| Author |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20227 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
18 Jul 2007 17:03 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Wszystko zależy od tego do jakiego to ma być samochodu... podałem przykłada FIATa, jako ECU niezgodnego z ISO. Są uniwersalne skanery ISO-OBD oraz CAN.
Samochody które mają CAN mają też raczej w standardzie komputer pokładowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
nordeq Poziom 8

|
18 Jul 2007 17:28 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Chodzi o peugeota 206, dość nowego ale ktoś poskąpił komputera, oczywiscie wystarczy podlaczyc sam wyswietlacz i pogrzebac w bsi ale ja bym wolal zrobic komputer sam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
prz Poziom 17

|
18 Jul 2007 17:55 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Witam.
Mam problem z euroscanem.
Fejs zmontowany z paczki-gotowca.Plytka przegrzebana i na 100%b sprawna.Po podaniu zasilania swieci dioda czerwona.Jak polacze z masa ktoras linie ( K lub L ) to albo dioda zielona albo zolta sie zapala.Na wtyczce com1 i com2 wtedy odpowiednio zmienia sie stan napiecia z -9 do +9V.
Fejs p[robowalem sprawdzic na laptopie ASUS L2000 - procek AMD.System win98. Probowalem go odpalic w 98 i w dosie - zero odpowiedzi. Laptop ma wbudowanego RSa - ustawuiony na 3F8-IRQ4, dodatkowy RS - karta PCMCIA ARGOSY - 2F8-IRQ3Nie moge sie polaczyc z zadnym autem.Jak probuje wejsc w tryb demo - nie moge. Podczas transmisji widac ze na jednym comie cos sie dzieje ( miga dioda albo ziel albo zolta ) - w zaleznosci jak sa podlaczone comy. Ale zawsze tylko jedna.Ma ktos jakis pomysl ?
Z gory dzieki za odpowiedz
|
|
| Back to top |
|
 |
kindom Poziom 4

|
18 Jul 2007 18:21 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
u mnie to samo, po wyborze modelu auta szybko mruga zielona dioda i wyświetla się komunikat: podłącz ecu...., po załączeniu lini l zielona dioda zaczyna świecić ciągłym światłem sprawdzałem kable, sa ok, płytka też. Co to może być? sprawdzałem z różnymi wsadami, nie podłączałem do auta :( HELP ME
|
|
| Back to top |
|
 |
prz Poziom 17

|
18 Jul 2007 18:37 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Witam.
Probowalem w trybie demo jak i z autami - fiat brava i opel astra.Nie pomaga zamiana lini L/K ani zamiana comow.Efekt jest taki sam - Podlacz ecu... Ma ktos jakis pomysl ?
Pozdarwiam
|
|
| Back to top |
|
 |
piwek9 Poziom 15

|
19 Jul 2007 13:48 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Euroscany to patyk od kaszanki wykonac to żaden problem kto ma kłopoty pisać pomogę . DDT200 Renault dostępny to jest sprzęt .pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
19 Jul 2007 14:05 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
| prz wrote: |
Witam.
Probowalem w trybie demo jak i z autami - fiat brava i opel astra.Nie pomaga zamiana lini L/K ani zamiana comow.Efekt jest taki sam - Podlacz ecu... Ma ktos jakis pomysl ?
Pozdarwiam |
"podłącz ECU" czy podłącz "ECUreader" bo różnica jest spora.
|
|
| Back to top |
|
 |
kindom Poziom 4

|
19 Jul 2007 14:52 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
oczywiście ECUreader :(
|
|
| Back to top |
|
 |
prz Poziom 17

|
19 Jul 2007 18:51 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Witam.
Sprawa rozwiazana.Mam zle wiesci Kindom.Najpewniej masz to co ja.
Fejs jest prosty.Czepialem sie fejsu i wsadow.Skonczylo sie na tym ze laptop nadaje sie do wywalenia:)Podlaczylem fejs pod stacjonarke z dwoma comami i smiga w trybie demo jak milo.Co do objawow - diody led.Krotkie blysniecie zielonej, po chwili odpowiedz na drugim comie (zolta ) i dalej com1 - tak w trybie demo. Najpewniej przejsciowka PCMCIA ARGOSY nie lubi sprzetu spod znaku AMD.heh.Tez nie lubie:)Kindom poszukaj stacjonarnego z dwoma comami, ustaw adresy i przerwania recznie ( nie PnP ) i sprawdz.
POzdrawiam
Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:
No i nastepny maly problem.
Podlaczylem fejs pod auto - Fiat Braca 1,4 12V.
W trakcie odpalania pojawia sie cos takiego "available units 61845. to load further units insert the key.press any key to continue".
Wybieram sterownik, potwierdzam, wyswietla sie napis ze czeka na odpowiedz ecu.I nastepuje cisza.Dioda mrugnie ze dwa razy i nic sie nie dzieje.zadnej odpowiedzi, nie widac zeby wystepowala jakas komunikacja na porcie ( diody led ). Ma ktos pomysl co to moze byc ??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jul 2007 18:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kindom Poziom 4

|
25 Jul 2007 11:09 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
euroskan, gada, mam tylko taki problem, pzy teście wyświetla się żółta ramka z napisem: Load not complete, reinsert key. wydaje mi się że mam źle zaprogramowany AT2313, fuse bity mam ustawione tak jak podawali na forum a jednak nie odczytuje wszystkiego. Co to może być?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
25 Jul 2007 13:40 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Przy jakim teście? Możesz wejść w DEMO przy podłączonym tylko zasilaniu a liniach K i L wiszących w powietrzu?
| orcan.bp wrote: |
(...)więc cały trik polega na tym że procesor po odebraniu trzeciego kodu "F1" zawsze wysyła "E0" i com 1 staje się zbędny.
Myślę że troszkę temat rozjaśniłem aczkolwiek piszę z pamięci i komendy mogą być inne ale zasada pozostaje taka sama.
Tą zasadę sprawdziłem praktycznie i działa tak jakby były podłączone 2 comy. |
Z jednym ale - w komputerze muszą być 2 porty COM, choć jeden może być niepodłączony - jeśli VISA nie zdoła otworzyć drugiego portu COM - nie uruchomi się, na pocieszenie, tym drugim, nieużywanym portem, może być port IrDA, byle był obsługiwany przez UART.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jul 2007 13:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kindom Poziom 4

|
26 Jul 2007 10:47 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Dokładnie jest tak: otwiera się plansza z napisem: ENEBLING i żółta ramka z napisem: Load not complete, reinsert key. i nic dalej. Sprawdzałem nawet przy podłączonym aucie, to samo. Przy wersji angielskiej visy przechodzi odrazu do wyboru opcjii, po naciśnięciu bodajrze F4 (informacje) wyświetla Unit 00, ale gdy z podstawki AT2313 wyjmę pierwszą nóżkę , wyswietla Aviable Unit 61845, jednak po przejściu do opcji nadal wyświetla komunikat: Load not complete, reinsert key. Już nie wiem co zrobić :(
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Jul 2007 11:39 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
Czyli masz albo niewłaściwą wersję programu VISA albo niewłaściwy wsad do procesora.
|
|
| Back to top |
|
 |
kindom Poziom 4

|
26 Jul 2007 12:10 Re: Szukam schematu z wsadami do zrobienia euroscana? |
|
|
|
wsad z ogólnie dostępnej paczki UNISKAN FINAL CRC 3981h. Popróbuję jeszcze z innymi wersjami Visy
|
|
| Back to top |
|
 |