Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jaka srednica przewodow


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Jaka srednica przewodow Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
petione
Level 17
Location: Jasło
Joined: 31 Aug 2004
Posts: 333
Helped: 18
Post rating: 3
petione
Level 17
Post#1 29 Mar 2005 18:31  Topic author   

Jaka srednica przewodow


Witam. Mam pytanko wedlug jakich regul dobiera sie srednice przewodow np w sieci oswietleniowej. Wiem ze tu wchodza w gre takie parametry jak rodzaj obciazenia, odleglosc, moc itp ale jak to do kupy pozbierac? Przydala by sie jakas prosta regula.
Szczegolnie interesuje mnie sposob laczenia zarowek halogenowych 12V. Jaka srednice przewodow nalezy zastosowac aby nie bylo zbyt duzych spadkow napiecia.

Helpful post? + -1
Back to top

Ad
Ad


Back to top
lechm56
Moderator
Location: Katowice
Joined: 22 Apr 2003
Posts: 2742
Helped: 82
Post rating: 29
lechm56
Moderator
Post#2 29 Mar 2005 18:52    

Re: Jaka srednica przewodow


Zobacz ten link:To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
Telex
Level 25
Location: Suwałki
Joined: 24 Mar 2003
Posts: 665
Helped: 66
Post rating: 1
Telex
Level 25
Post#3 29 Mar 2005 18:54Helpful post    

Re: Jaka srednica przewodow


Tu jest kilka reguł, dobiera się je według.
1. do spadków napięć według norm 4% od WLZ'ta (przyłącza w mieszkaniu). Wszystko to jest zależne od długości i przekroju przewodu.
2. Obciążenia długotrwałego.
3. Pętli zwarciowej - która się odnosi do pewnego wyłączenia zabezpieczeń zwarciowych w określonym czasie w przypadku zwarcia.

Powyższe reguły odnoszą sie do sieci NN czyli 1-faz 230V i 3-faz 400V.

Natomiast do oświetlenia halogenowego na 12V od trafa bądź zasdilacza impulsowego. należy brać pod uwagę:
1.Spadki napięć - przekrój, oraz prąd.
2. Skuteczność wyłączenia na wypadek zwarcia (ale mało kto o tym pamieta i nikt tego nie stosuje).

Na prosty chłopski rozum najlepsze połączenia są takie w przypadku żarówek halogenowych zasilanych z trafa lub przetwornicy.
1.Każda żarówka jest podłączona oddzielnym przewodem do trafa o przekroju 0,75mm2 jednak nie dalej niż 8-8mb.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
gawelmi
Level 13
Location: Wągrowiec
Joined: 04 Jan 2005
Posts: 141
Post rating: 6
gawelmi
Level 13
Post#4 06 Apr 2005 11:39    

Re: Jaka srednica przewodow


Instalacja 230 V:
Do pojedynczych oświetlen klade 1,0 mm, gniazdka 1,5 mm o miejszym obciążeniu, a gniazdka o większym (bojler, farelki itp. odbiorniki) 2,5 mm.
Wiem - ktos mi powie że po co 1,0 mm - jesli ja nie robie u kogoś, to "po co przepłacać", a jesli u kogoś to lecę oświetlenie na 1,5 - bo "pan płaci".

Helpful post? + 0
Back to top
Andrzej .W
Level 11
Location: Kozienice
Joined: 02 Jan 2004
Posts: 72
Post rating: 4
Andrzej .W
Level 11
Post#5 07 Apr 2005 13:43    

Re: Jaka srednica przewodow


Średnio przyjmuje sie że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A

Helpful post? + 0
Back to top
petione
Level 17
Location: Jasło
Joined: 31 Aug 2004
Posts: 333
Helped: 18
Post rating: 3
petione
Level 17
Post#6 07 Apr 2005 17:37  Topic author   

Re: Jaka srednica przewodow


A jak ze spadkami napiecia?

Helpful post? + 0
Back to top
dasko
Level 19
Joined: 26 Apr 2003
Posts: 320
Helped: 24
Post rating: 8
dasko
Level 19
Post#7 13 Apr 2005 13:16    

Re: Jaka srednica przewodow


Przekroj przewodu dobiera sie na podstawie pradu plynacego przez ten przewod najczesciej z tabeli z normy PN-IEC 60364 przekroj zalezy tez od sposobu ulozenia przewodu i ilosci zyl obciazonych przykladowo dla 2 zyl ulozonych pod tynkiem o dobrej izolacji cieplnej, rurach instalacyjnych, przewody jednozylowe, te wartosci wynosza:
1,5mm2-14,5A, 2,5mm2-19,5A, 4mm2-26A, 6mm2-34A, 10mm2-46A, 16mm2-61A. Jesli kogos interesuja inne przekroje, ilosc ulozonych zyl oraz sposob ulozenia i dopuszczalne prady prosze dac znac to jezeli bede mial to napisze.

Helpful post? + +1
Back to top
ARTUR_KOZY
Level 1
Location: KOZY
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 1
ARTUR_KOZY
Level 1
Post#8 13 Apr 2005 20:52    

Jaka srednica przewodow


Z moich doświadczeń na obwody oświetlenia oraz GN 230V (tych co wiem, że będą mało obciążone) daje 1,5mm2 a na pozostałe GN 230V 2,5mm2. Dlaczego?: dzisiaj podłączam jeden odbiornik ale za jakiś czas pewnie ich będzie więcej skoro teraz prawie wszystko jest na prąd. A jężeli chodzi o 12V (halogeny) to musisz uważać na prąd płynący z transformatora, bo jest on duży. Moim zdaniem 1,5mm2 to minimum i to jeszcze zależy od odległości i ilości odbiorników oraz ich mocy. Ale nie oszczędzaj zabardzo na przekroju przewodów to unikniesz przykrych niespodzianek. Zasada : ZAWSZE Z ZAPASEM!!!.

Helpful post? + 0
Back to top
micho a
Level 35
Location: zd.-wola koło łodzi
Joined: 10 Feb 2004
Posts: 3359
Helped: 183
Post rating: 52
micho a
Level 35
Post#9 14 Apr 2005 15:57    

Re: Jaka srednica przewodow


ja nie jestem zawodowym elektrykiem ale jak kłdłem instalke na działce tam jest 1 faza 20A bezpiecznik to i do gniazdek 1,5mm średnicy i na oświetlenie i wszystko sie spraqweza nawet duże obciązenia wytrzymuja gniazda już były silniki od piły 2000wat podłaczane lodówka farelek i na razie zero problemów :D

ale jakbym miał zakładać i ze swoich kable kupować to do oświetlenia bym dał 1mm wystarczy nawet dla żaróki 200wat a po co przepłacać

Helpful post? + -1
Back to top
zabex
Level 22
Joined: 23 Jun 2004
Posts: 701
Helped: 50
Post rating: 8
zabex
Level 22
Post#10 14 Apr 2005 16:18    

Re: Jaka srednica przewodow


U mnie wygladalo to tak: Kladlem oswietlenie halogenowe na korytarzu o dlugosci 6m. Zaroweczek 8szt i po podlaczeniu kablem 1.5mm ostatnie zarowki wyraznie slabiej swiecily wiec zmienilem kabel ma 2,5mm. Od tamtej pory gdziekolwiek nie klade instalacji halogenowej powyzej 6 zaroweczek stosuje kabel o srednicy 2,5mm i jak dotad nie mialem z tym problemu. Jednak powiem szczerze ze nie wiem na ile zaroweczek i na jaka odleglosc to wystarcza jednak wszedzie gdzie kladlem byly to budynki mieszkalne i bardzo dobrze sprawdza sie ten przekroj kabla.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#11 16 Apr 2005 19:11    

Re: Jaka srednica przewodow


Witam
gawelmi wrote:
Instalacja 230 V:
Do pojedynczych oświetlen klade 1,0 mm, gniazdka 1,5 mm o miejszym obciążeniu, a gniazdka o większym (bojler, farelki itp. odbiorniki) 2,5 mm.
Wiem - ktos mi powie że po co 1,0 mm - jesli ja nie robie u kogoś, to "po co przepłacać", a jesli u kogoś to lecę oświetlenie na 1,5 - bo "pan płaci".

Andrzej .W wrote:
Średnio przyjmuje się że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A

Na to moja odpowiedź jest jedna:

Numer:
PN-IEC 60364-5-52:2002
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych
- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -
Oprzewodowanie
524 Przekroje przewodów
Tablica 52J - Minimalne przekroje przewodów

micho a wrote:
ja nie jestem zawodowym elektrykiem ale jak kłdłem instalke na działce tam jest 1 faza 20A bezpiecznik to i do gniazdek 1,5mm średnicy i na oświetlenie i wszystko się spraqweza nawet duże obciązenia wytrzymuja gniazda już były silniki od piły 2000wat podłaczane lodówka farelek i na razie zero problemów :D

ale jakbym miał zakładać i ze swoich kable kupować to do oświetlenia bym dał 1mm wystarczy nawet dla żaróki 200wat a po co przepłacać

To jeszcze dodam:
Numer:
PN-IEC 60364-5-52:2002
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych
- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -
Oprzewodowanie
522 Dobór i montaż w zależności od wpływów zewnętrznych

A także:
Numer:
PN-IEC 60364-5-523:2001
Tytuł:
Instalacje elektryczne w obiektach
budowlanych. Dobór i montaż
wyposażenia elektrycznego.
Obciążalność prądowa długotrwała
przewodów

Helpful post? + 0
Back to top
Marek Rozenblut
Level 11
Location: Kostrzyn nad Odrą
Joined: 07 Feb 2006
Posts: 31
Post rating: 1
Marek Rozenblut
Level 11
Post#12 16 Feb 2006 22:33    

Re: Jaka srednica przewodow


Witam. Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm. Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy. Będzie to grało z Normami.

Helpful post? + -1
Back to top
spros
Level 17
Location: Kielce/Krakow
Joined: 25 Jun 2003
Posts: 187
Helped: 16
Post rating: 2
spros
Level 17
Post#13 17 Feb 2006 09:53    

Jaka srednica przewodow


a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek. tylko neutralne z gniazd 3f oraz duze odbiory robie 4-6mm2. dlaczego wale wszedzie 2.5? bo kupuje w hurtowni i biorac 20m 1.5 + 60m 2.5 place wiecej niz jak wezme 100m 2.5.
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. poprostu wygodniejsze.

Helpful post? + 0
Back to top
DetiXX
Level 15
Location: Gdańsk
Joined: 12 Feb 2006
Posts: 125
Helped: 10
Post rating: 4
DetiXX
Level 15
Post#14 17 Feb 2006 22:15    

Re: Jaka srednica przewodow


Quote:
Średnio przyjmuje sie że z przekroju przewodu Cu 1mm2 możesz obciążać prądem około 8A--- stosuj więc tę zasadę do odbiorów obciążonych ciągle a przy obciążeniu przerywanym można dopuścić nawet 10A


Wszelkie prądy dopuszczalne długotrwale (Iz) dla danego przewodu znajdują się w normach.

Quote:
Przekroj przewodu dobiera sie na podstawie pradu plynacego przez ten przewod najczesciej z tabeli z normy PN-IEC 60364 przekroj zalezy tez od sposobu ulozenia przewodu i ilosci zyl obciazonych przykladowo dla 2 zyl ulozonych pod tynkiem o dobrej izolacji cieplnej, rurach instalacyjnych, przewody jednozylowe, te wartosci wynosza:
1,5mm2-14,5A, 2,5mm2-19,5A, 4mm2-26A, 6mm2-34A, 10mm2-46A, 16mm2-61A. Jesli kogos interesuja inne przekroje, ilosc ulozonych zyl oraz sposob ulozenia i dopuszczalne prady prosze dac znac to jezeli bede mial to napisze.


Nie tylko dla prądu roboczego: również sprawdza się kryterium zwarciowe (prąd cieplny jednosekundowy przewodu), kryterium przeciążeniowe, spadek napięcia. Dopiero największy obliczony przekrój jest punktem wyjścia w doborze przewodu.

Quote:
a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek. tylko neutralne z gniazd 3f oraz duze odbiory robie 4-6mm2. dlaczego wale wszedzie 2.5? bo kupuje w hurtowni i biorac 20m 1.5 + 60m 2.5 place wiecej niz jak wezme 100m 2.5.
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. po prostu wygodniejsze.


Czy to samo powiesz sądowi w razie ewentualnego pożaru i śmierci ludzi gdy staniesz się odpowiedzialny za dobór przewodów w projekcie. Powiesz biegłym sądowym, że "zawsze walisz drutem 2.5..." ?

Helpful post? + -1
Back to top
HenryK3
Level 26
Location: Jaworzno
Joined: 31 Dec 2003
Posts: 1030
Helped: 58
Post rating: 13
HenryK3
Level 26
Post#15 18 Feb 2006 19:41    

Re: Jaka srednica przewodow


spros wrote:
a ja w calym lokalu wale drutem 2.5 bez wzgledu czy to jedna zarowka czy 10 gniazdek.
(....)
mniejsze nie znaczy tansze. nie znaczy tez ze lepsze. po prostu wygodniejsze.

Faktycznie wygodniejsze ;)
Zwłaszcza YDYp 3*2,5 do wyłączników i opraw oświetleniowych...
Życzę miłego motażu.

DetiXX wrote:
Czy to samo powiesz sądowi w razie ewentualnego pożaru i śmierci ludzi gdy staniesz się odpowiedzialny za dobór przewodów w projekcie. Powiesz biegłym sądowym, że "zawsze walisz drutem 2.5..." ?

Możesz jaśniej bo nie rozumiem?

Helpful post? + 0
Back to top
piotrekk
Level 17
Location: Wałbrzych
Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Helped: 5
Post rating: 6
piotrekk
Level 17
Post#16 19 Feb 2006 00:04    

Re: Jaka srednica przewodow


witam

Marek Rozenblut napisałeś

"Witam. Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm. Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy. Będzie to grało z Normami. "

czy można prośić o rozwinięcie wypowiedzi bo nie jestem w stanie jej zrozumieć?

geguś popieram cię.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
spros
Level 17
Location: Kielce/Krakow
Joined: 25 Jun 2003
Posts: 187
Helped: 16
Post rating: 2
spros
Level 17
Post#17 20 Feb 2006 09:23    

Jaka srednica przewodow


no tak wylaczniki oswietleniowe stanowia nie lada wyzwanie przy YDYp 3x2.5. ale dobre kombinerki i zwinne palce i mozna sie przyzwyczaic :)

Helpful post? + 0
Back to top
Profek1
Warunkowo odblokowany
Location: Łódź
Joined: 01 Nov 2005
Posts: 139
Helped: 7
Post rating: 1
Profek1
Warunkowo odblokowany
Post#18 22 Feb 2006 07:54    

Re: Jaka srednica przewodow


Witam nie tak dawno robiłem instalacje w domkach jednorodzinnych wraz ze starym elektrykiem.Obwody oświetleniowe niezależnie od docelowego źrodła świetła wykonywalismy przewodem 1,5 , obwody gniazdkowe zas przewodem 2,5.Myślę ze to w zupełności wystarczy.Pozdrawiam profek1

Helpful post? + 0
Back to top
Marek Rozenblut
Level 11
Location: Kostrzyn nad Odrą
Joined: 07 Feb 2006
Posts: 31
Post rating: 1
Marek Rozenblut
Level 11
Post#19 23 Feb 2006 19:48    

Jaka srednica przewodow


Witam. Odpowiadam Panu Piotrkowik. Otóż, co do norm iparametrów, to dobrze opisał je Pan geguś. Dlaczego linka? Bo jeżeli Pan Petione zastosuje oprawy halogenowe z częścią ruchomą, to przy sztywnych przewodach (nawet YDY 3x1,5) nie będą tak dobrze funkcjonowały jak przy przewodach wykonanych linką. Linka bardziej się naddaje, jest elestyczna. Proszę zwrócić uwagę, kupując zestawy halogenowe z transformatorem, że wszystkie połączenia wykonane są linką. Ostatnia sprawa - warto powtórzyć lekcję przepływu prądu w przewodniku. Pozdrawiam.

Helpful post? + -1
Back to top
piotrekk
Level 17
Location: Wałbrzych
Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Helped: 5
Post rating: 6
piotrekk
Level 17
Post#20 24 Feb 2006 02:32    

Re: Jaka srednica przewodow


witam

panie Marek Rozenblut sciemniasz pan mnie w tej chwili.

napisałeś
"Te przewody są wytrzymałe, charakterystyka przebiegu natężenia w przewodzie jest inna niż w przewodzie sztywnym (drut), oraz sposób układania jest lepszy, łatwiejszy."

odpowiadam

przy tej częstotliwości nie ma jakiegokolwiek znaczenia czy to lina czy drut.
przy kładzeniu instalacji wolę drut niż linkę.
a halogeny które są obracane mają złączke przyłączeniową od której to idzie później przewód linkowy

napisałeś
"Najlepiej i bezpieczniej taki układ do 8m połączyć linką 0,75 lub1 mm"

pytam
a jak kolega to wyliczył ?
bo ja :) chce np. położyć w 3metrowym przedpokoju 6 żarówek po 50W każda. chyba się zastosuje :) i dam po stronie wtórnej 0,75mm2. i nawet nie zwrócę uwagi na to że z trafa (lub przetwornicy) będzie płynął prąd 25A. i połącze je w kolejno tak że nie będzie miejsca rozdziału. nie ma 8m. już nie chce mi się liczyć spadków.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Marek Rozenblut
Level 11
Location: Kostrzyn nad Odrą
Joined: 07 Feb 2006
Posts: 31
Post rating: 1
Marek Rozenblut
Level 11
Post#21 24 Feb 2006 19:05    

Re: Jaka srednica przewodow


Witam. Panie Piotrze K. życzę miłego i fachowego układania przewodów i zakładania opraw halogenowych. Myślę, że w tej materii (doboru przewodów i przede wszystkim montażu) jest Pan laikiem, który sobie pisze aby pisać. Do widzenia.

Helpful post? + -1
Back to top
piotrekk
Level 17
Location: Wałbrzych
Joined: 29 Mar 2002
Posts: 313
Helped: 5
Post rating: 6
piotrekk
Level 17
Post#22 24 Feb 2006 22:18    

Re: Jaka srednica przewodow


tia Panie Marek Rozenblut

na zakończenie tej niemiłej konwersacji, napiszę że przy pańskim przewodzie 0,75mm2 o długości 8m i przyłączeniu jednego halogenika 50W i zasilaniu 12v spadek na pańskich przewodach wyniesie 1,5V, czyli żarówa dostanie 10,5V.

przestane się chyba zajmować elektryką dopóki nie zobaczę na własne oczy przewodu sztywnego który będzie w środku pusty, bo po co marnawać miedź, skoro przy 50 Hz występuje silny efekt naskórkowości przepływu prądu w przewodzie.

pozdrawiam i bez odbioru

Helpful post? + 0
Back to top
Bzyczek999
Użytkownik obserwowany
Location: Niwiska
Joined: 21 Mar 2005
Posts: 287
Helped: 26
Post rating: 7
Bzyczek999
Użytkownik obserwowany
Post#23 12 Nov 2008 14:59    

Re: Jaka srednica przewodow


witam. co do typu przewodow czy linka czy drut to proponuje sobie zrobic doswiadczenie. puscic prad 10 A przez przewod drut 1mm2, i tak samo przez linke 1mm2 i zmierzyc sobie spadek napiecia na jednym i na drugim, nie ma tu znaczenia czestotliwosc, ale typ przewodu. roznica miedzy linka a drutem jest taka, ze na lince mamy wiekszy dopuszczalnty prad obciazenia niz na drucie. wystarczy poczytac o przewodnosciach. i zalecam stosowanie linki do montazu halogenek. ze wzgledu na wieksza wytrzymalosc pradowa, jak i rowniez ukladanie kabla, bo drut jak sie kapke powygina to po rozciagnieciu miedzy scianami paskudnie wyglada taki pogiety, a linka sie ladnie ulozy i ladnie to wyglada. Ale coz sa fachowcy i "fachowcy" pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
chomiczek21
Level 12
Location: Konin
Joined: 24 Jul 2007
Posts: 98
Helped: 3
chomiczek21
Level 12
Post#24 12 Nov 2008 19:10    

Re: Jaka srednica przewodow


Panie bzyczek nie wmówi pan chyba wszystkim , zer linka ma lepszą przewodność od drutu?Może ma trochę większą obciążalność prądową linka (ale jest to niewiele),a wynika to z trochę lepszego chłodzenia.A rozpatrywanie linki takiej o jakiej jest mowa w tych postach w funkcji częstotliwości to już totalna bzdura , gdyż prąd w.cz. i tak taką linkę traktował będzie jak "drut" gdyż poszczególne żyły w skrętce nie są od siebie odizolowane choćby lakierem izolacyjnym. Pozdrowienia.

Helpful post? + 0
Back to top
andrzej lukaszewicz
Level 36
Joined: 14 May 2008
Posts: 3429
Helped: 202
Post rating: 138
andrzej lukaszewicz
Level 36
Post#25 12 Nov 2008 20:51    

Re: Jaka srednica przewodow


Panowie chyba próbóją mówić (pisać) o licy, czyli wielokrotnym przewodzie ale ODIZOLOWANYM od siebie.Tylko wtedy przy wiekszych częstotliwościach (bo przy 50Hz jest to pomijalne) jest różnica.Linka (np LGY) nie jest licą. Przewód -drut jest do montażu na stałe, a linka (albo OW) -do ruchomych,lub do ułatwienia montażu ,gdy drut to uniemożliwia.Nie kruszcie kopii o 1% problemu, gdzie nadal 99% nie ulega zmianie niezależnie od Waszej dyskusji.
Pozdr.AŁ

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Stosowanie przewodu 2.5, gdy powinien byc mniejszy tylko dlatego, ze nie trzeba kupować dwóch różnych to przykład amatorskiego cwaniactwa "zawodowców".Bo po co inwestować parę złotych i mieć zablokowane "tyle"towaru!
Ja typowym elektroinstalatorstwem zajmuję się sporadycznie, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć z pół "krążka" 1.5-ówki i 2.5 w zapasie.

Helpful post? + 0
Back to top
Bzyczek999
Użytkownik obserwowany
Location: Niwiska
Joined: 21 Mar 2005
Posts: 287
Helped: 26
Post rating: 7
Bzyczek999
Użytkownik obserwowany
Post#26 06 Dec 2008 11:17    

Re: Jaka srednica przewodow


hehehe, no nie moge, sluchajcie, mowimy tu o podlaczeniu halogenek, a nie o pradach w.cz. a halogenki sa na 50 Hz to po co jest wspominac o pradach w.cz. zgadza sie wieksza obciazalnosc ma linka no i lepiej wyglada jak sie ladnie ulozy, a drut? jesli chodzi o sam wyglad to porazka, no ale jak kto uwaza jak komu lepiej. pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jaka srednica przewodow
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.124 seconds