Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
FazZi85
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: TSA/RT
Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 24
Ocena postów: 2
FazZi85
Poziom 7
Post#1 28 Sty 2014 20:45  Autor tematu   

Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Witam, krótko i konkretnie bojler gazowy Ariston 80 litrów. Problem: nie utrzymuje się płomyk wieczny.
Zapalić się zapala, ale gdy pokrętło ustawi się na skali 1 lub więcej płomyk gaśnie.

Jednak zapalić można to pod warunkiem, że pod pokrętłem podstawi się kawałek tekturki, tak żeby bolec ze sprężynką nie dostawał do płaskiej powierzchni tyłu pokrętła, wtedy płomyk się utrzymuje, jednak jest ryzyko, że jeśli płomyk zgaśnie to gaz będzie się ulatniał. Rano ktoś wejdzie do łazienki i sprawi fajerwerki.
Co jest powodem takiej usterki??

Dodam, że podejrzewany element jaki mógł być uszkodzeniem to ten drucik tzw."termopara", który został wymieniony na nowy. Do tego jest oczywiście jakaś elektronika. Producent na naklejkach jest ITALY = Włochy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja
Miasto: Heilbronn
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3174
Pomógł: 184
Ocena postów: 14
serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#2 28 Sty 2014 20:52    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Termopara lub elektroda jonizacyjna. Nie znam tego podgrzewacza ale jeśli mówisz o jakiejś elektronice, to raczej to drugie. Najpierw najprostrza sprawa. Owy ,,drucik" należy umieścić dokładnie w płomieniu. Dobrze było by pomierzyć tez prąd jonizacji. Inna ewentualność, to awaria tej elektroniki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
FazZi85
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: TSA/RT
Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 24
Ocena postów: 2
FazZi85
Poziom 7
Post#3 28 Sty 2014 20:59  Autor tematu   

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


"Drucik" wiadomo że musi być w ogniu, bo się rozszerza, oryginał był krótszy od tego nowego co został zakupiony. Czy to może mieć jakiś wpływ??

Czy ta elektroda jonizacyjna, to jest anoda magnezowa??

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja
Miasto: Heilbronn
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3174
Pomógł: 184
Ocena postów: 14
serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#4 28 Sty 2014 21:03    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


FazZi85 napisał:
Czy ta elektroda jonizacyjna, to jest anoda magnezowa??


Nie. To zupełnie co innego.
FazZi85 napisał:
oryginał był krótszy od tego nowego co został zakupiony. Czy to może mieć jakiś wpływ??

To nie to. Podaj wartość prądu jonizacji. To wiele wyjaśni.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mitsurugi
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 325
Pomógł: 44
Ocena postów: 29
mitsurugi
Poziom 16
Post#5 28 Sty 2014 21:54    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Kolega Fazzi ma zapewne model Ariston SGA 80, czyli pojemnościowy gazowy podgrzewacz wody.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tc
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 142
Pomógł: 12
Ocena postów: 2
tc
Poziom 13
Post#6 28 Sty 2014 22:10    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


sprawdź czy przypadkiem nie jest uszkodzony czujnik spalin u góry przy wylocie do komina, lub niedrożny komin co powoduje zadziałanie właśnie tego czujnika i wygaszanie płomienia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piracik
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze
Miasto: Lublin
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 1821
Pomógł: 212
Ocena postów: 69
piracik
Specjalista - systemy grzewcze
Post#7 28 Sty 2014 22:24    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Wersja z termoparą.
Prawdopodobnie zanieczyszczona termopara oraz dysza palnika.
Termopara musi być lekko zanurzona w płomieniu ale swoją końcową częścią. Płomień nie może padać na jej zgrubienie.

Dodano po 1 [minuty]:

FazZi85 napisał:
Zapalić się zapala, ale gdy pokrętło ustawi się na skali 1 lub więcej płomyk gaśnie.

To własnie wskazuje na zbyt słaby płomień świeczki. Czyli zabrudzoną dyszę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwisszulborski.pl
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 915
Pomógł: 135
Ocena postów: 45
serwisszulborski.pl
Specjalista - systemy grzewcze
Post#8 28 Sty 2014 22:32    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Czy płomień pilota podgrzewa termoparę ? Czy termopara została dokręcona do łącznika STB i elektromagnesu ? Czy czujnik spalin ma przejście ?...Najczęściej wypalona termopara, później STB, elektromagnes i czujnik spalin. Zero elektroniki, konstrukcja cepa...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
FazZi85
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: TSA/RT
Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 24
Ocena postów: 2
FazZi85
Poziom 7
Post#9 28 Sty 2014 22:48  Autor tematu   

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Dorzucam foto od spodu, bo to w sumie najważniejsze jest i może to coś pomoże
Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny
Przypominam że jak kawałek tektury lub papieru złożonego na grubość przynajmniej 3mm podłoży się pod taki jakiś metalowy element który jest ze sprężynką (z lewej strony, na pierwszym foto) za pokrętłem, to wtedy bojler działa poprawnie. Tylko że jak zdmuchnie się płomień to gaz jednak leci no i wiadomo czym to może czasem grozić.

Z góry oczywiście dziękuje za wszelaką pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piracik
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze
Miasto: Lublin
Dołączył: 04 Sty 2007
Posty: 1821
Pomógł: 212
Ocena postów: 69
piracik
Specjalista - systemy grzewcze
Post#10 28 Sty 2014 23:10    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


Wystarczy przeczyścić palnik i przedmuchać dyszę świeczki.

Z tą tekturą nie mów głośno. Ryzykujesz zatruciem lub dupnięciem.

Dodano po 1 [minuty]:

Kolegom, którzy piszą o STB lub czujniku ciągu, cytuję autora.
FazZi85 napisał:
Zapalić się zapala, ale gdy pokrętło ustawi się na skali 1 lub więcej płomyk gaśnie.


Jeżeli palnik główny jest wygaszony to świeczka w miarę dobrze ogrzewa termoparę.
Palnik główny startując zwiększa przepływ powietrza i lekko odciąga płomień świeczki.
Jeżeli ten jest zbyt mały to odkrywa termoparę, a ta odcina gaz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja
Miasto: Heilbronn
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3174
Pomógł: 184
Ocena postów: 14
serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#11 29 Sty 2014 07:09    

Re: Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny


I dlatego pisałem,że dobrze było by znać prąd terminarz lub elektrody. Wiemy wtedy co wykluczyć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Bojler gazowy Ariston - Nie utrzymuje się płomyk wieczny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ariston SGA bojler gazowy - Nie odpala palnik - wskaźnik temp. stoi na ok. 60° (4)
ARISTON - Płomyk nie chce się palić (3)
bojler gazowy ariston 80 v ca problem z włączeniem (3)
Bojler gazowy SGA PL 100 ariston (1)
Ariston SGA100V CA - Nowy bojler gazowy przecieka górą. (1)
Bojler Ariston. Nie grzeje wody. Jak sprawdzić co się zepsuło? (12)
nie uruchamia się piec gazowy ariston clas 24/28 (1)
Bojler Ariston Pro R 80V - Bojler elektryczny czyszczenie grzałki (2)
Bojler Ariston-nie dogrzewa wody. (3)
Bojler elektr. ariston 80l.-szybko kończy się gorąca woda (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.163 seconds

elektroda.pl temat RSS