Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Usunięty






Usunięty
Post#1 25 Mar 2005 01:47    

ładowanie fiat 126p


gdy mam wyłączona stacyjke pali sie kontrolka ładowania gdy wlanczam zapłon ale jeszcze silnika nie odpalam to kontrolka jest wyłączona , nie ma ładowania bo przejechałem na swiatłach 5 km i akumulator siadł(gdy odłanczam przewod od diod prostowniczych na wyłaczonym zapłonie kontrolka gasnie).przed tym zdarzeniem mia łem cos takiego ze swiatła swieciły raz na żółto slabiej a raz mocniej. prosze o szybki komentarz.dzieki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DARREK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Cze 2003
Posty: 368
Miasto: Legnica

DARREK
Poziom 17
Post#2 25 Mar 2005 01:57    

Re: ładowanie fiat 126p


hmmm skoro nie ma ładowania, to może by tak zając się alternatorem.. jak sądzisz?? sprawdź czy alternator daje na wyjściu napięcie.. Jeżeli nie to wymień, a jeżeli tak to szukaj po drodze... lub napisz..

Być może masz gdzieś zwarcie... miałem podobie w moim UNO, akumulatory ładowałem co 2 dni. Już nie mówiąc co się działo jak jechałem z włączonymi światłami...

Pozdrawiam
DARREK®

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4187
Miasto: Warszawa

mczapski
Poziom 24
Post#3 25 Mar 2005 07:44    

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarty mostek prostowniczy i zapewne regulator alternatora do wymiany.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jarecki04
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 618
Miasto: Piła

jarecki04
Poziom 19
Post#4 25 Mar 2005 07:54    

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarcie w mostku prostowniczym (zwarta dioda plusowa)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
RSP
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Lut 2005
Posty: 860
Miasto: Rzeszów

RSP
Poziom 20
Post#5 25 Mar 2005 09:11    

Re: ładowanie fiat 126p


Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
m_i_s_i_e_k_k
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Sty 2005
Posty: 22
Miasto: Włocławek

m_i_s_i_e_k_k
Poziom 7
Post#6 09 Kwi 2005 22:48    

Re: ładowanie fiat 126p


Jeżeli auto posiada regulator napięcia to może być do wymiany.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pawelsiara74
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 480

pawelsiara74
Poziom 18
Post#7 10 Kwi 2005 00:17    

Re: ładowanie fiat 126p


witam jezeli świeci sie kontrolka na wyłączonym zapłonie to tylko dioda miałem tak u siebie tzn nie tylko bo jeszcze regulator mógł paść ale zaczeło się od diody wszystko, juz koledzy wyżej pisali o tym
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

sp5wcx
Poziom 22
Post#8 12 Maj 2005 13:15    

Re: ładowanie fiat 126p


RSP napisał:
Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


A czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
enauto
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 999
Miasto: Łódź

enauto
Poziom 20
Post#9 12 Maj 2005 14:08    

Re: ładowanie fiat 126p


Witam

[quote="sp5wcxA czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?[/quote]

Drugi koniec do masy łączy regulator napięcia - na tym polega regulacja.
Tak jak pisało kilku poprzedników zwarty mostek prostowniczy, można go wymienić bez wyjmowania alternatora
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

sp5wcx
Poziom 22
Post#10 12 Maj 2005 14:59    

Re: ładowanie fiat 126p


To odwrotnie jak większości "normalnych" pojazdów, gdzie jeden koniec uzwojenia wzbudzenia przez pierścień i szczotkę jest na stałe połączony z obudową, a drugi też przez szczotkę wyprowadzony na zewnątrz i połączony z wyjściem regulatora (zacisk 67). Zacisk 15 regulatora faktycznie też jest podłączany do lampki ładowania i wyjścia alternatora. Nigdy nie miałem 126, stąd to zaciekawienie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
IGI84
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 88

IGI84
Poziom 12
Post#11 23 Cze 2005 23:32    

Re: ładowanie fiat 126p


Njlatwiejszym sposobem czy alternator podaje prad jest taki odlacz wszystko co masz podlaczone dodatkowo radio i jakies inne pierdoly wkrec maluczka na wysokie obroty i niech 2ga osoba odlaczy akumulator jak bedzie ladowanie to silnik niezgasnie jak niebedzie to sie zadlawi mozesz miec problem ze szczotkami glownie z ta gorna przykrecana na 2 srubki sprawdz moze pomorze pozdro.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tomek665
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 1068
Miasto: Kraków

Tomek665
Poziom 20
Post#12 24 Cze 2005 00:12    

Re: ładowanie fiat 126p


dopuki nie zmienisz diody rozłącz kleme akumulatora.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
BJoe
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Lis 2007
Posty: 6

BJoe
Poziom 3
Post#13 21 Lis 2007 22:56    

Re: ładowanie fiat 126p


a ja mam pytanko.
Jakie obroty minimalne potrzebne są żeby w ogóle alternator zaczoł ładować. Bo tak myślałem żeby zapiąć go do jakiegoś wiatraka i żeby mi na działce ładował akumulator.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
serwis_gh
Specjalista - układy wtrysku Diesel
Specjalista - układy wtrysku Diesel


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 1278
Miasto: Ojciec Jabłek (Almaty)

serwis_gh
Specjalista - układy wtrysku Diesel
Post#14 22 Lis 2007 02:00    

Re: ładowanie fiat 126p


Poczytaj ten post, jest tu wiele odpowiedzi na te i inne Twoje pytania dotyczące elektrowni wiatrowej.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-6540.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
trup196
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Gru 2008
Posty: 1
Miasto: jarosław

trup196
Poziom 1
Post#15 05 Gru 2008 11:17    

Re: ładowanie fiat 126p


Witam.mam taki problem tez z ładowaniem jezdze malczankim i co dziennie musze ładowac akumulator jestem w 100%pewien ze to jest wina ladowania bo jak na zapalonym silniku wyciagna kleme z akumulatora to gasnie i sa ciulowe obroty ile by kosztowala naprawa alternatora prosze o szybka odpowiedz:))

Zamilcz na wieki


Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kontrolka z ładowania nie chce zgasnąć (fiat 126p) (5)
Fiat 126p Kontrolka od ładowania nie gasnie po wyciagnieciu kluczy (10)
Ładowanie- fiat 126p cd. B+ ? (2)
fiat 126p \'78 kiepskie ładowanie (8)
Ładowanie Fiat 126p Pomocy (40)
Fiat 126p - Ładowanie akumulatora (6)
Ładowanie w 126p... Gdzie i jak się reguluje nap. ładowania? (10)
Usterka samochodu Fiat 126p ładowanie...... (8)
Fiat 126p - prądnica - za duże ładowanie (16,5V) (14)
fiat 126p ładowanie kontrolka akumulatora (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.041 seconds

elektroda.pl temat RSS