Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Removed
Removed
Post#1 25 Mar 2005 01:47    

ładowanie fiat 126p


gdy mam wyłączona stacyjke pali sie kontrolka ładowania gdy wlanczam zapłon ale jeszcze silnika nie odpalam to kontrolka jest wyłączona , nie ma ładowania bo przejechałem na swiatłach 5 km i akumulator siadł(gdy odłanczam przewod od diod prostowniczych na wyłaczonym zapłonie kontrolka gasnie).przed tym zdarzeniem mia łem cos takiego ze swiatła swieciły raz na żółto slabiej a raz mocniej. prosze o szybki komentarz.dzieki

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DARREK
Level 18
Location: Legnica
Joined: 22 Jun 2003
Posts: 368
Helped: 17
Post rating: 4
DARREK
Level 18
Post#2 25 Mar 2005 01:57    

Re: ładowanie fiat 126p


hmmm skoro nie ma ładowania, to może by tak zając się alternatorem.. jak sądzisz?? sprawdź czy alternator daje na wyjściu napięcie.. Jeżeli nie to wymień, a jeżeli tak to szukaj po drodze... lub napisz..

Być może masz gdzieś zwarcie... miałem podobie w moim UNO, akumulatory ładowałem co 2 dni. Już nie mówiąc co się działo jak jechałem z włączonymi światłami...

Pozdrawiam
DARREK®

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4236
Helped: 252
Post rating: 92
mczapski
Level 38
Post#3 25 Mar 2005 07:44    

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarty mostek prostowniczy i zapewne regulator alternatora do wymiany.

Helpful post? + 0
Back to top
jarecki04
Level 25
Location: Piła
Joined: 21 Mar 2005
Posts: 618
Helped: 76
Post rating: 21
jarecki04
Level 25
Post#4 25 Mar 2005 07:54    

Re: ładowanie fiat 126p


Zwarcie w mostku prostowniczym (zwarta dioda plusowa)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
RSP
Level 27
Location: Rzeszów
Joined: 16 Feb 2005
Posts: 863
Helped: 86
Post rating: 32
RSP
Level 27
Post#5 25 Mar 2005 09:11    

Re: ładowanie fiat 126p


Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
m_i_s_i_e_k_k
Level 9
Location: Włocławek
Joined: 03 Jan 2005
Posts: 25
m_i_s_i_e_k_k
Level 9
Post#6 09 Apr 2005 22:48    

Re: ładowanie fiat 126p


Jeżeli auto posiada regulator napięcia to może być do wymiany.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawelsiara74
Level 22
Joined: 04 Feb 2005
Posts: 480
Helped: 51
Post rating: 10
pawelsiara74
Level 22
Post#7 10 Apr 2005 00:17    

Re: ładowanie fiat 126p


witam jezeli świeci sie kontrolka na wyłączonym zapłonie to tylko dioda miałem tak u siebie tzn nie tylko bo jeszcze regulator mógł paść ale zaczeło się od diody wszystko, juz koledzy wyżej pisali o tym
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
sp5wcx
Level 33
Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Joined: 22 Mar 2005
Posts: 2294
Helped: 170
Post rating: 62
sp5wcx
Level 33
Post#8 12 May 2005 13:15    

Re: ładowanie fiat 126p


RSP wrote:
Najpierw zajął bym się tą kontrolką ładowania a konkretnie dlaczego świeci przy wyłączonej stacyjce. Uproszczony schemat instalacji alternatora w maluchu. Może być przebita dioda w prostowniku głównym i + zamyka się przez prostownik pomocniczy na żarówkę i różne inne odbiorniki do masy.
Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.


A czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?

Helpful post? + +1
Back to top
enauto
Level 29
Location: Łódź
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 999
Helped: 119
Post rating: 35
enauto
Level 29
Post#9 12 May 2005 14:08    

Re: ładowanie fiat 126p


Witam

[quote="sp5wcxA czy przypadkiem drugi zacisk uzwojenia wzbudzenia nie powinien być do "masy"?[/quote]

Drugi koniec do masy łączy regulator napięcia - na tym polega regulacja.
Tak jak pisało kilku poprzedników zwarty mostek prostowniczy, można go wymienić bez wyjmowania alternatora
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
sp5wcx
Level 33
Location: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Joined: 22 Mar 2005
Posts: 2294
Helped: 170
Post rating: 62
sp5wcx
Level 33
Post#10 12 May 2005 14:59    

Re: ładowanie fiat 126p


To odwrotnie jak większości "normalnych" pojazdów, gdzie jeden koniec uzwojenia wzbudzenia przez pierścień i szczotkę jest na stałe połączony z obudową, a drugi też przez szczotkę wyprowadzony na zewnątrz i połączony z wyjściem regulatora (zacisk 67). Zacisk 15 regulatora faktycznie też jest podłączany do lampki ładowania i wyjścia alternatora. Nigdy nie miałem 126, stąd to zaciekawienie.

Helpful post? + 0
Back to top
IGI84
Level 12
Joined: 21 Jun 2005
Posts: 88
Helped: 1
Post rating: 2
IGI84
Level 12
Post#11 23 Jun 2005 23:32    

Re: ładowanie fiat 126p


Njlatwiejszym sposobem czy alternator podaje prad jest taki odlacz wszystko co masz podlaczone dodatkowo radio i jakies inne pierdoly wkrec maluczka na wysokie obroty i niech 2ga osoba odlaczy akumulator jak bedzie ladowanie to silnik niezgasnie jak niebedzie to sie zadlawi mozesz miec problem ze szczotkami glownie z ta gorna przykrecana na 2 srubki sprawdz moze pomorze pozdro.

Helpful post? + 0
Back to top
Tomek665
Level 28
Location: Kraków
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 1068
Helped: 89
Post rating: 24
Tomek665
Level 28
Post#12 24 Jun 2005 00:12    

Re: ładowanie fiat 126p


dopuki nie zmienisz diody rozłącz kleme akumulatora.

Helpful post? + 0
Back to top
BJoe
Level 9
Joined: 16 Nov 2007
Posts: 7
Post rating: 6
BJoe
Level 9
Post#13 21 Nov 2007 22:56    

Re: ładowanie fiat 126p


a ja mam pytanko.
Jakie obroty minimalne potrzebne są żeby w ogóle alternator zaczoł ładować. Bo tak myślałem żeby zapiąć go do jakiegoś wiatraka i żeby mi na działce ładował akumulator.

Helpful post? + 0
Back to top
serwis_gh
Specjalista - układy wtrysku Diesel
Location: Ojciec Jabłek (Almaty)
Joined: 10 Apr 2007
Posts: 1370
Helped: 176
Post rating: 129
serwis_gh
Specjalista - układy wtrysku Diesel
Post#14 22 Nov 2007 02:00    

Re: ładowanie fiat 126p


Poczytaj ten post, jest tu wiele odpowiedzi na te i inne Twoje pytania dotyczące elektrowni wiatrowej.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-6540.html

Helpful post? + 0
Back to top
trup196
Level 1
Location: jarosław
Joined: 05 Dec 2008
Posts: 1
trup196
Level 1
Post#15 05 Dec 2008 11:17    

Re: ładowanie fiat 126p


Witam.mam taki problem tez z ładowaniem jezdze malczankim i co dziennie musze ładowac akumulator jestem w 100%pewien ze to jest wina ladowania bo jak na zapalonym silniku wyciagna kleme z akumulatora to gasnie i sa ciulowe obroty ile by kosztowala naprawa alternatora prosze o szybka odpowiedz:))

Zamilcz na wieki


Helpful post? + -2
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.
Page 1 of 1

Similar topics to Ładowanie Fiat 126p. Nie ma ładowania.

Kontrolka z ładowania nie chce zgasnąć (fiat 126p) (5)
Fiat 126p Kontrolka od ładowania nie gasnie po wyciagnieciu kluczy (10)
Ładowanie- fiat 126p cd. B+ ? (2)
fiat 126p \'78 kiepskie ładowanie (8)
Ładowanie Fiat 126p Pomocy (40)
Fiat 126p - Ładowanie akumulatora (6)
Ładowanie w 126p... Gdzie i jak się reguluje nap. ładowania? (10)
Usterka samochodu Fiat 126p ładowanie...... (8)
Fiat 126p - prądnica - za duże ładowanie (16,5V) (14)
fiat 126p ładowanie kontrolka akumulatora (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds