Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


  Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? ->Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+ Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
kakeusz91
Level 6
Location: Chrzanów
Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
kakeusz91
Level 6
Post#1 25 Nov 2013 14:26  Topic author   

Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Witam jak w temacie myślę nad dokupieniem ramu do mojego staruszka (około 4Gb) tylko nie bardzo wiem jak go dobierać wiec podam specyfikacje mojego pc i prosił bym o wytłumaczenie jak dobrać ram aby współpracował.

Procesor:Athlon 64 x2 5200+
Płyta Główna: Gigabyte m61sme-s2
Ram: Samsung 2x 1GB 2rx8 pc2-4200u-444-12-e3
Grafika: Nvidia GeForce GTS250 (1GB , 256bit)
Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A (450W)

To już chyba wszystko z tego co wiem to mój ram to dual chanel to ponoć dobra opcja ale nie wiem na czym polega wiec proszę o wyjaśnienie dziękuję i pozdrawiam wszystkich użytkowników Elektroda.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wies333
Level 17
Joined: 04 Apr 2008
Posts: 250
Helped: 12
Post rating: 11
wies333
Level 17
Post#2 25 Nov 2013 15:16    

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Płyta posiada 2 złącza pamięci do 8 GB DDRII
Obsługa dwu kanałowej pamięci DDRII 800 / 667 / 533 / 400
Pamięć np taka : http://www.agito.pl/pamiec-cor....html?attr=366-72729,361-47341 .Zapewne wiesz że xp zobaczy tylko 3Gb.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kakeusz91
Level 6
Location: Chrzanów
Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
kakeusz91
Level 6
Post#3 26 Nov 2013 14:22  Topic author   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


A czy zasilacz będzie miał wystarczająco dużo mocy by obsługiwać jeszcze ten ram ? Wiem że xp nie zobaczy tyle pamięci, myślałem o instalacji win7. Czyli szukając pamięci muszę patrzyć aby obie kości miały 800 mhz były ddrII i tyle ? a i czy do mojej płyty można zamontować jakiś lepszy procesor ? patrzyłem i twoja opcja ramu będzie najlepszym wyborem czy ta firma jest w miarę dobra ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wies333
Level 17
Joined: 04 Apr 2008
Posts: 250
Helped: 12
Post rating: 11
wies333
Level 17
Post#4 26 Nov 2013 18:36    

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Corsair to firma z czołówki branży.Moc zasilacza spokojnie wystarcza,nowy ram nic tu nie zmienia.Pamięć może być DDRII 800 / 667 / 533 / 400 ale te z linku będą najszybsze z obsługiwanych przez płyte.Wymiana procesora jest możliwa np na Athlon 64 X2 6000+ tylko czy to ma sens,skok wydajnosci nie będzie zbyt duży.Jak chcesz tansze pamięci to np takie http://allegro.pl/kingston-2gb-pc2-6400-ddr2-800mhz-gwar-24m-fv-i3716016283.html sam używam dokładnie te pamięci od kilku lat bezawaryjnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kakeusz91
Level 6
Location: Chrzanów
Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
kakeusz91
Level 6
Post#5 26 Nov 2013 21:04  Topic author   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


jeszcze chciałem spytać gdy włączę gre która ma mocniejsze wymagania pojawia mi sie komunikat ze moja karta dostaje zbyt mało mocy i czasem komputer sie wyłącza dziwi mnie to ponieważ oddałem go do nasmarowania nową pastą koszt 40zł (karta i procesor) wiec nie wiem czy to może nie być problem zasilacza ? karta ma dodatkowe złącze do zasilania jej teraz potrafi się wyłączyć nawet podczas oglądania filmów jeśli do wina zasilacza to czy 550 wystarczy ? i jaki polecalibyście w przystępnej cenie ?. Co do pamięci wezmę ta droższą będzie lepiej współpracować jako dual a koszt tych paru złotych nie powala

Specyfikacja zasilacza:Model GPS-450AA-101A
Moc 450 W
Standard ATX wersja 1.1 & 2.0
Maksymalne obciążenie [A] +3.3V: 30 A
+5V: 28 A
+12V1: 14 A
+12V2: 15 A
-12V: 0.5 A
-5Vsb: 2 A
Maksymalne obciążenie [W] +3.3V, +5V: 145 W
+12V1: 168 W
+12V2: 180 W
+3.3V, +5V, +12V: 440 W
-12V: 6 W
-5Vsb: 10 W
Złącza 1x 20 + 4 pin EATX
1x 4 pin P4/12V
7x 4 pin HDD (Molex)
2x 4 pin FDD
1x 6 pin VGA PCI Express
2x 15 pin SATA
Chłodzenie 120 mm wentylator
Automatyczna regulacja obrotów
Czas bezawaryjnej pracy 100000 MTBF
Wymiary 150 x 86 x 140 mm [S x W x G]
Napięcie wejściowe 220~240 V

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? -> Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+
Page 1 of 1

Similar topics to jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+

nagłe wyłączanie: athlon 64 x2 5200, ga-m61sme-s2, 2gb, ati hd3650 zasilacz 350w (5)
GA-M61SME-S2L+athlon 5200 nie odpala lcd, on\\off nie działa (1)
GA-M61SME-S2 ATHLON 64 X2 jaki zasilacz? (7)
AMD Athlon X2 5200+, 3GB ram 249MHz + GF9800GT? (4)
Mam Athlon 2500, 512MB RAM, Geforce 5200 oraz resety w 3D ? (19)
[Sprzedam] Płytę GA-M55S-S3 r2.0 Procesor AMD Athlon 5200+ 2,7Ghz Ram 2GB (1)
Athlon 5200 + / 2GB RAM DDR2 / ZASILACZ MODECOM FEEL III / Jaką grafę kupić ? (12)
jaki cooler na athlon X2 5200? (1)
AMD Athlon II 450/GA-M61SME-S2 - Kompatybilność (2)
[Sprzedam] Athlon x2 6000+, Athlon x2 5200+ (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.04 seconds