| Author |
Agentlos Poziom 20

|
28 Mar 2005 20:40 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Watki tematu:
..........................................................................................
Czy można przyspieszyć działanie skanera?
Dla czego głowica w skanerze się co chwilę cofa?
Skad poziome paski po skanowaniu?
Czy da się naprawić skaner PLUSTEK Optic Prp PT12? Jak to zrobić? Aktualnie skaner został naprawiony.
Witam wszystkich. Posiadam skaner Plustek OpitcPro PT12 podłaczony jest do portu LPT, a do niego drukarka. Męczy mnie bardzo skanowanie kartek kolorowych lub szarych na rozdzielczości od 300 dpi bo trwa to u mnie dość długo i skaner charczy jak traktor. Moje pytanie jest właściwie teorytycznie i nie wiedziałem gdzie je umieścić.
Czy da się jakos przyspieczyć skanowanie aby kartka skanowana np. na 600 dpi była skanowana w takin samym czasie (może być nieco dłuższy) od prescana? (10 sekund) I teraz kilka pytań:
- Jaka jest przepustowosć portu LPT?
- Czy da się tanio przerobić mój skaner na USB (przejsciówka raczej nie przyspieszy skanera)?
- od czego zależy prędkosć skanowania? Od buforu wewnetrznego skanera czy od przepustowosci portu przez który łaczy się on z komputerem, czy od prędkosci procesora w skanerze?
I jeszcze jedno:
Mój komputer to AMD Athlon 2600+ i 256MB RAM (mniejwiecej 40MB wolnego RAMu podczas pracy kompa na MAXa). Po zeskanowaniu zamiast poprawnie zeskanowanego obrazu jest obraz zawierajacy co kawałek powtórzenia (skaner skanuje i cofa głowice cm w tył i skanuje za chwilę dalej i tak w kółko (normalny cykla pracy)). Tylko czemu wystepuja te powtórzenia obrazu? Czy to zależy od pamieci RAM komputera? Przy skanowaniu spada do 4MB wolnego DDRAM'u... (przy przechodzeniu na pulpit i na poczatku przy chodzeniu po folderach mam efekt żaluzji :-) .
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
28 Mar 2005 20:47 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
jeżeli port równoległy masz w BIOS-ie ustawiony na EPP, to sprzętowo nic więcej nie zrobisz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
28 Mar 2005 21:16 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Ale czy można przerobic skaner na USB? Chodzi o przeróbke sprzętow samego skanera. Co trzeba by było zmnienić? Co dolutować? jakiś układ scalony dolutować? Dodatkowy byfor???
|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 25

Joined: 02 Jul 2003 Posts: 8948 Location: 50°5'59.424"N, 18°59'34.944"E
|
28 Mar 2005 21:32 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Witam ! ... ale o ile dobrze zrozumiałem to masz zepsuty skaner chyba że jak odłączasz drukarkę jest juz dobrze ?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
28 Mar 2005 21:36 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Agentlos, czy sprawdziłeś to ustawienie portu drukarki w BIOS-ie?
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
28 Mar 2005 21:48 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Mam skaner Primax Colorado 1200(LPT).
Identyczny efekt był na komputerze PII266MHz i 128MB.
Na kompie AthlonXP1700 256MB działa szybciej i nie cofa głowicy.
Więc problemem jest przepustowość LPT lub szybkość skanera.
Próbowałem wymienić wewnętrzny kwarc 16MHz na szybszy.
Niestety szybsze taktowanie silniczka powoduje znaczny spadek momentu co z koleji powoduje zacinanie się głowicy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
28 Mar 2005 21:52 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
jankolo - potr mam ustawiony o ile pamiętam na EPP 1.7 lub 1.9. jeśli o to chodzi.
TONI_2003Skaner jest w 100% sprawny, oprócz tych błędów w skanowaniu spowodowanych prawdopodobnie mała ilościa RAM'u (jak wyłacze programu i uzyskam 100MB wolnego RAM to na stronie pojawiaja sie nie za często).
Mnie chodiz o to czy da się przerobić ten skaner, tak aby skanował szybciej. Chodzi mnie o to co trzeba było by tam domontować (bufor) zmienić procesor aby mugł więcej danych przemielić, czy może da się go przerobić aby chodzi pod USB 1.1 lub 2.0? Oczywiscie wiem, ze trzeba by było conieco pogrzebać w środku, lecz chciałem się dowiedzieć teorytycznie czy jest to możliwe do wykonania, czy nie. Chyba że przyspieszenie polegało by na czymś prostym i niezadrogim to moze bym się zdecydował na grzebanie w skanerku. Dodam, że na płycie ze sterownikami mam wybór EPP\USB. Ja mam wersję na LPT czyli EPP.
|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 25

|
28 Mar 2005 22:10 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
... jeśli masz win XP bo nie doczytałem się w treści to na pewno masz za mało pamięci poza tym prawdopodobnie skaner powinien chyba korzystać z pamięci wirtualnej może masz jej za mało przydzielonej lub nie masz miejsca na tej partycji ? Poza tym spróbuj tej opcji z odłączeniem drukarki czy nie przestanie występować ten efekt . Co do reszty za pewnie ani USB ani nic Ci już nie przyśpieszy tego skanera .
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
28 Mar 2005 22:22 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Tak. Posiadam Windows XP SP2 i na tych 256MB DDRAM chodzi mi dosć wolno... Tymbardzoej, że mam 11 programów w tle uruchomionych. Jak podczas skanownania nie ruszam kompa i nie dotykam klawiatury, to opisane błędu na prawde nie s częste. Co do pamięci wirtualnej, to mam ustawio na 1GB 512 na C: i 512 na D:.
Czyli mam rozumieć, ze modele tego skanera na USB nie chodz wcale szybciej od LPT? Jaka jest przepustowość portu LPT i czy skaner wykożystuje go na MAX'a?
Czy nie wiecie moze czy nie da się przyspieszyć skanera, aby szybciej odbierał obraz od głowicy i szybciej je wysyłał do komputera? Na prawdę chodzi mi tlyko o stronę teorytyczn jak działa skaner pod względem technicznym:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2005 22:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
28 Mar 2005 22:28 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Witam
Dodam i swoje pytanie:
Przy większym DPI w kolorze skanuje mi z widoczymi pasami, jak to ominąć?
System 98 ram 64 skaner SKANNY FB308C klocek 333
|
|
| Back to top |
|
 |
WojtasJD Poziom 25

|
28 Mar 2005 23:02 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
| Quote: |
| Tak. Posiadam Windows XP SP2 i na tych 256MB DDRAM chodzi mi dosć wolno... Tymbardzoej, że mam 11 programów w tle uruchomionych... |
WinXP , 11 programow w tle , 256MB RAM , efekty zaluzji ...
w czasie skanowania zwlaszcza jesli Ci sie cyklicznie zatrzymuje spojrz na aktywnosc HDD (HDD_LED), wywolaj menedzera zadan wlacz podglad "Rozmiar pamieci wirtualnej" (najlepiej przy poszczegolnych programach) - zobacz jak sie zmienia w czasie skanowania.
Mimo wszystko, najlepiej to doloz kolejne 256RAM.
| Przy większym DPI w kolorze skanuje mi z widoczymi pasami, jak to ominąć? |
jak charakterystyczne wzorki 'more' to moze to:
http://www.thefab.net/scanhints/moire.htm
http://www.oberonplace.com/dtp/moire/
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
28 Mar 2005 23:15 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Fajnie WojtasJD tylko ja nie znam języka :P
O TVC możemy podyskutować :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
WojtasJD Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
29 Mar 2005 07:08 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
:arrow: WojtasJD żadne z tych co są pokazane, są to poziome pasy, takie jak tu na skanie (nie chodzi mi tu o te widoczne pixele), tło niebieskie powinno być jednolite, jest to skan bez powiększenia , tylko w 600 DPI:
PS: No co, znam ruski, polski i chiński :P
| Description: |
|
| Filesize: |
1.56 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2005 07:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 12:27 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
w czasie skanowania zwlaszcza jesli Ci się cyklicznie zatrzymuje spojrz na aktywnosc HDD (HDD_LED), wywolaj menedzera zadan wlacz podglad "Rozmiar pamieci wirtualnej" (najlepiej przy poszczegolnych programach) - zobacz jak się zmienia w czasie skanowania.
Mimo wszystko, najlepiej to doloz kolejne 256RAM.
|
W krótce dołoże sobię 256MB RAM, bo brat bedzie miał urodziny to kupi sobie 512 DDRAM a ja wezme jego 256DDRAM. Zobaczę wtedy jak bedzie działać.
Co do pamieci wirtualnej to przy standartowej pracy używa 315MB pamieci wirtualnej:
Programy w tle: Sygate Personal Firewall, Tlen Plus, Avast!, Net Limiter, BOINC (100% wykożystania proca podczas pracy), Auto Connect, Zestaw narzędzi ATI, Windows Media Player, WAMP Apache, Azureus (serwer Torrent) i to wszystko :-).
Zauważyłem, że jak nie ma właczonego Windows Media Playera, to paski są bardzo żadkie. Dodam jeszcze, że skaner ma dobre 5 lat, i chodził identycznie na Windowsie (chodzi o sam sposób skanowania i cofania głowicy) 98se Duron 900MHz 128MB DDRAM i nic w tle :-) , tylko nie było tych pasków. Tak samo dobrze skanował bez pasków na Windowsie 98se P166MHz, 128MD SDRAM, więc to na pewno mój komp za dyżo RAM'u zabiera, i jeszcze te programy w tle... Zresztą jak sprawdziłm i wyłączyłem wszystkie programy to skaner neima powtarzajacych sie pasków.
Ponawiam pytanie. Od czego zależy prędkosć skanowania czyli przesyłanie danych do komputera ze skanera? Od buforu skanera, portu skanera, czy przez co jest to już ograniczone?
_PREDATOR_ - w moim skanerze gdy żle ustawiłem kiedyś coś w ustawieniach portu skaner zamiast skanować jednolity obraz nakładał jakieś kropki czy cos takiego. Obrazek z w załączniku.
Czy ten problem występuje na wszytkich komputerach z tym skanerem? Może to wina sterownika?
|
37.98 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 25

|
29 Mar 2005 13:30 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
... nic wcześniej nie pisałeś ze masz sterownik nie pod Win XP więc napisz jaki to sterownik używasz? Choćby przykład mój na skanerze Primax oryginalny był tylko do win 95 ale na Win 98 SE chodził wolno ale prawidłowo natomiast na Win XP były nici dopiero zastosowałem stery pod NT zaczął chodzić.
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
29 Mar 2005 14:07 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Witam Kolegę TONI_2003, jeżeli pytanie było do mnie to odpowiadam:
widzę coś takiego Primax Colorado Direct /D600,
gdzie szukać w kompie tych sterowników, bym mógł podac jaki jest zainstalowany pod ten scaner?
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 25

|
29 Mar 2005 15:36 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Witam Kolegę _PREDATOR_ ... choć nie miałem Ciebie na myśli to to jest do Ciebie !
U mnie jest to tak:
"------------- Scanner Additional Information -----------------
c:\WINDOWS\twain_32\
c:\Documents and Settings\Jan\Recent\TWAIN.HLP.lnk
c:\WINDOWS\twain_32\COLORADO\TWAIN.GID
c:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\twain_32.dll
c:\WINDOWS\system32\dllcache\twain_32.dll
c:\WINDOWS\twain_32.dll
c:\WINDOWS\$NtServicePackUninstall$\twain_32.dll
c:\WINDOWS\system32\dllcache\twain.dll
c:\WINDOWS\twain.dll
c:\WINDOWS\twain_32\wiatwain.ds
c:\WINDOWS\twain_32\COLORADO\TWAIN.HLP
c:\READIRIS\BIN\TWAINO25.D32”
Choć przypuszczam że nie będzie to raczej wina sterowników bo skaner jest widoczny i działa.
Mam taki model Primax COLORADO Direct jak podłączyłem taki: PRIMAX 600p żaden program nie widział skanera dopiero gdy zainstalowałem do niego odpowiednie stery skaner zaczął działać choć mam dwa takie same po naprawie lecz nie tak do końca ponieważ uzyskuje skany czarne i to na obu skanerach PRIMAX 600p , a nie jest to na pewno wina sterów bo gdy dałem ( podpiąłem ) trzeci taki sam było wszystko dobrze . Sądzę że jeśli nie będzie to wina za małej ilości pamięci czy brudnej szyby to może po prostu skaner zaczyna siadać!
|
|
| Back to top |
|
 |
dbd Poziom 15

|
29 Mar 2005 17:02 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Witam, też mam skaner Plustek OpticPro PT12 i też głowica mi sie cofa i skanuje od nowa kawałeczek. Mam WIN XP SP2 procesor pentium IV 3,2 GHz, 1,5 GB RAMu, sterowniki mam pod win xp. Na starym kompie (P II 400 MHz, 128 RAMu, WIN XP) skaner działa poprawnie, głowica się nie cofa. Jak to naprawić???
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 17:36 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
| Witam Kolegę _PREDATOR_ ... choć nie miałem Ciebie na myśli [ble ble ble] |
Czyli to było do mnie? Mój skaner chodzi na orginalnych sterownikach do windowsa 95. Działają one najlepiej ze wszystkich, bo innych w internecie nie znalazłem... A szkoda bo ten skaner ma kilka błędów które można by było usunąć np. po wyłączenie okna skanowania i włączenie Windows Media Player, komputer nie wykrywa skanera podczas gdy przed chwila skanowałem i było wszystko OK. Po resecie wszystko znów działą. Dziwne jest to, ze casem nawet po właczeniu Windows media Player komputer znó wykrywa skaner... Tak to juz jest z tymi komputerami.
Co do nowych sterowników, to nic nie zmieniają, nawet jest gorzej!
dbd - czy masz taki sam problem z ponownym włączaniem skanera? Co do cofania głowiy to to już nie wiem od czego to zależy... (u mnie w zależności od używania komputera cofa częściej lub rzadziej), tylko myślałem, że tak powinno być bo zawsze tak miałem :-). Moze jakieś dodatkowe opcje w BIOS? Sam nie wiem...
|
|
| Back to top |
|
 |
dbd Poziom 15

|
29 Mar 2005 17:56 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Mnie sie już głowica nie cofa.. Zmieniłem w biosie z SPP na EPP i skaner chodzi jak szalony :D
Co do ponownego uruchamiania sie, jeżeli chodzi Ci o ponowne zapalanie sie lampy to chyba wystarczy w "scanner utility" odhaczyć "capture printer port". Ja też mam drukarke połaczoną ze skanerem jako host'em i o ile pamiętem po wydrukowaniu czegoś zapalała sie lampa w skanerze :roll: po odhaczeniu "capture printer port" już jest O.K.
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 18:19 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Ja mam ustawione na EPP 1.9 lub 1.7. Mnie chodzi o to, ż ebardzo często np. po wydrukowaniu strony skaner przestaje działać zdjecie mumer jeden pokazuje komunikat skanera przy próbie łączenia okna do skanowania, a teraz najlepsze :-) . Zdjecie nr. 2 pokazuje co robi program Scaner Utility! Attempt to connect to scaner.. :-), lecz gdy zrobie tak jak dbd radzi to skaner znów jest wykrywany (chwała Tobie dbd za to). Po co jest ta opcja? Przecież "capture printer port" znaczy przechwyć port drukarki. O co w tym chodzi? Co sie będzie działo z drukarką jak to będę miał zawsze odznazone?
|
60.06 KB |

|
|
20.46 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
dbd Poziom 15

|
29 Mar 2005 19:11 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
masz racje, dziwne to jest... zdrowy rozum podpowiada, że wypadałoby zostawić "capture printer port" zaznaczone, ale goście od Plusteka myśleli inaczej. Być może jest to błąd w programowaniu (zamiast False wpisali True albo odwrotnie... nie wiem). Ja mam odhaczone i drukarka drukuje normalnie, nawet sama się włącza :) a lampa w skanerze sie nie zapala.
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 19:26 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
OK. No to problem z ponownym włącznaiem skanera rozwiązany. Teraz czas na odpowiedz odoszącą sie do głównego założenia tematu. Czy nikt się nie orientuje co ogranicza prędkość skanowania? Czy ktoś z Was naprawiał kiedys skaner i wie mniejwiecej jak działa? Może to by nasunęło jakis wmniosek co przyspieszyło by by jego działanie?
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
29 Mar 2005 19:33 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
:arrow: Agentlos, TONI_2003
Tak jak było mówione, instalowanie różnych sterowników nie usuneło dolegliwości.
Zmieniłem wyżej obraz tych pasów, są teraz bardziej widoczne. Pojawiają się one przy rozdzielczośco ponad 400 dpi, bez względu na to czy skanowany jest druk, zdjęcie, czy obiekt naturalny.
Z tego względu nie nazwałbym tego morą. :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 20:55 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
A czy skaner skanuje Tobie ciagle, czy zatrzymuje sie co jakiś czas? Posprawdzaj w BIOS czy masz wszystko co można ustawione prawidłowo (chyba że juz to zrobiłeś). Czy skaner zachowuje się tak samo na każdym komputerze? Może to jest wina skanera? Może padł jakis kondensator albko coś innego na płytce i dla tego masz takie paski? Z drugiej strony piszesz, że to pojawia się na rozdzielczościach 400 dpi i w górę...
|
|
| Back to top |
|
 |
WojtasJD Poziom 25

|
29 Mar 2005 20:56 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
| Teraz czas na odpowiedz odoszącą się do głównego założenia tematu. Czy nikt się nie orientuje co ogranicza prędkość skanowania? Czy ktoś z Was naprawiał kiedys skaner i wie mniejwiecej jak działa? Może to by nasunęło jakis wmniosek co przyspieszyło by by jego działanie? |
mozesz jeszcze poszperac w testach skanerow, gdzies widzialem ze wersje USB nie odstawaly zbytnio szybkoscia od LPT. Mozesz jeszcze kombinowac jak And! z podkreceniem silnika 8-) (jesli to ma sens uwzgledniajac np ze prawie wszystkie bloki sterujace siedza w jednym ukladzie) ale o 10 sekundowym przebiegu zapomnij, przy tej szybkosci, pewnie nie byloby juz precyzji w skanowaniu a charczalby nie jak jeden a kilka traktorow.
How Scanners Work
|
|
| Back to top |
|
 |
Agentlos Poziom 20

|
29 Mar 2005 21:13 Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
Stronka bardzo fajna. Szkoda że cała jest po angielsku... Dużo słówek nie znam więc zajmie mi troszkę czasu przecztanie tego artykułu.
Tak wracajac do głównego wątku, to czy nikt na prawdę nie orientuje się w tej kwestii? Prosił bym o odpowiedz tak czy nie i dla czego. Gdyby ktoś napisał mi jaki bufor mają z reguły skanery lub z jakim się spodkał, czy ma procesor i jaki, jaką przepiustowosć ma skaner oraz port LPT, to bym był bardzo zadowolony => o to mi chodzi głównie, po to założylem temat, a przeróbki zostawie spokoju :-) .
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
29 Mar 2005 21:47 Re: Czy można przyspieszyć skaner? |
|
|
|
| Agentlos wrote: |
| A czy skaner skanuje Tobie ciagle, czy zatrzymuje się co jakiś czas? Posprawdzaj w BIOS czy masz wszystko co można ustawione prawidłowo (chyba że juz to zrobiłeś). Czy skaner zachowuje się tak samo na każdym komputerze? Może to jest wina skanera? Może padł jakis kondensator albko coś innego na płytce i dla tego masz takie paski? Z drugiej strony piszesz, że to pojawia się na rozdzielczościach 400 dpi i w górę... |
W trakcie skanowania przy takiej dpi pauzuje bardzo często, obrazowo co 3mm (inaczej tego nie potrafię określić). Piszesz - w biosie a konkretnie?
Nie mam możliwości sprawdzenia na innym kompie.
Może to i skaner, bo tak mam od początku, ale chcę to poprawić, dlatego pytam. Piszę powyżej 400 dpi, bo to tylko wtedy jest widoczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2005 21:47 |
|
|
|