Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaka srednica przewodow


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jaka srednica przewodow
Autor
Wiadomość
petione
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 31 Sie 2004
Posty: 329
Miasto: Jasło

Post#1 Post autora tematu 29 Mar 2005 18:31   

Jaka srednica przewodow


Witam. Mam pytanko wedlug jakich regul dobiera sie srednice przewodow np w sieci oswietleniowej. Wiem ze tu wchodza w gre takie parametry jak rodzaj obciazenia, odleglosc, moc itp ale jak to do kupy pozbierac? Przydala by sie jakas prosta regula.
Szczegolnie interesuje mnie sposob laczenia zarowek halogenowych 12V. Jaka srednice przewodow nalezy zastosowac aby nie bylo zbyt duzych spadkow napiecia.
Powrót do góry
   
lechm56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Kwi 2003
Posty: 2813
Miasto: Katowice

Post#2 29 Mar 2005 18:52   

Re: Jaka srednica przewodow


Zobacz ten link:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Telex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 666
Miasto: Suwałki

Post#3 29 Mar 2005 18:54pomocny post - solucja   

Re: Jaka srednica przewodow


Tu jest kilka reguł, dobiera się je według.
1. do spadków napięć według norm 4% od WLZ'ta (przyłącza w mieszkaniu). Wszystko to jest zależne od długości i przekroju przewodu.
2. Obciążenia długotrwałego.
3. Pętli zwarciowej - która się odnosi do pewnego wyłączenia zabezpieczeń zwarciowych w określonym czasie w przypadku zwarcia.

Powyższe reguły odnoszą sie do sieci NN czyli 1-faz 230V i 3-faz 400V.

Natomiast do oświetlenia halogenowego na 12V od trafa bądź zasdilacza impulsowego. należy brać pod uwagę:
1.Spadki napięć - przekrój, oraz prąd.
2. Skuteczność wyłączenia na wypadek zwarcia (ale mało kto o tym pamieta i nikt tego nie stosuje).

Na prosty chłopski rozum najlepsze połączenia są takie w przypadku żarówek halogenowych zasilanych z trafa lub przetwornicy.
1.Każda żarówka jest podłączona oddzielnym przewodem do trafa o przekroju 0,75mm2 jednak nie dalej niż 8-8mb.
Powrót do góry
   
gawelmi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 135
Miasto: Wągrowiec

Post#4 06 Kwi 2005 11:39   

Re: Jaka srednica przewodow


Instalacja 230 V:
Do pojedynczych oświetlen klade 1,0 mm, gniazdka 1,5 mm o miejszym obciążeniu, a gniazdka o większym (bojler, farelki itp. odbiorniki) 2,5 mm.
Wiem - ktos mi powie że po co 1,0 mm - jesli ja nie robie u kogoś, to "po co przepłacać", a jesli u kogoś to lecę oświetlenie na 1,5 - bo "pan płaci".
Powrót do góry
   
Andrzej .W
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Sty 2004
Posty: 65
Miasto: Kozienice

Post#5 07 Kwi 2005 13:43   

Re: Jaka srednica przewodow


Średnio przyjmuje sie że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Kwi 2005 13:43   



Powrót do góry
   
petione
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 31 Sie 2004
Posty: 329
Miasto: Jasło

Post#6 Post autora tematu 07 Kwi 2005 17:37   

Re: Jaka srednica przewodow


A jak ze spadkami napiecia?
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

Post#7 13 Kwi 2005 13:16   

Re: Jaka srednica przewodow


Przekroj przewodu dobiera sie na podstawie pradu plynacego przez ten przewod najczesciej z tabeli z normy PN-IEC 60364 przekroj zalezy tez od sposobu ulozenia przewodu i ilosci zyl obciazonych przykladowo dla 2 zyl ulozonych pod tynkiem o dobrej izolacji cieplnej, rurach instalacyjnych, przewody jednozylowe, te wartosci wynosza:
1,5mm2-14,5A, 2,5mm2-19,5A, 4mm2-26A, 6mm2-34A, 10mm2-46A, 16mm2-61A. Jesli kogos interesuja inne przekroje, ilosc ulozonych zyl oraz sposob ulozenia i dopuszczalne prady prosze dac znac to jezeli bede mial to napisze.
Powrót do góry
   
ARTUR_KOZY
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 1
Miasto: KOZY

Post#8 13 Kwi 2005 20:52   

Jaka srednica przewodow


Z moich doświadczeń na obwody oświetlenia oraz GN 230V (tych co wiem, że będą mało obciążone) daje 1,5mm2 a na pozostałe GN 230V 2,5mm2. Dlaczego?: dzisiaj podłączam jeden odbiornik ale za jakiś czas pewnie ich będzie więcej skoro teraz prawie wszystko jest na prąd. A jężeli chodzi o 12V (halogeny) to musisz uważać na prąd płynący z transformatora, bo jest on duży. Moim zdaniem 1,5mm2 to minimum i to jeszcze zależy od odległości i ilości odbiorników oraz ich mocy. Ale nie oszczędzaj zabardzo na przekroju przewodów to unikniesz przykrych niespodzianek. Zasada : ZAWSZE Z ZAPASEM!!!.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 13 Kwi 2005 20:52   



Powrót do góry
   
micho a
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Lut 2004
Posty: 3343
Miasto: zd.-wola koło łodzi

Post#9 14 Kwi 2005 15:57   

Re: Jaka srednica przewodow


ja nie jestem zawodowym elektrykiem ale jak kłdłem instalke na działce tam jest 1 faza 20A bezpiecznik to i do gniazdek 1,5mm średnicy i na oświetlenie i wszystko sie spraqweza nawet duże obciązenia wytrzymuja gniazda już były silniki od piły 2000wat podłaczane lodówka farelek i na razie zero problemów :D

ale jakbym miał zakładać i ze swoich kable kupować to do oświetlenia bym dał 1mm wystarczy nawet dla żaróki 200wat a po co przepłacać
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 14 Kwi 2005 15:57   



Powrót do góry
   
zabex
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 23 Cze 2004
Posty: 684

Post#10 14 Kwi 2005 16:18   

Re: Jaka srednica przewodow


U mnie wygladalo to tak: Kladlem oswietlenie halogenowe na korytarzu o dlugosci 6m. Zaroweczek 8szt i po podlaczeniu kablem 1.5mm ostatnie zarowki wyraznie slabiej swiecily wiec zmienilem kabel ma 2,5mm. Od tamtej pory gdziekolwiek nie klade instalacji halogenowej powyzej 6 zaroweczek stosuje kabel o srednicy 2,5mm i jak dotad nie mialem z tym problemu. Jednak powiem szczerze ze nie wiem na ile zaroweczek i na jaka odleglosc to wystarcza jednak wszedzie gdzie kladlem byly to budynki mieszkalne i bardzo dobrze sprawdza sie ten przekroj kabla.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#11 16 Kwi 2005 19:11   

Re: Jaka srednica przewodow


Witam
gawelmi napisał:
Instalacja 230 V:
Do pojedynczych oświetlen klade 1,0 mm, gniazdka 1,5 mm o miejszym obciążeniu, a gniazdka o większym (bojler, farelki itp. odbiorniki) 2,5 mm.
Wiem - ktos mi powie że po co 1,0 mm - jesli ja nie robie u kogoś, to "po co przepłacać", a jesli u kogoś to lecę oświetlenie na 1,5 - bo "pan płaci".

Andrzej .W napisał:
Średnio przyjmuje się że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A

Na to moja odpowiedź jest jedna:

Numer:
PN-IEC 60364-5-52:2002
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych
- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -
Oprzewodowanie
524 Przekroje przewodów
Tablica 52J - Minimalne przekroje przewodów

micho a napisał:
ja nie jestem zawodowym elektrykiem ale jak kłdłem instalke na działce tam jest 1 faza 20A bezpiecznik to i do gniazdek 1,5mm średnicy i na oświetlenie i wszystko się spraqweza nawet duże obciązenia wytrzymuja gniazda już były silniki od piły 2000wat podłaczane lodówka farelek i na razie zero problemów :D

ale jakbym miał zakładać i ze swoich kable kupować to do oświetlenia bym dał 1mm wystarczy nawet dla żaróki 200wat a po co przepłacać

To jeszcze dodam:
Numer:
PN-IEC 60364-5-52:2002
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych
- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -
Oprzewodowanie
522 Dobór i montaż w zależności od wpływów zewnętrznych

A także:
Numer:
PN-IEC 60364-5-523:2001
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach
budowlanych. Dobór i montaż
wyposażenia elektrycznego.
Obciążalność prądowa długotrwała
przewodów
Powrót do góry
   
Marek Rozenblut
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 31
Miasto: Kostrzyn nad Odrą

Post#12 16 Lut 2006 23:33   

Re: Jaka srednica przewodow


Witam. Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm. Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy. Będzie to grało z Normami.
Powrót do góry
   
spros
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 187
Miasto: Kielce/Krakow

Post#13 17 Lut 2006 10:53   

Jaka srednica przewodow


a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek. tylko neutralne z gniazd 3f oraz duze odbiory robie 4-6mm2. dlaczego wale wszedzie 2.5? bo kupuje w hurtowni i biorac 20m 1.5 + 60m 2.5 place wiecej niz jak wezme 100m 2.5.
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. poprostu wygodniejsze.
Powrót do góry
   
DetiXX
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 125
Miasto: Gdańsk

Post#14 17 Lut 2006 23:15   

Re: Jaka srednica przewodow


Cytat:
Średnio przyjmuje sie że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A


Wszelkie prądy dopuszczalne długotrwale (Iz) dla danego przewodu znajdują się w normach.

Cytat:
Przekroj przewodu dobiera sie na podstawie pradu plynacego przez ten przewod najczesciej z tabeli z normy PN-IEC 60364 przekroj zalezy tez od sposobu ulozenia przewodu i ilosci zyl obciazonych przykladowo dla 2 zyl ulozonych pod tynkiem o dobrej izolacji cieplnej, rurach instalacyjnych, przewody jednozylowe, te wartosci wynosza:
1,5mm2-14,5A, 2,5mm2-19,5A, 4mm2-26A, 6mm2-34A, 10mm2-46A, 16mm2-61A. Jesli kogos interesuja inne przekroje, ilosc ulozonych zyl oraz sposob ulozenia i dopuszczalne prady prosze dac znac to jezeli bede mial to napisze.


Nie tylko dla prądu roboczego: również sprawdza się kryterium zwarciowe (prąd cieplny jednosekundowy przewodu), kryterium przeciążeniowe, spadek napięcia. Dopiero największy obliczony przekrój jest punktem wyjścia w doborze przewodu.

Cytat:
a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek. tylko neutralne z gniazd 3f oraz duze odbiory robie 4-6mm2. dlaczego wale wszedzie 2.5? bo kupuje w hurtowni i biorac 20m 1.5 + 60m 2.5 place wiecej niz jak wezme 100m 2.5.
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. po prostu wygodniejsze.


Czy to samo powiesz sądowi w razie ewentualnego pożaru i śmierci ludzi gdy staniesz się odpowiedzialny za dobór przewodów w projekcie. Powiesz biegłym sądowym, że "zawsze walisz drutem 2.5..." ?
Powrót do góry
   
HenryK3
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 31 Gru 2003
Posty: 1025
Miasto: Jaworzno

Post#15 18 Lut 2006 20:41   

Re: Jaka srednica przewodow


spros napisał:
a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek.
(....)
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. po prostu wygodniejsze.

Faktycznie wygodniejsze ;)
Zwłaszcza YDYp 3*2,5 do wyłączników i opraw oświetleniowych...
Życzę miłego motażu.

DetiXX napisał:
Czy to samo powiesz sądowi w razie ewentualnego pożaru i śmierci ludzi gdy staniesz się odpowiedzialny za dobór przewodów w projekcie. Powiesz biegłym sądowym, że "zawsze walisz drutem 2.5..." ?

Możesz jaśniej bo nie rozumiem?
Powrót do góry
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Miasto: Wałbrzych

Post#16 19 Lut 2006 01:04   

Re: Jaka srednica przewodow


witam

Marek Rozenblut napisałeś

"Witam. Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm. Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy. Będzie to grało z Normami. "

czy można prośić o rozwinięcie wypowiedzi bo nie jestem w stanie jej zrozumieć?

geguś popieram cię.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
spros
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 187
Miasto: Kielce/Krakow

Post#17 20 Lut 2006 10:23   

Jaka srednica przewodow


no tak wylaczniki oswietleniowe stanowia nie lada wyzwanie przy YDYp 3x2.5. ale dobre kombinerki i zwinne palce i mozna sie przyzwyczaic :)
Powrót do góry
   
Profek1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Lis 2005
Posty: 143
Miasto: Łódź

Post#18 22 Lut 2006 08:54   

Re: Jaka srednica przewodow


Witam nie tak dawno robiłem instalacje w domkach jednorodzinnych wraz ze starym elektrykiem.Obwody oświetleniowe niezależnie od docelowego źrodła świetła wykonywalismy przewodem 1,5 , obwody gniazdkowe zas przewodem 2,5.Myślę ze to w zupełności wystarczy.Pozdrawiam profek1
Powrót do góry
   
Marek Rozenblut
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 31
Miasto: Kostrzyn nad Odrą

Post#19 23 Lut 2006 20:48   

Jaka srednica przewodow


Witam. Odpowiadam Panu Piotrkowik. Otóż, co do norm iparametrów, to dobrze opisał je Pan geguś. Dlaczego linka? Bo jeżeli Pan Petione zastosuje oprawy halogenowe z częścią ruchomą, to przy sztywnych przewodach (nawet YDY 3x1,5) nie będą tak dobrze funkcjonowały jak przy przewodach wykonanych linką. Linka bardziej się naddaje, jest elestyczna. Proszę zwrócić uwagę, kupując zestawy halogenowe z transformatorem, że wszystkie połączenia wykonane są linką. Ostatnia sprawa - warto powtórzyć lekcję przepływu prądu w przewodniku. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Miasto: Wałbrzych

Post#20 24 Lut 2006 03:32   

Re: Jaka srednica przewodow


witam

panie Marek Rozenblut sciemniasz pan mnie w tej chwili.

napisałeś
"Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy."

odpowiadam

przy tej częstotliwości nie ma jakiegokolwiek znaczenia czy to lina czy drut.
przy kładzeniu instalacji wolę drut niż linkę.
a halogeny które są obracane mają złączke przyłączeniową od której to idzie później przewód linkowy

napisałeś
"Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm"

pytam
a jak kolega to wyliczył ?
bo ja :) chce np. położyć w 3metrowym przedpokoju 6 żarówek po 50W każda. chyba się zastosuje :) i dam po stronie wtórnej 0,75mm2. i nawet nie zwrócę uwagi na to że z trafa (lub przetwornicy) będzie płynął prąd 25A. i połącze je w kolejno tak że nie będzie miejsca rozdziału. nie ma 8m. już nie chce mi się liczyć spadków.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Marek Rozenblut
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Lut 2006
Posty: 31
Miasto: Kostrzyn nad Odrą

Post#21 24 Lut 2006 20:05   

Re: Jaka srednica przewodow


Witam. Panie Piotrze K. życzę miłego i fachowego układania przewodów i zakładania opraw halogenowych. Myślę, że w tej materii (doboru przewodów i przede wszystkim montażu) jest Pan laikiem, który sobie pisze aby pisać. Do widzenia.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 24 Lut 2006 20:05   



Powrót do góry
   
piotrekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Mar 2002
Posty: 313
Miasto: Wałbrzych

Post#22 24 Lut 2006 23:18   

Re: Jaka srednica przewodow


tia Panie Marek Rozenblut

na zakończenie tej niemiłej konwersacji, napiszę że przy pańskim przewodzie 0,75mm2 o długości 8m i przyłączeniu jednego halogenika 50W i zasilaniu 12v spadek na pańskich przewodach wyniesie 1,5V, czyli żarówa dostanie 10,5V.

przestane się chyba zajmować elektryką dopóki nie zobaczę na własne oczy przewodu sztywnego który będzie w środku pusty, bo po co marnawać miedź, skoro przy 50 Hz występuje silny efekt naskórkowości przepływu prądu w przewodzie.

pozdrawiam i bez odbioru
Powrót do góry
   
Bzyczek999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 287
Miasto: Niwiska

Post#23 12 Lis 2008 15:59   

Re: Jaka srednica przewodow


witam. co do typu przewodow czy linka czy drut to proponuje sobie zrobic doswiadczenie. puscic prad 10 A przez przewod drut 1mm2, i tak samo przez linke 1mm2 i zmierzyc sobie spadek napiecia na jednym i na drugim, nie ma tu znaczenia czestotliwosc, ale typ przewodu. roznica miedzy linka a drutem jest taka, ze na lince mamy wiekszy dopuszczalnty prad obciazenia niz na drucie. wystarczy poczytac o przewodnosciach. i zalecam stosowanie linki do montazu halogenek. ze wzgledu na wieksza wytrzymalosc pradowa, jak i rowniez ukladanie kabla, bo drut jak sie kapke powygina to po rozciagnieciu miedzy scianami paskudnie wyglada taki pogiety, a linka sie ladnie ulozy i ladnie to wyglada. Ale coz sa fachowcy i "fachowcy" pozdrawiam
Powrót do góry
   
chomiczek21
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 100
Miasto: Konin

Post#24 12 Lis 2008 20:10   

Re: Jaka srednica przewodow


Panie bzyczek nie wmówi pan chyba wszystkim , zer linka ma lepszą przewodność od drutu?Może ma trochę większą obciążalność prądową linka (ale jest to niewiele),a wynika to z trochę lepszego chłodzenia.A rozpatrywanie linki takiej o jakiej jest mowa w tych postach w funkcji częstotliwości to już totalna bzdura , gdyż prąd w.cz. i tak taką linkę traktował będzie jak "drut" gdyż poszczególne żyły w skrętce nie są od siebie odizolowane choćby lakierem izolacyjnym. Pozdrowienia.
Powrót do góry
   
andrzej lukaszewicz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 2312
Miasto: Mszczonów

Post#25 12 Lis 2008 21:51   

Re: Jaka srednica przewodow


Panowie chyba próbóją mówić (pisać) o licy, czyli wielokrotnym przewodzie ale ODIZOLOWANYM od siebie.Tylko wtedy przy wiekszych częstotliwościach (bo przy 50Hz jest to pomijalne) jest różnica.Linka (np LGY) nie jest licą. Przewód -drut jest do montażu na stałe, a linka (albo OW) -do ruchomych,lub do ułatwienia montażu ,gdy drut to uniemożliwia.Nie kruszcie kopii o 1% problemu, gdzie nadal 99% nie ulega zmianie niezależnie od Waszej dyskusji.
Pozdr.AŁ

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Stosowanie przewodu 2.5, gdy powinien byc mniejszy tylko dlatego, ze nie trzeba kupować dwóch różnych to przykład amatorskiego cwaniactwa "zawodowców".Bo po co inwestować parę złotych i mieć zablokowane "tyle"towaru!
Ja typowym elektroinstalatorstwem zajmuję się sporadycznie, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć z pół "krążka" 1.5-ówki i 2.5 w zapasie.
Powrót do góry
   
Bzyczek999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 287
Miasto: Niwiska

Post#26 06 Gru 2008 12:17   

Re: Jaka srednica przewodow


hehehe, no nie moge, sluchajcie, mowimy tu o podlaczeniu halogenek, a nie o pradach w.cz. a halogenki sa na 50 Hz to po co jest wspominac o pradach w.cz. zgadza sie wieksza obciazalnosc ma linka no i lepiej wyglada jak sie ladnie ulozy, a drut? jesli chodzi o sam wyglad to porazka, no ale jak kto uwaza jak komu lepiej. pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jaka srednica przewodow
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.132 seconds

elektroda.pl temat RSS