
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 20
Miasto: Siedlce

Duck71
Poziom 7
Post#1 13 Paź 2013 13:45  Autor tematu   

Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Witam
Moim dostawcą internetu jest Vectra. Posiadam modem kablowy jak w temacie i postawiony za nim router TP-Link WR340G (lub też WR 740N - leży w pudełku). Cztery diody modemu świeca się pięknie na zielono ale piąta (LINK) mruga na pomarańczowo. Jednak gdy podepnę pod modem bezpośrednio komputer mruga ona na zielono. I to z tego co wiem, jest poprawne działanie. Przy korzystaniu z routera dość często zdarza się rwanie połączenia z internetem (pomiędzy routerem i modemem)-tak przynajmniej wskazuje windowsowa mapa sieci. Połączenie z routerem występuje cały czas i jest stabilne (i Wi-Fi i kablowe). Router pobiera poprawnie z modemu zarówno adres IP jak i adresy DNS, podmaskę i bramę domyślną.
Co może być przyczyną takiego działania?

Podłączenie WR740N nie zmienia sytuacji...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24698
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 13 Paź 2013 13:49    

Re: Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Kolor diody oznacza tylko szybkość połączenia sieciowego
pomarańczowa - 100Mbps
zielona - 1000Mbps
Czyli tu masz wszystko ok bo wygląda na to że twoja karta sieciowa w komputerze obsługuje 1Gbps.

Duck71 napisał:
Przy korzystaniu z routera dość często zdarza się rwanie połączenia z internetem (pomiędzy routerem i modemem)-tak przynajmniej wskazuje windowsowa mapa sieci.

Musisz to dokładniej opisać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Duck71
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 20
Miasto: Siedlce

Duck71
Poziom 7
Post#3 13 Paź 2013 14:52  Autor tematu   

Re: Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Dziękuje za wyjaśnienia.
Facet na infolinii przekonywał mnie, że pomarańczowy kolor diody LINK wskazuje na problemy w połączeniu z siecią WAN, choć wydawało mi się to dziwne, bo przecież IP, DNS etc przypisywały się poprawnie w routerze jak i w komputerze (po bezpośrednim połączeniu kablem z modemu).
Skoro więc kolor wskazuje prędkość połączenia i problem występuje przy podłączeniu obu routerów, to problem musi leżeć po stronie modemu lub usługodawcy. Na infolinii dowiedziałem się, że parametry pracy modemu (z ich strony) są poprawne.. Gdy tracę połączenie z siecią gasną diody na modemie. Czasem tylko LINK, czasem pozostałe 3 (POWER cały czas na zielono), czasem DS świeci krótko też na pomarańczowo..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 24698
Miasto: Gostyń

jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 13 Paź 2013 14:54    

Re: Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Duck71 napisał:
Gdy tracę połączenie z siecią gasną diody na modemie.

Czyli musisz to zgłosić na infolinii my na forum nic nie poradzimy. Uszkodzony modemu lub zasilacz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
VooVoo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 1575
Miasto: Okolice Okolic :)

VooVoo
Poziom 22
Post#5 13 Paź 2013 15:37    

Re: Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Możesz bardzo łatwo sprawdzić co siada. Z chwilą utraty połączenia pinguj router potem modem i dalej. Równie dobrze możesz się zalogować na router i sprawdzić, czy nie stracił dzierżawy od modemu. Zalogowany modem = wszystkie lampki się świecą.
Pokaż jego parametry zaloguj się na 192.168.100.1 i zrób zrzut.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Duck71
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2008
Posty: 20
Miasto: Siedlce

Duck71
Poziom 7
Post#6 27 Paź 2013 20:21  Autor tematu   

Re: Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem


Winny był zasilacz... Wymieniony razem z modemem i po problemie (przynajmniej na razie).
Dziękuję

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Cisco EPC 3008 - Nie współpracuje poprawnie z routerem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
modem Cisco 3.0 EPC 3008 - klopot z pobieraniem (9)
modem Cisco 3.0 EPC 3008 - Wolno chodzi internet (5)
Technicolor TG589vn natii a modem multimedii Cisco EPC 3008 (2)
Brak połączenia z routerem Cisco EPC 2425 (11)
Acces point nie współpracuje z routerem (19)
konfiguracja Cisco 3008 - i Linksys WRT54G + Tomato (4)
Modem-router Cisco EPC-3925 nie podaje adresu do Routera TP-Link (4)
TL-WR340G + cisco epc 3212 (2)
CISCO EPC 3925 a port USB (1)
Cisco EPC 3925 zdalne uszkodzenie (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS