Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->jaki system operacyjny dla takiego sprzętu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#1 01 Gru 2013 19:21  Autor tematu   

jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


płyta główna gigabyte ga-945gzm-s2
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-945gzm-s2 30/

procek Genuine intel(R) CPU 2140 1,6GHZ
karta grafilcza zintegrowana
dysk ssd 120GB samsung
pamięc ram 2X MICRON 2GB DDR2 PC2-6400 (800MHz)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#2 01 Gru 2013 19:32    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Windows7, XP, no i każdy linux.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
dt1
Moderator - Komputery Serwis
Miasto: Gdynia
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 12436
Pomógł: 1278
Ocena postów: 746
dt1
Moderator - Komputery Serwis
Post#3 01 Gru 2013 19:34    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Ze względu na SSD Windowsa XP nie polecam (nie ma wsparcia dla TRIM). Linux i Windows 7 (lub jeśli przypadł do gustu to Windows 8).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#4 01 Gru 2013 20:53  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


chodziło mi o to czy 4GB ramu ma sens w przypadku takiego procka i płyty, jaki system najmniej mi zamuli procka a obsłuży tyle ramu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#5 01 Gru 2013 21:15    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Windows7 i linuks. Nie pomyślałem o tym dysku ssd.
Win 7 lubi więcej ramu, więc będzie w sam raz. Wersja 32 bit wykorzysta maks3 GB.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#6 01 Gru 2013 21:35  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


są ludzie którzy twierdzą że win 7 po 3 latach potrafi zajmować ponad 100GB wieć co jakiś czas chyba trzeba by go formatować by się trzymał w jakiejś tam rozsądnej granicy pojemności

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#7 01 Gru 2013 21:52    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Jest to gruba nie prawda.
Naturalnie trochę sie rozrasta jak każdy system microsoftu, ale to się minimalizuje czyszcząc folder temporary, historię, punkty przywracania, robienie porządku w rejestrach.
Są programy które robią optymalizacje automatycznie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ROBSON33
Moderator AGD
Miasto: w woj. lubelskim
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 6537
Pomógł: 290
Ocena postów: 79
ROBSON33
Moderator AGD
Post#8 01 Gru 2013 21:59    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


dt1 napisał:
lub jeśli przypadł do gustu to Windows 8


Windows 8.1 na dzień dzisiejszy jest chyba najlepszym systemem ze stajni Microsoft.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#9 01 Gru 2013 22:01  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


a ten procek z tą płytą główną nie ma żadnego problemu w obsłudze systemu operacyjnego 64 bitowego?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#10 01 Gru 2013 22:06    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Wynika, że żadnego problemu nie ma.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kasiunia7777
Poziom 39
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4606
Pomógł: 411
Ocena postów: 25
kasiunia7777
Poziom 39
Post#11 02 Gru 2013 12:50    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Procesor masz 64bitowy, sterowniki płyty głównej do 64bitowego windowsa 7 także masz dostępne. Tylko instalować i pracować. Windows 7 64bit jest tu jak najbardziej odpowiedni, windows 8.1 jest trochę lepszy (choć nie koniecznie wygodniejszy w obsłudze trzeba się przyzwyczaić), ale tu może być problem ze sterownikami bo na stronie gigabyte ich nie ma.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#12 19 Gru 2013 18:50  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Pracuje na Win 7 64 bit gdy pracuje w exelu i zrobię wykres z kilkuset pkt pomiarowych po przerzuceniu go do worda komp potrafi mi przyciąć dlaczego? pracuje na zintegrowanej karcie graficznej, może powinienem zmienić procesor jeśli tak to na jaki, chce zostać przy tej płycie głównej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kasiunia7777
Poziom 39
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4606
Pomógł: 411
Ocena postów: 25
kasiunia7777
Poziom 39
Post#13 21 Gru 2013 10:38    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Sprzęt masz dobry do zastosowań biurowych, internetu, multimediów.
Podaj jeszcze jaki masz zasilacz w komputerze, bo to ważne i zły zasilacz może powodować zawieszenia i wogóle niestabilną pracę komputera oraz w najgorszym przypadku może nawet spalić podzespoły.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#14 23 Gru 2013 11:03  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


akyga 420 W, może procka bym wymienił tylko nie wiem na jakiego?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kasiunia7777
Poziom 39
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4606
Pomógł: 411
Ocena postów: 25
kasiunia7777
Poziom 39
Post#15 23 Gru 2013 13:09    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Pierwsze co masz wymienić to zasilacz, bo to bubel straszny cykająca bomba nie wiadomo kiedy uszkodzi ci podzespoły komputera. Podmień go chociaż na początek na coś normalnego nie z czarnej listy, ale wymiana go i tak konieczna bo narażasz swój komputer i dane na niebezpieczeństwo.
Lektura:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Procesora ani nic więcej nie musisz wymieniać, masz dość wydajny sprzęt do internetu, filmów, prac biurowych idealny i jeszcze w dodatku dysk masz SSD co mocno przyspiesza pracę systemu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kiss39
Poziom 28
Miasto: BYDGOSZCZ
Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 1523
Pomógł: 29
Ocena postów: 34
kiss39
Poziom 28
Post#16 23 Gru 2013 19:32    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Z systemów Linux polecam Fedorę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#17 08 Sty 2014 17:46  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


wymieniłem zasilacz na deltę i nie pomogło, komputer nie chodzi płynnie i potrafi się muzyka odtwarzana na youtubie zacinać chociaż jest zbuforowany cały utwór.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#18 08 Sty 2014 18:21    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Menadżer zadań i podglądaj zużycie zasobów procesora i RAM- CO ile bierze zwłaszcza gdy są takie objawy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#19 08 Sty 2014 19:49  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Samo GG bierze 32%, uruchomiony monitor zasobów 11%, svchos.exe 14%, przeglądarka chrome 25% przy otwartych 3 kartach to forum, poczta na wp i youtube utwór trwający 40min

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#20 08 Sty 2014 21:14    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Więc wyłącz w tym czasie GG.
A przynajmniej wyłącz kamerę- ile GB RAM zużywa, nie podałeś.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#21 08 Sty 2014 21:57  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


RAM-u mam 4GB więc nigdy nie przekracza całkowite zużycie 60%

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kasiunia7777
Poziom 39
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4606
Pomógł: 411
Ocena postów: 25
kasiunia7777
Poziom 39
Post#22 09 Sty 2014 09:55    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


To daj zrzut z Crystal Disc info, może coś z dyskiem SSD się dzieje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#23 09 Sty 2014 18:39  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Zrzut z CDI http://obrazki.elektroda.pl/9489585400 1389289081.jpg

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kasiunia7777
Poziom 39
Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 4606
Pomógł: 411
Ocena postów: 25
kasiunia7777
Poziom 39
Post#24 09 Sty 2014 18:49    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Wygląda, że jest ok.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jaco_90
Poziom 7
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 23
jaco_90
Poziom 7
Post#25 09 Sty 2014 19:17  Autor tematu   

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Istnieje jakiś program do diagnozowania procka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kwantor
Poziom 38
Miasto: Małopolska
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4164
Pomógł: 334
Ocena postów: 76
kwantor
Poziom 38
Post#26 09 Sty 2014 20:52    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


http://www.komputerswiat.pl/aplikacje/test-procesora-online.aspx
Poszukaj sobie w google są różne programy testujące karte graficzna, dyski, procesor, zasilacz, pamięci.
Np. Ewerest (Aida)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gaijina
Poziom 6
Dołączył: 04 Wrz 2010
Posty: 15
gaijina
Poziom 6
Post#27 09 Sty 2014 22:07    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


jaco_90 napisał:
Istnieje jakiś program do diagnozowania procka?

Stress Prime 2004

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
_jta_
Specjalista elektronik
Miasto: Warszawa
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25956
Pomógł: 1026
Ocena postów: 201
_jta_
Specjalista elektronik
Post#28 10 Sty 2014 01:12    

Re: jaki system operacyjny dla takiego sprzętu


Można zainstalować Linux-a Ubuntu bez zmieniania partycjonowania dysku (instalator tworzy kilkanaście plików na partycji Windows, jeden z nich to obraz dysku Linux-a), działa niewiele gorzej, niż zainstalowany w partycji, a można sprawdzić, czy z Linux-em też jest ten sam problem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> jaki system operacyjny dla takiego sprzętu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
dell optiplex 755 - Jaki system operacyjny? (6)
Stary laptop - Jaki system operacyjny wybrać? (20)
Jaki system? - Jaki system operacyjny (2)
Jaki system wybrać dla starego komputera ? (24)
2 płytki CD i system operacyjny 850MB (6)
System Operacyjny - Reinstall Windows 7 (8)
wzmacniacz operacyjny - jaki? (5)
Wzmacniacz operacyjny.. jaki? (2)
Jaki wzmacniacz operacyjny? (4)
Jak zamienić baterie na zasilanie z gniazdka dla takiego urządzenia (15)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS