X

Mazda 323F BA - Spadek napięcia podczas jazdy po załączeniu odbiorników prądu

04 Jan 2014 21:24 RBrbkrider
  • #1 04 Jan 2014 21:24
    rbkrider
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Drodzy Forumowicze,
    pomogliście mi na tym forum już nie raz, tak więc zwracam się do Was z kolejną prośbą. :)
    Problem dotyczy mojego samochodu Mazda 323F BA 1997 (motor Z5), a konkretnie spadków napięcia. Zauważyłem, że kiedy podczas jazdy otwieram lub zamykam elektryczne szyby to światła mijania jak i te w pojeździe intensywnie przygasają a obroty silnika spadają. Zauważyłem również, że żarówka podświetlająca stacyjkę cały czas lekko się żarzy, stąd mój domysł, że może gdzieś robi się zwarcie. Alternator jest sprawny, akumulator wymieniony na nowy.
    Proszę o pomoc, możliwe, że ktoś z Was spotkał się już z takim problemem.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)
  • #2 04 Jan 2014 21:32
    adam1411
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Czy dzieje się tak tylko przy zamykaniu/otwieraniu szyb??
  • #3 04 Jan 2014 21:37
    rbkrider
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie tylko. Spadek objawia się np. przy załączeniu wycieraczek w trybie manualnym. Zaobserwowałem, że spadek jest dość spory, nie spotkałem się z tym w żadnym innym aucie.
  • #4 04 Jan 2014 21:51
    adam1411
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Zacznij od sprawdzenia wszystkich mas, może coś dobrze nie styka, zwarcie powinno palić bezpieczniki a nic o tym nie piszesz...
  • #5 04 Jan 2014 22:01
    rbkrider
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ok, postaram się je sprawdzić, możliwe, że zaśniedziały, nic w tym dziwnego, auto ma już swoje lata. :)
    Bezpieczniki są w porządku, raz wywaliło bezpiecznik radia (z mojej winy).
    Nie świecą żarówki podświetlające suwaki sterowania nawiewem i podgrzewania tylnej szyby, ale to raczej nie ma nic wspólnego z tematem. Dziwi mnie tylko fakt, że żarówka podświetlająca stacyjkę nieustannie się żarzy, nawet po wyjęciu kluczyków i zamknięciu drzwi. (normalnie gaśnie po kilkunastu sekundach) Wyjąłem ją, uznałem, ze to tylko zżera akumulator.
  • #6 04 Jan 2014 22:13
    adam1411
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Może masz zwarty jakiś przekaźnik, który zaświeca tą żarówkę, sprawdzałeś już coś prócz bezpieczników??
  • #7 04 Jan 2014 22:15
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Do kontroli:
    - połączenia masowe w pojeździe,
    - podłączenie akumulatora - klem, stan przewodów,
    - napięcie ładowania,
    - stan alternatora i jego podłączenie,
    - kostka stacyjki.
  • #8 04 Jan 2014 22:20
    rbkrider
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    @Adam1411 - Jest w tym dużo prawdy. W ostatnim czasie sprawdziłem przełącznik zespolony, nadaje się do wymiany (odbija kierunkowskaz itp.) Być może to ma jakiś wpływ na działanie innych elementów.

    @Błażej - dziękuję za wskazówki. Napięcie ładowania oraz stan alternatora zostały już sprawdzone. :) Jutro sprawdzę podłączenie akumulatora. Nie sądziłem, że nawet kostka stacyjki może powodować problem. :|
  • #9 04 Jan 2014 22:25
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    adam1411 wrote:
    Może masz zwarty jakiś przekaźnik, który zaświeca tą żarówkę,

    A jesteś pewien, że to załącza przekaźnik a nie układ z tranzystorem? Jakoś nie przypominam sobie, by w momencie gaśnięcia tej żaróweczki było słychać cyknięcie przekaźnika.
  • #10 04 Jan 2014 22:46
    adam1411
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Błażej wrote:
    adam1411 wrote:
    Może masz zwarty jakiś przekaźnik, który zaświeca tą żarówkę,

    A jesteś pewien, że to załącza przekaźnik a nie układ z tranzystorem? Jakoś nie przypominam sobie, by w momencie gaśnięcia tej żaróweczki było słychać cyknięcie przekaźnika.


    Nie, nie jestem pewien, chciałem tylko naprowadzić kolegę gdzie powinien szukać. Z drugiej strony w okolicznościach, w których zapala się i gaśnie ta żaróweczka trudno było by usłyszeć cyknięcie przekaźnika...
  • #11 04 Jan 2014 22:51
    rbkrider
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dokładnie, żarówka w sprawnym układzie zapala się już po otwarciu drzwi i nie słychać żadnego cyknięcia. U mnie żarzy się cały czas, bez względu na to czy kluczyk jest w stacyjce, czy nie. Stąd postanowiłem ją wyjąć, aby nie tracić energii.
  • #12 04 Jan 2014 22:53
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    adam1411 wrote:
    w okolicznościach, w których zapala się i gaśnie ta żaróweczka trudno było by usłyszeć cyknięcie przekaźnika...

    No i kolejna bzdura z twojej strony - nie wiesz, nie wypowiadaj się. Podświetlenie kluczyka gaśnie dobre kilka chwil po zgaszeniu auta i zamknięciu zamka. A wtedy w aucie jest już cicho, bo NIC już nie działa.
  • #13 04 Jan 2014 23:02
    rbkrider
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Panowie, tylko bez stresu. ;) Czy to nie jest tak, że podświetlenie stacyjki jest na stałe podłączone pod aku i układ sterujący (otwieranie/zamykanie drzwi) ?
  • #14 04 Jan 2014 23:05
    adam1411
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Błażej wrote:
    adam1411 wrote:
    w okolicznościach, w których zapala się i gaśnie ta żaróweczka trudno było by usłyszeć cyknięcie przekaźnika...

    No i kolejna bzdura z twojej strony - nie wiesz, nie wypowiadaj się. Podświetlenie kluczyka gaśnie dobre kilka chwil po zgaszeniu auta i zamknięciu zamka. A wtedy w aucie jest już cicho, bo NIC już nie działa.


    Miałem na myśli właśnie taką sytuację, zazwyczaj kiedy miałby cyknąć ten przekaźnik nie powinno być Cię w aucie, przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenie się ale dla mnie takie sytuacje są oczywiste...
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products