Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



KME DIEGO schemat podłączeń instalacji


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam ->KME DIEGO schemat podłączeń instalacji Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#1 18 Mar 2005 08:43  Autor tematu   

KME DIEGO schemat podłączeń instalacji


Witam serdecznie.
Poszukuje schematu interfejsu do instalacji gazowej kme diego sekwencyjny wtrysk gazu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#2 13 Lip 2005 23:35    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam!
Pewnie jak szuasz schematu na elce to wiesz ile kosztuje interfejs od producenta...podziel sie tym :P
pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
leinadzs
Poziom 27
Miasto: Kutno
Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 974
Pomógł: 59
Ocena postów: 10
leinadzs
Poziom 27
Post#3 14 Lip 2005 09:23    

Interfejs KME DIEGO


Do diego jest taki sam jak do bingo, a tu na forum pewnie znajdziesz

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#4 14 Lip 2005 11:49    

Re: Interfejs KME DIEGO


Panowie to jest tu na elce ten schemat...bo ja nie znalazłem ,moze jakiś link ktoś podrzuci....bo jak kazdy berdzie pisal ze to juz było to wyszukiwarka straci sens bo bedą same nierozwiązane posty :P

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#5 16 Lip 2005 10:52  Autor tematu   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam zainteresowanych schematem interfejsu.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#6 16 Lip 2005 10:54  Autor tematu   

Re: Interfejs KME DIEGO


poniżej najbardziej popularne złącza do instalacji gazowych

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#7 16 Lip 2005 10:56  Autor tematu   

Re: Interfejs KME DIEGO


zasilanie całości z 12V

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#8 17 Lip 2005 23:56Pomocny post    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam!
I o to chodziło panie Lemon :P 8 punktów dla Ciebie:)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
djbodzio
Poziom 15
Miasto: Katowice
Dołączył: 02 Lut 2003
Posty: 222
Ocena postów: 2
djbodzio
Poziom 15
Post#9 01 Sie 2005 10:02    

Re: Interfejs KME DIEGO


u producenta do diego interfejs kosztuje 100 zl chcialem kupic ale skoro jest schemat to bede mial ucieche :D dzieki kolego za schemacik tylko popraw plik zlacza
kopernik8 albo lemon znacie wyprowadzenia wtyczki od diego jaki kolorek do czego dzieki jeszcze raz

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#10 01 Sie 2005 10:05    

Re: Interfejs KME DIEGO


masz w tym pliku opisane wyprowadzenie Bingo, a Diego ma taki sam....z tego co sie orientuje

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#11 11 Sie 2005 17:50  Autor tematu   

Re: Interfejs KME DIEGO


Jak zamienisz linie K z L to nic się nie stanie tylko będzie brak komunikacji, gorzej z zamianą plusa z minusem. Proponuję przed każdym podłączeniem sprawdzić wyprowadzenia żeby praca nie poszła do kosza:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#12 14 Lip 2006 06:59    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Na stronie KME pojawił się sterownik który z portu usb robi wirtualnego com'a np. com5, rozumiem przez to że można podłączyć diego do portu usb, tylko nigdzie nie mogą znależć schematu. Nie mam w laptopie portu rs232.

Druga sprawa, w sprzedaży dostępne są konwertery usb-com, z tym że są zastrzeżenia że możłiwe że interfejs nie będzie działał z urządzeniami:
1. wymagającymi określenia przerwania (IRQ),
2. odwołującymi się bezpośrednio do kontrolera portu COM (UART 16550).

Komputer kme diego + kabel oparty na MAX232 jest takim urządzeniem ?

--
Pozdr
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lemon
Poziom 12
Miasto: Kosakowo
Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 79
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
Lemon
Poziom 12
Post#13 14 Lip 2006 09:36  Autor tematu   

Re: Interfejs KME DIEGO


Z tymi przejsciówkami USB-RS232 bywa różnie. Z mojego doświadczenia wiem, że większość programów która jest napisana pod obsługę coma ma problemy z działaniem na przejściówkach USB-COM.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#14 23 Lip 2006 21:58    

Re: Interfejs KME DIEGO


Co do takiego czegos na USB, radze zapytac w sklepie GSM. Robia takie kable do telefonow a koszt nie przekracza 30pln (juz z marza komisu). Najlepiej szukac do jakichs starych telefonow, np. 3310, jakies samsungi... - radze zapytac sprzedawce, czy kabel instaluje sie jako port wirtualny.
Odcinamy wtyczke telefoniczna i podlaczamy sterownik, np diego - wtyczke mozna sobie dorobic ze starego ATXa. Czy to bedzie dzialalo, nie wiem ale jak bede mial chwile to sprawdze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#15 24 Lip 2006 15:07    

Re: Interfejs KME DIEGO


Najwyraźniej ktoś już wie jak to zrobić, jak myslicie, czarna wtyczka usb ma w sobie coś specjalnego.

http://allegro.pl/item115734334 interfejs do gazu lpg z wtykiem wersja usb.html

--
Pozdr.
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#16 24 Lip 2006 17:29    

Re: Interfejs KME DIEGO


No, o czyms takim mowilem. Jak myslicie z czego to zrobione? :) Gosc kupil gdzies tylko porzadne wtyki i sobie sprzedaje. Nawet cena do przezycia. W srodku wtyczki jest uklad w stylu PL-2303. Sam mam taki w domu - moze sie odwaze sprawdzic.
Na stronie KME sa dwa programy, jeden do Bingo, drugi Akme. W tym starszym - Bingo - da sie wybrac tylko COM1-COM4 a u mnie PL2303 instaluje sie jako COM6 wiec nie wiem jak to wybrac, moze da sie zmienic zasoby tak zeby to jednak byl COM4... nie probowalem.
Oprogramowanie AKME bez problemu pozwala wybrac COM6 i wyzsze. Tyle ze nei wiem czy wspolpracuje ze sterownikiem Bingo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#17 25 Lip 2006 09:29    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Na allegro są dostępne przejściówki USB-RS232 oparte na tym chipsecie PL2303. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, jeśli zastosowałbym taki kabel, to czy mógłnym obciać wtyczkę od COM'a i dorobić wtyczkę do komputera gazowego bez żadnego dodatkowego układu typu MAX232.
Podejrzewam że tak.

Może można by było nie ciąć kabla tylko dorobić przejściówkę COM-wtyk komputera i dopinać się do przejściówki ?

http://aukcja.interia.pl/show item.php?item=116415306

Pozdr
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#18 29 Lip 2006 15:30    

Re: Interfejs KME DIEGO


Dzis sprawdzilem interface odciety od telefonu komorkowego na ukladzie PL-2303. Dziala bez problemu a port COM mozna we wlasciwosciach sprzetu wybrac praktycznie dowolnie byle tylko nie bylo konfliktow. Ja ustawilem COM2, takze chyba wszystkie programy do gazu beda dzialac.
Co do takich przejsciowek z allegro, do ktorego linka podal hiubizx, mysle ze do tego trzeba by jednak zastosowac uklad z max232, bo usiluje to nasladowac port, ktory mamy w komputerze - czyli powinna byc w srodku przetwornica napiecia ujemnego i odwrotna polaryzacja sygnalow w stosunku do wersji RS232 TTL. Mysle, ze uklad PL2303 ma mozliwosc konfiguracji tego czy ma byc TTL czy nie. Obcinajac wtyczke od telefonu komorkowego mamy od razu RS232 w standardzie TTL bo takie sa potrzebne do komunikacji z komorka - tak jak i do naszego Diego. Takie to moje tylko przemyslenia w tym temacie.

Znalazlem, np. takie cos: http://www.allegro.pl/item117673347 kabel usb siemens c65 cx65 inne tanio .html - juz chyba taniej sie nie da:) Trzeba tylko odciac wtyk, dosztukowac odciety od starego zasilacza ATX kabel i przy odrobinie szczescia powinno zadzialac.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#19 08 Sie 2006 11:46    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Właśnie przyszedł kabel od simensa, tylko zastanawiam się jak to połączyć ?, wtyczkę od zasilacza atx też mam.

--
Pozdr
hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#20 08 Sie 2006 15:02    

Re: Interfejs KME DIEGO


Czy jak podlaczasz sam kabel do zlacza USB to komputer rozpoznaje nowe urzadzenie, czy nic sie nie dzieje?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#21 14 Sie 2006 16:28    

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Po podłączeniu kabla nie wykrywa żadnego nowego urządzenia (win xp).

Pozdr.
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#22 14 Sie 2006 16:56    

Re: Interfejs KME DIEGO


to kabel jest do luftu - w srodku kilka tranzystorow. Siemens ma interface USB i kabel jest pusty:( Ciezko wyczaic bo tez ma to zgrubienie po srodku. Pisalem wczesniej ze najlepiej np. od nokii 3310 bo ten telefon nie ma zaimplementowanego USB czyli wiadomo, ze musi byc przetwornik w kablu. Ciezko teraz polecic cos nie sprawdzajac tego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#23 14 Sie 2006 18:51    

Re: Interfejs KME DIEGO


No trudno
Kupię taki do noki, widać na aukcji http://allegro.pl/item120178567 koracell usb kabel nokia 3310.html
że ma jakąś elektronikę ma.

Pozdr
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#24 18 Sie 2006 18:35    

Re: Interfejs KME DIEGO


Przyszedł kabel do noki 3310 i windows wykrył i zainstalował w portach "Prolific USB to serial Comm Port (com5).
Czyli chyba tak powinno być.
Tylko dalej nie wiem jak podłączyć to do części wtyczki z zasilacza atx.
Po rozebraniu wtyczki która łączyła kabel z komórką mam tam 3 kabelki,
jeden idzie na dwa zmostkowane piny do komórki. Drugi idzie przez włącznik, można go przełączać na obudowie ozaczenie (F/M) cokoliwek by to znaczyło, do dwóch zmostkowanych pinów czyli do pierszego kabla lub też do trzeciego pinu do komórki. Trzeci kabel idzie do czwartego pinu.

Inaczej rzecz ujmując mam GND, RX i TX ze schematu kabla do n3110. Na RX mam napięcie 3,2V.


Wtyczka będzie pasować, można nawet z jednej wtyczki atx zrobić dwie do kme.

--
Pozdr
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mali2
Poziom 10
Dołączył: 16 Sty 2005
Posty: 5
Ocena postów: 1
mali2
Poziom 10
Post#25 20 Sie 2006 11:18    

Re: Interfejs KME DIEGO


Właśnie rozebrałem kabel od samsunga. Wśrodku jest pl2303 więc myślę że będzie działał. Podepne go dzisiaj po południu i dam znać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#26 22 Sie 2006 09:18    

Re: Interfejs KME DIEGO


No to czekam, jak podlaczyc kabelki ?

--
Pozdr.
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Przemyslaw
Poziom 28
Miasto: Sochaczew
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1466
Pomógł: 39
Ocena postów: 15
Przemyslaw
Poziom 28
Post#27 22 Sie 2006 11:13    

Re: Interfejs KME DIEGO


Hiubizx, wykaz troche własnej inwencji. Nawet w tym poście Lemon podał wyprowadzenia najbardziej znanych instalacji gazowych. Do Diego/Akme są takie same jak do Bingo.
Do kabelka od telefonu podłączasz tylko K, L i GND. Zasilanie interface bierze z portu USB.
Mase w kablu jest bardzo latwo okreslic, chociazby po pinach do ktorych byl oryginalnei podlaczony we wtyczce od 3310 albo miernikiem badając "przejscie" do obudowy podlaczonego komputera.
Linie K i L (inaczej RX, TX) podlacz na slepo - nic sie nie spali, najwyzej nie bedzie dzialalo - wtedy zamienisz

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hiubizx
Poziom 10
Miasto: warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Ocena postów: 2
hiubizx
Poziom 10
Post#28 22 Sie 2006 12:26    

Re: Interfejs KME DIEGO


Tak myslalem ale nie bylem pewny, gnd ustalilem tak jak napisales, zastanawialem sie nad 3,2V pod RX.
Zgadza sie z inwencja :), moi gazownicy to troche dziwni ludzie, ciezko by im bylo wytlumaczec dlaczego cos jest nie tak z komputerem. Dlatego wolalem sie upewnic.

Wielki dzieki.

--
Pozdr
Hubi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
GIERAPA
Poziom 12
Miasto: łódź
Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 81
Pomógł: 1
GIERAPA
Poziom 12
Post#29 02 Wrz 2006 18:55    

Re: Interfejs KME DIEGO


Racja na Rx jest 3,2 na kablu od siemensa (u mnie dokładnie pokazywało ok 3,16 do 3,23)
sterownik kabla zasałem z kme i w programie od Bingo S pokazuje mi po podłączeniu do kompa

Praca na BENZYNIE
Stacyjka nie włączona

a po odłączeniu :

Błąd komunikacji
Sterownik nie odpowiada


masa na USB jest piewszym pinem od lewej strony patrząc na gniazdo:
KME DIEGO schemat podłączeń instalacji

testować będe dopiero w tygodniu:)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
GIERAPA
Poziom 12
Miasto: łódź
Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 81
Pomógł: 1
GIERAPA
Poziom 12
Post#30 03 Wrz 2006 16:31    

Re: Interfejs KME DIEGO


A tu macie pinouty telefonów :)

http://pinouts.ru/pin_CellularPhones-P-W.shtml

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> KME DIEGO schemat podłączeń instalacji 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Podłączenie czujnika PS-CC1 do instalacji KME Diego. (3)
Interfejs diagnostyczny USB od instalacji KME Diego G3... (2)
LPG KME Diego. Schemat czujnika kalibracyjnego. (1)
Citroen Xantia KME DIEGO - [Diego G3] nie przełącza się wcale na gaz (7)
Nokia KME DIEGO - interfejs do lpg kme z kabla dku-2 od nokii (1)
różnica KME DIEGO G3 A DIEGO LS (7)
KME Diego (AKME) (2)
Interface do KME Diego G3 (3)
prosba o pomoc KME Diego (21)
Problem z instalacją KME DIEGO!!! (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS