Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?
Autor
Wiadomość
tomybb
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1076

Post#1 Post autora tematu 13 Sty 2014 01:42   

Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Witam.
Posiadam bramę hormann z napędem ProMatic 3, do niego był pilot HSE2 z BS, posiadam także inny pilot hormanna: HSM4 - kod z pilota HSE2, chce wgrać do tego HSM4 tyle tylko, że w żaden sposób nie mogę (odwrotnie czyli z HSM4 na HSE2 da się). Czy jest to możliwe? Czy ten pilot HSM4 nie będzie współpracował? Jeśli tak, to jaki powinienem wybrać żeby obsłużył mi zarówno kody z tego HSM4 jak i HSE2? Piloty jakie mam są na zdjęciu:

Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2014 01:42   





Powrót do góry
   
kotbury
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 669
Miasto: Białystok

Post#2 13 Sty 2014 10:23   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


HSE2 w trybie bisecur nie skopiujesz na HSM4 - HSM jest na kod stały.
Jest możliwość przestawienia HSE w tryb stałokodowy zgodny z HSM - czyli technologiczne cofanie się wstecz (załącznik).
Do tego odbiornik bisecur w twoim ProMaticu niby powinien być wstecznie zgodny z HSM ale w tym temacie (w którym jest zresztą mnóstwo o współpracy różnych pilotów z różnymi odbiornikami Hormanna) : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2560141.html
piszą że jednak nie.
Czyli - nawet optymistycznie, ale mało prawdopodobnie - jakby odbiornik w w ProMaticu współpracował z kodem stałym to musiałbyś: przestawić pilota HSE2 z bisecura na stały kod, dopisać go do odbiornika i skopiować go na HSF4 (albo na odwrót - HSF4 wpisać w odbiornik i skopiować na HSE2 utawionego w trybie kodu stałego).

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2014 10:23   





Powrót do góry
   
tomybb
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1076

Post#3 Post autora tematu 13 Sty 2014 10:37   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


W hormannie (serwisie) powiedzieli mi że aby wgrać starszy pilot należy zmienić radio w bramie i koszt ok 300.
Zastanawiam się więc czy próbować wgrywać do ProMatica 3 kod stały...

A który pilot hormanna 4 kanałowy obsłuży napewno te dwa piloty, czyli starszy i ten BS? Każdy z BS obsłuży oby dwa?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2014 10:37   





Powrót do góry
   
kotbury
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 669
Miasto: Białystok

Post#4 13 Sty 2014 10:57   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Cytat:
A który pilot hormanna 4 kanałowy obsłuży napewno te dwa piloty, czyli starszy i ten BS? Każdy z BS obsłuży oby dwa?


To nie o to chodzi że któryś pilot nie da się skopiować na drugi (HSE na HSM albo na odwrót) bo się da czyli obsłuży (ale tylko wtrybie stałokodowym) tylko o to że w przypadku przejścia na kod stały ze względu na HSM nie wpiszesz takiego stałokodowca do odbiornika BiSecur.

Skoro powiedzieli że HSM4 nie wgrasz do ProMatica to nie ma co zawracać d...y tym HSM tylko dokupić drugiego HSE BS (co 120 zł to nie 300), przepisać na niego twojego starego HSE i z głowy - chyba że HSM czymś jeszcze u ciebie steruje.

Jak się upierasz coby zastosować ten stary HSM4 to zrób test: spróbuj go dopisać do odbiornika guziczkiem w odbiorniku. Jak się uda - możesz kombinować z przestawianiem HSE BS na kod stały. Jak nie (tak jak twierdzi serwis) to pozostaje ci dokupienie drugiego HSE BS.

PS. Odbiornik przymuje tylko 1 pilota (albo jeden guzik w pilocie) - reszta pilotów musi być klonowana z tego zapisanego w odbiorniku czyli jak wpiszesz bezpośrednio do odbiornka kolejnego pilota to odbiornik zapomni poprzedniego (żebyś nie spanikował że coś skasowałeś).
Powrót do góry
   
tomybb
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1076

Post#5 Post autora tematu 13 Sty 2014 23:41   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Próbowałem wgrać do tej bramy HSM4 - niestety nie udawało mi się to, dalej już nie będze tego męczył - zdecydowałem się na zakup HS4BS - tak przy okazji czy ktoś się orientuję czy posiada on jakiś uchwyt do zawieszenia kluczy?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kopiowanie kodów pilota Hormann (5)
Kopiowanie / duplikat pilota Hormann HS4BS HS4-868-BS (1)
Hormann A460 - Kopiowanie pilota - nie przeniósł się odpowiednio sygnał. (2)
Hormann HSE 2 Programowanie/awaria? (2)
Pilot Hormann HSE 2 - co po resecie? (4)
Hormann - programowanie pilota AVIDSEN do bramy Hormann (7)
Jak skopiować pilot od pilota Hormann z szarymi przyciskami? (6)
Pilot HORMANN brama BFT jak zaprogramować pilota? (2)
Dopisanie pilota Hormann A460, pilot DTM Neo - jak dopisac (6)
Zasięg pilota faac 414, pilota Hormann Promatic i Came Krono. (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS