Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



siłownik do zaworu kulowego CO


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia ->siłownik do zaworu kulowego CO Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Herp
Poziom 10
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 37
Ocena postów: 8
Herp
Poziom 10
Post#1 25 Lis 2013 20:03Pozytywne oceny  Autor tematu   

siłownik do zaworu kulowego CO


Witam, chciałbym zaprezentować siłownik do zaworu kulowego, który ma za zadanie zamykać zawór kulowy przepływu wody przez płaszcz bojlera gdy na kotle temp. spadnie poniżej 39*C aby nie wychładzać wcześniej zagrzanej wody wraz z kotłem.

Chciałbym też opisać problemy jakie miałem z tym sterowaniem (ku przestrodze początkującym) a tylko dlatego że niechlujnie zaprojektowałem PCB :D

Najpierw krótko opiszę jak układ miał działać.

Cały układ został zrealizowany na mikrokontrolerze ATtiny13, kiedy zostaje podłączonie zasilanie to najpierw siłownik(silnik) się pozycjonuje aby osiągnąć pozycję "Z" lub "O" kiedy już osiąga pozycje przechodzi do programu głównego czyli sterowanie temp. czyli jeżeli temp. wzrośnie powyżej 40*C otwórz
zawór jeżeli spadnie poniżej 39*C zamknij. sterowanie silnika odbywa się poprzez PWM silnik za każdym razem rozpędza sie przez 2sek.


Kiedy odpaliłem układ siłownik (silnik) zaczął szarpać i rozpędzać się na maksa
układ się zawieszał spaliłem trzy stabilizatory i mikrokontroler ,cuda wianki :D straciłem trzy dni na szukanie przyczyny seperowałem zasilanie diodami,
dodawałem kondensatory i nic ,co się okazało ścieżka zasilająca mikrokontroler i układ LM35 była poprowadzona pod diodą Schottky'ego i to był błąd,więc zdrapałem ścieżkę jak widać to na fot.1 ,dałem zworę od spodu diodę wymieniłem z smd na zwykłą którą przylutowałem przy samym silniku jak widać na fot.2 i jak ręką odjął.
siłownik do zaworu kulowego CO

siłownik do zaworu kulowego CO

siłownik do zaworu kulowego CO

siłownik do zaworu kulowego CO




Wniosek:
Zaprojektowałem płytkę nichlujnie czego efektem jest stracony czas i pobazgrana płytka. Więc lepiej trzymać się zasad.

Zapraszam na krytykę i uwagi na błędy które jeszcze popełniłem, a nie jestem ich świadomy.

Załączniki:

Pomocny post? + +7
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krawacik3
Poziom 12
Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 87
Ocena postów: 3
Krawacik3
Poziom 12
Post#2 25 Lis 2013 21:35    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Projekt fajny. Jak montujesz silnik do zaworu?
Kable mogłeś przepuścić przez otwór w płytce i przylutować do większego pada.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Herp
Poziom 10
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 37
Ocena postów: 8
Herp
Poziom 10
Post#3 26 Lis 2013 20:39  Autor tematu   

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


no w sumie mogłem ,ale chyba przez te żmudne grzebanie wyłączyły mi się dobre rozwiązania :D

a oto mój pracujący już elektrozawór. siłownik do zaworu kulowego CO

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mantruck
Poziom 9
Dołączył: 06 Wrz 2006
Posty: 5
Pomógł: 1
Mantruck
Poziom 9
Post#4 27 Lis 2013 16:50    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Witam
Silnik od wycieraczek czy od podnośnika szyb? Jak jest sprzęgnięty wał silnika z zaworem?
Planuję zrobić coś podobnego ale trochę obawiam się, że silnik od podnośnika szyb nie "uciągnie" przy przełożeniu 1:1. Sterowanie myślę zrobić na zasadzie porównywania temperatury na piecu i bojlerze. Bez mikrokontrolera. Zawór byłby otwarty dopóki temperatura na piecu jest wyższa niż na bojlerze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Herp
Poziom 10
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 37
Ocena postów: 8
Herp
Poziom 10
Post#5 27 Lis 2013 18:16  Autor tematu   

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Silnik jest sprzęgnięty jest na sztywno, czyli tulejka dwustronnie gwintowana silnik M8 i zawór M10 i wkręcone do oporu, nie jestem zwolenikiem takich rozwiązań ze względu na duże opory działania, miało być sprzęgło kłowe,ale to połączenie było szybsze w wykonaniu :D

Silnik z podnośnika powinien uciągnąć bo tam są podobne przełożenia,a taki zawór nie ma dużych oporów, ja chciałem dać mniejszy ale nie miałem.

Docelowo mam zamiar zrobić porównywanie ,czyli sterownik główny CO, który będzie wszystkim sterował.
Zabieram się już do tego od wiosny :D a że zima mnie dogoniła to musiałem zrobić narazie takie sterowanie żeby już coś było, a nie znowu latać zawór zakręcać żeby rano była gorąca woda :D

W sumie można by to zrobić na wzmacniaczach operacyjnych zaletą jest wysoka odporność na zakłócenia :D ,ale za to w mikrokontrolerze jest miękki start alarm w razie zacięcia i to bez żadnych dodatkowych elementów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Supermodurator
Poziom 13
Dołączył: 09 Sty 2005
Posty: 118
Pomógł: 2
Ocena postów: 192
Supermodurator
Poziom 13
Post#6 27 Lis 2013 21:48    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Bardzo zgrabnie Ci to wyszło!
Przed laty też zmierzyłem się z tym problemem. U mnie zawór był otwierany
i zamykany skróconym siłownikiem pozycjonera anteny satelitarnej. Zastosowane
w nim przekładnie dają bardzo wolny posuw o dużej sile!
Sterownik (zbudowany przy użyciu komparatora) działał na zasadzie porównania temperatur.
I wcale nie było to w moim przypadku dobre rozwiązanie.
Używam kotła na paliwo stałe bez żadnej automatyki. Powoduje to częste wahania
temperatury w układzie, co skutkowało wielokrotnym zamykaniem i otwieraniem
zaworu mimo dużej histerezy w sterowniku.
Można sobie wyobrazić jak wpływało to na jego żywotność - wymieniłem zawór trzy
razy w sezonie i przyszło olśnienie..
Dlatego piszę o swoim urządzeniu w czasie przeszłym. Wyrzuciłem je na złom!

Jakiego typu masz instalację CO? Calowa rura sugeruje samoczynną (grawitacyjną).
Jeżeli tak, to mam bardzo dobry, sprawdzony sposób. Całkowicie bezobsługowy,
nie wymagający żadnych sterowników czy nawet zaworów..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Herp
Poziom 10
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 37
Ocena postów: 8
Herp
Poziom 10
Post#7 28 Lis 2013 17:02  Autor tematu   

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Ja chce zrobić porównywanie , ale trochę inne, tzn będzie się włączało się wtedy gdy temp. na kotle spadnie poniżej 39*C czyli jakby ktoś wieczorem wypuścił całą ciepłą wodę a na kotle było by te 35*C to do rana się woda w bojlerze się złagodzi.

Instalacje miałem grawitacyjną i wtedy nawet, aż tak ten problem nie był odczuwalny. Kłopoty zaczęły się jak zainstalowałem podłogówkę i musiałem mieć pompkę, a ta powoduje , że bojler tańczy tak, jak mu kocioł zagra :D no czyli mam z pompką , ale i tak jestem bardzo ciekawy jakie masz to rozwiązanie :D pochwal się.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Supermodurator
Poziom 13
Dołączył: 09 Sty 2005
Posty: 118
Pomógł: 2
Ocena postów: 192
Supermodurator
Poziom 13
Post#8 28 Lis 2013 19:09    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Szkoda, Tobie się nie przyda, ale może ktoś skorzysta, bo wypróbowane
nie tylko u mnie. Warunek konieczny - instalacja CO samoczynna (bez pompy)!
Rysunek przedstawia sposób włączenia bojlera przed i po przeróbce.
siłownik do zaworu kulowego CO

Przerobiłem zgodnie z tą zasadą u kilku moich znajomych i są równie zadowoleni
jak ja. Można śmiało zapomnieć o jakichś tam zaworach i spać spokojnie.

Więc szuflujmy dopóki można, no chyba że ktoś z Krakowa..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Herp
Poziom 10
Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 37
Ocena postów: 8
Herp
Poziom 10
Post#9 28 Lis 2013 20:39  Autor tematu   

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Acha, to chyba dlatego u mnie przed montażem pompki ciepła woda się dosyć długo trzymała,bo mam takie rozwiązanie jak na rysunku 2
W sumie innego rozwiązania nie mogłem mieć bo ja mam CO z rzadko spotykanym zasilaniem odgórnym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Supermodurator
Poziom 13
Dołączył: 09 Sty 2005
Posty: 118
Pomógł: 2
Ocena postów: 192
Supermodurator
Poziom 13
Post#10 28 Lis 2013 22:03    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


W starych instalacjach często można spotkać taki sposób podłączenia
jak na rys.1 z uwagi na samoczynne odpowietrzanie a przez to niezakłócone
działanie. Kto w tamtych czasach słyszał o automatycznych odpowietrznikach?
Mojemu koledze hydraulicy robili instalację 12 lat temu i też miał ten problem.
siłownik do zaworu kulowego CO
Ważne jest zachowanie różnicy poziomów - takie połączenie jak to zaznaczone
czarną linią na rysunku w tym poście nie utrzyma ciepłej wody w bojlerze, chociaż
będzie ją dobrze nagrzewać i samo-odpowietrzać układ!!
pzdr

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
plichta
Poziom 17
Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 331
Pomógł: 23
Ocena postów: 6
plichta
Poziom 17
Post#11 28 Lis 2013 23:31    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


A może kolega przedstawić jakie mają być różnice poziomów w wersji z odpowietrznikiem automatycznym ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Supermodurator
Poziom 13
Dołączył: 09 Sty 2005
Posty: 118
Pomógł: 2
Ocena postów: 192
Supermodurator
Poziom 13
Post#12 29 Lis 2013 13:01    

Re: siłownik do zaworu kulowego CO


Mam nadzieję że autor wątku nie ma pretensji, bo przecież oczekuje
opinii i uwag na temat prezentowanej tu jego konstrukcji.

plichta napisał:
A może kolega przedstawić jakie mają być różnice poziomów w wersji z odpowietrznikiem automatycznym ?

Wydaje się, że im większe tym lepiej. U mnie h wynosi ok. 30cm.
siłownik do zaworu kulowego CO
Bojler mam izolowany termicznie wraz z odcinkami rur zaznaczonymi kolorem
czerwonym na powyższym rysunku.
Mój układ CO jest typu otwartego z naczyniem wzbiorczym, dlatego zamykając
zawór na powrocie głównym uzyskuję możliwość obiegu tylko kocioł - bojler.
Bardzo przydatne poza sezonem grzewczym.
pzdr

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> siłownik do zaworu kulowego CO
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Siłownik zaworu rozrządu (36)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.115 seconds

elektroda.pl temat RSS