Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

KME DIEGO schemat podłączeń instalacji


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> KME DIEGO schemat podłączeń instalacji
Autor
Wiadomość
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#1 Post autora tematu 18 Mar 2005 09:43   

KME DIEGO schemat podłączeń instalacji


Witam serdecznie.
Poszukuje schematu interfejsu do instalacji gazowej kme diego sekwencyjny wtrysk gazu.
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#2 13 Lip 2005 23:35   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam!
Pewnie jak szuasz schematu na elce to wiesz ile kosztuje interfejs od producenta...podziel sie tym :P
pozdro
Powrót do góry
   
leinadzs
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Cze 2004
Posty: 978
Miasto: Kutno

Post#3 14 Lip 2005 09:23   

Interfejs KME DIEGO


Do diego jest taki sam jak do bingo, a tu na forum pewnie znajdziesz
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#4 14 Lip 2005 11:49   

Re: Interfejs KME DIEGO


Panowie to jest tu na elce ten schemat...bo ja nie znalazłem ,moze jakiś link ktoś podrzuci....bo jak kazdy berdzie pisal ze to juz było to wyszukiwarka straci sens bo bedą same nierozwiązane posty :P
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2005 11:49   





Powrót do góry
   
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#5 Post autora tematu 16 Lip 2005 10:52   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam zainteresowanych schematem interfejsu.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#6 Post autora tematu 16 Lip 2005 10:54   

Re: Interfejs KME DIEGO


poniżej najbardziej popularne złącza do instalacji gazowych

Załączniki:
Powrót do góry
   
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#7 Post autora tematu 16 Lip 2005 10:56   

Re: Interfejs KME DIEGO


zasilanie całości z 12V

Załączniki:
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#8 17 Lip 2005 23:56pomocny post - solucja   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam!
I o to chodziło panie Lemon :P 8 punktów dla Ciebie:)
Powrót do góry
   
djbodzio
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Lut 2003
Posty: 217
Miasto: Katowice

Post#9 01 Sie 2005 10:02   

Re: Interfejs KME DIEGO


u producenta do diego interfejs kosztuje 100 zl chcialem kupic ale skoro jest schemat to bede mial ucieche :D dzieki kolego za schemacik tylko popraw plik zlacza
kopernik8 albo lemon znacie wyprowadzenia wtyczki od diego jaki kolorek do czego dzieki jeszcze raz
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#10 01 Sie 2005 10:05   

Re: Interfejs KME DIEGO


masz w tym pliku opisane wyprowadzenie Bingo, a Diego ma taki sam....z tego co sie orientuje
Powrót do góry
   
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#11 Post autora tematu 11 Sie 2005 17:50   

Re: Interfejs KME DIEGO


Jak zamienisz linie K z L to nic się nie stanie tylko będzie brak komunikacji, gorzej z zamianą plusa z minusem. Proponuję przed każdym podłączeniem sprawdzić wyprowadzenia żeby praca nie poszła do kosza:D
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#12 14 Lip 2006 06:59   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Na stronie KME pojawił się sterownik który z portu usb robi wirtualnego com'a np. com5, rozumiem przez to że można podłączyć diego do portu usb, tylko nigdzie nie mogą znależć schematu. Nie mam w laptopie portu rs232.

Druga sprawa, w sprzedaży dostępne są konwertery usb-com, z tym że są zastrzeżenia że możłiwe że interfejs nie będzie działał z urządzeniami:
1. wymagającymi określenia przerwania (IRQ),
2. odwołującymi się bezpośrednio do kontrolera portu COM (UART 16550).

Komputer kme diego + kabel oparty na MAX232 jest takim urządzeniem ?

--
Pozdr
Hubi
Powrót do góry
   
Lemon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 78
Miasto: Gdynia

Post#13 Post autora tematu 14 Lip 2006 09:36   

Re: Interfejs KME DIEGO


Z tymi przejsciówkami USB-RS232 bywa różnie. Z mojego doświadczenia wiem, że większość programów która jest napisana pod obsługę coma ma problemy z działaniem na przejściówkach USB-COM.
Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#14 23 Lip 2006 21:58   

Re: Interfejs KME DIEGO


Co do takiego czegos na USB, radze zapytac w sklepie GSM. Robia takie kable do telefonow a koszt nie przekracza 30pln (juz z marza komisu). Najlepiej szukac do jakichs starych telefonow, np. 3310, jakies samsungi... - radze zapytac sprzedawce, czy kabel instaluje sie jako port wirtualny.
Odcinamy wtyczke telefoniczna i podlaczamy sterownik, np diego - wtyczke mozna sobie dorobic ze starego ATXa. Czy to bedzie dzialalo, nie wiem ale jak bede mial chwile to sprawdze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2006 21:58   





Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#15 24 Lip 2006 15:07   

Re: Interfejs KME DIEGO


Najwyraźniej ktoś już wie jak to zrobić, jak myslicie, czarna wtyczka usb ma w sobie coś specjalnego.

http://allegro.pl/item115734334_interfejs_do_gazu_lpg_z_wtykiem_wersja_usb.html

--
Pozdr.
Hubi
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2006 15:07   





Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#16 24 Lip 2006 17:29   

Re: Interfejs KME DIEGO


No, o czyms takim mowilem. Jak myslicie z czego to zrobione? :) Gosc kupil gdzies tylko porzadne wtyki i sobie sprzedaje. Nawet cena do przezycia. W srodku wtyczki jest uklad w stylu PL-2303. Sam mam taki w domu - moze sie odwaze sprawdzic.
Na stronie KME sa dwa programy, jeden do Bingo, drugi Akme. W tym starszym - Bingo - da sie wybrac tylko COM1-COM4 a u mnie PL2303 instaluje sie jako COM6 wiec nie wiem jak to wybrac, moze da sie zmienic zasoby tak zeby to jednak byl COM4... nie probowalem.
Oprogramowanie AKME bez problemu pozwala wybrac COM6 i wyzsze. Tyle ze nei wiem czy wspolpracuje ze sterownikiem Bingo.
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#17 25 Lip 2006 09:29   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Na allegro są dostępne przejściówki USB-RS232 oparte na tym chipsecie PL2303. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, jeśli zastosowałbym taki kabel, to czy mógłnym obciać wtyczkę od COM'a i dorobić wtyczkę do komputera gazowego bez żadnego dodatkowego układu typu MAX232.
Podejrzewam że tak.

Może można by było nie ciąć kabla tylko dorobić przejściówkę COM-wtyk komputera i dopinać się do przejściówki ?

http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=116415306

Pozdr
Hubi
Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#18 29 Lip 2006 15:30   

Re: Interfejs KME DIEGO


Dzis sprawdzilem interface odciety od telefonu komorkowego na ukladzie PL-2303. Dziala bez problemu a port COM mozna we wlasciwosciach sprzetu wybrac praktycznie dowolnie byle tylko nie bylo konfliktow. Ja ustawilem COM2, takze chyba wszystkie programy do gazu beda dzialac.
Co do takich przejsciowek z allegro, do ktorego linka podal hiubizx, mysle ze do tego trzeba by jednak zastosowac uklad z max232, bo usiluje to nasladowac port, ktory mamy w komputerze - czyli powinna byc w srodku przetwornica napiecia ujemnego i odwrotna polaryzacja sygnalow w stosunku do wersji RS232 TTL. Mysle, ze uklad PL2303 ma mozliwosc konfiguracji tego czy ma byc TTL czy nie. Obcinajac wtyczke od telefonu komorkowego mamy od razu RS232 w standardzie TTL bo takie sa potrzebne do komunikacji z komorka - tak jak i do naszego Diego. Takie to moje tylko przemyslenia w tym temacie.

Znalazlem, np. takie cos: http://www.allegro.pl/item117673347_kabel_usb_siemens_c65_cx65_inne_tanio_.html - juz chyba taniej sie nie da:) Trzeba tylko odciac wtyk, dosztukowac odciety od starego zasilacza ATX kabel i przy odrobinie szczescia powinno zadzialac.
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#19 08 Sie 2006 11:46   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Właśnie przyszedł kabel od simensa, tylko zastanawiam się jak to połączyć ?, wtyczkę od zasilacza atx też mam.

--
Pozdr
hubi
Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#20 08 Sie 2006 15:02   

Re: Interfejs KME DIEGO


Czy jak podlaczasz sam kabel do zlacza USB to komputer rozpoznaje nowe urzadzenie, czy nic sie nie dzieje?
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#21 14 Sie 2006 16:28   

Re: Interfejs KME DIEGO


Witam'
Po podłączeniu kabla nie wykrywa żadnego nowego urządzenia (win xp).

Pozdr.
Hubi
Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#22 14 Sie 2006 16:56   

Re: Interfejs KME DIEGO


to kabel jest do luftu - w srodku kilka tranzystorow. Siemens ma interface USB i kabel jest pusty:( Ciezko wyczaic bo tez ma to zgrubienie po srodku. Pisalem wczesniej ze najlepiej np. od nokii 3310 bo ten telefon nie ma zaimplementowanego USB czyli wiadomo, ze musi byc przetwornik w kablu. Ciezko teraz polecic cos nie sprawdzajac tego.
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#23 14 Sie 2006 18:51   

Re: Interfejs KME DIEGO


No trudno
Kupię taki do noki, widać na aukcji http://allegro.pl/item120178567_koracell_usb_kabel_nokia_3310.html
że ma jakąś elektronikę ma.

Pozdr
Hubi
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#24 18 Sie 2006 18:35   

Re: Interfejs KME DIEGO


Przyszedł kabel do noki 3310 i windows wykrył i zainstalował w portach "Prolific USB to serial Comm Port (com5).
Czyli chyba tak powinno być.
Tylko dalej nie wiem jak podłączyć to do części wtyczki z zasilacza atx.
Po rozebraniu wtyczki która łączyła kabel z komórką mam tam 3 kabelki,
jeden idzie na dwa zmostkowane piny do komórki. Drugi idzie przez włącznik, można go przełączać na obudowie ozaczenie (F/M) cokoliwek by to znaczyło, do dwóch zmostkowanych pinów czyli do pierszego kabla lub też do trzeciego pinu do komórki. Trzeci kabel idzie do czwartego pinu.

Inaczej rzecz ujmując mam GND, RX i TX ze schematu kabla do n3110. Na RX mam napięcie 3,2V.


Wtyczka będzie pasować, można nawet z jednej wtyczki atx zrobić dwie do kme.

--
Pozdr
Hubi
Powrót do góry
   
mali2
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Sty 2005
Posty: 5

Post#25 20 Sie 2006 11:18   

Re: Interfejs KME DIEGO


Właśnie rozebrałem kabel od samsunga. Wśrodku jest pl2303 więc myślę że będzie działał. Podepne go dzisiaj po południu i dam znać.
Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#26 22 Sie 2006 09:18   

Re: Interfejs KME DIEGO


No to czekam, jak podlaczyc kabelki ?

--
Pozdr.
Hubi
Powrót do góry
   
Przemyslaw
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 1459
Miasto: Sochaczew

Post#27 22 Sie 2006 11:13   

Re: Interfejs KME DIEGO


Hiubizx, wykaz troche własnej inwencji. Nawet w tym poście Lemon podał wyprowadzenia najbardziej znanych instalacji gazowych. Do Diego/Akme są takie same jak do Bingo.
Do kabelka od telefonu podłączasz tylko K, L i GND. Zasilanie interface bierze z portu USB.
Mase w kablu jest bardzo latwo okreslic, chociazby po pinach do ktorych byl oryginalnei podlaczony we wtyczce od 3310 albo miernikiem badając "przejscie" do obudowy podlaczonego komputera.
Linie K i L (inaczej RX, TX) podlacz na slepo - nic sie nie spali, najwyzej nie bedzie dzialalo - wtedy zamienisz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sie 2006 11:13   





Powrót do góry
   
hiubizx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 46
Miasto: warszawa

Post#28 22 Sie 2006 12:26   

Re: Interfejs KME DIEGO


Tak myslalem ale nie bylem pewny, gnd ustalilem tak jak napisales, zastanawialem sie nad 3,2V pod RX.
Zgadza sie z inwencja :), moi gazownicy to troche dziwni ludzie, ciezko by im bylo wytlumaczec dlaczego cos jest nie tak z komputerem. Dlatego wolalem sie upewnic.

Wielki dzieki.

--
Pozdr
Hubi
Powrót do góry
   
GIERAPA
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 81
Miasto: łódź

Post#29 02 Wrz 2006 18:55   

Re: Interfejs KME DIEGO


Racja na Rx jest 3,2 na kablu od siemensa (u mnie dokładnie pokazywało ok 3,16 do 3,23)
sterownik kabla zasałem z kme i w programie od Bingo S pokazuje mi po podłączeniu do kompa

Praca na BENZYNIE
Stacyjka nie włączona

a po odłączeniu :

Błąd komunikacji
Sterownik nie odpowiada


masa na USB jest piewszym pinem od lewej strony patrząc na gniazdo:
KME DIEGO schemat podłączeń instalacji

testować będe dopiero w tygodniu:)
Powrót do góry
   
GIERAPA
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Gru 2002
Posty: 81
Miasto: łódź

Post#30 03 Wrz 2006 16:31   

Re: Interfejs KME DIEGO


A tu macie pinouty telefonów :)

http://pinouts.ru/pin_CellularPhones-P-W.shtml
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> KME DIEGO schemat podłączeń instalacji
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Podłączenie czujnika PS-CC1 do instalacji KME Diego. (3)
Interfejs diagnostyczny USB od instalacji KME Diego G3... (2)
LPG KME Diego. Schemat czujnika kalibracyjnego. (1)
Citroen Xantia KME DIEGO - [Diego G3] nie przełącza się wcale na gaz (7)
Nokia KME DIEGO - interfejs do lpg kme z kabla dku-2 od nokii (1)
różnica KME DIEGO G3 A DIEGO LS (7)
KME Diego (AKME) (2)
Interface do KME Diego G3 (3)
prosba o pomoc KME Diego (21)
Problem z instalacją KME DIEGO!!! (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony