| Author |
manieksan Poziom 2

|
31 Mar 2005 14:58 WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Po tygodniu pracy blaszaka zdobyłem WEP, aironetem monitorowalem troszeczkę sieć i zdobyłem parę MAC-ów i przypisanych do nich IP. Choć jeden adres 192.168.1.11 zmienił się na drugi dzień na 192.168.1.12. Niby wszystko fajnie powinienem sobie popingować lub zeskanować porty, a tu dupa. Pingi tylko dochodzą do mojego IP, natomiast skanowanie też wykryje mój adres oczywiscie pod warunkiem, że skonfiguruję ręcznie ustawienia sieci, przy auto nie widzi nic. O co tu chodzi, jakie jeszcze zabezpieczenie siedzi po drodze.Co moge zrobić, żeby dowiedzieć się więcej o sieci. AP to Z-com, karty klienckie w wiekszości Edimaxy. Będe wdzięczny, za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam Maniek
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
31 Mar 2005 17:57 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Jeśli masz zablokowane połączenie między użytkownikami sieci to nawet ping nie przejdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2005 17:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Mar 2005 19:51 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Moim zdaniem powinieneś ustawić dla swojej karty jeden ze znalezionych wcześniej, a nieaktywnych w danej chwili adresów MAC. Najprawdopodobniej sieć do której zaglądasz ma włączony DHCP z pulą określonych MAC-ów. Admin trochę sie postarał.... ale tylko troszkę...
Program MACMakeUp powinien pomóc.
http://www.gorlani.com/portal/DL_showall.asp?cat_id=15&parent_id=4&sub_name=System&parent_name=Utilities
Sieciówkę po zmianie MAC-a trzeba wyłączyć i włączyć...
Napisz o wynikach...
POZDRAWIAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
manieksan Poziom 2

|
01 Apr 2005 10:19 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Zmieniałam MAC-i i IP na nieaktywnych użytkowników u siebie i dalej było głucho.
Zdesperowany wszedlem na MAC-a gościa, który był aktualnie w sieci bardzo aktywny. I zaczełem otrzymywać jakieś pakiety. Zacząłem też eksperymentować z bramą. Wyszło, że jest to adres 192.168.1.2 Sprawdziłem co mamy po drodze do dns-u. Otrzymałem coś takiego: na tracert 194.204.159.1 odpowiedź 192.168.1.2, 213.25.2.39, 213.25.5.193 - czyżbym wyszedł na zewnątrz. Wczesniej jeszcze Aironet oprócz uzytkowników pokazał coś takiego ethernet broadcast o IP 192.168.1.255 zpingowałem go poszedł tylko jeden bajtów 32 czas<10ms TTL255 jeszcze tylko zpingowałem prawdopodobną bramę 192.168.1.2, gdzie otrzymałem jedną odpowiedż bajtów 32 czas 641 TTL60. Może komuś coś to będzie mówiło. Ja wymiękam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2005 10:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
01 Apr 2005 16:47 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Czy po zmianie MAC-a restartowałeś kartę ???
Na podstawie zakresu numerów IP możesz wyciągnąć wnioski co do maski sieci (pewnie niestandardowa 3x255...)
Duży ping może być oznaką kiepskiego sygnału. Popraw/sprawdź ustawienia anteny programem Link Ferret / lub podobnym pokazującym SNR.
Wpisz w google IP SCANNER i weż PIERWSZY LINK. Program ten plus pluginy (weż wszystkie i wrzuć do katalogu programu) da Ci full info o sieci.
No i nie dopisałem że wszelkie info podaję w celach edukacyjnych - człowiek uczy się całe życie... A i tak kończy głupi jak but...
|
|
| Back to top |
|
 |
LOOKass Poziom 8

|
02 Apr 2005 01:06 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
| Quote: |
| ethernet broadcast o IP 192.168.1.255 |
To jest tzw adres sieci, [linuch to jakoś tak nazywa] a inaczej zakres maxymalnego IP wiec tego nie pinguj bo nic to nie da. W takim wypadku maska jest standardowa [panie Misiek] 255.255.255.0
Jak sie podłączysz - nawet na obcym MAC to w konsoli zapodaj ipconfig /all to dostaniesz adresy. Wiekszej filozofii nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Apr 2005 01:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
manieksan Poziom 2

|
03 Apr 2005 08:42 Re: WEP IP po MAC a dalej nic |
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc, pomógł bardzo programik IP SCANNER, którym mogłem uzyskać IP AP. Do tej pory airpeekiem nie mogłem uzyskać tego IP. Osiągnełem cel internet działa, na tym poprzestanę, bo nie było moim zamierzeniem używać tego łącza na stałe. Ciesze się, że udało mi się samemu przełamać WEP, zeskanowac MAC-i i przydzielone im IP. Największym problemem było dla mnie jednak namierzenie IP punktu dostepowego. Jeszcze chętnie spróbowałbym wejśc w panel administracyjny AP-eka widzę go na adresie bramy, jednak hasło domyślne "default" jest zmienione i ani przez telnet, ani przez WWW nie wejdę. Może jest jest jakiś łamazcz haseł np. metodą słownikową, to popróbowały bym.
Pozdrawiam Wszystkich Maniek
|
|
| Back to top |
|
 |