Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów ->Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
tomybb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1109

tomybb
Poziom 21
Post#1 Post autora tematu 13 Sty 2014 00:42   

Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Witam.
Posiadam bramę hormann z napędem ProMatic 3, do niego był pilot HSE2 z BS, posiadam także inny pilot hormanna: HSM4 - kod z pilota HSE2, chce wgrać do tego HSM4 tyle tylko, że w żaden sposób nie mogę (odwrotnie czyli z HSM4 na HSE2 da się). Czy jest to możliwe? Czy ten pilot HSM4 nie będzie współpracował? Jeśli tak, to jaki powinienem wybrać żeby obsłużył mi zarówno kody z tego HSM4 jak i HSE2? Piloty jakie mam są na zdjęciu:

Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
specjalista -automatyka bramowa


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 1050
Miasto: Siemiatycze

kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Post#2 13 Sty 2014 09:23   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


HSE2 w trybie bisecur nie skopiujesz na HSM4 - HSM jest na kod stały.
Jest możliwość przestawienia HSE w tryb stałokodowy zgodny z HSM - czyli technologiczne cofanie się wstecz (załącznik).
Do tego odbiornik bisecur w twoim ProMaticu niby powinien być wstecznie zgodny z HSM ale w tym temacie (w którym jest zresztą mnóstwo o współpracy różnych pilotów z różnymi odbiornikami Hormanna) : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2560141.html
piszą że jednak nie.
Czyli - nawet optymistycznie, ale mało prawdopodobnie - jakby odbiornik w w ProMaticu współpracował z kodem stałym to musiałbyś: przestawić pilota HSE2 z bisecura na stały kod, dopisać go do odbiornika i skopiować go na HSF4 (albo na odwrót - HSF4 wpisać w odbiornik i skopiować na HSE2 utawionego w trybie kodu stałego).

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomybb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1109

tomybb
Poziom 21
Post#3 Post autora tematu 13 Sty 2014 09:37   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


W hormannie (serwisie) powiedzieli mi że aby wgrać starszy pilot należy zmienić radio w bramie i koszt ok 300.
Zastanawiam się więc czy próbować wgrywać do ProMatica 3 kod stały...

A który pilot hormanna 4 kanałowy obsłuży napewno te dwa piloty, czyli starszy i ten BS? Każdy z BS obsłuży oby dwa?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
specjalista -automatyka bramowa


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 1050
Miasto: Siemiatycze

kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Post#4 13 Sty 2014 09:57   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Cytat:
A który pilot hormanna 4 kanałowy obsłuży napewno te dwa piloty, czyli starszy i ten BS? Każdy z BS obsłuży oby dwa?


To nie o to chodzi że któryś pilot nie da się skopiować na drugi (HSE na HSM albo na odwrót) bo się da czyli obsłuży (ale tylko wtrybie stałokodowym) tylko o to że w przypadku przejścia na kod stały ze względu na HSM nie wpiszesz takiego stałokodowca do odbiornika BiSecur.

Skoro powiedzieli że HSM4 nie wgrasz do ProMatica to nie ma co zawracać d...y tym HSM tylko dokupić drugiego HSE BS (co 120 zł to nie 300), przepisać na niego twojego starego HSE i z głowy - chyba że HSM czymś jeszcze u ciebie steruje.

Jak się upierasz coby zastosować ten stary HSM4 to zrób test: spróbuj go dopisać do odbiornika guziczkiem w odbiorniku. Jak się uda - możesz kombinować z przestawianiem HSE BS na kod stały. Jak nie (tak jak twierdzi serwis) to pozostaje ci dokupienie drugiego HSE BS.

PS. Odbiornik przymuje tylko 1 pilota (albo jeden guzik w pilocie) - reszta pilotów musi być klonowana z tego zapisanego w odbiorniku czyli jak wpiszesz bezpośrednio do odbiornka kolejnego pilota to odbiornik zapomni poprzedniego (żebyś nie spanikował że coś skasowałeś).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
tomybb
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1109

tomybb
Poziom 21
Post#5 Post autora tematu 13 Sty 2014 22:41   

Re: Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?


Próbowałem wgrać do tej bramy HSM4 - niestety nie udawało mi się to, dalej już nie będze tego męczył - zdecydowałem się na zakup HS4BS - tak przy okazji czy ktoś się orientuję czy posiada on jakiś uchwyt do zawieszenia kluczy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów -> Kopiowanie kodu pilota hormann HSM 4 HSE 2 - jak?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kopiowanie kodów pilota Hormann (5)
Kopiowanie / duplikat pilota Hormann HS4BS HS4-868-BS (1)
Hormann A460 - Kopiowanie pilota - nie przeniósł się odpowiednio sygnał. (2)
Hormann HSE 2 Programowanie/awaria? (2)
Pilot Hormann HSE 2 - co po resecie? (4)
Hormann - programowanie pilota AVIDSEN do bramy Hormann (7)
Hormann A60N jak zaprogramować pilota (2)
Jak skopiować pilot od pilota Hormann z szarymi przyciskami? (6)
Pilot HORMANN brama BFT jak zaprogramować pilota? (2)
Dopisanie pilota Hormann A460, pilot DTM Neo - jak dopisac (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.037 seconds

elektroda.pl temat RSS