Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"
Author
Message
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 04 Jan 2014 15:33   

Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Witam.
Problem dla mnie o tyle poważny, bo dysk dostałem nowy pod choinkę.
Po podłączeniu komputer przez chwilę go widzi, czasem przez dłuższą chwilę, ale zawsze kończy się tak samo:
Słyszę piknięcie z tego dysku , cyknięcie jakby coś robił i dźwięk windowska "urządzenie odłączone" a po chwili windows informuje dźwiękiem, że znów coś zostało podłączone. I taka pętla, bo potrafi tak cykać, pikać- 10 razy z rzędu. Informacja do tego czasem wyskakuje, że dysk wymaga formatowania. Podczas formatowania (prawy przycisk>formatuj, bo inaczej się nie da) dysk również potrafi zaniknąć. Są momenty kiedy wydaje się, że już wszystko ok i da się go nawet sformatować, ale gdy chce coś na niego przekopiować, sugerowany czas do końca małego pliku z 1 minuty potrafi się przekręcić na 55 minut i cały czas się wydłuża. Oczywiście po wszystkim następuję wręcz doprowadzające do szewskiej pasji cykanie, pikanie i tak w kółko. Do tego dysk w "mój komputer" zmienił nazwę z "Verbatim" na "dysk lokalny "e".
O tyle dziwne, bo inny dysk przenośny na moim komputerze działał, też USB 3.0. Mikołaj w postaci dziewczyny zasmucony, bo problem z nie tanim prezentem, więc postanowiłem do Was moi drodzy zwrócić się z pytaniem, co mogę zrobić żeby stabilnie z niego korzystać? Jadę zaraz po kabel usb ze sprawdzonego już dysku (szkoda, że od razu na to nie wpadłem), bo to jedyne co mi przychodzi na myśl i jak Wy nie pomożecie to będziemy go odsyłać w poniedziałek. Trzymam kciuki, obym nie musiał tego robić Wink
PS napiszę wieczorem, czy wymiana kabla pomogła

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jan 2014 15:33   





Back to top
   
mati211p
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 03 May 2009
Posts: 10497
Location: Lublin

Post#2 04 Jan 2014 15:45   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Wstaw też SMART dysku, wstawiając screen z CrystalDiskInfo przykładowo.

Helpful message? + -

Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#3 Post from the author of the topic 05 Jan 2014 02:13   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Zatem sytuacja wygląda tak, że:
Zawiozłem dysk do dziewczyny, na moim kablu udało się u niej przekopiować nieco ponad 6 giga danych, nie było problemu, dysk pozostawiony na godzinę nawet nie "piknął". Zbyt wiele nie kombinowałem, ale nie było problemu który występuje u mnie. Mimo wszystko wymieniłem kable i z kablem od jej dysku (też 1TB), który u mnie działa bez problemu, wróciłem do domu. Już się nawet troszkę ucieszyłem, bo dostałem się do uprzednio skopiowanych folderów bez problemu, więc postanowiłem przekopiować coś ze swojego komputera. Nawet szło to nieźle, z tym, że do pewnego momentu. Do momentu pojawienia się ów komunikatu: Verbatim 1TB  - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"

I natłok pikania, memłania dysku zewnętrznego przyprawił mnie o ból zębów przez nerwowe moje nimi zgrzytanie. Żeby to uspokoić musiałem wyłączyć komputer, bo po wyciągnięciu USB i ponownym podłączeniu "pikanie, szuranie" od razu było kontynuowane. Po wielu trudach, resetach udało mi się w końcu zrobić SMART
Verbatim 1TB  - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"

Nie wiem, pierwszy raz widzę te tabelki i nic mi one nie mówią. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to "UWAGA" przy dysku twardym na którym mam partycję C i D i który chcę sformatować, ale nie zrobię tego dopóki nie przerzucę danych na mój dysk przenośny a ten z kolei cały czas na mnie piszczy i prycha Sad HELP!

Helpful message? + -

Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#4 Post from the author of the topic 07 Jan 2014 06:01   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Prawdopodobnie namierzyłem "usterkę". Problem na moje oko tkwi w zasilaniu. Zauważyłem, że gdy dysk nie pracuje, nie zmuszam go do wysiłku,przynajmniej na moje oko, jest ok, ale gdy już coś majstruję, to jakby zasilanie jego nie wyrabiało. Do tego na 4 moje USB porty każde gniazdu jest zajęte przez urządzenia bezprzewodowe i w stanie spoczynku wydaje się niekiedy wszystko grać, ale gdy poruszę myszką, klawiaturą to dysk znika. Poszperałem w sieci i ponoć ten przewód wystarczy aby poprawnie zasilać taki dysk.
Verbatim 1TB  - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"
Tylko problem w tym, że ten kabel czerpie zasilanie z 2 portów USB, a ja raczej z klawiatury, myszki, bądź internetu nie zrezygnuję. Tu dochodzi pytanie, jeśli ktoś się orientuję w temacie: Czy z kolei taki HUB załatwiłby problem zasilania mojego dysku ???
Verbatim 1TB  - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"
Bo jak chwile się zastanowić, to chyba rozwiążę co jedynie problem braku portów USB, bo do karmienia odpowiednią dawką mocy ten HUB się raczej nie nadaje (każde gniazdo max 500mA). Czy dobrze kombinuję? Taki zestaw będzie dla mnie idealny? Czy może macie lepsze pomysły/rozwiązanie?
(mam starą płytę główną i widocznie porty USB dają marną moc temu zewnętrznemu HDD, ale o dziwo dysk innej firmy który dziś testowałem już nie potrzebował aż tak dużej mocy i to mogło zmylić)

Helpful message? + -

Back to top
   
Maciek051996
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Sep 2013
Posts: 812
Location: Police

Post#5 07 Jan 2014 06:26   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Na próbę odlaczyl bym jakieś urządzenie od komputera i spróbował podłączyć tym przewodem.

Helpful message? + -

Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#6 Post from the author of the topic 07 Jan 2014 06:32   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Chyba tak zrobię i od tego zacznę. Internet podłączę z kabla (niech stracę) To chyba plan optymalny, a zarazem najtańszy. Mam nadzieję tylko, że zadziała.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jan 2014 06:32   





Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#7 Post from the author of the topic 20 Feb 2014 03:39   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Zatem dokupiłem kabel który miał prawidłowo zasilić dysk. Podłączyłem pod dwa USB i na początku wydawało się, że ok. Kopiowałem dużych rozmiarów pliki. Myślałem, że wszystko gra, dysk odłożyłem. Dzisiaj, kiedy potrzeba nastała jego użycia znowu zaczął odstawiać cyrki. Zrobiłem format, myślałem, że może to przez niestabilność systemu, wgrałem Windowsa 7 i podłączyłem dysk... Znowu to samo! Znajdzie się ktoś konkretny na tym forum który udzieli pomocy? Tracę siły i nie wiem w czym szukać przyczyny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Feb 2014 03:39   





Back to top
   
vilectro
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 21 Feb 2014
Posts: 5

Post#8 21 Feb 2014 20:37   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Na Twoim miejscu dawno bym już go oddał na gwarancję, zaoszczędzi Ci to nerwów. Sprzęt może być po prostu fabrycznie wadliwy, to się zdarza.

Helpful message? + -

Back to top
   
linuks
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Joined: 15 Sep 2008
Posts: 10028

Post#9 21 Feb 2014 20:53   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Podaj SMART dysku systemowego (partycja C i D ) bo ma problemy. Instalacja na nowo windowsa na uszkodzony dysk nic nie zmieni. Po zrobieniu porządku z dyskiem systemowym można się zająć dyskiem USB.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#10 Post from the author of the topic 22 Feb 2014 02:38   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Dziękuję za odpowiedź.

Proszę, Smart dysku systemowego:
Verbatim 1TB  - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"

A dysku nie chcę oddawać na gwarancję, bo dziś na innym komputerze podłączony i specjalnie zarzucony trzema bardzo dużymi plikami w ogóle się nie zająknął. To raz, a dwa- sklep internetowy, więc jak mi odeślą nowy i znowu będę miał to samo to... będę stratny o koszt wysyłki. :/

Helpful message? + -

Back to top
   
linuks
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Joined: 15 Sep 2008
Posts: 10028

Post#11 22 Feb 2014 06:04   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Dysk systemowy uszkodzony nieodwracalnie. Kopiuj co się da jeszcze z niego skopiować i dysk do wymiany. Dziwne ,że system jeszcze startuje z tego dysku.
Po wymianie dysku można zabrać się za dysk USB jeżeli będzie taka potrzeba.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Radio control
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Jul 2013
Posts: 323
Location: Łódź

Post#12 22 Feb 2014 07:00   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Dokładnie. Dysk systemowy do wyrzucenia. To przez niego problemy z tym drugim dyskiem masz. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#13 Post from the author of the topic 22 Feb 2014 15:03   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


No dobrze, dysk systemowy jest uszkodzony. Pliki potrafią znikać, stąd decyzja o formacie. Tylko jeszcze wytłumaczcie mi dlaczego dwa inne dyski zewnętrzne działają bez zarzutu ? Też pod usb 3.0. Jaka to zależność ? Pozdrawiam !

Helpful message? + -

Back to top
   
linuks
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Joined: 15 Sep 2008
Posts: 10028

Post#14 22 Feb 2014 17:08   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Z systemem na takim dysku nic nie będzie działać "bez zarzutu" i tyle w temacie. Twoja sprawa czy wymienisz dysk czy nie. Szkoda czasu na dywagacje. Wymienisz dysk to powrócimy do tematu ale sądzę , że nie będzie potrzeby bo dysk USB jest sprawny.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Feb 2014 17:08   





Back to top
   
saintfloop
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Jan 2011
Posts: 18
Location: Warszawa

Post#15 Post from the author of the topic 24 Feb 2014 04:14   

Re: Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"


Co to ma być za odpowiedź panie obrażalski? Mówię, że jak działały bez zarzutu to działały, więc strasznych bajek na dobranoc dzieciom nie opowiadaj, bo jeszcze się okaże, że Ciebie pająki za obraz wciągną !
Tyle w temacie? Pewnie dlatego, że nie stać Cię na jakąkolwiek dywagację, bo zwykły z ciebie pseudo znawca i cwaniak narażający ludzi na koszta ? Mam zewnętrzny dysk więc póki leciwy wewnętrzny dysk chodzi to nie mam zamiaru przepłacać. Gdzie tu logika?

Problem rozwiązał AKTYWNY HUB z zasilaczem za 25zł do tego zyskałem nowe porty USB, a nie nowy dysk warty ponad 100zł który by nic nie zmienił.
Odpowiedzi Linuksa na poziomie- gryza Ci się stery video i filmy rwą? Zrób se format, wymień kartę graficzną to pogadamy ! KPINA !!!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Verbatim 1TB - dysk zewnętrzny "zanika" "resetuje się"
Page 1 of 1
Similar topics
Toshiba Alu StorE 2 1TB 3,5" - Dysk stuka, "zamraża" system (2)
Dysk zewnętrzny 1TB z zasilaniem czy bez 2,5" czy 3,5" (2)
Samsung M3 portable 1TB - "niedostępny" / "brak dostępu" (11)
Dysk zewnętrzny WesternDigital po wymianie kieszeni "domaga się" forma (2)
Pendrive Verbatim 16GB - "włóż dysk do stacji dysków" (6)
Verbatim 8 GB - "Włóż dysk do stacji.." (9)
Dysk zewn. ADATA HV620 1TB - "disc unformatted" (1)
Jaki dysk min 1TB 2,5" z usb 3.0 zewnętrzny (4)
"Odporny" dysk zewnętrzny - PQI 560 czy Transcend (1)
Dysk zewnętrzny 250 GB - "nie jest dostępny" - proszę o analizę (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl topic RSS feed