Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 14 Sty 2014 11:24   

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Witam serdecznie,

Mam bardzo stary kolejowy motoreduktor wraz z silnikiem 3L (służył do napędzania rogatek).
Chciał bym go podłączyć do napięcia 230V z możliwością przełączania obrotów lewe/prawe. Bardzo proszę o pomoc w narysowaniu odpowiedniego schematu, oraz pokazaniu na zdjęciu puszki, jak to podłączyć w praktyce, i jakiej pojemności kondensatora użyć.

Parametry silnika to: 380V/0,58A

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Sty 2014 11:24   



Powrót do góry
Pepi_23
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 91
Miasto: Dortmund

Pepi_23
Poziom 12
Post#2 14 Sty 2014 12:11   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Możeż użyć falownika trójfazowego, on wygeneruje potrzebne ci trzy fazy, Pozwoli też na zmianę kierunku oraz ilości obrotów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
0ceanborn
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 880
Miasto: Katowice

0ceanborn
Warunkowo odblokowany
Post#3 14 Sty 2014 12:52   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podobny temat : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2657084&highlight=

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#4 Post autora tematu 15 Sty 2014 12:40   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Wolał bym jednak podłączyć go bezpośrednio na 230V przy użycia kondensatora rozruchowego. Sterowanie które już wykonałem (ma to być brama przesuwna)
idealnie współgrało by właśnie z takim rozwiązaniem.
Falownik to świetny pomysł aczkolwiek drogi. Z postów do których jest powyższy link nie potrafię odnaleźć rozwiązania. Bardzo Was proszę o dalszą pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1560

iskrownik
Moderator AGD
Post#5 15 Sty 2014 15:52   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podaj dokładnie co jest napisane na tabliczce znamionowej, bo zdjęcie jest niewyraźne. Czy możesz zdjać mostki , pomierzyć rezystancję uwojeń i zrobić opis?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#6 Post autora tematu 15 Sty 2014 23:07   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


na tabliczce znamionowej jedyne dane dotyczące silnika to 380V, 0,58A, 50Hz. Reszta danych dotyczy już nie istniejącego układu elektryczno-mechanicznego który znajdował się wewnątrz przekładni. Jutro jak tylko się obudzę pomierzę uzwojenia i wszystko opisze. Dziękuję za zainteresowanie

- odnalazłem pod kilkoma warstwy farby oryginalną tabliczkę znamionową. jedyne co na obecną chwilę udało mi się odczytać to 380V/220V. Jak tylko uda mi się od trawić resztę farby napisze resztę danych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry
Pepi_23
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 91
Miasto: Dortmund

Pepi_23
Poziom 12
Post#7 16 Sty 2014 16:12   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


380V/220V oznacza, że może pracować w połączeniu w trójkąt lub w gwiazdę. Dzisiaj w sieci mamy 400V/230V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
miro.nasz
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 155
Miasto: Orneta

miro.nasz
Poziom 14
Post#8 16 Sty 2014 16:19   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Podłączenie silnika jest bardzo proste. Blaszki ułożone poziomo są to wyprowadzenia uzwojenia. Od góry zaznaczymy jako 1 /R/ 2 /S/ 3 /T/ do 2 i 3 podłączamy 230V a do 1 /R/ podłączamy kondensator od pralki 10 µF/400V ~ 50Hz, drugi koniec do 2 /S/. Zmiana obrotów to wystarczy zamienić na tabliczce jeden przewód zasilania 230V z S na R. Kondensator może zostać.
Pozdrawiam Miro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1560

iskrownik
Moderator AGD
Post#9 16 Sty 2014 17:47   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Zgadzam sie z Tobą, chochiaż kondensator dałbym 16uF/ 450V. Silnik z tego co widać połączony jest w trójkąt co świadczy o tym iż dawniej zasilany był z 220V. Jakby autor tematu wkleił poprawnie drugie zdjęcie(tak by się otwierało w normalnym rozmiarze), zrobiłoby się edycję i nie trzeba byłoby aż tak się rozpisywać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Sty 2014 17:47   



Powrót do góry
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#10 Post autora tematu 16 Sty 2014 22:56   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zamieszczam jeszcze dane z tabliczki które odzyskałem metodą archeologiczną Smile

oto dane z tabliczki. gdyby miały one jakiś wpływ na ustalenie pojemności kondensatora bądź samego podłączenia:

asynchro motor

~3 3AP63-45
120W S1 50Hz
Y trójkąt 380/220V
1380 /min
ISOL B
CosFi 0.73
0.47/0.81

Zdjęcie oraz schemat przedstawiają moją interpretację powyższych opisów. Czy dobrze zrozumiałem ?

Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i bardzo cenne odpowiedzi.

Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Sty 2014 22:56   



Powrót do góry
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 1560

iskrownik
Moderator AGD
Post#11 17 Sty 2014 09:37   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


lukg22 napisał:
Proszę jeszcze o końcowe ustalenie pojemności kondensatora
Miałeś zrobić pomiar rezystancji uzwojeń, nie zrobiłeś...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 17 Sty 2014 09:37   



Powrót do góry
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#12 Post autora tematu 17 Sty 2014 09:43   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


nie zrobiłem pomiaru ponieważ chwilowo nie mam czym Smile
przepraszam.

Czy bez pomiaru rezystancji się nie obejdzie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry
miro.nasz
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 155
Miasto: Orneta

miro.nasz
Poziom 14
Post#13 18 Sty 2014 13:11   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


Re:Silnik 380v/0,58A-jak podłączyć na 230v
Silnik trój fazowy ma uzwojenia oznaczone UZ-XY-W-Y .Uzwojenia są wyprowadzone na tabliczce podłączone poziomo.I tak od góry oznaczymy 1 czyli R// 2 blaszka pozioma S//trzecia to T. Do 2 i 3 podłączamy 230v. Do 2 i1 podłączamy kondesator. od pralki.Dlatego że go łatwo można kupić.
/Dane kondesatora 10uF/400v~ Silnik musi się kręcić.Zmiana kierunku obrotów wystarczy odłączyć przewód sieci 230v z 2/S/ i podłączyć go na 1/R/.Kondesatora nie odłączamy Silnik ma 120w pojemność kondesatora wystarczy. Proponował bym odłączyć silnik od mechanizmu ponieważ mechanizm może być zablokowany.
Pozdrawiam i myślę że kłopoty znikną.Mironasz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 18 Sty 2014 13:11   



Powrót do góry
lukg20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 143
Miasto: Bielsko-Biała

lukg20
Poziom 13
Post#14 Post autora tematu 18 Sty 2014 22:36   

Re: Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V


dziękuje - silnik kręci aż miło. (PS. przekładnie całą regenerowałem i obróci ją nawet podmuch wiatru Very Happy - oczywiście od strony silnika) Dziękuję jeszcze raz. Temat do zamknięcia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Moje artykuły: (Dodaj)
08 Marzec 2015 ASG MosFet - Tani i prosty w wykonaniu
01 Marzec 2015 8-Bitowy sterownik PLC (AVR)
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Silnik 380V/0.58A - jak podłączyć na 230V
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak podłączyć silnik 220v/380v (6)
Silnik z walcarki - da się przerobić z 380V na 230V? (2)
230V i 380V+fazy jak to z tym jest? (45)
Jak podłączyć softstarter do silnika 380V? (2)
Transformator 380V -> 230V (2)
Zmiana napięcia z 230V na 380V. (8)
Jak uruchomić silnik 230V DC? (7)
Jak podłączyć NE555 do 230V ? (2)
Jak podłączyć silnik jednofazowy silnik fracmo z kondensatorem? (2)
silnik trojfazowy - jak podlaczyc na 230v? (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl temat RSS