FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Search -> Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1501 12 Jun 2007 19:43   

Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana?

figaro wrote:
witam wszystkich miłośników aut
mam pytanie czy ma ktoś pcb i poprawny wsad do opelscanera bardzo pilnie potrzebuje!!!
może ktoś umieści te pliki na forum :)))

NIE ROZUMIEM :!: :!:

To jest temat EUROSCAN

Ferru wcale to nie jest z innej beczki :D
Pytanie jak najbardziej w odpowiednim miejscu
Jednak tego passata proponuje Ci podlączyc interfejsem optoelementach i diagnozowac VagCom em.
Jesli zainteresowany jestes tematem moge pomóc na pw patrz tez strona 48,49 w tym temacie
Back to top

ferru
Poziom 10
Poziom 10

Post#1502 12 Jun 2007 22:04   

-> starter55
Dzięki za odzew.
Co do sprzętu do diagnozowania VW to już mi się obiło wcześniej o uszy że lepszy będzie do tego Vag... Sam posiadam chyba z 2 działające Vag-opto - jeden sam zrobiłem a jeden od Viakena.

Ale chodzi o to, że chce po prostu poznać lepiej euroscana, gdyż praktycznie jeszcze nie pracowałem z nim z samochodami (oprócz wspomnianego passata).

Dlatego zdziwiła mnie ta informacja z pytaniem o kod (6-cyfrowy) przy próbie adaptacji, lub wejściu w ustawienia:/ (w tej chwili nie mam możliwości pokazania zrzutu ekranu)

Spotkałeś się wcześniej z czymś takim?

Pozdr.
Back to top

starter55
Poziom 20
Poziom 20

Post#1503 13 Jun 2007 20:40   

Robilem adaptacje w vw immo kod zczytywalem z motki lub 96c.. potem HEXedytor i hola ale tam dotyczyla sprawa 5 liczb

Jaki masz wsad w euroscanie?
Back to top

Cezary
Poziom 11
Poziom 11

Post#1504 15 Jun 2007 01:56   

Mam pytanko (które juz padało w tym temacie natomiast bez odpowiedzi) odnośnie pamięci EEPROM w Euroscanie. Mam ten fejs bez tej pamięci i chodzi mi bez żadnych problemów. Diagnozowałem: Opla Corse, Kadetta, Mercedesa Sprintera, Golfa III i wsyztsko bez żadnych problemów.
Jaki ma wkład ta pamięć odnośnie działania Euroscana?
Czy mógłby ktoś z posiadających tą pamięć w swoich fejsach odłączyć ją na jakiś czas i zaobserwować czy jest jakaś różnica???

Pozdrawiam

Dodano po 25 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie diagnostyki golfa 3: W parametrach livedata poszczególne parametry zamiast być opisane nazwami oznaczone są cyframi np 1-1, 2-3, itd. Można jedynie się domyślić coniektórych parametrów z wartości wyświetlanych.
Ma może ktos instrukcje z opisami do tego?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jun 2007 01:56   

Back to top

PiotrT
Poziom 15
Poziom 15

Post#1505 16 Jun 2007 10:07   

Czy ktoś diagnozował Renualt Safrane 2.0 z silnikiem N7Q za pomocą Euroscana i Speed adaptera?
Back to top

piwek9
Poziom 15
Poziom 15

Post#1506 20 Jun 2007 11:25   

Opel-scan aktualizowany dostępny wiadomo gdzie . .a szukam czegoś pożądnego do Francuzów .
Back to top

figaro
Poziom 13
Poziom 13

Post#1507 26 Jun 2007 22:08   

Witam
mam mały problem próbuje zaprogramować procesor do euroscana za pomocą PonyProga 2000 i Si-prog i przy zpisie wyskakuje komunikat device missing or unknow device (-24) biorę ignore niby zapisuje i pojawia sie komunikat write failed
pilnie potrzebuje pomocy lub kogoś kto mi zaprogramuje tę kość najlepiej z warszawy
pozdrawiam
Back to top

piwek9
Poziom 15
Poziom 15

Post#1508 27 Jun 2007 07:19   

programator nie widzi procka i nie zaprogramujesz ,Pozdro
Back to top

figaro
Poziom 13
Poziom 13

Post#1509 27 Jun 2007 18:05   

jak to możliwe??? 3 procki pod kolej nie działają czy to oznacza że są uszkodzone czy programator jest coś nie tak ale pamięci programuje czy STK200 powinien je zaprogramować?
Back to top

piwek9
Poziom 15
Poziom 15

Post#1510 27 Jun 2007 18:10   

wina lezy po stronie adaptera do Attiny ,programator nie widzi procka daj schemat na forum a sie obada .pozdro
Back to top

Cezary
Poziom 11
Poziom 11

Post#1511 29 Jun 2007 20:27   

Połączył się ktoś z passkiem B5 ??? U mnie klapa :( jak narazie
Back to top

figaro
Poziom 13
Poziom 13

Post#1512 01 Jul 2007 17:00   

PIWEK9
przesylam programator z adapterem do 24Cxx i AT90s2313 który zrobiłem epromy programuje a AT nie
kwarc w adapterze zastosowałem 8MHz zamiast 4MHz

Jak można przetestować EUROSCANA bez podłączenia do samochodu???

Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana?

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

PIWEK9
udało mi sie zaprogramować jednego ATtinny za pomocą stk200
robię test uniscana w programie visa wybieram DEMO diody sobie mrugają i pojawia się zielone okienko z napisem:
AVAILABLE UNITS
61845
To load Further Units, insert the key
Press any key to continune
po czym program sie zawiesza i nie reaguje na żaden klawisz
czasami jak robie ten test to sie pokazuje okno ale już bez zielonej ramki z napisem
co jest grane ???? proszę o pomoc
Back to top

kindom
Poziom 4
Poziom 4

Post#1513 02 Jul 2007 07:30   

Witam
Mam pytanie, czy przewody łączące interfejs euroscan z portami com mają być z przeplotem czy nie? bo nie mogę się doszukać
Back to top

figaro
Poziom 13
Poziom 13

Post#1514 02 Jul 2007 13:16   

na schemacie masz podane które pin są wykorzystywane w złączach DB9M (męskie) 2szt. podłączane do PC z drugiej strony masz DB9F (Zeńskie) tutaj musisz samemu zobaczyć który pin tego złącza jest podpięty do której nogi układu rs232 płytka PCB i schemat wszystko wyjaśniają ja tak sobie poradziłem POZDRAWIAM
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jul 2007 13:16   

Back to top

kindom
Poziom 4
Poziom 4

Post#1515 04 Jul 2007 08:32   

dzięki figaro
Back to top

Pfemek
Poziom 18
Poziom 18

Post#1516 05 Jul 2007 14:03   

Czy ktoś może ciągną dalej temat Uniscan'a 3.x? Podobno interfejs do programu, który można pobrać ze strony producenta nie istnieje ale ja myślę, że jest inaczej. Osobiście mam na komputerze wersję Visy 3.5, która probuje się komunikować z interfejsem. Po wyborze typu ECU pojawia się podobna plansza co w visie 1.83 gdy interfejs nie jest podłączony (czerwony komunikat) i wymuszana jest transmisja na porcie COM (sprawdzałem). Szukałem jakiegoś schematu tego interfejsu ale nic konkretnego w sieci nie ma. Znalazłem co prawda jakiś schemat, jest na 89c2051, podobny do interfejsu do Carsoft'a ale jednak inny, bardziej w stronę euroscana. Wsadu jednak nie było. Na elektrodzie można pobrać przerobione pliki odpowiedzialne za transmisję z samochodem do Visy 1.83, które nie wymagają identyfikacji interfejsu. Nie sprawdzałem jeszcze ale z tymi plikami visa powinna działać na jednym com'ie. Myślę, że dało by się przerobić tak samo te z Visy 3.5. Ewentualnie ktoś dobry z programowania może potrafi rozpracować identyfikację interfejsu? Napisanie programu dla mikrokontrolera było by wtedy stosunkowo proste. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji. :)

Pozdrawiam...
Back to top

orcan.bp
Poziom 11
Poziom 11

Post#1517 05 Jul 2007 19:15   

Jeżeli chodzi o weryfikację interfejsu przy visie 1.83 na 1 comie to nie ma problemu i nawet symulowałem pracę interfejsu za pomocą laptopa i programu napisanego w pascalu. Zrobienie euroscana na 1 com jest dziecinnie proste natomiast nie wiem czy to ma sens ponieważ będzie do dyspozycji tylko jedna linia i będą się tylko te autka łączyły którym wystarczy ta 1 linia.
Pozdrawiam
Back to top

Pfemek
Poziom 18
Poziom 18

Post#1518 05 Jul 2007 22:34   

orcan.bp wrote:
Zrobienie euroscana na 1 com jest dziecinnie proste

Rozumiem, że takie przerobienie euroscana automatycznie powoduje wyeliminowanie procesu identyfikacji interfejsu??? Możesz coś przytoczyć więcej w tym temacie? Może udało by się to zaadaptować do plików z Visy 3.5?
Back to top

orcan.bp
Poziom 11
Poziom 11

Post#1519 05 Jul 2007 23:21   

Chyba źle mnie zrozumiałeś ja nie pisałem o crackowaniu programu visa lecz o euroscanie z procesorem który generuje klucz sprzętowy za pomocą 1 coma czyli w skrócie typowy euroscan tylko z innym wsadem. Visa generalnie potrzebuje tylko jednego coma do weryfikacji interfejsu a drugi com przy weryfikacji jest tylko sprawdzany czy jest. działa to na tej zasadzie:
visa wysyła przez com 2 "F1"
procek odpowiada przez com 2 "E1"
visa wysyła przez com 2 "F1"
procek odpowiada przez com 2 "E1"
visa wysyła przez com 2 "F1" i przez com 1 same zera
procek odpowiada przez com 2 "E1" a jeżeli na com 1 są zera to wysyła przez com 2 "E0"
więc cały trik polega na tym że procesor po odebraniu trzeciego kodu "F1" zawsze wysyła "E0" i com 1 staje się zbędny.
Myślę że troszkę temat rozjaśniłem aczkolwiek piszę z pamięci i komendy mogą być inne ale zasada pozostaje taka sama.
Tą zasadę sprawdziłem praktycznie i działa tak jakby były podłączone 2 comy.
Visa 3.5 ma zupełnie inaczej kodowaną transmisję i jeszcze jest za mało informacji aby zrobić fejsik do niej
Back to top

Pfemek
Poziom 18
Poziom 18

Post#1520 06 Jul 2007 07:17   

Teraz już rozumiem o co chodzi. Zdaję sobie z tego sprawę, że visa 3.5 ma całkiem inny protokół transmisji. Spróbuję sprawdzić co ona wysyła przy próbie identyfikacji interfejsu. Zawsze to coś...
Back to top

kindom
Poziom 4
Poziom 4

Post#1521 10 Jul 2007 17:13   

Mam jeszcze pytanie odnośnie elementów Euroscana, chodzi mianowicie o kwarc 10.240. Obleciałem całe miasto, ale nie znalazłem kwarcu o takiej wartości, czy ogę wstawić w to miejse kwarc 10.000? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#1522 10 Jul 2007 18:20   

Nie bardzo, być może będzie działać ale niezbyt stabilnie, mogą być błędy w komunikacji.
Back to top

kindom
Poziom 4
Poziom 4

Post#1523 10 Jul 2007 19:03   

dzięki, będę musiał w takim razie dokonać zakupu na necie
W końcu dostałem kwarc :D
Ale znowu problem :cry: po podłączeniu zasilania 12v zapalają się wszystkie diody, czy to jest normalne? po odpaleniu VISY program odpala się do momentu wyboru auta, wtedy wyświetla się czerwone okno z napisem: podłącz ECU i zasilanie.. Czy to dobrze czy źle? Proszę o pomoć. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję
Back to top

otest
Poziom 6
Poziom 6

Post#1524 18 Jul 2007 07:28   

Ja mam pytanie z innej beczki?
Probowal ktos dorobic dla jednego COMA interface na IRDE?
Dopiero mam zamiar cos poskladac ale mam 3 laptopy niestety kazdy z 1 COM ale i z 1 IRDA!

Wczoraj zrobilem test i odpalilem system w DOSie a potem VISE. Po wybraniu silnika i probie polaczenia program zatrzymal sie na komunikacie o podlaczeniu do sterownika samochodu.
Jak podpiolem to do kompa z wylaczona irda to mialem od razu komunikat o niemoznosci zainicjowania jednego portu :)
Jesli daloby sie puscic jeden kanaf przez IRDE to koszta kompa lub dodatkowego RS odpadlyby mi :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jul 2007 07:28   

Back to top

Andrzej_B2
Poziom 10
Poziom 10

Post#1525 18 Jul 2007 09:09   

Witam!
Mam pytanie odnośnie uruchomienia euroscana.Wykonałem euroscan z paczki final,podłączyłem do komputera

com1,com2 i świeci się jedynie dioda czerwona tzn.ta co sygnalizuje obecność 5V.Pozostałe zielona i żółta ani nie

świecą ani nie mrugają.Zamieniałem kable COM1 z COM2 i jest to samo.Mam w związku z tym pytanie o konfigurację

com-ów bo prawdopodobnie brak jest u mnie komunikacji.Czy mógłby mi ktoś z szanownych kolegów którzy odpalili

euroscana na stole (euroscan - komputer) powiedzieć jaki jest prawidłowy objaw pomyślnej komunikacji visy z euroscanem
tzn.jak zachowują się diody ( zielona i żółta),jak reaguje visa (czy np są wtedy dostępne inne funkcje itp),jednym słowem
jak być pewnym że program VISA komunikuje się z komputerem. COM-y w komputerze sprawdzałem za pomocą Pony

proga najpierw na com1,potem na com2 i na obydwóch działa czyli comy raczej sprawne.
Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam!
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#1526 18 Jul 2007 09:31   

Po podaniu zasilania na Euroscan powinno dać się wejść w tryb DEMO w programie VISA.
Back to top

nordeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#1527 18 Jul 2007 14:15   

A może ktoś by wiedział czy jest możliwość sprzężenia euroscana z jakimś hardware'owym wymysłem na averach bez użycia komputera? I odczyt wszelkich parametrów podczas jazdy w czasie rzeczywistym
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#1528 18 Jul 2007 15:13   

Nie trzeba do tego Euroscana, pamiętaj, że procesor to jedynie klucz sprzętowy do programu VISA.
Na rynku jest wiele przenośnych skanerów. Wdziałem nawet projekt takiego urządzenia, bodajże na PICu dla FIATów, niestety autor sprzedaje to urządzenie i odmawia podania szczegółów.
Back to top

kiler1978
Poziom 3
Poziom 3

Post#1529 18 Jul 2007 15:51   

witam potrzebuje instrukcje obslugi prpgramu visa 1.83.moze ktos ma i moglby mi przeslac na maila:bartekry@interia,pl bede bardzo wdzieczny.
Back to top

nordeq
Poziom 8
Poziom 8

Post#1530 18 Jul 2007 16:21   

Hmmm Tzok, rozumiem nie wiesz może w jaki sposób wszystkie te informacje krążące po samochodzie są kodowane? Oraz czy te nowości Avr mające w nazwie CAN byly by w stanie to rozkodować? Poszukuje jakiejkolwiek specyfikacji tego systemu szczególnie takie podstawowe informacje jak spalanie chwilowe, ilość benzyny w baku, prędkość, obroty..
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Search -> Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana?
Page 51 of 52 Go to page Previous  1, 2, 3 ... , 50, 51, 52  Next
Jump to page:
Similar topics
Instrukcja do Euroscana (1)
Znacie adresik jakiejś stronki z wsadami, programami do aut? (1)
TachoPro - jaka różnica pomiedzy wsadami: 03038 a 30039? (10)
Instrukcje ze wsadami do procesorów (23)
Szukam schematu do zrobienia fejsa do OPLI - TECH2 (13)
Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? (8)
konfiguracja euroscana (2)
Podpięcie fiata do euroscana (4)
instalacja euroscana jak? (8)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony