Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#1 14 Jan 2014 11:24    

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Witam serdecznie,

Mam bardzo stary kolejowy motoreduktor wraz z silnikiem 3L (służył do napędzania rogatek).
Chciał bym go podłączyć do napięcia 230V z możliwością przełączania obrotów lewe/prawe. Bardzo proszę o pomoc w narysowaniu odpowiedniego schematu, oraz pokazaniu na zdjęciu puszki, jak to podłączyć w praktyce, i jakiej pojemności kondensatora użyć.

Parametry silnika to: 380V/0,58A

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pepi_23
Level 15
Location: Dortmund
Joined: 25 Jan 2012
Posts: 104
Helped: 15
Post rating: 12
Pepi_23
Level 15
Post#2 14 Jan 2014 12:11    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Możeż użyć falownika trójfazowego, on wygeneruje potrzebne ci trzy fazy, Pozwoli też na zmianę kierunku oraz ilości obrotów.

Helpful post? + 0
Back to top
0ceanborn
Warunkowo odblokowany
Location: Katowice
Joined: 03 May 2012
Posts: 1023
Helped: 19
Post rating: 12
0ceanborn
Warunkowo odblokowany
Post#3 14 Jan 2014 12:52    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podobny temat : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2657084&highlight=

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#4 15 Jan 2014 12:40    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Wolał bym jednak podłączyć go bezpośrednio na 230V przy użycia kondensatora rozruchowego. Sterowanie które już wykonałem (ma to być brama przesuwna)
idealnie współgrało by właśnie z takim rozwiązaniem.
Falownik to świetny pomysł aczkolwiek drogi. Z postów do których jest powyższy link nie potrafię odnaleźć rozwiązania. Bardzo Was proszę o dalszą pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Joined: 22 May 2005
Posts: 1657
Helped: 259
Post rating: 77
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#5 15 Jan 2014 15:52    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podaj dokładnie co jest napisane na tabliczce znamionowej, bo zdjęcie jest niewyraźne. Czy możesz zdjać mostki , pomierzyć rezystancję uwojeń i zrobić opis?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#6 15 Jan 2014 23:07    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


na tabliczce znamionowej jedyne dane dotyczące silnika to 380V, 0,58A, 50Hz. Reszta danych dotyczy już nie istniejącego układu elektryczno-mechanicznego który znajdował się wewnątrz przekładni. Jutro jak tylko się obudzę pomierzę uzwojenia i wszystko opisze. Dziękuję za zainteresowanie

- odnalazłem pod kilkoma warstwy farby oryginalną tabliczkę znamionową. jedyne co na obecną chwilę udało mi się odczytać to 380V/220V. Jak tylko uda mi się od trawić resztę farby napisze resztę danych.

Helpful post? + 0
Back to top
Pepi_23
Level 15
Location: Dortmund
Joined: 25 Jan 2012
Posts: 104
Helped: 15
Post rating: 12
Pepi_23
Level 15
Post#7 16 Jan 2014 16:12    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


380V/220V oznacza, że może pracować w połączeniu w trójkąt lub w gwiazdę. Dzisiaj w sieci mamy 400V/230V

Helpful post? + 0
Back to top
miro.nasz
Level 17
Location: Orneta
Joined: 06 Jul 2012
Posts: 181
Helped: 22
Post rating: 33
miro.nasz
Level 17
Post#8 16 Jan 2014 16:19    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podłączenie silnika jest bardzo proste. Blaszki ułożone poziomo są to wyprowadzenia uzwojenia. Od góry zaznaczymy jako 1 /R/ 2 /S/ 3 /T/ do 2 i 3 podłączamy 230V a do 1 /R/ podłączamy kondensator od pralki 10 µF/400V ~ 50Hz, drugi koniec do 2 /S/. Zmiana obrotów to wystarczy zamienić na tabliczce jeden przewód zasilania 230V z S na R. Kondensator może zostać.
Pozdrawiam Miro

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Joined: 22 May 2005
Posts: 1657
Helped: 259
Post rating: 77
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#9 16 Jan 2014 17:47    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Zgadzam sie z Tobą, chochiaż kondensator dałbym 16uF/ 450V. Silnik z tego co widać połączony jest w trójkąt co świadczy o tym iż dawniej zasilany był z 220V. Jakby autor tematu wkleił poprawnie drugie zdjęcie(tak by się otwierało w normalnym rozmiarze), zrobiłoby się edycję i nie trzeba byłoby aż tak się rozpisywać.

Helpful post? + 0
Back to top
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#10 16 Jan 2014 22:56    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zamieszczam jeszcze dane z tabliczki które odzyskałem metodą archeologiczną :)

oto dane z tabliczki. gdyby miały one jakiś wpływ na ustalenie pojemności kondensatora bądź samego podłączenia:

asynchro motor

~3 3AP63-45
120W S1 50Hz
Y trójkąt 380/220V
1380 /min
ISOL B
CosFi 0.73
0.47/0.81

Zdjęcie oraz schemat przedstawiają moją interpretację powyższych opisów. Czy dobrze zrozumiałem ?

Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i bardzo cenne odpowiedzi.

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Helpful post? + 0
Back to top
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Joined: 22 May 2005
Posts: 1657
Helped: 259
Post rating: 77
iskrownik
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#11 17 Jan 2014 09:37    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


lukg22 wrote:
Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora
Miałeś zrobić pomiar rezystancji uzwojeń, nie zrobiłeś...

Helpful post? + 0
Back to top
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#12 17 Jan 2014 09:43    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


nie zrobiłem pomiaru ponieważ chwilowo nie mam czym :)
przepraszam.

Czy bez pomiaru rezystancji się nie obejdzie ?

Helpful post? + 0
Back to top
miro.nasz
Level 17
Location: Orneta
Joined: 06 Jul 2012
Posts: 181
Helped: 22
Post rating: 33
miro.nasz
Level 17
Post#13 18 Jan 2014 13:11    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Re:Silnik 380v/0,58A-jak podłączyć na 230v
Silnik trój fazowy ma uzwojenia oznaczone UZ-XY-W-Y .Uzwojenia są wyprowadzone na tabliczce podłączone poziomo.I tak od góry oznaczymy 1 czyli R// 2 blaszka pozioma S//trzecia to T. Do 2 i 3 podłączamy 230v. Do 2 i1 podłączamy kondesator. od pralki.Dlatego że go łatwo można kupić.
/Dane kondesatora 10uF/400v~ Silnik musi się kręcić.Zmiana kierunku obrotów wystarczy odłączyć przewód sieci 230v z 2/S/ i podłączyć go na 1/R/.Kondesatora nie odłączamy Silnik ma 120w pojemność kondesatora wystarczy. Proponował bym odłączyć silnik od mechanizmu ponieważ mechanizm może być zablokowany.
Pozdrawiam i myślę że kłopoty znikną.Mironasz

Helpful post? + 0
Back to top
2113144
Removed
2113144
Removed
Post#14 18 Jan 2014 22:36    

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


dziękuje - silnik kręci aż miło. (PS. przekładnie całą regenerowałem i obróci ją nawet podmuch wiatru :D - oczywiście od strony silnika) Dziękuję jeszcze raz. Temat do zamknięcia

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V
Page 1 of 1

Similar topics to silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

jak podłączyć silnik 220v/380v (6)
Silnik z walcarki - da się przerobić z 380V na 230V? (2)
230V i 380V+fazy jak to z tym jest? (45)
Jak podłączyć softstarter do silnika 380V? (2)
Transformator 380V -> 230V (2)
Zmiana napięcia z 230V na 380V. (8)
Jak uruchomić silnik 230V DC? (7)
Jak podłączyć NE555 do 230V ? (2)
Jak podłączyć silnik jednofazowy silnik fracmo z kondensatorem? (2)
silnik trojfazowy - jak podlaczyc na 230v? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.099 seconds