Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Budowa Suba - Jaki sub do wyprodukowania w miarę dobrego ciśnienia?

ninik26 01 Sty 2014 22:15 2961 32
  • #1 01 Sty 2014 22:15
    ninik26
    Poziom 22  

    Witam wszystkich kolegów w nowym roku, jak wiem nowy rok nowe pomysły, nowe plany :D
    Ale do rzeczy, nie długo będę składał monitorki na stx-ach, mianowicie mx 140, jest to moje pierwsze zetknięcie się z rozbudową audio w domu, wiem że z tych monitorków nie ma trzęsienia ziemi ale od czegoś trzeba zacząć.
    Wracając do temu pytanie do was bardziej doświadczonych ode mnie, czy jest możliwe zrobieniu suba który wytworzy takie ciśnienie w domu ( pokój 18m2) jak w aucie z dobrym audio ? Mowa tu o subie samochodowym o mocy pokroju 300W RMS, mówię tutaj o STX SW 12.2.500, wiem że za normalne pieniądze pewnie nie uzyskam masażu w domu ale oglądając filmiki na yt i widząc zeusy robiły ciśnienia, chodzi mi o to czy jest możliwe zrobienie suba takiego który zrobił by ciśnienie w domu ale nie kosztował 10 000zł. Czytając wiele postów na ten temat i to na nie jednym forum wpadł mi w oko nowy stx SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X tyle że czytając opinie ludzi i paru użytkowników z tego forum głośnik gra miękko z dużym zejściem, kulturalnie ale bez kopa, nie wiem jak wygląda sprawa z ciśnieniem.
    Podsumowując szukam sub który zagra miękkim niskim basem ( przeważnie HH) ale nie za muli na szybszych kawałkach nie mówię tu o typowej łupance rodem z techno ale coś jak to się mówi z jajem, wiem nie da się pogodzić zejścia z dynamiką więc szukam czegoś uniwersalnego, jak by zagrała np samochodów w 18(m2) z dobrym zasilaniem ? (zasilania do suba też mam zamiar szukać) albo dać znanego kameleona ? Wszelkie sugestie mile widziane, funduszy na suba przewiduje około 300/400 zł, pewnie powiedzie że oczekuje cudów od takiego małego budżetu, ale od czegoś trzeba zacząć :D
    I na koniec pytanie techniczne, wiedziałem nie raz wzmacniacze sonego , chodzi mi o starsze używane modele które pracują z min impedancją 4Ω, czy można zastosować wyżej wymienioną samochodówkę np dwu cewkową i podłączyć pod osobny kanał osobną cewkę ? Oczywiście przełączenie wzmacniacz na tym mono bo w stereo by to długo nie pograło.
    Oj trochę się rozpisałem ale dyskusja na ten temat mile widziana, zapraszam wszystkich którzy mają wiedzę na ten temat by się wypowiadali :D

  • #3 01 Sty 2014 22:58
    ninik26
    Poziom 22  

    Wiem o tym że suby samochodowe kiepsko grają w domu a dobtrze a aucie ale natknąłem się na parę postów że ludzie ładowali samochodówki do domu i im pasowało. Wiem o co chodzi ale wracając do tematu, jesteś kolego w stnie sobie wyobrazić bądź wiesz co robi sub "12" około 300w w aucie, jakie ciśnienia wytwarz, mi z subem chodzi o podobny efekt, żeby było uderzenie i było czuć bass na sobie a nie tylko go słyszeć mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi :D

  • #4 01 Sty 2014 23:15
    Pablo1964
    Moderator

    O głośności nie świadczy moc głośnika lecz jego skuteczność. Dlatego coś co w malutkim aucie może robić wrażenie, w większym pomieszczeniu jedynie rzęzi.

    ninik26 napisał:
    Wiem o tym że suby samochodowe kiepsko grają w domu a dobrze a aucie

    Skoro niby wiesz, to ja już nie rozumiem po co ten temat. A może jednak dopiero chcesz się tego dowiedzieć?

  • #5 02 Sty 2014 04:21
    nowaak
    Poziom 14  

    Tego ''znanego kameleona'' sobie kolego odpuść. Szkoda tych 200zł na ten głośnik. Swojego 30/120 mam 3lata jako subwoofer. W 18m2 potrafi zagrać, ale bez szaleństw. Poza tym jak chcesz żeby grało głośno, to przy 30/120 musisz dać sporo mocy by tak było (89 dB z wata). Chcesz głośnik samochodowy, dwu cewkowy podłączyć pod wzmacniacz domowy ? Bezsensu jak dla mnie..

  • #6 02 Sty 2014 15:01
    ninik26
    Poziom 22  

    Trochę się nie zrozumieliśmy :D
    Pytanie pierwsze: Jakiego potrzebował bym suba żeby wytworzyć ciśnienie w domu zbliżone do takiego jakie jest w aucie przy w miarę dobrym subie.
    Dwu cewkowy sub wydaje mi się jest dobrym rozwiązaniem gdyż można wycisnąć więcej mocy gdyż mając wzmacniacz domowy 2 kanałowy podłączając każdą cewkę do osobnego kanału oczywiście z sygnałem mono więcej głośnik dostanie niż z jednego kanału.
    Wracając do tematu mówisz że z kameleona nie ma szału i szkoda dawać za niego 200zł ? To teraz jestem trochę w kropce bo:
    1. Nowy węglowy 8 calowy stx gra kulturalnie, z nikim basem ale brakuje mu kopa
    2. Z kameleona nie ma szału, nie wiem jak z basem czy schodzi nisko, jest miękki i czy ma kopa.
    3.Raczej nie słucham głośno bo wtedy zamiast mx 140 kupił bym altusy 300 do robienia hałasu, ale wiadomo cicho cały czas nie słucham i nie raz mógłbym trochę więcej waciszy zapodać, nie jestem audiofilem więc suby za 500/1000zł mnie odstraszają.
    Wracając do tematu szukam suba z miękkim niskim basem i żeby nie zamulał przy szybszych kawałach nie mówię tu o łupance choć czasami lubię odpalić dobre Trance ale nie przepadam za szybkimi kawałkami więc szybki nie musi być :D

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pablo1964 napisał:
    O głośności nie świadczy moc głośnika lecz jego skuteczność. Dlatego coś co w malutkim aucie może robić wrażenie, w większym pomieszczeniu jedynie rzęzi.
    ninik26 napisał:
    Wiem o tym że suby samochodowe kiepsko grają w domu a dobrze a aucie

    Skoro niby wiesz, to ja już nie rozumiem po co ten temat. A może jednak dopiero chcesz się tego dowiedzieć?

    Spokojna głowa wiem o tym ale mówię Słyszałem o takich metodach żeby wstawić jakąś 8/10 samochodową i jest git, fajne gra itp, jakoś mi się to nie wiedziało bo wiem o tym że samochodówki są przeznaczone do małych pomieszczeń/kabin :D

  • #7 02 Sty 2014 15:24
    nowaak
    Poziom 14  

    Ja ze swojego 30/120 miałem 33-34hz najniżej. W pokoju 9m2 ma kopa i to całkiem przyzwoitego, a czy jest miękki ? Zależy od piosenki, ale dla mnie ''bardziej twardy niż miękki''. Mój znajomy miał 30/120 w subie i tego STX'a. Ten drugi dużo niżej schodzi, gra miękko i lepiej jakościowo - przy czym mocy dużo też przyjmie. Do tych MX140 wolałbym suba na w/w STX'ie, pomimo że go nie słuchałem a wiem jak gra 30/120 :D

  • #8 02 Sty 2014 15:51
    ninik26
    Poziom 22  

    Tak jak czytałem kameleon robi zamieszanie ale z jakością kiepsko, ja przeważnie HH słucham czasami electro/trance i to co w radiu leci (eska) więc pasuje mi miękkie granie, z zejściem ale tu problem żeby nie zamulał i miał trochę kopa, może ktoś napisać żeby tego stx władować w closed ale zejście stracę :/. Kolega Paweł S pisał że brak kopa na innym forum i mnie to martwi, zaczynam dopiero z rozbudową audio w domu i może być tak że mi spasuje i odwrotnie teraz kwestia zasilacz tego w/w stx :/

    Dodano po 41 [sekundy]:

    nowaak napisał:
    W pokoju 9m2 ma kopa i to całkiem przyzwoitego

    Bo masz mały metraż :P ja mam drugie tyle :D

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zastanawiałem się nad budową holtona ale jakoś nie przekonuje mnie on, fakt mocy ma tyle że nie wiem jak z jakością tej mocy bo co mi z w miarę dobrego suba jakościowo jak będę byle czym go zasilał.

  • #9 03 Sty 2014 03:39
    nowaak
    Poziom 14  

    Ogółem swój pokój mam właśnie 9m2 ale i też 20m2. Sub grał tu i tu :P Sam bym chciał holtona400 do swojego subka :D Parę razy czytałem jak ktoś tutaj mający suba na 30/120 napędzał go i była malina :D Ja również słucham HH, electro, dubstep, sety z klubów i ''czarny'' rap. Najgorzej mój sub gra właśnie na tym ostatnim, gdzie potrzeba niskich zejść a 30/120 nie ma ich aż tyle :D. Serio Ci mówię, lepiej zrób subka na tym STXie. Mogę znajomego wypytać jaką on ma budę, jak gra na takiej i takiej muzie itd :P Poza tym on zasila go Parasoundem (nie wiem do końca jak się pisze) i dostaje sporo mocy.
    edit .
    mój znajmy również ma Mx140 :P jak coś mogę wypytać jak będzie kolega chciał.

  • #10 03 Sty 2014 17:27
    ninik26
    Poziom 22  

    Hehe czyżby twój kolego na nick na yt MichealZet ? :D Bo jeżeli tak to oglądałem jego filmiki i wtedy właśnie wpadłem na pomysł tego stx-a. Słuchałeś jak ten sub gra u niego ?

  • #11 04 Sty 2014 04:43
    nowaak
    Poziom 14  

    Tak, to właśnie on :D Niestety jeszcze go nie słuchałem, on mieszka w Poznaniu a ja we Włocławku. Parę razy miałem przyjechać, ale niestety czas nie pozwolił lub co innego stało na drodze :D Nie jeden raz pytałem jak gra w porównaniu do 30/120 i różnica jest bardzo duża. STX nie buczy, schodzi sporo niżej przy czym nie traci na jakości. Po prostu jest to dużo lepszy głośnik niż znany każdemu kameleon.

  • #12 04 Sty 2014 11:28
    ninik26
    Poziom 22  

    Kolega miał przed stx tego kameleona ? Bo wiedziałem parę filmików że grał u niego kameleon a później stx.

  • #13 04 Sty 2014 12:56
    nowaak
    Poziom 14  

    Tak, miał 30/120 i dostawał od groma mocy u niego :D Lekko nie miał ten kameleon :D STX ma nadal :P

  • #14 04 Sty 2014 16:38
    ninik26
    Poziom 22  

    Hehe to przekonałeś mnie na stx tylko teraz pytanie czym tego potworka zasilić ?
    Pytanie odnośnie mocy, moc wzmacniaczy/głośników wyrażamy w Watach RMS, moc muzyczna,maksymalna jest mało ważna a moc AES ? Na stronie stx jest moc Program Power i AES Power Handling, która z tych to RMS ?

  • #15 04 Sty 2014 21:07
    nowaak
    Poziom 14  

    Jak przekonałem to się cieszę :D Hmm, moc AES jest (jak dobrze pamiętam) to moc, o 20% większa od mocy RMS - jeśli się mylę, proszę o poprawienie. Może Holton 200/400 ? Wolałbym Holtona 400, bo będzie zapas i uniknie się zniekształconego dźwięku na dużej mocy :D Mocą RMS jest jak dla mnie to pierwsze :P

  • #17 04 Sty 2014 23:14
    ninik26
    Poziom 22  

    Powiem tak, nie robiłem nigdy wzmacniacza więc to będzie dla mnie coś nowego, czytałem o holtonach, ten stx według zaleceń ciągnie 150W AES/RMS ale wiadomo można w niego trochę więcej wpakować ale z umiarem tak pod 200W myślę mu zapodać.
    Czytając ten temat:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic768026.html
    Holtonik 400 ma około 600W ciągłej więc po 300 na kanał oczywiście przy 4R , więc zapas jest tylko pytanie czy poradzę sobie ze zrobieniem holtona ?

  • #18 04 Sty 2014 23:18
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Ludzie błagam. Masa slangu, skrótowców i totalny brak poszanowania języka polskiego.
    Pytania bez pytajników, emotikony zamiast kropek, nazwy własne pisane bez wielkiej litery i coś co mnie już bardzo irytuje:

    ninik26 napisał:
    tego stx-a
    ninik26 napisał:
    Tak jak czytałem kameleon robi zamieszanie ale z jakością kiepsko
    GDN 30/120 nie jest głośnikiem stworzonym do subwoofera. Ludzie używają go do tego celu z uwagi na kolor membrany i średnicę. On się do tego słabo nadaje.
    Zgadzam się z tym, że głośniki domowepod STXa oznaczone jako SW, czyli subniskotonowe, są idealne do budowania subwooferów. Czemu? Bo są do tego zaprojektowane.
    ninik26 napisał:
    tylko teraz pytanie czym tego potworka zasilić ?
    Polecam wzmacniacze od IRKA. W zależności od modelu przetwornika albo SUB150 albo SUB300.
    ninik26 napisał:
    wyrażamy w Watach RMS
    Wyrażamy ją w watach. Po prostu.
    ninik26 napisał:
    Program Power i AES Power Handling,
    Program Power to można powiedzieć moc muzyczna, moc szczytowa. AES Power Hanling, jak sama nazwa wskazuje jest normą wyznaczania mocy o której wspominał Granat. RMS zaś, to po prostu skrót oznaczający wartość skuteczna napięcia czy prądu.
    nowaak napisał:
    moc AES jest (jak dobrze pamiętam) to moc, o 20% większa od mocy RMS
    Skąd te wartości ludzie biorą? Tak samo jak z twierdzeniem że wzrost natężenia dźwięku 3db to dwukrotny wzrost głośności. Skąd ta teoria nie wiem.

  • #19 04 Sty 2014 23:31
    ninik26
    Poziom 22  

    telecaster1951 napisał:
    Polecam wzmacniacze od IRKA. W zależności od modelu przetwornika albo SUB150 albo SUB300.

    Ile SUB150 ma przy 8Ω? Z moich wyliczeń wyszło że 90W .Bo znalazłem że SUB300 przy 8Ω ma 180W.
    Jaki jest koszt takiego panelu wgl. ?

  • #20 04 Sty 2014 23:41
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    ninik26 napisał:

    Ile SUB150 ma przy 8Ω?
    Dwa.
    ninik26 napisał:
    Jaki jest koszt takiego panelu
    Nie wiem. Skontaktuj się z producentem.

  • #21 05 Sty 2014 00:00
    ninik26
    Poziom 22  

    telecaster1951 napisał:
    ninik26 napisał:

    Ile SUB150 ma przy 8Ω?
    Dwa.


    Co dwa ?

  • #22 05 Sty 2014 00:49
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    ninik26 napisał:

    Co dwa ?
    A nie wiem, ale coś w liczbie sztuk 2 ma na pewno.
    Taka odpowiedź jakie pytanie. Co ma mieć przy tych 8 omach? Pytanie dotyczyło objętości, masy, mocy?

  • #23 05 Sty 2014 00:57
    ninik26
    Poziom 22  

    Mocy. Znalazłem już na innym forum że panel SUB150 w wersji 8Ω ma moc 140W i kosztuje około 300zł nowy. Pytanie jeżeli zrobię suba i zrobię oddzieloną komorę na panel to jak go zamontuje tak że cała elektronika będzie w tej małej komorze to czy panel się nie będzie nadmiernie grzał? Czy nie ma to znaczenia czy elektronika jest w tzw. zamknięciu lub nie?

  • #24 05 Sty 2014 01:00
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    ninik26 napisał:
    Pytanie jeżeli zrobię suba i zrobię oddzieloną komorę na panel to jak go zamontuje tak że cała elektronika będzie w tej małej komorze to czy panel się nie będzie nadmiernie grzał? Czy nie ma to znaczenia czy elektronika jest w tzw. zamknięciu lub nie?
    Radiator wystawiony jest na zewnątrz, więc nie ma to większego znaczenia.

  • #25 05 Sty 2014 09:21
    ninik26
    Poziom 22  

    I o to właśnie mi chodziło, dzięki kolego telecaster1951.
    Teraz kwestia skrzyni i BR, z zaleceń STX-a wynika że do BR 25L 35Hz, ale te 25L to trochę mało mi się wydaje, te 25L ma być objętości wewnętrznej czy zewnętrznej ?

  • #26 05 Sty 2014 10:43
    nowaak
    Poziom 14  

    Wewnątrz. Kolega ma właśnie 25litrów i strojenie koło 40hz.

  • #27 05 Sty 2014 13:01
    ninik26
    Poziom 22  

    Szczerze ? Jak ogląda się filmiki kolegi jaką ma skrzynkę to wygląda na większa :D

    Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

    Znalazłem że w 25L dla 35Hz potrzebuje tunel 70mm x 320mm to budka musi mieć głębokości na 360mm minimum :/
    Tak na szybko policzyłem wymiary to wychodzi że skrzynka będzie, szeroka na 220mm, wysoka na 340mm i głęboka na 360mm i objętość wychodzi prawie 27L

  • #28 05 Sty 2014 14:42
    nowaak
    Poziom 14  

    Pytałem się go wczoraj i napisał mi jak gra i jaką ma budę i strojenie :P. Skoro producent zaleca 25litrów, to ja bym zrobił te ''prawie 27litrów'' bo przecież kosz głośnika zmniejszy nam objętość jak i bass refleks :P

  • #29 05 Sty 2014 14:52
    ninik26
    Poziom 22  

    Hehe zapomniałem o tym :D Jeszcze jedno pytanie odnoście grubości płyty bo MX 140 mam zamiar robić z MDF-u 18mm a suba mogę zrobić też z 18mm ? Jeżeli bym zrobił suba z 18mm to front zrobię podwójny, co ty na to ?

  • #30 05 Sty 2014 16:48
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    ninik26 napisał:
    Jeżeli bym zrobił suba z 18mm to front zrobię podwójny, co ty na to ?
    Wystarczy w zupełności, ale zrób w środku wzmocnienie (musisz uwzględnić jego objętość w obliczeniach).

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME