| Author |
mariuszgo Poziom 7

|
22 Mar 2005 01:58 Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Witajcie
Mam zaprojektowac linijke wyswietlajaca komunikat lub reklame.Ma wyswietlac 64 znaki ,a jezeli wiecej ma przewijac ten napis.
Bardzo prosze o pomoc jak to najprosciej zrealizowac.Moze juz ktos to robil lub ma jakies materialy ktore moga byc mi pomocne?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2005 01:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
caramba Poziom 11

|
22 Mar 2005 22:25 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Rozumiem, że projekt ma być tylko teoretyczny (to by sporo kosztowało). Najprostrzym sposobem byłoby chyba zrealizować to na jakimś mikroprocesorze, który by przemiatał na portach odpowiednie wartości. To jednak wiązałoby się z programem. Moim zdaniem jest to najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązanie.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2005 22:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
WojtasJD Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Mar 2005 02:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszgo Poziom 7

|
23 Mar 2005 03:15 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Witajcie
Jest to projekt teoretyczny ale nie mam pojecia jak sie zabrac do tego.Jezeli chodzi mikroprocesory to nie mialem z nimi zadnego kontaktu ,a dochodzi do tego problem taki ze jest to projekt teoretyczny wiec co z programem?
Niestety to co jest tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1337223#1337223
przerasta moja wiedze z elektroniki :( nawet jezeli chodzi tylko o przerobienie na moje potrzeby..
Jest jeszcze jakis inny sposob na zrealizowanie tego projektu?Jakies multipleksery ,liczniki?
Bardzo bardzo prosze o pomoc..
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
caramba Poziom 11

|
23 Mar 2005 10:09 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Robienie czegoś takiego na prostych układach jest zwykłym masohizmem. Poza tym i tak potrzebujesz przynajmniej jakiejś pamięci do zapisania tego napisu.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinj12 Poziom 22

|
23 Mar 2005 10:24 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Niestety, bez mikroprocesora się nie obejdzie - chyba że chcesz wykorzystać kilkadziesiąt (kilkaset) (?) bramek logicznych i kombinować jak koń pod górkę żeby działały tak, aby wyświetlić interesujący cię napis :P (a wtedy i tak nie będzie możliwości jego zmienienia).
Ogólna zastada działania jest taka: załóżmy że chcesz wyświetlać 64 znaki. Każdy znak można wyświtlić na polu powiedzmy 5x7 diod (pięć kolumn, 7 rzędów). Przykładowa rezalizacja wygląda tak: robisz linijkę zawierającą 64x5=320 kolumn po 7 diod. (w praktyce często stosuje się odpowiednie matryce, które mają już wbudowane takie diody - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45386973. Ich sterowanie jest takie same jak matrycy wykonanej własnoręcznie.
Tak więc: w każdym "polu" 5x7 łączysz np."plusy" (anody) diod w kolumnach, a w rzędach WSZYSTKICH PÓL łączysz razem "minusy" (katody). Łącznie dostaniesz (dla 64znaków) 64*5=320 wyprowadzeń "plusów" i 7 wyprowadzeń "minusów" do sterowania.
Dioda nie zaświeci się jeżeli nie podasz na nią zarówno plusa jak i minusa. Sterowanie polega na tym że mikrokontroler steruje jakimś rejestrem przesuwnym lub licznikiem tak, żeby podawać "plusa" na kolejne kolumny diod począwszy od pierwszej. W danej chwili "plus" jest wystawiony tylko na jedną kolumnę diod. Zsynchronizowany z rejestrem przesuwnym/licznikiem mikroprocesor równocześnie wystawia "minusa" na rzędy - tylko w te miejsca gdzie w danej chwili ma się zapalić dioda. Następnie rejestr przesuwa "plusa" na kolejną kolumnę, a mikroprocesor wystawia kolejny stan. Odbywa się to tak szybko, że człowiek nie jest w stanie zauważyć że litery są rysowane "kolumna po kolumnie".
Jak widać najważniejsze jest wiedzieć w którym momencie i na które rzędy podać "minusa". Przesuwanie napisu jest analogiczne - dlatego właśnie konieczne jest zastosowanie mikroprocesora, który będzie tym zawiadywał.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszgo Poziom 7

|
20 Apr 2005 20:51 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Witajcie
Mam zrobione kilka zdjec (niestety skanera nie posiadam) ze skryptu Politechniki Slaskiej nr 737 jest to praca zbiorowa pod redakcja Ferdynanda Wagnera.Mam nadzieje ,ze nie naruszylem zasad umieszczajac te zdjecia.
Niestety moj projekt nie moze byc zrobiony przy pomocy mikroprocesora.Jest jakas szansa, zeby przerobic ten projekt tak aby zamiast 3 znakow wyswietlal 64 ,a po przekroczeniu wpisywania przesuwal napis na wyswietlaczu?Caly uklad po dodaniu rejestrow bardzo sie powiekszy .Jak myslicie jakie liczniki , dekodery i pamiec ROM zastosowac?
Przepraszam za mierne zdjecia ale tylko takie posiadam.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2005 20:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszgo Poziom 7

|
20 Apr 2005 20:59 Re: Linijka swietlna wyswietlajaca 64 znaki |
|
|
|
Przepraszam za zamieszanie ale zle wpisalem prowizje dla pliku.Chodzilo mi zeby bylo 0.Prosze sciagnac ten.Mam nadzieje ze bedzie dobrze a Moderatora prosze o usuniecie poprzedniego plika.Ja niestety jie mam pojecia jak to zrobic :)
Pozdrawiam
| Filename: |
selwierszy.rar |
 Download |
| Contents: |
DSC00437.jpg
, DSC00436.jpg
, DSC00439.jpg
, DSC00433.jpg
, DSC00434.jpg
, DSC00438.jpg
, DSC00435.jpg