Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031
Autor
Wiadomość
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#31 03 Gru 2013 00:39   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Akurat diody D5 nie należało usuwać, bo bez niej: (1) US1D nie może sensownie działać, i (2) nie ma wzorca napięcia. To już można było pominąć US1D i górny koniec P1 połączyć przez opornik z +zasilania, z takim samym skutkiem. Ale to (ani tak, jak jest zrobione, ani z pominięciem US1D) nie jest poprawnym układem, bo napięcie na P1 zależy od napięcia sieci - bez wzorca napięcia nie da się sensownie tego zrobić. Lepiej zróbcie tak, jak napisałem w #29.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#32 Post autora tematu 03 Gru 2013 07:47   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Bez problemu diodę mogę zostawić. Bo tak czy tak układ działa poprawnie.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#33 03 Gru 2013 11:48   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Myślę, że w takiej wersji jest niezbyt wygodny: napięcie na anodzie pomiarowej, które układ "stara się" utrzymać, zależy od nastawień dwóch potencjometrów - P1 i dodanego. Napięcie podane na anodę zabezpieczającą jest ograniczone nastawieniem na P1, a oprócz tego podobnie ograniczone jest napięcie na anodzie pomiarowej przeskalowane w dodanym układzie - działa to ograniczenie, które daje niższe napięcie.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#34 Post autora tematu 03 Gru 2013 13:26   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Przy testach automatu ustawialiśmy 7V i bez żadnego problemu układ działał i na anodzie pomiarowej pojawiało się 1,2V.

A jak wyglądałby schemat zmieniony przez Ciebie?
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#35 03 Gru 2013 14:07   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Opisałem w #29: prawy koniec R6 podłączyć do anody pomiarowej, wyjście do zabezpieczającej, na P1 ustawić napięcie, jakie chcesz mieć na anodzie pomiarowej. Oczywiście prawy koniec R6 trzeba odłączyć od miejsca, gdzie teraz jest podłączony. Proponowałem jeszcze odwrócenie działania LED-a, żeby LED świecił, jak jest w porządku - żeby to uzyskać, można np. połączyć LED-a przez opornik 10k do +zasilania, i oczywiście LED podłączony anodą do +zasilania, katodą do wyjścia US1A (teraz jest anodą do wyjścia US1A, katodą do masy).
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#36 Post autora tematu 03 Gru 2013 15:03   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Takie proste rozwiązanie i działa.

Nie potrzebujemy wskaźnika LED.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Gru 2013 15:03   





Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#37 03 Gru 2013 16:31   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Ten który proponuję? Na P1 ustawiasz, jakie ma być napięcie z anody pomiarowej (przeskalowane przez dzielnik z R6 i R7), a układ tak dobiera napięcie wyjściowe, żeby na pomiarowej było takie, jak się nastawi, sygnalizując LED-em niemożliwość uzyskania takiego napięcia z powodu zadziałania ograniczenia prądu, np. w przypadku zwarcia anody zabezpieczającej do zbiornika.

Pewnie warto zmienić oporniki R6 i R7, na przykład zamienić miejscami, bo tak, jak jest, to przy 1.2V na anodzie pomiarowej na US1C będzie wchodzić 337mV, po zamianie miejsc R6 i R7 będzie 863mV; oraz szeregowo z P1 wstawić opornik (od góry, np. 56k), żeby mieć mniejszy zakres regulacji i dokładniej ustawiać napięcie, jakie chce się mieć na anodzie pomiarowej.

I żeby układ nie miał skłonności do wzbudzania się, należałoby dodać kondensator między wejście '-' US1C, a jego wyjście.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#38 Post autora tematu 03 Gru 2013 18:53   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Usuwam całkowicie P2 i zostawiam podkówkę Pr1 mniej więcej jaki będzie ograniczenie prądowe?
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#39 04 Gru 2013 00:14   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


To gdzie chcesz podłączyć wejście '-' US1B? Jak chcesz mieć ograniczenie prądowe na ustaloną wartość prądu, to: usuń Pr1 i P2, wejście '-' US1B włącz między D7 i R12, dobierz R14 tak, żeby przy maksymalnym prądzie było na nim około 0.65V. A jeśli prąd ma być do około 100 mA, to zamiast T1 i T2 można wstawić BD137 (albo BD139), tylko z dużym wzmocnieniem (grupa 16, wyższej chyba nie ma) i z radiatorkiem dobranym do ograniczenia prądu (przy 100 mA wytrzymują do 50V) - nie musi być aż BD285; a jak największy prąd był 8 mA, to można dać R14 62R i usunąć BD285, zostawiając tylko BC337.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#40 Post autora tematu 04 Gru 2013 13:32   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Zostawiłem Pr1 ustawiony na połowę i wszystko działa. Przy podłączonym zasilaniu z panela solarnego i włączonej żarówce jako obciążenie wyciągamy 75mA (plus 40mA przyrząd pomiarowy) więc w zupełności wystarcza.

Czy jesteś w stanie doradzić mi na jakim układzie zrobić wskaźnik diodowy wskazujący poprawność działania? od 0 do 0,8V świeci się dioda pomarańczowa od 0,85 do 1,2 dioda zielona i od 1,25 wzwyż dioda czerwona.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#41 04 Gru 2013 18:15   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Można użyć komparatorów, albo wzmacniaczy operacyjnych - jeśli przerobisz układ tak, by zaoszczędzić dwa wzmacniacze, to nie trzeba będzie ich dodawać. Dajesz po jednym do wykrywania za niskiego i za wysokiego napięcia, a trzeciego LED-a podłączasz tak, żeby świecił, kiedy te dwa nie świecą (tylko ma to taką wadę, że pobiera prąd przeznaczony do tego LED-a zawsze, również kiedy on nie świeci).

Niestety panel solarny nie będzie zasilał w nocy (wypada zastosować akumulator), a w pochmurne zimowe dni da niewiele energii (musi być z dużym zapasem).

Ograniczenie prądu przy niskim napięciu zależy od napięcia (im mniejsze napięcie na wyjściu, tym mniejszy może być prąd); przy wyższym jest stałe - ale to niskie to z P2 było poniżej 0.5V przy Pr1 ustawionym na połowę, jak zastąpiłeś P2 zwarciem, to będzie większe, między 2.5 a 3.0V. Jeśli nie zmieniłeś R14, to limit prądu masz 0.65A i bez P2, przy napięciu wyjściowym 1.5V, maleje on do około 0.35A.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Gru 2013 18:15   





Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#42 Post autora tematu 12 Gru 2013 12:06   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Jak działa tutaj zabezpieczenie przeciwzwarciowe?
Jedno urządzenie zostało zamontowane i na kablach było zwarcie, a że padał deszcz to zostawili podłączone bez badania przyczyny zwarcia. Prąd był ustawiony na Pr1 na ok 80mA. Po jednym dniu pracy na zwarciu spaleniu uległ T1, T2 sprawny chociaż przytopił trochę plastikową obudowę. Czy tak się miało stać? Czy po prostu układ nie działa poprawnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Gru 2013 12:06   





Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#43 12 Gru 2013 13:09   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Czy T2 miał radiator? Przy prądzie zwarcia 80mA moc tracona w T2 może sięgać 2.8W, niewielki radiator powinien wystarczyć. T1 nie powinien się spalić - jego prąd i moc tracona powinny być kilkadziesiąt razy mniejsze. Być może przegrzanie T2 spowodowało zmniejszenie jego wzmocnienia, a wtedy T1 został przeciążony. A może zabezpieczenie nie działało i popłynął dużo większy prąd?

Zabezpieczenie przeciwzwarciowe powinno ograniczać prąd przy zwarciu znacznie bardziej, niż przy normalnej pracy - niemal do zera, bo jakikolwiek prąd płynący wtedy, gdy na wyjściu nie ma napięcia, powoduje podanie na wejście '-' US1B napięcia z R14 (podzielonego na dzielniku z Pr1, P2, R12), kiedy na wejście '+' jest podawane napięcie z wyjścia, przy zwarciu 0; US1B powinien wtedy dać na wyjściu stan niski i spowodować ograniczenie prądu.

Możliwe przyczyny wadliwego działania zabezpieczenia: przede wszystkim niekontakt suwaka Pr1 (nie wiem, jak z niekontaktem suwaka P2, bo wtedy wejście '-' US1B "wisi" i nie wiadomo, jak on to potraktuje), albo przerwane połączenie w okolicy Pr1 - tak, że na wejście '-' US1B nie dociera sygnał zwarcia; zbyt wysokie napięcie na wyjściu US1B mimo poprawnego sygnału zwarcia na jego wejściu (nie wiem, na ile nisko on potrafi "ściągnąć" napięcie wyjściowe).

Swoją drogą, konstrukcja tego zabezpieczenia ma dwie poważne wady: napięcie niezrównoważenia US1B może spowodować, że przy włączaniu układ "uzna" zerowe napięcie na wyjściu za zwarcie i nie pozwoli na przepływ choćby niewielkiego prądu, który by to napięcie zmienił; niekontakt na suwaku Pr1 powoduje brak działania zabezpieczenia.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#44 Post autora tematu 12 Gru 2013 15:24   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Dodam, że nie ma w ogóle P2 i był tylko Pr1. Do każdego zasilacza daję mały radiator pod TO220. T2 nagrzał się do takiego stanu, że wypalił krzemowa płytkę.

Obecnie usunąłem całkowicie P2 i Pr1 i zabezpieczyłem cały układ bezpiecznikiem 350mA.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#45 12 Gru 2013 16:13   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Trzeba było Pr1 zastąpić opornikiem. Ale jeśli R14 jest 1R, to limit prądu bez zwarcia jest z 600mA, może nawet więcej - może ten zwarty kabel miał na tyle duży opór, że zabezpieczenie nie wykryło zwarcia, a prąd płynął wystarczający, żeby przegrzać tranzystory? Jeśli limit ma być 80mA, to R14 powinien być 8R2.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#46 Post autora tematu 12 Gru 2013 16:53   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


To było pierwsze urządzenie bez automatu zmontowane jakiś miesiąc temu. Zabezpieczenie bezpiecznikiem zdaje egzamin. My dajemy transformatory sieciowe od 4 do 6W. Zwarcie nastąpiło przy Pr1 ustawionym na połowę.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#47 12 Gru 2013 17:33   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Nie napisałeś, czy R14 to był 1R - jeśli tak, to prąd powinien być ograniczany do około 650mA, a przy oporności obciążenia mniejszej od około 4R5 bardziej, przy 3R do kilkunastu mA, albo i mniej. Ale przy zwarciu na drugim końcu przewodu o oporności 5R mógł płynąć prąd 650mA, a w tranzystorze mogło się wydzielać z kilkanaście W - to i tak mieliście szczęście, że transformator to "przeżył".

Oporność obciążenia, przy której następuje prawie-wyłączenie, jest równa R12*R14/Pr1 - dobrze byłoby, żeby ta wartość była większa od oporności kabla (sumy tam i z powrotem), wtedy zwarcie na drugim końcu kabla powinno prawie wyłączyć zasilacz.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#48 Post autora tematu 12 Gru 2013 17:48   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Zasilacz miał wszystkie standardowe elementy. Instalator mierzył prąd zwarcia (nie zorientował się, że coś jest nie tak) i wyniósł 75mA i tak zostawił. Pr1 był ustawiony na połowę.
Powrót do góry
   
hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 697
Miasto: podkarpacie.

Post#49 14 Gru 2013 13:24   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Jako wskaźnik diodowy najlepiej zrób sobie na bazie LM3914, albo gotowe zestawy np.AVT1166

powodzenia.................
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#50 14 Gru 2013 14:17   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


hobbyelektronik - (1) tu chodzi o uniknięcie komplikacji, a nie dodawanie ich; (2) tam raczej nie ma komu patrzeć na te diody... a jak już przyjdzie jakiś menel, to może diody go sprowokują do rozwalenia tego urządzenia.

Te zasilacze najlepiej byłoby robić z takim ograniczeniem prądu, żeby przy żadnej oporności obciążenia i po dowolnie długim czasie nie dochodziło do ich przegrzania - i to ani elektroniki, ani transformatora. Do tego trzeba wiedzieć, na ile dobrze radiator oddaje ciepło (żeby wiedzieć, do jakiego prądu tranzystor nie przegrzeje się), wyliczyć obciążenie transformatora (transformator w zasilaczu daje krótkie impulsy dość dużego prądu, to go grzeje znacznie bardziej, niż praca z obciążeniem rezystancyjnym, na które go policzył projektant - trzeba to uwzględnić, napisałem do tego program, tu chyba jest najnowsza wersja, w temacie Prostownik do ładowania akumulatorów(auto), w tym samym temacie w #1052 informacja, co zainstalować, żeby działał); wyliczając dopuszczalny prąd trzeba jeszcze wziąć poprawkę na obudowę urządzenia, która utrudnia oddawanie ciepła - być może okaże się, że dopuszczalny prąd to około 30mA.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#51 Post autora tematu 07 Kwi 2014 17:59   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Witam
Pojawiły się pewnie problemy z automatami. Chodzi o to, że po ustawieniu 1,2V na elektrodzie pomiarowej napięcia skaczą. Ustawiamy np na pomiarowej 1.2V a wahania wynoszą od 0,9 do 1,7V. Będzie to pewnie spowodowane zmiennymi warunkami atmosferycznymi, wilgotnością itd.

Czy jest jakiś sposób aby napięcia nie skakały?
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#52 07 Kwi 2014 20:58   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


A jaki jest charakter tych wahań? Szybkie, powolne (jakie częstotliwości dominują?), regularne, czy nieregularne?

Pisałeś, że elektroda pomiarowa jest magnezowa - czy to jest potrzebne? Może mógłby być mniej aktywny metal?

Hm... jak są takie wahania napięcia, to stosowanie precyzyjnego wzorca jest zbędne - wystarczy byle dioda.
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#53 Post autora tematu 07 Kwi 2014 21:23   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Potrzebujemy do tego naszego układu wzorzec do porównywania ale ja nie wiem jak taki układ zbudować.

W tym przypadku najlepiej, żeby wahań w ogóle nie było na elektrodzie pomiarowej. Na wyjściu regulowanym napięcie może wahać do woli tylko tak jak piszę na elektrodzie pomiarowej ma być zadane i stałe napięcie.

Takie stosuje się elektrody i nie będziemy tego zmieniać.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#54 07 Kwi 2014 21:44   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Tylko skąd ktoś ma wiedzieć, czy można coś zrobić z tymi wahaniami, skoro o nich nic nie wiadomo?
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#55 Post autora tematu 07 Kwi 2014 22:07   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Musimy jednak zastosować coś z wzorcem napięcia. Ustalmy wzorzec napięcia na poziomie 1,1V. Takie napięcie ma występować na elektrodzie pomiarowej. Jeżeli napięcie będzie niższe porównamy te napięcie do napięcia wzorcowego i wysterujemy regulator.

Znowu w zależności od wieku montażu zbiornika a także zastosowanych anod napięcie wejściowe może wynosić od 2V do 5V (napięcie pomiarowe zawsze ma wynosić 1.1V)


Te wahania są dość szybkie w górę i w dół. Zmienia się napięcie wyjściowe tak samo jak napięcie pomiarowe.

W obecnym układzie jak mu wzrośnie automatycznie napięcie pomiarowe to wrasta napięcie regulacyjne i na odwrót.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#56 07 Kwi 2014 22:24   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Nie podajesz konkretnie, na ile szybkie są te wahania. Nie podajesz, według jakiego schematu to jest zrobione. Tego ostatniego, z #30? Tam są jakieś elementy (kondensatory, oporniki) bez podanych wartości. To co można doradzić przy takiej informacji?
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#57 Post autora tematu 08 Kwi 2014 07:58   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Post numer 35 tak jak kiedyś pisałeś. R6 jeden koniec do pomiaru. Usunięty PR1, PR2 5kOhm, brak diody LED, R8, R9, R10, R13. Dość szybkie są te wahania. Ja tego nie widziałem dokładnie montowali automat gdzieś w Polsce i mówili, że trzeba udoskonalić bo skaczą napięcia.
Powrót do góry
   
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22961
Miasto: Warszawa

Post#58 08 Kwi 2014 08:59   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Za dużo pośredników i przez to informacja jest zbyt zniekształcona. Potrzebna jest informacja, jaką przekazał ten, kto mierzył, z możliwością kontaktu i zadawania pytań. Poza tym, przydałby się aktualny schemat.

A może to układ generuje wahania napięcia, bo nie ma stabilizowanego wzorca?
Powrót do góry
   
zonkil
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 1982
Miasto: Kraków

Post#59 Post autora tematu 08 Kwi 2014 17:56   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Problem w pomiarach jest taki, że montowane są po całej Polsce i nie ma za bardzo czasu na dokładniejszą analizę. Będziemy montować poligon doświadczalny na stacji w Niepołomicach ale to za jakiś czas.

Schemat zasilacza wygląda dokładnie tak:
J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Kwi 2014 17:56   





Powrót do góry
   
jarek_lnx
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 4147
Miasto: warszawa

Post#60 12 Kwi 2014 10:15   

Re: J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031


Cytat:
Problem w pomiarach jest taki, że montowane są po całej Polsce i nie ma za bardzo czasu na dokładniejszą analizę.
Czytają ludzie takie fora i wydaje im się jaka ta elektronika łatwa, można zbudować układ elektroniczny i zaoszczędzić nie zatrudniając zawodowca, a potem płacz że wszystko gotowe, zamontowane, pieniądze w kieszeni, a układ jest na drugim końcu Polski i nie działa.
Nie ma czasu na dokładniejszą analizę? zawodowy elektronik zrobił by ją przed wykonaniem prototypu.
Cytat:

Musimy jednak zastosować coś z wzorcem napięcia. Ustalmy wzorzec napięcia na poziomie 1,1V. Takie napięcie ma występować na elektrodzie pomiarowej.
Zaczęliście od wyrzucenia wzorca - diody D5, w ostatnim schemacie dioda "wróciła", więc raczej nie tu jest problem.

Ponieważ układ jest połączony z długimi przewodami może zbierać zakłócenia z zewnątrz, a na schemacie nie ma filtrów ani zabezpieczeń przeciw-przepięciowych, jeden piorun w odległości kilkuset metrów wystarczy żeby cały układ diabli wzięli.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> J-031 - Przeróbka zasilacza Jabel J-031
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Jabel J-35, przeróbka (1)
Przeróbka wzmacniacza J-60 Jabel (6)
kit Jabel J-35 przeróbka na Mosfety (6)
Przeróbka zasilacza ATX. Przetwornica z zasilacza. (4)
Przeróbka zasilacza AT (4)
Przeróbka zasilacza (9)
Przeróbka zasilacza impulsowego... z PC (15)
Przeróbka zasilacza Pc do wzmacniacza (1)
Przeróbka zasilacza do discmana (1)
Przeróbka zasilacza na 2,4V 25mA (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.103 seconds

elektroda.pl temat RSS