Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? -> Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+
Author
Message
kakeusz91
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
Location: Chrzanów

Post#1 Post from the author of the topic 25 Nov 2013 14:26   

Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Witam jak w temacie myślę nad dokupieniem ramu do mojego staruszka (około 4Gb) tylko nie bardzo wiem jak go dobierać wiec podam specyfikacje mojego pc i prosił bym o wytłumaczenie jak dobrać ram aby współpracował.

Procesor:Athlon 64 x2 5200+
Płyta Główna: Gigabyte m61sme-s2
Ram: Samsung 2x 1GB 2rx8 pc2-4200u-444-12-e3
Grafika: Nvidia GeForce GTS250 (1GB , 256bit)
Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A (450W)

To już chyba wszystko z tego co wiem to mój ram to dual chanel to ponoć dobra opcja ale nie wiem na czym polega wiec proszę o wyjaśnienie dziękuję i pozdrawiam wszystkich użytkowników Elektroda.pl

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Nov 2013 14:26   





Back to top
   
wies333
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 227

Post#2 25 Nov 2013 15:16   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Płyta posiada 2 złącza pamięci do 8 GB DDRII
Obsługa dwu kanałowej pamięci DDRII 800 / 667 / 533 / 400
Pamięć np taka : http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr2-2x2gb-800mhz-cl5-707-645917.html?attr=366-72729,361-47341 .Zapewne wiesz że xp zobaczy tylko 3Gb.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Nov 2013 15:16   





Back to top
   
kakeusz91
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
Location: Chrzanów

Post#3 Post from the author of the topic 26 Nov 2013 14:22   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


A czy zasilacz będzie miał wystarczająco dużo mocy by obsługiwać jeszcze ten ram ? Wiem że xp nie zobaczy tyle pamięci, myślałem o instalacji win7. Czyli szukając pamięci muszę patrzyć aby obie kości miały 800 mhz były ddrII i tyle ? a i czy do mojej płyty można zamontować jakiś lepszy procesor ? patrzyłem i twoja opcja ramu będzie najlepszym wyborem czy ta firma jest w miarę dobra ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Nov 2013 14:22   





Back to top
   
wies333
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 227

Post#4 26 Nov 2013 18:36   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


Corsair to firma z czołówki branży.Moc zasilacza spokojnie wystarcza,nowy ram nic tu nie zmienia.Pamięć może być DDRII 800 / 667 / 533 / 400 ale te z linku będą najszybsze z obsługiwanych przez płyte.Wymiana procesora jest możliwa np na Athlon 64 X2 6000+ tylko czy to ma sens,skok wydajnosci nie będzie zbyt duży.Jak chcesz tansze pamięci to np takie http://allegro.pl/kingston-2gb-pc2-6400-ddr2-800mhz-gwar-24m-fv-i3716016283.html sam używam dokładnie te pamięci od kilku lat bezawaryjnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
kakeusz91
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 17 Jul 2013
Posts: 17
Location: Chrzanów

Post#5 Post from the author of the topic 26 Nov 2013 21:04   

Re: Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+


jeszcze chciałem spytać gdy włączę gre która ma mocniejsze wymagania pojawia mi sie komunikat ze moja karta dostaje zbyt mało mocy i czasem komputer sie wyłącza dziwi mnie to ponieważ oddałem go do nasmarowania nową pastą koszt 40zł (karta i procesor) wiec nie wiem czy to może nie być problem zasilacza ? karta ma dodatkowe złącze do zasilania jej teraz potrafi się wyłączyć nawet podczas oglądania filmów jeśli do wina zasilacza to czy 550 wystarczy ? i jaki polecalibyście w przystępnej cenie ?. Co do pamięci wezmę ta droższą będzie lepiej współpracować jako dual a koszt tych paru złotych nie powala

Specyfikacja zasilacza:Model GPS-450AA-101A
Moc 450 W
Standard ATX wersja 1.1 & 2.0
Maksymalne obciążenie [A] +3.3V: 30 A
+5V: 28 A
+12V1: 14 A
+12V2: 15 A
-12V: 0.5 A
-5Vsb: 2 A
Maksymalne obciążenie [W] +3.3V, +5V: 145 W
+12V1: 168 W
+12V2: 180 W
+3.3V, +5V, +12V: 440 W
-12V: 6 W
-5Vsb: 10 W
Złącza 1x 20 + 4 pin EATX
1x 4 pin P4/12V
7x 4 pin HDD (Molex)
2x 4 pin FDD
1x 6 pin VGA PCI Express
2x 15 pin SATA
Chłodzenie 120 mm wentylator
Automatyczna regulacja obrotów
Czas bezawaryjnej pracy 100000 MTBF
Wymiary 150 x 86 x 140 mm [S x W x G]
Napięcie wejściowe 220~240 V

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? -> Jaki Ram dokupic ? m61sme-s2 i athlon 64 x2 5200+
Page 1 of 1
Similar topics
nagłe wyłączanie: athlon 64 x2 5200, ga-m61sme-s2, 2gb, ati hd3650 zasilacz 350w (5)
GA-M61SME-S2L+athlon 5200 nie odpala lcd, on\\off nie działa (1)
GA-M61SME-S2 ATHLON 64 X2 jaki zasilacz? (7)
AMD Athlon X2 5200+, 3GB ram 249MHz + GF9800GT? (4)
Mam Athlon 2500, 512MB RAM, Geforce 5200 oraz resety w 3D ? (19)
[Sprzedam] Płytę GA-M55S-S3 r2.0 Procesor AMD Athlon 5200+ 2,7Ghz Ram 2GB (1)
Athlon 5200 + / 2GB RAM DDR2 / ZASILACZ MODECOM FEEL III / Jaką grafę kupić ? (12)
jaki cooler na athlon X2 5200? (1)
AMD Athlon II 450/GA-M61SME-S2 - Kompatybilność (2)
[Sprzedam] Athlon x2 6000+, Athlon x2 5200+ (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl topic RSS feed