Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący ->Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545" Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Pozostały sprzęt DJ
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
ldjdesant
Poziom 6
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 15
ldjdesant
Poziom 6
Post#1 18 Lis 2013 04:19  Autor tematu   

Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Witam.

Posiadam zestaw kina domowego (marka i model)
PANASONIC SA-HT545 - zestaw w wersji:
-> systemie nagłośnienia 5.1
Problem dotyczy strefy wzmacniacza - wentylatory - podczas rozruchu
Po odpaleniu przycisku - "START" - (w sensie uruchomienia tego urządzenia) po kilku sekundach wyświetla się informacja o błędzie typu "F61"
Pytanie jaki konkretnie błąd pod tym oznaczeniem jest ukryty i czy (jak moje wnioski obecnie wnoszą po obecnych obserwacjach:
Mniejszy - boczny - wentylator po starcie zatrzymuje się i na wyświetlaczu pojawia się informacja "F61"
Rozmyślam nad kwestią błędów ze strony wentylatorów, gdyż jak po własnych próbach, wywnioskowałem, iż zatrzymanie wentylatora lub problem z jego prawidłowym startem obrotów wywołuje zatrzymanie układów i wyświetlenie info o błędzie "F61"
Jeden z wentylatorów (mniejszy po prawej) został wymieniony na nowy co jednak nic nie wskórało w płynności działania całego systemu, gdyz po uruchomieniu urządzenia wentylator odpala (wcześniejszy przed wymianą wywoływał zatrzymanie urządzenia oraz przedstawienie właśnie w/w błędu tylko gdy był nie nasmarowany świeżo w miejscu, gdzie pod naklejką znamionowa było jego mocowanie "środek wymagający nawilżania i smarowania w tym wentylatorze...")

Moje pytanie się pojawia takie:
Z jakiego powodu pojawia się ten rodzaj info o błędzie po wymianie na nowy wentylator ?
(zamiast tego sprawiającego dotąd problemy, czyli starego wentylatora)
Z góry dziękuje za info
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Miasto: CentralnaPolska
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 1433
Pomógł: 168
Ocena postów: 44
Foxtrott
Warunkowo odblokowany
Post#2 18 Lis 2013 16:32    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Błąd F61 dotyczy "błędu zasilania" (power error) wzmacniacza IC 501 IC502 , kondensatory oraz rezystory wokół nich .Pomocne też będzie :
http://www.justanswer.com/elec...ereo-comes-fault-code-f61.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ldjdesant
Poziom 6
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 15
ldjdesant
Poziom 6
Post#3 23 Sty 2014 00:49  Autor tematu   

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


W jakim miejscu znajdę ten element odpowiadające za strefę zasilania? Czy jest to jakoś oznaczone na płytce drukowanej?
Czy elementy powinny jakoś się specjalnie wyróżniać?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KOCUREK1970
Poziom 43
Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 11277
Pomógł: 918
Ocena postów: 115
KOCUREK1970
Poziom 43
Post#4 23 Sty 2014 00:54    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Twój wpis kolego (bez urazy), jednoznacznie świadczy o tym, że masz o tym pojęcia, jak ja o chińskim balecie....
Oddaj sprzęt do serwisu, by go jeszcze bardziej samemu nie uszkodzić, to najtańsze dla Ciebie rozwiązanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ldjdesant
Poziom 6
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 15
ldjdesant
Poziom 6
Post#5 23 Sty 2014 09:36  Autor tematu   

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Sam jestem w stanie to sobie naprawić o ile ktoś mi to spróbuje wytłumaczyć i objaśnić ponieważ takich szczegółów w szkole elektronicznej mnie nie uczyli.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
grubs
Poziom 32
Miasto: zakopane
Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 1677
Pomógł: 167
Ocena postów: 52
grubs
Poziom 32
Post#6 23 Sty 2014 10:15    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Może masz złe głośniki podłączone do niewłaściwego portu. Czy to są głośniki oryginalne do tego kina?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ldjdesant
Poziom 6
Miasto: Łódź
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 15
ldjdesant
Poziom 6
Post#7 23 Sty 2014 11:58  Autor tematu   

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Tak te głośniki są oryginalne. Nigdy nie były wypinane nawet i sa w konfiguracji takiej, jak zostało kino zaprojektowane. Nigdy nie były też do sprzętu inne podpinane.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Polon_us
Poziom 38
Dołączył: 08 Paź 2011
Posty: 2966
Pomógł: 450
Ocena postów: 147
Polon_us
Poziom 38
Post#8 23 Sty 2014 12:50    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Przejrzyj ten temat -> Link

Dotyczy on tego komunikatu błędu i wiatraczków :)

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
grubs
Poziom 32
Miasto: zakopane
Dołączył: 23 Kwi 2007
Posty: 1677
Pomógł: 167
Ocena postów: 52
grubs
Poziom 32
Post#9 23 Sty 2014 14:24    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


Ja proponuję odpiąć głośniki i odpalić KD.
Czy błąd też się pojawia?
Jeżeli nie to podpinaj je kolejno i sprawdzaj do momentu pojawienia się błędu.
Napisz jakie uzyskałeś wyniki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
398216
Usunięty
398216
Usunięty
Post#10 23 Sty 2014 16:42    

Re: Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"


ldjdesant napisał:
W jakim miejscu znajdę ten element odpowiadające za strefę zasilania? Czy jest to jakoś oznaczone na płytce drukowanej?
Czy elementy powinny jakoś się specjalnie wyróżniać?
ldjdesant napisał:
takich szczegółów w szkole elektronicznej mnie nie uczyli.
Nie uczyli czytania i rozumienia schematów? Zresztą nawet bez schematu odnalezienie w sprzęcie zasilacza dla lekko (nawet) rozgarniętego człowieka - zwłaszcza po szkole elektronicznej(!) problemu nie powinno stanowić.
Wybacz Kolego - nie było moim zamiarem Cię urazić - chciałem Ci tylko uświadomić, że może i Cię uczyli, ale nie nauczyli... Dlatego też uważam, że propozycja z serwisem jest jak najbardziej na miejscu.

Nie wstyd nie umieć. Wstyd nie umieć się do tego przyznać - jak mawiał poeta... ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Błąd "F61"w systemie Kina domowe "PANASONIC SA-HT545"
Strona 1 z 1
Podobne tematy
DVD Panasonic SA-HT855 wyświetla kod "f61". (2)
Panasonic sc-akx50 lewy kanał "cyka", "brzęczy" (2)
Zamiana domofonu ze starego SI "SIMECH" SI"POSTĘP""JANU (9)
SI " SIMECH " SI " POSTĘP " "JANUSZ" TSK 1 (14)
Wieża "PANASONIC"model SA-PM21 Wyświetla błąd F76 (2)
Panasonic TH-L19X10MK - Po włączeniu gaśnie podświetlanie błąd "1" (23)
Technics SA EH560 blad "F61" (5)
Bose QC15 przeróbka "wtyczki samolotowej" na "Jack 3,5mm" (9)
Nad 319 - "pyka" mimo "miękkiego" startu (2)
Siemens MCM 21T1 - "duchy" / "echa" obra (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS