Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.
Author
Message
Removed






Post#1 25 Mar 2005 01:47   

ładowanie fiat 126p


gdy mam wyłączona stacyjke pali sie kontrolka ładowania gdy wlanczam zapłon ale jeszcze silnika nie odpalam to kontrolka jest wyłączona , nie ma ładowania bo przejechałem na swiatłach 5 km i akumulator siadł(gdy odłanczam przewod od diod prostowniczych na wyłaczonym zapłonie kontrolka gasnie).przed tym zdarzeniem mia łem cos takiego ze swiatła swieciły raz na żółto slabiej a raz mocniej. prosze o szybki komentarz.dzieki

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2005 01:47   





Back to top
   
DARREK
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Jun 2003
Posts: 368
Location: Legnica

Post#2 25 Mar 2005 01:57   

Re: ładowanie fiat 126p


hmmm skoro nie ma ładowania, to może by tak zając się alternatorem.. jak sądzisz?? sprawdź czy alternator daje na wyjściu napięcie.. Jeżeli nie to wymień, a jeżeli tak to szukaj po drodze... lub napisz..

Być może masz gdzieś zwarcie... miałem podobie w moim UNO, akumulatory ładowałem co 2 dni. Już nie mówiąc co się działo jak jechałem z włączonymi światłami...

Pozdrawiam
DARREK®

Helpful message? + -

Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#3 25 Mar 2005 07:44   

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarty mostek prostowniczy i zapewne regulator alternatora do wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
jarecki04
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 Mar 2005
Posts: 619
Location: Piła

Post#4 25 Mar 2005 07:54   

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarcie w mostku prostowniczym (zwarta dioda plusowa)

Helpful message? + -

Back to top
   
RSP
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 860
Location: Rzeszów

Post#5 25 Mar 2005 09:11   

Re: ładowanie fiat 126p


Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2005 09:11   





Back to top
   
m_i_s_i_e_k_k
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 22
Location: Włocławek

Post#6 09 Apr 2005 22:48   

Re: ładowanie fiat 126p


Jeżeli auto posiada regulator napięcia to może być do wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
pawelsiara74
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 04 Feb 2005
Posts: 480

Post#7 10 Apr 2005 00:17   

Re: ładowanie fiat 126p


witam jezeli świeci sie kontrolka na wyłączonym zapłonie to tylko dioda miałem tak u siebie tzn nie tylko bo jeszcze regulator mógł paść ale zaczeło się od diody wszystko, juz koledzy wyżej pisali o tym
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Apr 2005 00:17   





Back to top
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2005
Posts: 2299
Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#8 12 May 2005 13:15   

Re: ładowanie fiat 126p


RSP wrote:
Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


A czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?

Helpful message? + -

Back to top
   
enauto
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 10 Apr 2005
Posts: 1003
Location: Łódź

Post#9 12 May 2005 14:08   

Re: ładowanie fiat 126p


Witam

[quote="sp5wcxA czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?[/quote]

Drugi koniec do masy łączy regulator napięcia - na tym polega regulacja.
Tak jak pisało kilku poprzedników zwarty mostek prostowniczy, można go wymienić bez wyjmowania alternatora
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Mar 2005
Posts: 2299
Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#10 12 May 2005 14:59   

Re: ładowanie fiat 126p


To odwrotnie jak większości "normalnych" pojazdów, gdzie jeden koniec uzwojenia wzbudzenia przez pierścień i szczotkę jest na stałe połączony z obudową, a drugi też przez szczotkę wyprowadzony na zewnątrz i połączony z wyjściem regulatora (zacisk 67). Zacisk 15 regulatora faktycznie też jest podłączany do lampki ładowania i wyjścia alternatora. Nigdy nie miałem 126, stąd to zaciekawienie.

Helpful message? + -

Back to top
   
IGI84
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Jun 2005
Posts: 88

Post#11 23 Jun 2005 23:32   

Re: ładowanie fiat 126p


Njlatwiejszym sposobem czy alternator podaje prad jest taki odlacz wszystko co masz podlaczone dodatkowo radio i jakies inne pierdoly wkrec maluczka na wysokie obroty i niech 2ga osoba odlaczy akumulator jak bedzie ladowanie to silnik niezgasnie jak niebedzie to sie zadlawi mozesz miec problem ze szczotkami glownie z ta gorna przykrecana na 2 srubki sprawdz moze pomorze pozdro.

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomek665
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 17 Apr 2005
Posts: 1067
Location: Kraków

Post#12 24 Jun 2005 00:12   

Re: ładowanie fiat 126p


dopuki nie zmienisz diody rozłącz kleme akumulatora.

Helpful message? + -

Back to top
   
BJoe
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 16 Nov 2007
Posts: 6

Post#13 21 Nov 2007 22:56   

Re: ładowanie fiat 126p


a ja mam pytanko.
Jakie obroty minimalne potrzebne są żeby w ogóle alternator zaczoł ładować. Bo tak myślałem żeby zapiąć go do jakiegoś wiatraka i żeby mi na działce ładował akumulator.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Nov 2007 22:56   





Back to top
   
serwis_gh
Specjalista - układy wtrysku Diesel
Specjalista - układy wtrysku Diesel


Joined: 10 Apr 2007
Posts: 1242
Location: Libia

Post#14 22 Nov 2007 02:00   

Re: ładowanie fiat 126p


Poczytaj ten post, jest tu wiele odpowiedzi na te i inne Twoje pytania dotyczące elektrowni wiatrowej.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-6540.html

Helpful message? + -

Back to top
   
trup196
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 05 Dec 2008
Posts: 1
Location: jarosław

Post#15 05 Dec 2008 11:17   

Re: ładowanie fiat 126p


Witam.mam taki problem tez z ładowaniem jezdze malczankim i co dziennie musze ładowac akumulator jestem w 100%pewien ze to jest wina ladowania bo jak na zapalonym silniku wyciagna kleme z akumulatora to gasnie i sa ciulowe obroty ile by kosztowala naprawa alternatora prosze o szybka odpowiedz:))

Zamilcz na wieki

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.
Page 1 of 1
Similar topics
Kontrolka z ładowania nie chce zgasnąć (fiat 126p) (5)
Fiat 126p Kontrolka od ładowania nie gasnie po wyciagnieciu kluczy (10)
Ładowanie- fiat 126p cd. B+ ? (2)
fiat 126p \'78 kiepskie ładowanie (8)
Ładowanie Fiat 126p Pomocy (40)
Fiat 126p - Ładowanie akumulatora (6)
Ładowanie w 126p... Gdzie i jak się reguluje nap. ładowania? (10)
Usterka samochodu Fiat 126p ładowanie...... (8)
Fiat 126p - prądnica - za duże ładowanie (16,5V) (14)
fiat 126p ładowanie kontrolka akumulatora (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl topic RSS feed