Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V
Autor
Wiadomość
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#1 Post autora tematu 14 Sty 2014 11:24   

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Witam serdecznie,

Mam bardzo stary kolejowy motoreduktor wraz z silnikiem 3L (służył do napędzania rogatek).
Chciał bym go podłączyć do napięcia 230V z możliwością przełączania obrotów lewe/prawe. Bardzo proszę o pomoc w narysowaniu odpowiedniego schematu, oraz pokazaniu na zdjęciu puszki, jak to podłączyć w praktyce, i jakiej pojemności kondensatora użyć.

Parametry silnika to: 380V/0,58A

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2014 11:24   





Powrót do góry
   
Pepi_23
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 84
Miasto: Dortmund

Post#2 14 Sty 2014 12:11   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Możeż użyć falownika trójfazowego, on wygeneruje potrzebne ci trzy fazy, Pozwoli też na zmianę kierunku oraz ilości obrotów.
Powrót do góry
   
0ceanborn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 788
Miasto: Katowice

Post#3 14 Sty 2014 12:52   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podobny temat : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2657084&highlight=
Powrót do góry
   
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#4 Post autora tematu 15 Sty 2014 12:40   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Wolał bym jednak podłączyć go bezpośrednio na 230V przy użycia kondensatora rozruchowego. Sterowanie które już wykonałem (ma to być brama przesuwna)
idealnie współgrało by właśnie z takim rozwiązaniem.
Falownik to świetny pomysł aczkolwiek drogi. Z postów do których jest powyższy link nie potrafię odnaleźć rozwiązania. Bardzo Was proszę o dalszą pomoc.

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1200

Post#5 15 Sty 2014 15:52   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podaj dokładnie co jest napisane na tabliczce znamionowej, bo zdjęcie jest niewyraźne. Czy możesz zdjać mostki , pomierzyć rezystancję uwojeń i zrobić opis?
Powrót do góry
   
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#6 Post autora tematu 15 Sty 2014 23:07   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


na tabliczce znamionowej jedyne dane dotyczące silnika to 380V, 0,58A, 50Hz. Reszta danych dotyczy już nie istniejącego układu elektryczno-mechanicznego który znajdował się wewnątrz przekładni. Jutro jak tylko się obudzę pomierzę uzwojenia i wszystko opisze. Dziękuję za zainteresowanie

- odnalazłem pod kilkoma warstwy farby oryginalną tabliczkę znamionową. jedyne co na obecną chwilę udało mi się odczytać to 380V/220V. Jak tylko uda mi się od trawić resztę farby napisze resztę danych.

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2014 23:07   





Powrót do góry
   
Pepi_23
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 84
Miasto: Dortmund

Post#7 16 Sty 2014 16:12   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


380V/220V oznacza, że może pracować w połączeniu w trójkąt lub w gwiazdę. Dzisiaj w sieci mamy 400V/230V
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2014 16:12   





Powrót do góry
   
miro.nasz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 111
Miasto: Orneta

Post#8 16 Sty 2014 16:19   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podłączenie silnika jest bardzo proste. Blaszki ułożone poziomo są to wyprowadzenia uzwojenia. Od góry zaznaczymy jako 1 /R/ 2 /S/ 3 /T/ do 2 i 3 podłączamy 230V a do 1 /R/ podłączamy kondensator od pralki 10 µF/400V ~ 50Hz, drugi koniec do 2 /S/. Zmiana obrotów to wystarczy zamienić na tabliczce jeden przewód zasilania 230V z S na R. Kondensator może zostać.
Pozdrawiam Miro
Powrót do góry
   
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1200

Post#9 16 Sty 2014 17:47   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Zgadzam sie z Tobą, chochiaż kondensator dałbym 16uF/ 450V. Silnik z tego co widać połączony jest w trójkąt co świadczy o tym iż dawniej zasilany był z 220V. Jakby autor tematu wkleił poprawnie drugie zdjęcie(tak by się otwierało w normalnym rozmiarze), zrobiłoby się edycję i nie trzeba byłoby aż tak się rozpisywać.
Powrót do góry
   
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#10 Post autora tematu 16 Sty 2014 22:56   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zamieszczam jeszcze dane z tabliczki które odzyskałem metodą archeologiczną :)

oto dane z tabliczki. gdyby miały one jakiś wpływ na ustalenie pojemności kondensatora bądź samego podłączenia:

asynchro motor

~3 3AP63-45
120W S1 50Hz
Y trójkąt 380/220V
1380 /min
ISOL B
CosFi 0.73
0.47/0.81

Zdjęcie oraz schemat przedstawiają moją interpretację powyższych opisów. Czy dobrze zrozumiałem ?

Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i bardzo cenne odpowiedzi.

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1200

Post#11 17 Sty 2014 09:37   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


lukg22 napisał:
Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora
Miałeś zrobić pomiar rezystancji uzwojeń, nie zrobiłeś...
Powrót do góry
   
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#12 Post autora tematu 17 Sty 2014 09:43   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


nie zrobiłem pomiaru ponieważ chwilowo nie mam czym :)
przepraszam.

Czy bez pomiaru rezystancji się nie obejdzie ?

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sty 2014 09:43   





Powrót do góry
   
miro.nasz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 111
Miasto: Orneta

Post#13 18 Sty 2014 13:11   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Re:Silnik 380v/0,58A-jak podłączyć na 230v
Silnik trój fazowy ma uzwojenia oznaczone UZ-XY-W-Y .Uzwojenia są wyprowadzone na tabliczce podłączone poziomo.I tak od góry oznaczymy 1 czyli R// 2 blaszka pozioma S//trzecia to T. Do 2 i 3 podłączamy 230v. Do 2 i1 podłączamy kondesator. od pralki.Dlatego że go łatwo można kupić.
/Dane kondesatora 10uF/400v~ Silnik musi się kręcić.Zmiana kierunku obrotów wystarczy odłączyć przewód sieci 230v z 2/S/ i podłączyć go na 1/R/.Kondesatora nie odłączamy Silnik ma 120w pojemność kondesatora wystarczy. Proponował bym odłączyć silnik od mechanizmu ponieważ mechanizm może być zablokowany.
Pozdrawiam i myślę że kłopoty znikną.Mironasz
Powrót do góry
   
lukg22
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 83
Miasto: Bielsko-Biała

Post#14 Post autora tematu 18 Sty 2014 22:36   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


dziękuje - silnik kręci aż miło. (PS. przekładnie całą regenerowałem i obróci ją nawet podmuch wiatru :D - oczywiście od strony silnika) Dziękuję jeszcze raz. Temat do zamknięcia

Moje artykuły: (Dodaj)
21 Październik 2014 Płytka uruchomieniowa dla początkujących (ATMEGA8)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik z walcarki - da się przerobić z 380V na 230V? (2)
230V i 380V+fazy jak to z tym jest? (45)
Jak podłączyć softstarter do silnika 380V? (2)
Transformator 380V -> 230V (2)
Zmiana napięcia z 230V na 380V. (8)
Jak uruchomić silnik 230V DC? (7)
Jak podłączyć NE555 do 230V ? (2)
silnik trojfazowy - jak podlaczyc na 230v? (3)
Jak podłączyć silnik jednofazowy silnik fracmo z kondensatorem? (2)
Jak podłączyć diode led 3,3V do 230V? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS