Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?
Autor
Wiadomość
andrew54
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 418
Miasto: bochnia

Post#1 Post autora tematu 19 Lis 2013 21:14   

Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Witam, znajomy kończy budowę drugiego już domu i prąd bierze ze swojej działki z domu rodzinnego, przeczytałem na forum od użytkownika admina "akrzy74" że to ponoć nielegalne bo trzeba mieć prąd specjalny "budowlany" oczywiście jak to w naszym chorym kraju odpowiednio droższy (zamiast pomóc Kowalskiemu na dorobku to jeszcze gwoździa bardziej wbić). Moje pytanie jest następuje, czy jak użyje agregatu do budowy to tez to jest nielegalne? Pytanie wydawało mi się wcześniej śmieszne ale po lekturze postów już myślę że wszystko jest możliwe.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lis 2013 21:14   





Powrót do góry
   
bartekfigura
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 823
Miasto: Świebodzice

Post#2 19 Lis 2013 21:32   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Tylko agregat wyjdzie jeszcze drożej niż "prąd budowlany" w taryfie C. Pamiętaj, że podczas budowy używa się wielu energochłonnych narzędzi i agregat 3 fazowy raczej jest niezbędny. Takie agregaty sporo palą paliwa które nie należy ostatnio do najtańszych.
Powrót do góry
   
andrew54
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 418
Miasto: bochnia

Post#3 Post autora tematu 19 Lis 2013 21:50   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Ekipa budowlana mówiła że zużyła 20 litrów średnio na budowę. Agregat 1 fazowy, betoniarka oczywiście też :). 100zł za paliwo na całą budowę to chyba niezła konkurencja dla prądu tego jak zwał tak zwał budowlanego. Druga sprawa, nawet jakbym podłączył ten prąd budowlany, to będzie to kosztować z 2 tyś albo i lepiej za sam przyłącz a potem budowa będzie stała myślę 5 lat spokojnie zanim jeden kredyt się spłaci i zaciągnie następny, no i co wtedy z nim, da się przerwać czy trzeba cały czas płacić jakieś opłaty stałe?
Powrót do góry
   
bartekfigura
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 823
Miasto: Świebodzice

Post#4 19 Lis 2013 22:06   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Wiesz przejrzałem parę stron z agregatami i średnie zużycie dużego 1 fazowego agregatu to 12-15 litrów na 12 godzin pracy. Tak więc coś mi się nie chce wierzyć w 20 litrów na całą budowę.
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6433
Miasto: Warszawa

Post#5 19 Lis 2013 22:14   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


andrew54 napisał:
Ekipa budowlana mówiła że zużyła 20 litrów średnio na budowę. Agregat 1 fazowy, betoniarka oczywiście też :). 100zł za paliwo na całą budowę to chyba niezła konkurencja dla prądu tego jak zwał tak zwał budowlanego.



Pewnie kolega pytał murarzy. Gdzie inne procesy budowlane oraz ekipy? Bardzo często w umowach z wykonawcami istnieje zapis, że inwestor gwarantuje dostęp do energii elektrycznej przez cały okres wykonywania prac.
Kiepsko to widzę pracujący agregat po 8 - 10 godzin na dobę. Koszt paliwa 100zł na całą inwestycje to bardzo ciekawa kalkulacja :) Życzę powodzenia!
Powrót do góry
   
WojcikW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Sie 2004
Posty: 2251
Miasto: Reda

Post#6 19 Lis 2013 23:16   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


andrew54 napisał:
Witam, znajomy kończy budowę drugiego już domu i prąd bierze ze swojej działki z domu rodzinnego, przeczytałem na forum od użytkownika admina "akrzy74" że to ponoć nielegalne bo trzeba mieć prąd specjalny "budowlany" oczywiście jak to w naszym chorym kraju odpowiednio droższy (zamiast pomóc Kowalskiemu na dorobku to jeszcze gwoździa bardziej wbić). Moje pytanie jest następuje, czy jak użyje agregatu do budowy to tez to jest nielegalne? Pytanie wydawało mi się wcześniej śmieszne ale po lekturze postów już myślę że wszystko jest możliwe.
Albo admin napisał głupoty, albo Ty coś źle zrozumiałeś. Nie ma czegoś takiego jak prąd specjalny "budowlany". Po prostu gospodarstwa domowe korzystają z taryfy G, która jest taryfą ulgową. Podobnie jest np. z komunikacją miejską. Uczniowie i studenci mają ulgę, a osoby po siedemdziesiątce w ogóle nie muszą płacić za przejazd. Oczywiście z Twojego punktu widzenia to chore bo takie osoby po siedemdziesiątce na pewno nie są na dorobku. Co do agregatu to możesz z niego korzystać, jest to legalne, ale z całą pewnością koszty będą większe. Za przyłącze i tak będziesz musiał zapłacić, chyba że będziesz mieszkał w domu zasilanym z agregatu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lis 2013 23:16   





Powrót do góry
   
andrew54
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 03 Lut 2006
Posty: 418
Miasto: bochnia

Post#7 Post autora tematu 19 Lis 2013 23:27   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Dzięki za odpowiedzi, u mnie wygląda to tak: mam na celu tylko stan surowy otwarty, oczywiście nie będzie żadnej umowy z wykonawcą (system gospodarczy - płace ustalone kwoty po wykonanym etapie ,fundamenty, 1 kondygnacja, druga, dach). Ekipa była na terenie budowy i wiedzą że niema prądu, sami zaproponowali agregat choć psiaczyli że będzie musiał najmłodszy gonić zapalać i gasić. Postaram się tak załatwić aby koszt pracy agregatu wliczyli do ustalonej już kwoty za budowę domu i nie będę się przejmował czy to będzie 100zł czy 200. Myślę że pójdą na to a i tak wyjdą na swoje.

Drugie moje pytanie z trochę innej beczki, skasowałem. To nie to forum. Napisz tylko jaka odległość dzieli Ciebie do sąsiada. [retrofood]
Powrót do góry
   
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 6433
Miasto: Warszawa

Post#8 19 Lis 2013 23:39   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


andrew54 napisał:
Postaram się tak załatwić aby koszt pracy agregatu wliczyli do ustalonej już kwoty za budowę domu i nie będę się przejmował czy to będzie 100zł czy 200. Myślę że pójdą na to a i tak wyjdą na swoje.


To jest już podłość.

andrew54 napisał:
Drugie moje pytanie z trochę innej beczki, buduję dom 130m, budowany ze standardowego maxa, częściowo podpiwniczony, z poddaszem użytkowym, kryty dachówką ceramiczną. Za wszystko od fundamentów po dach z rynnami i podbitkami powiedzieli 38 tyś i nie interesuje mnie nic, ja mam tylko dostarczać na czas potrzebne materiały. Nadmieniam że ekipa raczej pewna, zbudowali sporo domów w okolicy w tym mojemu znajomemu równiez i jest zadowolony. Pytanie do fachowców czy to dobra propozycja? Inne ekipy nie chciały zejść poniżej 45 tyś a duża firma budowlana z prawdziwego zdarzenia krzyknęła 60 do lekkiej negocjacji:)


Pomyliłeś fora. Dział Elektryka Instalacje i Sieci nie zajmuje się kalkulacją i kosztorysowaniem budowlanki.
Powrót do góry
   
Daszuta
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 115
Miasto: Gorzów

Post#9 08 Sty 2014 01:06   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Użycie agregatu jest legalne ale chyba nieopłacalne,ale jeśli masz prąd na działce to możesz z niego korzystać.ktoś wprowadził cię w błąd że to nielegalne
Powrót do góry
   
ConradTester
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 41
Miasto: Polish

Post#10 08 Sty 2014 02:06   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Krótko i na temat "Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?"

Jak nie masz sąsiada mordercy i oszusta to na 100% od sąsiada.
Pożycz mu licznik Energi wepnij mu nastaw i będziecie się rozliczać od zużytych KW tzn ja bym tak zrobił.. Ale jak ja się budowałem to wtedy liczników Energi nie było o jakich mowie (elektroniczne małe wpinasz w gniazdko) i wystarczyła flaszka dla sąsiada i po sprawie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2014 02:06   





Powrót do góry
   
Daszuta
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 115
Miasto: Gorzów

Post#11 08 Sty 2014 02:29   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Ważna tylko sprawa-teren budowy musi być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym bo tak prawo stanowi,no i musisz to zrobić za licznikiem czy podlicznikiem,a schody się zaczynają jak sąsiad już ma różnicówkę
Powrót do góry
   
bartekfigura
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Gru 2009
Posty: 823
Miasto: Świebodzice

Post#12 08 Sty 2014 08:33   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Jeśli bierzemy prąd od sąsiada z obwodu w którym ma RCD np. z gniazdka w ogrodzie to przecież nie ma problemu. Co innego jak jesteśmy wpięci w tablice rozdzielczą sąsiada przed jego RCD wtedy musimy założyć swoje RCD na ten obwód.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#13 08 Sty 2014 08:39   

Re: Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?


Daszuta napisał:
Ważna tylko sprawa-teren budowy musi być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym

Hmmm.... a ja myślałem że ogrodzeniem...
Daszuta napisał:
musisz to zrobić za licznikiem czy podlicznikiem,a schody się zaczynają jak sąsiad już ma różnicówkę

możesz rozwinąć swoją myśl?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Budowa domu, prąd od sąsiada lub z agregatu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Licznik na prąd sąsiada formalnie przypisany do mojego mieszkania - co zrobić? (2)
Brak zgody sąsiada na przeniesienie jego przyłącza spod budowy mojego domu (36)
podłączenie agregatu w domu (55)
wybór agregatu do zasilania domu (13)
Stabilizator napięcia 2000W i prąd z agregatu - BRAK STABILIZACJI (11)
Budowa agregatu prądotwórczego (4)
Budowa Agregatu prądotwórczego (2)
budowa wlasnego agregatu pradotworczego (4)
Zasilanie awaryjne domu - Piec C.O nie chodzi z agregatu (7)
Zasilanie domu z agregatu-migające światło po dłuższym oglądaniu telewizji. (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS