Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy ->Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
SkagGully
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 13
Miasto: Zamość

SkagGully
Poziom 5
Post#31 14 Lis 2013 17:14  Autor tematu   

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


Nic mi nie udzielił na PW. Sam stwierdziłem że to jest to słabe ogniwo. Pozatym jeśli fachowiec by wparował to pewnie i tak by nakazał wymianę dekodera więc miałbym wydatek fachowiec + dekoder.

I właśnie tego zapewne będę załował - że kupno dekodera niczego tu nie zmieni. Wtedy go sprzedam/zwrócę w ciągu 10 dni jeśli sprzedający się zgodzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
SkagGully
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 13
Miasto: Zamość

SkagGully
Poziom 5
Post#32 15 Lis 2013 15:43  Autor tematu   

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


No mam już ten dekoder. DZIAŁA Very Happy
Czyli jednak to ja miałem rację że winny jest dekoder, a nie zardzewiała antena itp.
Największy noob "pokonał" wszystkich expertów w tym temacie, który jest już chyba do zamknięcia, pomimo braku mux2 i mux3, ale to już kwestia ustawień anteny, wymiany wzmacniacza dopuszkowego etc.

pozdr
SkagGully

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wiertacz
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 1224
Miasto: KNURÓW

wiertacz
Poziom 21
Post#33 15 Lis 2013 20:37    

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


SkagGully napisał:
No mam już ten dekoder. DZIAŁA Very Happy
Czyli jednak to ja miałem rację że winny jest dekoder, a nie zardzewiała antena itp.
Największy noob "pokonał" wszystkich expertów w tym temacie, który jest już chyba do zamknięcia, pomimo braku mux2 i mux3, ale to już kwestia ustawień anteny, wymiany wzmacniacza dopuszkowego etc.

pozdr
SkagGully


Działa bo być może stary dekoder nie wysyłał zasilania do wzmacniacza.
Nowy wysyła więc wzmacniacz spełnia swoją funkcję.
Wzmacniacz który nie jest zasilany pracuje jako tłumik sygnału.
To, że przedtem działało nic nie znaczy. Zmieniła się pora roku i zmieniły się warunki propagacji fal radiowych.
Ja dalej będę twierdził ( i wielu innych tak samo ), że przy odległości od nadajnika który ma moc 50 kW wynoszącej kilkanaście kilometrów wzmacniacz nie jest potrzebny.
Jeśli możesz to podaj co pokazuje dekoder przy próbie odbioru poszczególnych multipleksów. Siłę sygnału i jego jakość.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
SkagGully
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Lis 2013
Posty: 13
Miasto: Zamość

SkagGully
Poziom 5
Post#34 19 Lis 2013 22:21  Autor tematu   

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


czyli tak:

mux1
siła sygnału - 70%
jakość sygnału - 90%

mux2
siła sygnału - 30%
jakość sygnału - 10%

mux3
siła sygnału - 30%
jakość sygnału - 10%

Tłumacząc na język polski - odbieram tylko mux1. Kręciłem anteną na wszystkie strony, ale tylko z nadajnika Lublin/Piaski oddalonego ode mnie o 80km jestem w stanie coś złapać, używając siatkowej anteny kierunkowej i wzmacniacza dopuszkowego SWA 9701 45dbi.
Z Tarnawatki oddalonej o 15 km nie łapię wcale sygnału nawet przy użyciu symetryzatora.

Aha, i jeszcze druga sprawa:
Nie działa mi pilot od TV, tzn działa, sam w sobie, ale TV nie reaguje na wciśnięcia guzików, tak jakby go coś zakłócało...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 8887

KOCUREK1970
Poziom 25
Post#35 19 Lis 2013 23:19    

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


SkagGully napisał:
używając siatkowej anteny kierunkowej i wzmacniacza dopuszkowego SWA 9701 45dbi.
Z Tarnawatki oddalonej o 15 km nie łapię wcale sygnału nawet przy użyciu symetryzatora.

A zasilacz zdemontowałeś, i zastąpiłeś wtyczką antenową?.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Jarok
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Cze 2002
Posty: 360
Miasto: Legionowo

Jarok
Poziom 17
Post#36 20 Lis 2013 00:58    

Re: Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest...


Jak na napięciu 5V z dekodera nie idzie to podłącz zasilacz 12V, jak pisałem wcześniej. Te wzmacniacze są na 12V. Albo zamów lub kup wzmacniacz na 5V, na google cała masa tego wyskakuje.
Przy samym symetryzatorze wyłącz zasilacz lub napięcie w menu dekodera. Symetryzator to transformator i robi zwarcie dla napięcia stałego!

Antena siatkowa nie jest za bardzo kierunkowa...

P.s.
To, że stara i zardzewiała antena to nie przesądza, bo ja obecnie w wynajętym domu taką mam, bo taka była i ma co piąty drut w siatce, wzmacniacz 15dB, mój jest tylko zasilacz. Działa i nie zmieniam moc - ok 80%, jakość 99% na wszystkich mux-ach. Przycina się sporadycznie, raz, dwa na dobę (raczej lokalne zakłucenia) albo wcale Very Happy Do nadajnika 20-30km.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest... Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
UPC i sygnał DVB-T/DVB-C. Czy to jest możliwe? (3)
Dobry sygnał DVB-T, a słaba jakość (12)
Telewizja DVB-T dobry sygnał, słaba jakość (15)
DVB-T, Sygnał bardzo dobry przerywany co 0,5h na 1sek. (5)
Był sygnał i nagle go nie ma (7)
Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne? (24)
Czy nadawany jest sygnał DVB-T z Gdyni ? (9)
Jest zasięg / sygnał dvb-t w Zielonej Górze? (2)
Sygnał dvb-t. Jak zsumować sygnał analogowy i cyfrowy? (7)
lg plazma dvb-t wbudowany - przerywa sygnał dvb-t (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS